به گزارش باشگاه خبرنگاران اراک کمبود روی در 18.7 درصد کودکان 15 تا 23 ماهه وجود دارد که بالاترین میزان آن در منطقه جنوب و جنوب شرق کشور بوده که به 68 درصد میرسد.
کم خونی در کودکان6 ساله حدود 13.2 درصد است که بدترین وضعیت در جنوب و جنوب شرق کشور در حدود 53.4 درصد متغیر است. همچنین کمبود آهن برای کودکان 15 تا 23 ماهه 33درصد و در کودکان 6 ساله 26 درصد است.
فقر و محرومیت، گرسنگی، بیکاری، فساد و تورم، بیسوادی، عقب ماندگی، محرومیت از خدمات بهداشتی و درمانی، نا امنی باعث بروز بیماریهای نوپدید مانند ایدز و عفونتها شده است که نیازمند تعهد سیاسی عزم بینالمللی و سرمایهگذاری ملی در توسعه دسترسی مردم به این خدمات است.
مراقبت از مادران و کودکان را طی سه دهه در کشور ارتقاء دادهایم و روی برنامههای مراقبت تغذیهای رشد و تکامل کودکان به ویژه روی فقر، گرسنگی و سوء تغذیه کودکان توجه کردهایم.
اولین مطالعه کشوری بر روی تغذیه کودکان در سال 74 نشان داد که 15.5 درصد کودکان زیر 5 سال دچار کمبود وزن متوسط و شدید بوده و 6.8 درصد آنها دچار کوتاهی قد هستند. این آمار بیشترین درصد را در سیستان و بلوچستان با 27.7 درصد نشان داده است.
در مطالعه دیگری که در سال 89 انجام شده است شاخص کمبود وزن و کوتاهی قد به ترتیب به 9.4 و 8.7 درصد رسیده است و در سیستان و بلوچستان به 23 درصد کاهش یافته است.
این آمارها نشانگر بیعدالتی تغذیهای در کشور است و طبق شاخصهایی که در سازمان بهداشت جهانی از نظر وضعیت تغذیه کودکان کشور مااعلام کردهشیوع پایین سوء تغذیه را شاهد هستیم.
متأسفانه از 132 میلیون کودکی کهسالانه در دنیا متولد میشود 10 میلیون نفر در سال اول تولد فوت میکند.
در کشور ما سالانه یک میلیون و 400هزار نوزاد متولد میشود که 23.5 درصد آنها در بیمارستانها بستری شده و حدود 10درصد با وزن کم متولد میشوند.
کمبود وزن در خانوادههای فقیر، کم سواد و محروم از لحاظ بهداشتی و درمانی بیشتر است. حدود 21هزار نوزاد در سال در کشور فوت میکند که آخرین گزارش مرگ نوزادان 15 نفر در یک هزار تولد زنده گزارش شده است.
مرگ کودکان زیر یک سال کشور 18 در یک هزار تولد زندهاست که متوسط جهانی این شاخص 49 است. در کشور ما حدود 5 میلیون و 600 هزار کودک زیر 5 سال و یک میلیون و 800 هزار کودک 6 تا 18 سال زندگی میکند و تقریباً یک سوم جمعیت کشور را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهد. شاخص مرگ کودکان در ایران نسبت به کشورهای جهان سوم خوب است اما در مقایسه با کشورهای توسعه یافته خیلی عقب هستیم./س