به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، کشور نروژ از جمله کشورهاي اروپايي است که منابع نفتي زيادي را در اختيار دارد. سازمان اطلاعات انرژي آمريکا، نروژ را بزرگترين توليدکننده نفت اروپا و دومين صادرکننده گاز طبيعي در جهان معرفي کرده است. اولین حوزه نفتی نروژ، اکوفیسک (Ekofisk ) است. دولت نروژ دارای شرکت نفت خاص خود میباشد که استات اویل (Statoil ) نام دارد و شعبه اصلی آن در استاونگر (Stavanger ) واقع شده است.
حوزههاي نفتي در اطراف سواحل نروژ (رنگهاي سبز نشاندهنده ميادين نفتي هستند)
شرکت نفتي بيريتيش پتروليوم ( (BP و استات اويل هيدرو (StatoilHydro ) ، شرکتهايي هستند که ميادين نفتي درياي شمال را تحت کنترل قرار دارند. شرکت بيريتيش پتروليوم مسئول ميادين نفتي Valhall, Hod, Ula, Tambar و شرکت استات اويل ميدان هاي نفتي Njord, Asgard, Troll را در اختيار دارد.
جان هاگلند، مدير بخش اطلاعات پتروشيمي نروژ مي گويد: پنجاه و چهار درصد ذخاير نفتي درياي شمال و چهل و پنج درصد منابع گازي به کشور نروژ تعلق دارد.
اما با توجه به تحریم های بی اساس از سوی غربی ها برای جایگزین نفت ایران ، نروژ از جمله کشورهایی است که بیشترین نفت ایرانی را برای اروپا تامین می کند که طبق اسناد و مدارک زیر ، در حال حاضر ذخایر نفت این کشور رو به پایان است و پیش بینی می شود که بزودی زود تغییرات استراتژیک در خصوص تحریم های نفتی علیه ایران گرفته شود.
براساس گفته مقامات دولتي نروژ، بيش از نيمي از منابع نفتي درياي شمال استخراج شده است و هم اکنون مقامات غربي درمورد کاهش و کمبود ذخاير نفتي درياي شمال بسيار نگران هستند. شکل زير که توسط شرکت نفتي نروژ منتشر شده، ميزان توليد نفت اين کشور را از سال 2007 تا سال 2016 نشان مي دهد.
وزارت نفت نروژ در اين باره گفت: تولید نفت به دلیل خالی شدن میادین دریای شمال به پایینترین سطح خود از سال 1988 تاکنون خواهد رسید و نتیجه دادن اقدامات جدید براي جبران اين کاهش زمان میبرد. همچنين تولید نفت نروژ از پانصد و شصت و يک میلیون بشکه در سال 2012 به پانصد و سي و هشت میلیون بشکه در سال 2013 کاهش خواهد یافت.
سازمان صنعت نفت و گاز انگليس نيز درمورد ميزان ذخاير نفتي درياي شمال ميگويد: توليد نفت درياي شمال در سال 2011 ، هجده درصد سقوط کرد که در مقايسه با پنج سال گذشته به طور ميانگين شش درصد کاهش يافته است و اين درحالي است که ميزان حفاريهاي اکتشافي نسبت به سال 2010، پنجاه درصد کاهش يافته است.
کارشناسان حوزه نفت معتقد هستند؛ مشکلات فني، اوضاع نامناسب کارگران و اعتراض آنها نسبت به شرايط کار، تعطيلي طولاني مدت بخش هايي از ميادين نفتي به دنبال حادثه سال 2010 از جمله عوامل تاثيرگذار در اين کاهش هستند.
فايننشال تايمز در گزارشي به بروز مشکلات فراوان در بخش نفت اروپا اشاره کرده و اذعان ميکند: عراق، عربستان و روسيه از جمله کشورهايي هستند، که مقامات اروپايي نفت آنها را جايگزين واردات نفت ايران کردهاند؛ اما بايد اين مسئله را درنظر گرفت که نوع نفت اين کشورها با نفت ايران متفاوت است و خود مشکلات زيادي را براي صنعت نفت کشورهاي اروپايي بوجود آورده است.
لازم به ذکر است که نفت اورالز روسيه (اورالز نام رشته کوه هايي واقع در روسيه و مرز ميان اروپا و آسيا) نيز به دليل داشتن تشابه نسبي به نفت ايران از جمله منابع نفتي است که به عنوان جايگزين نفت ايران براي قاره سبز در نظر گرفته شد. اما با اين حال نفت اورالز روسيه به دليل ميزان بالاي سولفور از کيفيت چندان خوبي برخوردار نيست، بنابراين به دليل وجود همين مشکلات، تحريم هاي نفتي اتحاديه اروپا و آمريکا عليه ايران، بازار جهاني نفت به خصوص بازار نفت اروپا را تحت تاثير قرار داده و متزلزل کرده است.
برخي از شرکت هاي نفتي مانند شرکت "Eni" اني ايتاليا و "Tupras" توپراس ترکيه نيز به دليل تحريم هاي اعمالي عليه ايران، به شرکت اورالز روي آورده ولي به دليل کيفيت نسبتا پايين و قيمت بالاي آن با مشکلاتي مواجه هستند. به همين دليل است که در اوايل اعمال تحريمهاي نفتي، بهاي نفت جهش يافت.
اين درحالي است که به نظر مي رسد کشورهاي غربي از جمله مقامات نروژ در تلاش هستند تا دوباره روابط خود با ايران را در حوزه انرژي به خصوص نفت از سر گيرند.
بر اين اساس، جنس پیتر جمپریود (jens petter kjemprud ) ، سفير نروژ در ايران در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت حضور یافت و در ملاقات با اسحق رویور، مدير کل روابط عمومي، ضمن ابراز علاقه مندی کشورش به گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران، به ویژه در بخش انرژی، نسبت به ارتقای سطح همکاری صنعت نفت ایران و نروژ در زمینه های ارتباطات و اطلاع رسانی اعلام آمادگی کرد.
وی با تاکید بر تلاش صنعتگران عرصه انرژي ايران در امر توليد و خودکفايي فني، آخرين دستاوردهاي صنايع نفت و گاز و پتروشيمي جمهوري اسلامي ايران را تحسين کرد.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت نیز در این دیدار توانمندی های صنعت نفت ایران در حوزه های فناوری و نیروی انسانی را تشریح کرد و در پاسخ به ابراز تمایل سفیر نروژ برای دیدار از دستاوردهای صنعت نفت، از وی برای بازدید از عسلویه دعوت کرد.
بر اساس این گزارش، در این ملاقات همچنین سفیر کشور نروژ در تهران، از مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت دعوت کرد تا به منظور گسترش همکاری های دو جانبه و بازدید از امکانات صنایع انرژی آن کشور و دیدار و گفت و گو با مسوولان رسانه ای و روابط عمومی صنعت نفت نروژ ، به این کشور سفر کند.
*** گزارش از الهه بکليان