![تراموا به خیابانهای تهران رسید + فیلم](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339179_193.jpg)
سیستان و بلوچستان در جنوبشرقی ایران با اقلیمی استوایی و گرم به محل رویش انواع میوههای گرمسیری تبدیل شده است؛ این استان با دارا بودن باغات وسیع و متنوع از مهمترین تولیدکنندگان میوههای نادر و خاص در کشور محسوب میشود.
در حال حاضر ۱۳ هزار و ۷۰۰ هکتار از اراضی سیستان و بلوچستان به کشت میوههای گرمسیری اختصاص یافته که سالانه میلیونها تن محصول به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکند.
پاپایا، جمبولان، کنار، چیکو، نارگیل و موز، تنها بخشی از محصولات این سرزمین شگفتانگیز هستند که موز، به عنوان مهمترین و پرکشتترین محصول گرمسیری سیستان و بلوچستان با ۱۲ هزار و ۴۰۹ هکتار سطح زیرکشت و تولید سالانه ۲۰۳ هزار و ۷۵۹ تن نهتنها در تامین نیاز داخلی کشور نقش بسزایی دارد بلکه قابلیت رقابت با تولیدات جهانی را نیز داراست.
باغات موز در شهرستانهای دشتیاری، زرآباد، سرباز و چابهار که به دلیل شرایط اقلیمی خاص خود، بهترین شرایط برای رشد این محصول را فراهم میکنند، در کنار سایر میوهها، به قطب اقتصادی کشاورزی سیستان و بلوچستان تبدیل شدهاند.
اما تولید میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان تنها محدود به موز نمیشود؛ میوههایی مانند پاپایا، که طعمی شیرین و خاص دارد و جمبولان با خواص فراوان خود به راحتی در این استان رشد کرده و محصولاتی با کیفیت بالا تولید میکنند که بازارهای داخلی و خارجی را تحتتأثیر قرار داده است.
توسعه باغات میوههای گرمسیری فرصت طلایی برای رونق اقتصادی
این در حالی است که تولید و صادرات این محصولات میتواند به کاهش وابستگی کشور به واردات میوههای مشابه و کاهش خروج ارز از کشور کمک شایانی کند.
یکی از مزایای برجسته توسعه کشت میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان، افزایش اشتغال و بهبود معیشت مردم این استان است چراکه توسعه این باغات میتواند به عنوان یک فرصت اقتصادی مهم در راستای رفع مشکلات بیکاری و ایجاد مشاغل پایدار عمل کند.
به گفته کارشناسان، سیستان و بلوچستان با برخورداری از تنوع اقلیمی، شرایط بینظیری را برای کشت میوههای گرمسیری فراهم کرده است، از نواحی ساحلی و مرطوب چابهار تا مناطق نیمهبیابانی، همه جا ظرفیت تولید این میوههای استوایی وجود دارد.
در سیستان و بلوچستان، میتوان از کنارک تا نیکشهر و از مهرستان تا زابل شاهد تنوع بالای محصولات کشاورزی بود که میوههای گرمسیری تنها گوشهای از این ظرفیت عظیم را نمایان میکنند.
توسعه باغات میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان نهتنها به تأمین نیاز داخلی کمک میکند، بلکه میتواند به یک فرصت طلایی برای صادرات، رونق اقتصادی و بهبود سطح زندگی مردم این منطقه تبدیل شود.
پاپایا؛ طعم شیرین استوایی
پاپایا، میوهای استوایی با طعمی شیرین و نرم که در سیستان و بلوچستان به خوبی رشد میکند این میوه نهتنها طعمی دلپذیر دارد بلکه از لحاظ تغذیهای نیز بسیار غنی و سرشار از ویتامین C، آنتیاکسیدانها و آنزیمهای گوارشی است.
پاپایا بهعنوان یک میوه سلامتبخش شناخته میشود و کشت این میوه در شهرستانهای ساحلی مانند چابهار و کنارک رونق زیادی دارد و شرایط دمایی و مرطوب این مناطق، بهترین موقعیت را برای رشد این میوه فراهم کرده است.
جمبولان؛ میوهای با خواص درمانی خاص
جمبولان، یکی از میوههای گرمسیری و کمتر شناختهشده است که در سیستان و بلوچستان با موفقیت کشت میشود این میوه که به رنگ قرمز یا بنفش میرسد، بهواسطه خواص داروییاش شهرت دارد.
جمبولان به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماریهایی همچون دیابت، مشکلات گوارشی و تنظیم فشار خون شناخته میشود این میوه همچنین بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی عمل کرده و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
سیستان و بلوچستان؛ رتبه نخست کشور در تولید میوههای گرمسیری
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: این استان با تولید سالانه ۲۹۷ هزار تن؛ رتبه نخست کشور را در تولید میوههای گرمسیری نظیر کُنار، چیکو، تمبرهندی، نارگیل و گواوا، پاپایا، بیدام، پالسا، جمبولان، سیتاپل، موز و آناناس را دارد.
علیرضا دهمرده افزود: سیستان و بلوچستان با دارا بودن شرایط آب و هوایی تقریبا استوایی، گرم و مرطوب خواستگاه متنوعترین میوههای گرمسیری کشور است به طوریکه در تولید برخی میوهها در ایران بی رقیب است.
وی ادامه داد: هم اکنون در ۱۳ هزار و ۷۰۰ هزار هکتار از باغات سیستان و بلوچستان میوههای گرمسیری متنوع تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: این استان از نظر تولید میوههای گرمسیری یکی از استانهای سرآمد کشور است.
وی موز را از مهمترین محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان معرفی کرد و افزود: این میوه نسبت به سایر محصولات گرمسیری با بیش از ۱۲ هزار و ۴۰۹ هکتار و تولید سالانه ۲۰۳ هزار و ۷۵۹ تن بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص داده است.
دهمرده تاکید کرد: سالانه میلیون ها دلار ارز برای ورود میوههای گرمسیری از جمله موز از کشور خارج میشود در حالیکه میتوان با توسعه باغات میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان علاوهبر جلوگیری از خروج ارز زمینه اشتغال پایدار را در این استان پهناور ایجاد کرد.
وی ادامه داد: شهرستانهای دشتیاری، زرآباد، سرباز، کنارک و چابهار بیشترین سطح زیر کشت محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان را به خود اختصاص دادهاند.
منبع: ایرنا