به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 11 فروردین 1392 خورشیدی برابر با 19 جمادی الاول 1434 هجری و 31 مارس 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است: تصویب قانون اصلاح تقویم در مجلس شورای ملی (1304 ش)
در یازدهم فروردین 1304 ش، مجلس شورای ملی، قانونی تصویب نمود که به موجب آن، در کشور ایران سال رسمی کشور، هجری شمسی و اول سال، روز اول بهار و مبدأ تقویم، هجرت رسول اکرم (ص) میباشد. بر این اساس تمام ادارات و مؤسسات دولتی، اقتصادی و مردم موظف شدند به جای ماههای حَمَل، ثور، جوزا، سرطان، اَسَد، سُنبُله، میزان، عَقرب، قوس، جُدَی، دَلوْ و حوت، ماههای جدید را به شرح: فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، مهر، آبان، آذر، دی، بهمن و اسفند به کار ببرند. شش ماه اول، سی و یک روز، پنج ماه دوم، سی روز و ماه آخر 29 روز و در سالهای کبیسه 30 روز شد.
این تقویم تا سال 1354 ش در ایران به عنوان تقویم رسمی، جاری بود و بدان عمل میشد؛ اما در اسفند 1354 ش، تاریخ ایران بر اساس جلوس کورش هخامنشی با نام تاریخ شاهنشاهی به جریان افتاد تا این که این تقویم مجعول و ضد دینی در پی گسترش موج انقلاب اسلامی، در شهریور 1357، مُلغی شد.
پایان همهپرسی تغییر نظام پادشاهی به جمهوری اسلامی (1358 ش)
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و تشکیل دولت موقت از سوی امام، زمینه مهمترین همه پرسی در ایران، جهت تعیین نوع حکومت فراهم شد. در این زمان بود که وسوسههای گوناگونی آغاز شد و درباره حکومت جمهوری اسلامی، نظرات متفاوتی مطرح گردید. تا اینکه مردم در روزهای دهم و یازدهم فروردین 1358 ش، با حضوری آگاهانه در پای صندوقهای رأی، پیروزی نهایی انقلاب اسلامی را با آرای عظیم و باورنکردنی خود تحقّق بخشیدند و نظام جمهوری اسلامی را مستقر ساختند. در نهایت در روز دوازدهم فروردین 1358، ساختار جدید سیاسی اجتماعی ایران بر مبنای آرای اکثریت مردم تثبیت شد و نظام جمهوری اسلامی رسماً به تایید ملت مسلمان ایران رسید. بدین ترتیب مبارزات مستمر و پیگیر امت مسلمان ایران، در بر پایی حکومت اسلامی و سرنگونی رژیم 2500 ساله پادشاهی به ثمر نشست و عصر نوینی در تاریخ ایران و اسلام آغاز شد.
صدور بیانیه سازمان ملل در محکومیت رژیم عراق در کاربرد سلاحهای شیمیایی (1363 ش)
پس از پیروزی چشمگیر رزمندگان سلحشور اسلام در عملیات حماسهآفرین خیبر، رژیم بعث عراق به دلیل نگرانی از نتایج عملیات، برای نخستین بار، از نوعی سلاحهای شیمیایی با نام گاز خردَل استفاده کرد. هرچند عراق پیش از این در عملیات والفجر 2 در منطقه حاج عمران، به صورت محدود از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده بود، ولی آنچه که در عملیات خیبر صورت گرفت، بسیار گسترده و فاجعهآمیز بود. به کارگیری سلاحهای شیمیایی ازیک سو نشان دهنده ضعف دفاعی و نومیدی و درماندگی ارتش عراق بود و از سوی دیگر این مسأله را روشن میکرد که عراق با ایجاد زیر ساختهای جدید در زمینه تولید سلاحهای شیمیایی با کمک برخی کشورهای غربی و شرقی، استراتژی جدیدی را برای مقابله با تهاجمات پی در پی و گسترده به ایران برگزیده است.
در پی این بمباران شیمیایی، ایران به سازمان ملل متحد شکایت کرد و پس از بازدید هیئت اعزامی سازمان ملل از مصدومین حادثه، شورای امنیت در واکنش به این اقدام عراق، در تاریخ یازدهم فروردین 1363 برابر با 30 مارس 1982 م، با صدور بیانیهای، استفاده از گازهای سمی را محکوم کرد، اما مسؤولیت استفاده از آن را به هیچ یک از طرفین نسبت نداد. صدور بیانیه به جای قطعنامه، بنابر تحلیل منابع دیپلماتیک، به دلیل اجتناب از مباحث شدید و اشاره به هر یک از دو طرف جنگ بوده است. در هرصورت، این نخستین اقدام سازمان ملل بود که گر چه به سود ایران نبود ولی به زیان ایران نیز تنظیم نشده بود.
درگذشت «جلال الدین سیوطی»، فقیه، محدث و لغتشناس بزرگ عرب (911 ق)
عبدالرحمان بن ابی بکر بن محمد، معروف به سیوطی در 849 ق در قاهره به دنیا آمد. در 8 سالگی قرآن را حفظ کرد و در درس ابوالعباس شَمَنی و محیی الدین کافیجی و دیگر بزرگان حاضر شد. وی در تمام فنون رایج به ویژه فقه، هیئت، حدیث، تفسیر، معانی، بیان، بدیع، نحو و لغت متبحر بوده و بر همهٔ همدورههای خود، برتری یافت. تالیفات سیوطی را تا سیصد و حتی پانصد کتاب ذکر کردهاند که تعداد زیادی از آنها جزوه میباشند. آدابُ السّلوک، اُصول النحو، شرح الفیهٔ ابن مالک و و نیز شرح ابن عقیل از کتب اوست. وی در هر یک از زمینههای ادبیات، تاریخ، رجال، تراجمِ احوال و علوم دیگر، تالیفات جامع و نافع دارد.
تولد «اُلغ بیگ» فرمانروای دانشمند تیموریان و منجم ایرانی (796 ق)
الغ (بیگ) دانشمند و منجم ایرانی در دربار جدش «امیر تیمور گورکانی» تربیت شد و از سال 812 قمری فرمانروای ماورالنهر گردید. اُلغ بیگ بر خلاف پدربزرگش، تیمور، علاقهای به کشور گشایی نداشت و بیشتر به سبب علاقه به علوم به ویژه علم نجوم شهرت یافت. در سال 842 قمری در سمرقند مدرسهای بنا کرد که مهمترین موضوع درسی آن نجوم بود. اقدام مهم دیگر وی ایجاد رصدخانهٔ 3 طبقهای در سال 828 قمری بود. از ابزارهای اصلی این بنا «ثلث فخری» بود که برای رصد کردن خورشید، ماه و سیارات ساخته شده بود. الغ بیگ با استفاده از این وسیله، حرکات سالانهٔ 5 سیارهٔ زحل، مشتری، مریخ، زُهره و عطارد را بیان کرد که با نتایج امروزی فقط حدود 2 تا 5 ثانیه اختلاف دارد.
او نتایج فعالیتهای علمی خود را در کتابی به نام «زیج الغ بیگی» یا «زیج گورکانی» جمع آوری کرده است که در اصل به زبان فارسی نوشته شده و شامل بخش نظری و بخشی دربارهٔ جداول محاسبهٔ تقویم، جداول مثلثاتی و اوضاع ستارگان است. این پادشاه، ایام حیات را به مطالعه و خدمت به علوم و فنون به سر برد. محضَرَش همیشه مجمَع اُدَبا و محفِل علما و دانشمندان عصر بود و او بعضی افرادِ مُستعِد را برای تحقیقات فنی تا چین نیز اعزام نمود. اُلغ بیگ سرانجام در رمضان سال 853 قمری در 57 سالگی در نزدیکی سمرقند در جنگ با پسر خود که داعیهٔ حکومت داشت، کشته شد.
تولد آیت اللَّه «شیخ محمدقاسم اردوبادی» عالم و ادیب ایرانی در تبریز (1274 ق)
آیت اللَّه شیخ محمدقاسم اردوبادی، پس از اتمام تحصیلات متوسطه، به نجف رفت و نزد علمای مشهور زمان، دانش آموخت. این عالم بزرگ پس از اخذ درجهٔ اجتهاد، به زادگاهش تبریز بازگشت و در این شهر، علاوه بر تدریس، کتب متعددی را نیز به رشتهٔ تحریر درآورد. آیت اللَّه اردوبادی در سال 1333 ق در 59 سالگی درگذشت.
افتتاح «برج ایفل» در پاریس (1889 م)
در 21 ژانویه سال 1887 م ساخت برج فلزی ایفل با ارتفاع سیصد متر، در پاریس آغاز شد و دو سال و دو ماه بعد در 31 مارس 1889 م طی مراسم با شکوهی افتتاح شد. به طول انجامید. از این برج که به نام سازنده آن «گوستاو ایفل» نام گذاری شده است به عنوان فرستنده تلویزیونی استفاده میشود.
برج ایفل دارای سه طبقه در ارتفاعات 115 57 و 276 متری است. همچنین این برج به عنوان نماد کشور فرانسه، یکی از جایگاههای بسیار سود آور برای دولت این کشور است؛ چرا که سالانه دهها میلیون نفر از آن بازدید میکنند و صدها میلیون دلار عاید دولت میگردد.
مرگ «امیل آدولف فون بهرینگ» پزشک برجسته آلمانی (1917 م)
دکتر «امیل آدولف فون بهرینگ» در 15 مارس 1854 م به دنیا آمد و پس از پایان تحصیلات ابتدایی، با استفاده از کمکهای تحصیلی به دانشگاه «فردریک ویلهلم» وارد شد و در سال 1878 م موفق به اخذ درجه دکترا در پزشکی گردید و سپس به عنوان جراح در ارتش مشغول به کار شد وی از سال 1888 م به تدریس در دانشکده پزشکی ارتش پرداخت و سال بعد در «انستیتوی روبروت کخ» استخدام شد. شاگردان دکتر کخ به کشف میکربهای عامل بیماری میپرداختند اما بهرینگ به فکر نابودی میکربها بود و نتیجه مطالعات خود را در مقاله «عفونت و ضدعفونت درتئوری وعمل» مطرح ساخته بود. وی در سال 1890 م به این نتیجه رسید که اگر سرم خون حیوان مبتلابه کزاز را به حیوان دیگری منتقل کند آن حیوان در برابر این بیماری مصونیت پیدا میکند و بدین ترتیب واکسن کزاز را ساخت.
دکتر بهرینگ سپس همین رویه را در مورد دیفتری که بیماری خطرناکی برای کودکان محسوب میشد، به کار گرفت و در 20 دسامبر 1891 با استفاده از سرم ضددیفتری به معالجه یک کودک پرداخت و پس از مشاهده نتیجه مثبت آن، در سال 1892 م پادزهر دیفتری را روانه بازار ساخت. خصوصیت این سرم در آن بود که نه فقط موجب مصونیت میگردید بلکه در درمان شخص مبتلا هم بسیار مؤثر بود. دکتر بهرینگ که به دریافت جایزه آکادمی علوم پزشکی فرانسه، جایزه انستیتوی فرانسه، لقب عالیجناب پروس و نشان صلیب آهن در جنگ جهانی اول نائل آمده بود، در سال 1901 اولین جایزه نوبل پزشکی را به خود اختصاص داد امیل آدولف فون بهرینگ در آخرین روز مارس 1917 در 63 سالگی درگذشت.
تولد «ژوزف هایْدِن» موسیقیدان بزرگ اتریشی (1732 م)
فرانس ژوزف هایدن، موسیقیدان مشهور اتریشی در 31 مارس 1732 م در یکی از روستاهای مرزی اتریش به دنیا آمد. وی از کودکی به فراگیری موسیقی پرداخت و در 21 سالگی، آثارش توسط نوازندگان دوره گرد ویِن اجرا شد. هایدن در سالهای بعد به ریاست یکی از ارکسترها منصوب گردید و به ساختن نخستین سمفونی خود توفیق یافت؛ اما ترقی هایدن از زمانی آغاز شد که در سلسله نوازندگان یکی از شاهزادگان اتریشی درآمد. هایدن تمام عمر خود را در خدمت این شاهزده و خانواده او گذراند و زندگی آسودهای فراهم کرد. در آن زمان، هنوز توده مردم، موسیقی را از احتیاجات خود حس نمیکردند و به این جهت، سالنهای کنسرت رونق زیادی نداشت و موسیقیدانها مجبور بودند، خود را تحت حمایت اشراف و خانواده سلطنتی قرار دهند. از این رو بود که هایدن به کار در خدمت اشراف روی آورد و دوستان خود را که حاضر به این کار نمیشدند سرزنش میکرد.
با این حال، هایدن نیز پاداش یک صدم زحمات خود را از پرنسها دریافت نمینمود. هایدن در سال 1790 م سمفونیهای بزرگ خود را در انگلستان به مورد اجرا گذاشت و از طرف دانشگاه آکسفورد، مدرک دکترای افتخاری گرفت. هایدن نخستین کسی بود که ارکستر سمفونیک را تشکیل داد. بدین جهت، او را به نام «پدر سمفونی» خواندهاند. وی بیش از یکصد سمفونی ساخته که سمفونیهای بامداد، ظهر، شب و آتش از جمله معروفترین آنها میباشند. هایدن در اواخر عمر، دور از غوغای مردم، در یکی از نقاط دور دستِ ویِن میزیست تا آنکه در 31 مه 1809 م در 77 سالگی جان سپرد.
انفجار قطار فلسطینیها توسط صهیونیستها (1948 م)
به دنبال اوجگیری قتل عام فلسطینیها توسط صهیونیستهای مسلح، در 21 مارس 1948 م، یک قطار که از قاهره عازم بندر حیفا در فلسطین بود، با بمب منفجر شد. در این جنایت که توسط گروه صهیونیستی اِشترْنْ انجام شد، 40 فلسطینی کشته و 60 نفر دیگر مجروح شدند.
چهار روز قبل از این انفجار، قطار دیگری توسط صهیونیستهای مسلح در فلسطین منفجر شد که در آن حادثه نیز 24 فلسطینی کشته و 61 نفر دیگر زخمی شدند. حمله به اماکن عمومی، روستاها، اتوبوسها و قطارهای حامل فلسطینیها از جمله اهداف مهم صهیونیستها در آستانه تشکیل رژیم صهیونیستی بود تا فلسطینیهای بیشتری را مجبور به مهاجرت از کشورشان کنند.
زادروز رنه دکارت
سی و یکم مارس زادروز فیلسوف فرانسوی «رنه دکارت Rene Descartes» است که در سال 1596 به دنیا آمد. بزرگترین کار او نوشتن «فرمول جامعه» است که به قوت خود باقی است. وی بود که گفت: چون فکر میکنم؛ زنده هستم؛ به عبارت دیگر کسی که قادر به فکر کردن است، گرچه فلج و زمین گیر و پیر باشد، زنده است و کارایی دارد. بر این بیان دکارت تاکنون تعبیر و تفسیرهای متعدد نوشتهاند.
برخی از رخدادهای امروز
1492: ملکه ایزابلا رئیس منطقه کاستیلای اسپانیا و فردیناند پادشاه اروگون اسپانیا یهودیان را از این دو منطقه اخراج کردند.
1723: فرانتس ژوزف هایدن موسیقی دان اتریشی که به ایجاد موسیقی کلاسیک کمک بسیار کرد به دنیا آمد.
1747: یوهان پتر شولتس آهنگسار بنام آلمانی متولد شد.
1809: نیکلای گوگل پدر حقیقی نگاری روسیه در قرن 19 پا به عرصه وجود گذاشت.
1844: اندرو لانگ نویسنده، شاعر و مترجم اسکاتلندی که با کمک همسرش لئونارا بلیچ کتب بسیار ترجمه کرد به دنیا آمد.
1850: جمعیت ایالات متحده 23 میلیون برآورد شد که 3 میلیون و ششصد هزار نفر آن برده سیاهپوست بودند. جمعیت قانونی ایالات متحده در سال 2007 از سیصد میلیون گذشت. گفته شده است که ده تا دوازده میلیون تن دیگر در این فدراسیون به صورت غیر قانونی اقامت دارند و کار میکنند.
1885: دولت انگلستان سرزمین بوتسوانا واقع در قلب آفریقای جنوبی را که بچوانالند مینامید تحت الحمایه خود کرد.
1907: ارتش رومانی با خشونت تمام انقلاب کشاورزان مولداوی را سرکوب کرد.
1918: جلو کشیدن ساعت به منظور صرفه جویی در مصرف برق (دی لایت سیوینگ) از این روز در سال 1918 در آمریکا به اجرا درآمد.
1983: در یک زلزله شدید در کشور کلمبیا دست کم 5000 تن کشته شدند.
1991: پیمان ورشو عملا منحل شد. با اینکه قرار بود (سران آمریکا و شوروی قبلا به توافق رسیده بودند) که ناتو هم تبدیل به یک اتحادیه سیاسی شود، در عمل این اتحادیه نظامی غرب به توسعه خود دست زد و کشورهای عضو پیمان منحله ورشو و حتی سه کشور از ممالک 15 گانه شوروی را هم وارد خود کرد و چون نوبت به گرجستان و اوکراین رسید، روسها از خواب غفلت بیدار شدند و ایستادگی خود را آغاز کردهاند و ...
1991: گرجستان قلمرو قدیمی ایران در قفقاز که دو قرن (از زمان فتحعلی شاه قاجار) عملا ضمیمه حکومت مسکو بود اعلام استقلال کرد. تمایل گرجستان به اتحاد با آمریکا و ناتو است که با مقاومت روسها رو به رو شده و این ایستادگی به صورت یک نقطه بازگشت برای غرب درآمده است.
2010: برغم بحران مالی یونان از گروه یورو، ارزش برابری یورو (پول واحد چند کشور عضو اتحادیه اروپا) در برابر دلار آمریکا و ین ژاپن بالا رفت و 29 مارس 2010 هر «یورو» برابر با 343 ر 1 دلار آمریکا بود.
2010: جمهوری دمکراتیک خلق کره دولت آمریکا و دولت کره جنوبی را متهم ساخت که به توطئه چینی و تهیه طرح بی ثبات کردن وضعیت در آن کشور دست زدهاند و تهدید کرد که علیه طراحان این طرح دست به یک شبیخون اتمی خواهد زد.برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید