به گزارش
حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران، جابی واریک در مقالهای در روزنامه واشینگتن پست که کارشناسان ایرانی آن را ناامید کننده میدانند، از قول مقامهای رسمی دولت آمریکا تصریح کرد: پیشنهاد جدید خطاب به ایران فقط در حد برخی ریزهکاریها بهبود پیدا کرده و نکته جدید چندانی در آن وجود ندارد.
متن کامل مقاله واریک که روز شنبه 25 آذر 1391 (15 دسامبر 2012) در روزنامه واشینگتن پست منتشر شده در ادامه میآید.
***
با توجه به علائمي که نشان ميدهد سران ايران خواستار برگزاري نشست فوري براي مذاکره درمورد کاهش فعاليتهاي هسته اي اين کشور در ازاي کاهش تحريمهاي بينالمللي هستند، آمريکا و 5 قدرت ديگر جهان با شتاب خود را براي از سرگيري مذاکرات احتمالي با اين کشور آماده مي کنند.
شش کشور قدرتمند جهان بر روي يک بسته تشويقي جديد به منظور پيشنهاد به ايران توافق کردند. به گفته مقامات آمريکايي و اروپايي، اين بسته در مقابل موافقت ايران با متوقف کردن برخي فعاليتهاي کليدي هستهاي خود به اين کشور ارائه خواهد شد. اوايل امسال ايران پيشنهاد مشابهي را رد کرد اما مقامات آمريکايي معتقدند به علت فشار ناشي از تحريمهاي بينالمللي، موضع ايران کمي نرمتر شده است. يک مقام ارشد دولتي روز جمعه گفت: برآورد ما اين است که آنها آماده دستيابي به توافق هستند.
اين گفتگوها نخستين مذاکرات سطح بالا درمورد برنامه هستهاي ايران از ماه ژوئن خواهد بود. تهران احتمال از سرگيري قريبالوقوع مذاکرات با قدرتهاي جهان را تاييد نکرد. روز جمعه يکي از اعضاي گروه مذاکره کننده هستهاي ايران درمورد احتمال توافق با 6 قدرت جهان يعني گروه پنج به علاوه يک ابراز ترديد کرد. مصطفي دولتيار در سفر خود به هند به خبرنگاران گفت: من شخصا در اين زمينه خوشبين نيستم. اما وي افزود: هرچيزي ميتواند موضوع مذاکره باشد.
3 مقام آمريکايي و اروپايي گفتند مذاکرهکنندگان ايراني درحال بحث درمورد جدول زماني مذاکرات جديد هستند که احتمالا در استانبول برگزار خواهد شد. به گفته اين مقامات که خواستند نامشان فاش نشود، هرچند که به احتمال قوي مذاکرات پس از تعطيلات سال نو آغاز خواهند شد اما احتمال دارد نشستهاي مقدماتي از هفته آينده نيز شروع شوند.
مقامات آمريکايي هدف از برگزاري اين نشستها را بررسي تمايل ايران به متوقف کردن برخي فعاليتهاي هستهاي خود به عنوان يک اقدام موقتي يا گامي در جهت اعتمادسازي بيان ميکنند. در مقابل اين اقدام به ايران پيشنهاد ميشود در اجراي برنامه هستهاي غيرنظامي به آن کمک شود و تحريمهاي مربوط به خريد قطعات هواپيما لغو شود. به گفته اين مقامات اقدامات موقتي اگر مورد پذيرش ايران قرار گيرد نقطه آغازي خواهد بود براي چانهزنيهاي بيشتر که محدوديتهاي دائمي براي برنامه هستهاي ايران ايجاد خواهد کرد و در مقابل تحريمهاي اقتصادي اين کشور نيز لغو خواهد شد.
گروه 1+5 در زمان سه دور مذاکره بي نتيجه با ايران در فصل بهار، تقاضاهاي مشابهي مطرح کرده بودند. در آن زمان مقامات ايراني گفتند لغو تحريمهاي پيشنهادي اين گروه کافي نيست و آنها پيش از شروع مجدد مذاکرات منتظر نتيجه انتخابات رياست جمهوري آمريکا خواهند شد. از آن زمان تحريمهاي بينالمللي برضد ايران شديدتر شده است.
يک مقام آمريکايي گفت: در پيشنهاد مطرح شده به ايران نسبت به دور قبلي مذاکرات تغييراتي ايجاد شده است. وي افزود اگر تهران نشان دهد که به پیشرفت و رسیده به نتیجه علاقهمند است، برخي فکرها براي جذابتر کردن مشوقها مطرح خواهد شد. اين مقام گفت: ماهيت بسته پيشنهادي در کل مانند قبل است اما برخي ريزهکاريها تغيير کردهاند. ما ميخواهيم ببينيم آيا ايرانيان در جايگاهي هستند که به توافق دست يابند و يا اصلا قادر به چنين کاري هستند.
يکي از خواستههاي اصلي که هم در بسته قبلي و هم در بسته جديد وجود دارد اين است که ايران بايد توليد اورانيوم غني شده با درجه خلوص متوسط را که ميتواند به سادگي به سوخت مورد نياز براي بمبهاي هستهاي تبديل شود، متوقف کند. همچنين از ايران خواسته خواهد شد فعاليتها در تاسيسات غنيسازي زير زميني فردو را که ساخت آن به تازگي تکميل شده است، متوقف کند. از زمان مذاکرات ماه ژوئن برنامه هستهاي ايران پيشرفت زيادي داشته است اما بر اثر تحريمهاي بينالمللي که صادرات نفت ايران را تحت تاثير قرار داده و صنعت بانکداري آن را فلج کرده، اين کشور با مشکلات اقتصادي زيادي مواجه است.
مقامات فعلي و پيشين آمريکا ميگويند: برخي از سران ايران درحالي که در ظاهر برضد تحريمها سخن ميگويند، اما نشان دادهاند که با پذيرش برخي محدوديتها در زمينه برنامه هستهاي کشور موافقند.
دنيس راس که تا سال گذشته مشاور ارشد کاخ سفيد درامور مربوط به ايران بود ميگويد: تحريمها علاقه آنها به يافتن راهي براي رهايي از بن بست را به شدت افزايش دادهاند. وي نتيجه گرفته است که برخي اشارات از سوي سران ايران نشان ميدهد زمينه براي مذاکره آماده است.
گزارشهاي مربوط به پيشرفت مذاکرات روز جمعه بين مقامات ايراني و کارشناسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي، مقامات آمريکايي را تشويق کرده است.
مقامات آژانس پس از دو روز مذاکره اعلام کردند دو طرف براي دستيابي به توافق آمادگي دارند. هرمن ناکارتس، رئيس بازرسان آژانس در وين به خبرنگاران گفت: احتمالا توافق نهايي که به بازرسان اجازه ميدهد از پارچين ديدن کنند ماه آينده امضا خواهد شد. وي سفر خود به ايران را مثبت ارزيابي کرد.
انتهاي پيام/ش