استان چهار محال و بختیاری از جمله استان‌هایی بود که هر ساله از نعمت باران و برف به وفور بهره‌مند می‌شد اما امسال این نعمت الهی برایش آرزو شد.

کاهش بارندگی‌ها تهدیدی جدی و چالشی مهم است که باید برای آن چاره‌جویی شود و به بهره‌وری درست از آب بپردازیم تا از بحران خشکسالی عبور کنیم و کمترین تنش را در این مسیر داشته باشیم.

خشکسالی، پدیده‌ای پیچیده و چند وجهی است که به عنوان یکی از جدی‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی قرن حاضر شناخته می‌شود که یکی از عوامل مهم مؤثر بر خشک سالی تغییرات اقلیمی است.

در سال‌های اخیر، الگوهای بارشی به دلیل تغییرات اقلیمی دچار اختلال شده‌اند و به همین دلیل بارش‌های متعارف در فصل پاییز و زمستان کمتر از حد انتظار بوده است.

چهارمحال و بختیاری دومین استان کم‌بارش کشور

 مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون  میانگین بارش چهارمحال و بختیاری ۱۰۶ میلی‌متر بوده که می‌بایست بر اساس آمار بلندمدت ۳۳۱ میلی متر باشد با این احتساب ۲۲۴ میلی متر معادل ۶۸ درصد کمبود بارش را نشان می‌دهد.

معصومه نوروزی با بیان اینکه زمستان امسال کم بارش‌ترین زمستان طی یک دهه گذشته بود،گفت: باتوجه به کاهش بارش‌ها، این استان دومین استان کم‌بارش کشور است. ۹۸ درصد مساحت استان دچار خشکسالی شده که حدود ۵۰ درصد خشکسالی‌های شدید تا بسیار شدید هستند.

نوروزی اضافه کرد: باید تا ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳ ارتفاع برف در ایستگاه کوهرنگ ۱۰۰ سانتی متر می‌شد در حالی که هم اکنون ارتفاع برف در این ایستگاه ۱۶ سانتی متر است.

وی گفت: تصویر زیر نشان دهنده بارش‌های گردنه شاه منصوری شهرستان کوهرنگ ۸ بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ۸ بهمن ماه سال ۱۴۰۱ است که کاهش بی سابقه بارش را نشان می دهد.

 خشکسالی در راه است؟ تابستانی خشک در انتظار چهارمحال و بختیاری

 

نوروزی تاکید کرد: با توجه به پیش‌بینی‌های هواشناسی، انتظار می‌رود که کاهش بارش‌ها در ماه‌های آینده نیز ادامه یابد و احتمال جبران کمبود بارش ها تا پایان زمستان بسیار ضعیف است.

وی گفت: امیدواریم در ادامه فصل زمستان بارش‌های بیشتری دریافت کنیم، اما با شرایط فعلی سال آبی جاری چالش‌های جدی در مدیریت منابع آبی به همراه خواهد داشت.

شرایط خشکسالی شدید در کشور حاکم است

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: کاهش ۴۵ درصدی بارندگی‌ها نسبت به شرایط نرمال و افت چشمگیر ۲۹ درصدی ورودی سد‌ها نسبت به میانگین ۵ ساله، نشان از حاکم بودن شرایط خشکسالی شدید در کشور است.

عیسی بزرگ زاده افزود: میزان بارندگی تجمعی در کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان دی‌ماه، نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهشی معادل ۴۵ درصد روبه‌رو بوده است. بررسی رتبه بارشی در سری زمانی ۵۷ ساله نشانگر این است که کشور امسال در رتبه ۵۳ قرار دارد و به عبارت دیگر فقط چهار سال از ۵۷ سال، شرایط بدتر نسبت به امسال داشته‌اند.

وی اضافه کرد: بر همین اساس، حجم ورودی آب به سد‌های کشور از ابتدای سال آبی جاری (۱۴۰۳-۱۴۰۴) تا ۲۸ دی ماه، معادل ۵.۸۵ میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش ۵ درصدی روبه‌رو شده است. این میزان در مقایسه با میانگین ۵ ساله، ۲۹ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

بزرگ زاده از کاهش خروجی  سد‌ها خبر داد و اظهار داشت: حجم خروجی آب از سد‌های کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۷.۹۰ میلیارد مترمکعب بوده است این میزان نسبت به دوره ۵ ساله، کاهش ۹ درصدی داشته است. بر همین اساس، حجم موجود مخازن سد‌ها با ۴۴ درصد پرشدگی معادل ۲۲.۵۱ میلیارد مترمکعب است که نسبت به سال گذشته ۹ درصد افزایش و نسبت به دوره ۵ ساله، یک درصد کاهش داشته است.

وی، وضعیت سد‌های برخی استان‌ها را حساس دانست و افزود: مجموع ۵ سد تهران تا ۲۸ دی ماه، دارای پرشدگی ۱۷ درصدی بوده که نسبت به دوره ۵ ساله، ۲۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد. سد زاینده‌رود نیز اکنون ۱۳ درصد پرشدگی دارد که نسبت به دوره ۵ ساله با ۲۸ درصد کاهش مواجه است. سد‌های استان‌های دیگر از جمله خراسان رضوی، هرمزگان، زنجان، مرکزی و گلستان با کاهش چشمگیری در حجم مخزن و ورودی رو‌به‌رو هستند که ضرورت مدیریت مصرف را می‌رساند. 

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: با بیان اینکه کمبود بارش ها در ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده است، گفت: امسال بارش ها در سال آبی با کاهش ۶۰ درصدی همراه است.

 بزرگ زاده اضافه کرد: استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، اصفهان، بوشهر، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، یزد و فارس به عنوان مناطقی هستند که با کاهش بارش ۵۰ تا ۹۱ درصدی روبرو هستند. 

وی ادامه داد: با کاهش چشمگیر بارش‌های پاییزی حجم ذخیره آب پشت سدهای کشور کاهش پیدا کرده به طوری که این ذخایر، به پایین‌تر سطح رسیده است این یعنی تابستان سال آینده ممکن است شاهد خاموشی‌های گسترده و حتی سهمیه بندی آب در برخی از مناطق کشور باشیم.

بزرگ زاده تاکید کرد: در چند دهه گذشته حجم سدسازی‌ها در کشور قابل توجه بوده است، اما چالش‌های جدی همچنان پیش روی صنعت آب قرار دارد.

وی اظهار کرد: هم اکنون بسیاری از دشت‌های کشور در وضعیت قرمز و غیرقابل قبول قرار دارند و این موضوع به زیست‌بوم کشور آسیب جدی وارد می‌کند بنابراین، ما نیازمند تغییر سبک زندگی و بازنگری در نحوه بهره‌برداری از منابع آبی هستیم.

کاهش بی سابقه بارندگی ها در چهارمحال و بختیاری

صادقی سرپرست شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری گفت: امسال به شکل بی سابقه‌ای شاهد کاهش بارندگی و خشکسالی در چهارمحال و بختیاری هستیم که این امر لزوم توجه به بحران‌های پیش رو را بیش از گذشته نمایان می‌کند.

وی اظهار کرد: در سال‌های نه چندان دور حجم بالایی از منابع آبی موجود در چهارمحال و بختیاری به صورت یخچال‌های طبیعی بود، اما امروزه دیگر اثری از این منابع ارزشمند نیست.

صادقی افزود: افزایش فشار بر آبخوان‌ها و همچنین کاهش بارندگی و تبدیل الگوی بارش از برف به باران در استان مزید بر علت شده و بحران کمبود منابع آب به ویژه منابع آب‌های زیرزمینی را تشدید کرده است.

سرپرست شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری با اشاره به وابستگی معیشت و اقتصاد قشر عظیمی از مردم این استان به منابع آبی، اضافه کرد: در سال‌های اخیر کاهش میزان آب در دسترس زمینه‌ساز بروز بحران‌های اقتصادی و اجتماعی همچنین تنش آبی شده است.

وی ادامه داد: بهره‌برداری بهینه از منابع آب در استان چهارمحال و بختیاری و همچنین لزوم بررسی و بهینه‌سازی الگوی کشت، افزایش میزان بهره‌وری آب، سازگاری با تغییر اقلیم و مدیریت کم آبی از جمله مواردی است که با توجه به محدودیت منابع آبی و کاهش بارندگی باید در دستور کار مدیران و تمامی ذینفعان قرار بگیرد و در این راستا فرهنگ‌سازی، اطلاع‌رسانی و تشریح مشکلات جهت هم‌افزایی و سازگاری با شرایط آبی پیش رو ضروری است.

ضرورت همکاری مردم برای مدیریت بحران آب

کریمی مدیرعامل شرکت آبفای چهارمحال و بختیاری بر ضرورت مدیریت مشترکان در مصرف آب شرب تاکید کرد و گفت: مردم می‌توانند با رعایت الگوهای مصرف بهینه آب، در مدیریت این بحران نقش مهمی ایفا کنند.

وی افزود: تعداد اشتراک زیر پوشش در پایان سال گذشته ۳۹۹ هزار بوده است که امسال به ۴۰۰ هزار مشترک رسیده است.

کریمی با بیان اینکه الگوی مصرف آب شرب برای هر مشترک خانگی در استان ماهیانه ۱۶ متر مکعب برابر ۱۶ هزار لیتر آب است، ادامه داد: امسال مصرف آب شرب شهرکرد در مقایسه با پارسال حدود ۵ درصد رشد داشته است.

خشکسالی در راه است؟ تابستانی خشک در انتظار چهارمحال و بختیاری

 

مدیرعامل شرکت آبفای چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: ۵۹ درصد مردم چهارمحال و بختیاری جزء خوش مصرف و کم مصرف‌ترین مشترکین مصرف آب در چهارمحال و بختیاری هستند.

کریمی ادامه داد: مصرف سالانه آب بین شهروندان و روستاییان چهارمحال و بختیاری ۹۲ میلیون متر مکعب است.

وی گفت: هم اکنون آب شرب شهرکرد از چشمه کوهرنگ، خط بن و چاه‌های اطراف تأمین می‌شود.

کریمی اضافه کرد: آموزش و آگاهی‌بخشی در مورد اهمیت صرفه‌جویی در مصرف آب و استفاده از فناوری‌های نوین در این زمینه، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.

وی تاکید کرد: همراهی مردم در مدریت مصرف لازم است، زیرا آب امانتی در دستان ماست که باید این ماده بی بدیل و بدون جایگزین خداوند را حفظ کنیم و در اختیار آیندگان قرار دهیم.

کاهش بارش‌ها و خشکسالی پدیده‌ای است که نیازمند توجه جدی است. تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی به‌عنوان عوامل اصلی این پدیده، چالش‌های بزرگی را برای کشورها ایجاد کرده‌اند. در این شرایط، برنامه‌ریزی بلندمدت، اجرای سیاست‌های مؤثر و همکاری تمامی بخش‌های جامعه ضروری است تا بتوان با این چالش‌ها مقابله کرد و از تأثیرات منفی آن بر زندگی مردم و محیط زیست کاست.

گزارش: نگار شیخ پور

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۵ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
باحفرتونل وسدسازی اکوسیستم یه استانو نابودکردین لعنت به مافیای آب
Iran (Islamic Republic of)
اصغر
۱۲:۲۳ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
خدا بزرگ و بخشنده و کریم است
Iran (Islamic Republic of)
قزاوت
۰۵:۴۱ ۲۹ بهمن ۱۴۰۳
پس بشین تا خدا واست بارش بفرسته. همه این خشکسالی ها باعثش خودمونیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۸ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
طبیعت داره انتقام می گیره. وقتی ما به طبیعت رحم نمی کنیم و آب زاینده رود را به خارج از حوضه انتقال می دهیم. و ستم می کنیم به زاینده رود و تالاب گاوخونی هیجده میلیون ساله و ستم می کنیم به کشاورزان اصفهانی. و بدون امایش سرزمینی صنایع را توسعه می دهیم. خوب طبیعت هم اینگونه از ما انسانهای احمق انتقام می گیرد.
Iran (Islamic Republic of)
بهزاد
۰۹:۵۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
خوب خدا رو شکر تا بود گاز و برق حالا هم آب بخدا از بس مدیران کشور حسودن وبرا مردم نمیخوان برکت هم از بینمون رفته
United States of America
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
دیروز بود خدا با بارون دنیا رو اب بورد چرا دروغ مبگین اصلا شما عادت کردین بگین خشکسالی
Iran (Islamic Republic of)
فرزند چهارم که کپن نداشت
۰۷:۲۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
راه حلش تونل انتقال آبه ، دو سه تا دیگه تونل اصفهان و یزد بزنند زیر مخازن زیر زمینی آب حله دیگه ، همه ما چهار محال و بختیاری ها از تشنگی می‌میریم راحت می‌شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۵ ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
نه راه حلش ایجاد جنگل بادام و هلو نوک کوه و پمپاژ ابه