به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ،استان كردستان از طبيعتي زيبا برخوردار است و جنگل بخشي از زيباييهاي استان را شكل بخشيده است. جنگلهاي استان در اطراف شهرهاي بانه و مريوان واقع شده و بعد از جنگلهاي شمال كشور در درجه دوم اهميت قرار دارد.
بنا بر اين گزارش : در حال حاضر جنگلهاي استان به صورت درختچه و بوتههاي پراكنده درآمده است. معروفترين درختان جنگلي اين جنگلها بلوط، مازو يا دار مازو، گلابي، زبان گنجشك (ون)، گردو، سيب وحشي، پسته وحشي(بنه)، زالزالك، آلبالوی جنگلي، بادام تلخ، ازگيل، داغداغان، نارون، افرا و درختهايي مانند گز و بيد وحشي در كنار رودخانه است.
اين گزارش مي افزايد : پارك جنگلي آبيدر در ضلع غربي شهر سنندج در دامنه كوه آبيدر قرار دارد. آبيدر در فرهنگ منطقه جايگاه خاصي دارد و به دليل پرآب بودن چشمهسارها، قناتها و وجود باغهاي متعدد مانند امانيه، اميريه و ... چنين ناميده ميشود. از زماني كه شهر سنندج بنيان نهاده شد، آب چشمههاي آبيدر به وسيله تنبوشههاي سفالي به شهر منتقل شد. هنوز هم قنات عمارت خسروآباد، آصف، وكيل، مشير و تعدادي از بناها، به نوعي از اين كوه سرچشمه ميگيرند. و يكي از مناطق زيباي استان كردستان، منطقه اورامان است كه در شرق مريوان قرار دارد و داراي كوهستانهاي زيبا با پوشش جنگلي است. رودخانه بزرگ سيروان از اين منطقه و دره اورامان عبور ميكند و به رودخانه دياله در عراق ميپيوندد.
در اين گزارش آمده است : استان کردستان گونه های مختلفی از حيات وحش را در خود جای داده است. اين گونه ها شامل انواع پستانداران، پرندگان و آبزيان می شوند. از حيوانات وحشی که در جلگه ها و دشت ها پرورش می يابند خرس، بز كوهی، آهو، گراز، خرگوش، كفتار، شغال، گرگ و روباه را می توان نام برد كه به تعداد زياد درهمه جای آن يافت می شوند.
اين گزارش حاکي است : درياچه زريوار مهمترين و كمنظيرترين جاذبه آبي در غرب كشور است كه در فاصلة سه كيلومتري غرب مريوان قرار گرفته و جاده آسفالتهاي آن را به شهر مريوان پيوند ميدهد. اين درياچه در ارتفاع 1285 متري از سطح دريا واقع شده است و از زيباترين ميراثهاي طبيعي استان كردستان به شمار ميآيد. طول آن 5/4 كيلومتر و عرض آن اندكي كمتر از دو تا سه كيلومتر است. مساحتي حدود900-850 هکتار دارد، عمق درياچه از پنج تا دو متر متغير است. آب درياچه شيرين و از جوشش چشمههايي كه در كف درياچه قرار گرفتهاند، تأمين ميشود.
در اين گزارش آمده است :چشمه بابا گرگر در روستاي «باباگرگر»، در 18 كيلومتري شمال شرقي شهستان قروه، چشمهاي جوشان هميشه ميخروشد كه به آن «دنگز» ميگويند. اين چشمه پر آب داراي آبي است كه رنگ آن مايل به سرخ است. ظاهراً اين آب براي امراض سودايي و پوستي مناسب است و در درمان سوء هاضمه و ديگر بيماريهاي دستگاه گوارش و نيز راشيتيسم و درمان تورم موثر ميافتد.
همچنين درياچه پشت سد قشلاق(سد وحدت)سد مخزني قشلاق بر روي رودخانه قشلاق در 12 كيلومتري شمال سنندج، روي كوههاي منطقه "ساتله و تيرگرا" احداث شده است. درياچه پشت اين سد 11 كيلومتر طول دارد و وسعتي معادل 934 هكتار را در بر ميگيرد و با توجه به سطح درياچه و حجم آب، زمينه مناسبي براي انواع ورزشهاي آبي به وجود آورده است.
بر اساس اين گزارش : درياچه سد شهيد کاظمي در حوزه شهرستان سقز قرار دارد(قسمتي از آن) طول آن حدود شش کيلومتر و حجم مخزن آن 48 ميليون متر مکعب است. آب آن از رودخانههاي زرينه رود، سيمينه رود، خورخوره و سقزچاي تأمين ميشود. چشمه قمچقاي
در 17 كيلومتري قمچقاي در دهستان «سياه منصور» شهرستان بيجار واقع است.
شايان ذکر است : سد گاوشان در 25 کيلومتري جاده کامياران به سنندج در حال احداث مي باشد و از سدهاي بزرگ کشور محسوب مي گردد. . چشمه هفت آسياب چشمه هفت آسياب در روستاي شريفآباد از دهستان سياه منصور واقع است.
لازم به ذکر است :چشمه آب تلخ در روستاي قشلاق از شهرستان بيجار قرار دارد. علت نامگذاري اين چشمه به علت تلخ بودن آب آن است. آبشار بل در يكي از روستاهاي منطقه اورامان و در مرز استان كرمانشاه، آبشاري زيبا وجود دارد كه به عقيده كارشناسان داراي آب عالي براي شرب است. اين آب در مسير خود به رودخانه سيروان ميريزد.
در اين گزارش آمده است : چشمه كوازاين چشمه در 50 كيلومتري شمال غربي كامياران و در دامنه كوه واقع شده است. آب اين چشمه در استخر كوچكي جمع ميشود و از آن براي نوشيدن و نيز درمان بيماريهاي مجاري تنفسي، روماتيسمي و بيماريهاي جلدي استفاده ميشود. آبشار كويله يكي از اماكن ديدني استان كردستان آبشار «كويله» است كه در شهرستان مريوان و در مسير جاده مريوان ـسقز واقع است. اين آبشار زيبا در فصل بهار از مكانها ديدني و زيباي منطقه محسوب ميشود.
اين گزارش مي افزايد :چهل چشمه از كوههاي مرتفع كردستان است. اين كوه داراي آبشارها و چشمههاي بسيار زيبايي است اين كوه يكي از سرچشمه هاي رودخانه هاي جغاتو «جغتو» و سپيدرود است و داراي چشمهسارهاي فراوان و دامنههاي سرسبز و زيبا است. سراب وينسار
يكي از چشمههاي قديمي شهرستان قروه، چشمه سراب است كه با آب بسيار گوارا و عالي در داخل روستاي «وينسار» از دل زمين بيرون ميآيد. اطراف چشمه اصلي سنگ چين شده و قدمت سنگچين آن حدود دو تا سه قرن برآورد شده است.
شايان ذکر است : سراب قروهدر بخش جنوبي شهر قروه سرابي طبيعي وجود دارد كه يكي از تفرجگاههاي مردم منطقه محسوب ميشود. اين سراب داراي آبي خوب و گوارا است. چشمه خاورآباد اين چشمه در جنوب شرقي چشمه سراب بيجار واقع است./ک