![قیمت طلا به یک رکورد جدید صعود کرد](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339410_982.png)
سرمایهگذاری اندک برای گسترش انرژیهای تجدیدپذیر در دهههای گذشته به یکی از مشکلات اقتصادی و زیستمحیطی کشور تبدیل شده و تنها یک درصد از سبد تولید انرژی کشور به این منابع پاک اختصاص دارد، اما دولت چهاردهم با تدابیری هوشمندانه، قدمهای جدی برای تغییر این شرایط برداشت که استان گلستان به عنوان یکی از مناطق با پتانسیل بالا برای انرژی تجدیدپذیر، مورد توجه قرار گرفت.
ناترازی انرژی و غفلت از توسعه انرژی پاک و تجدیدپذیر چالش نامآشنای این روزهای جامعه است که علاوهبر زندگی روزمره مردم بخش تولید و صنعت را هم تحت تاثیر قرار داده و در کنار خاموشیهای بخش خانگی، چوب لای چرخ صنایع و واحدهای تولیدی گذاشته است.
گرچه ناترازی انرژی در دولت چهاردهم نمود بیشتری پیدا کرده، اما این مشکل ریشه در سالها و حتی دههها بیتوجهی و نبود برنامههای کلان کوتاهمدت و بلندمدت در حوزه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر دارد که در سایه غفلت از این ظرفیت مهم برای تولید برق، کشور در این سالها هزینههای سرسامآوری صرف نیروگاههای حرارتی کرد که با وجود آلودگی بالای هوا و هدررفت سوختهای فسیلی، آوردهاش در شرایط فعلی ایجاد ناترازی انرژی و بروز خاموشیها است.
براساس دیدگاه کارشناسان، ناترازی انرژی به ویژه برق در کشور با توسعه نیروگاههای حرارتی جبران نمیشود و تنها راه برای تامین پایدار انرژی به ویژه برق حرکت به سوی ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر است.
دولت چهاردهم از همان ابتدا با شناسایی درست مساله به استقبال انرژیهای تجدیدپذیر رفته و توسعه نیروگاههای خورشیدی را یکی از اولویتهای مهم کاری خود قرار داده اتا از مشکل ناترازی انرژی و خاموشیهای بخش خانگی و تولیدی گرهگشایی کند.
یکی از مهمترین اقدامات دولت، شتاببخشی به احداث مزارع خورشیدی در نقاط مختلف کشور از جمله استان گلستان است. با احداث این مزارع، گامی عملی برای کاهش ناترازی انرژی و افزایش استفاده از منابع پاک و تجدیدپذیر برداشته شده است. این اقدامات نه تنها موجب کاهش آلودگی هوا و محیطزیست میشود، بلکه به بهبود وضعیت اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار نیز کمک میکند.
راهحلهای نوین و خلاقانه دولت چهاردهم، امیدی تازه برای مردم کشور به ارمغان آورده است. با بهرهگیری از انرژی خورشیدی و سرمایهگذاری در این حوزه، میتوان به سوی آیندهای سبز و پایدار گام برداشت و از وابستگی به منابع فسیلی که منبع اصلی آلودگی و مشکلات زیستمحیطی هستند، رهایی یافت. گلستان، با بهرهگیری از منابع طبیعی و مزارع خورشیدی، میتواند به الگوی موفقی در استفاده بهینه از انرژیهای تجدیدپذیر تبدیل شود و نقش مهمی در تحقق اهداف زیستمحیطی و اقتصادی کشور ایفا کند.
موضوع توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به قدری برای رییس جمهور حائز اهمیت است که دکتر پزشکیان در یکی از نشستها بر این مهم تاکید کرده که بنده شخصا روند اجرای این برنامه را پیگیری خواهم کرد و از مسوولان اجرای طرح میخواهم هر جا مانع یا مشکلی پیشروی آن بود، موضوع را به شکل مستقیم با بنده مطرح کنند.
در استان گلستان نیز استاندار و دیگر مسوولان استانی عزم خود را برای توسعه انرژی خورشیدی و رفع ناترازیها به کار گرفتند و علیاصغر طهماسبی استاندار گلستان از آغاز آمایش سرزمین برای توسعه انرژی خورشیدی در این استان خبر داد و ابراز امیدواری کرد؛ با توسعه انرژی خورشیدی سال آینده مشکل ناترازی انرژی در استان حل شود و چالشهای تولیدکنندگان در قطعیهای انرژی کاهش یابد.
گلستان آغوش خود را برای توسعه نیروگاههای خورشیدی به روی سرمایهگذاران باز کرد و استاندار خواستار توجه و حمایت ویژه از سرمایهگذاران این بخش شد.
علیاصغر طهماسبی بیان کرد: سرمایهگذاران حوزه انرژی باید به سرعت تعیین تکلیف شوند و مکان سرمایهگذاری برای آنها تعیین شود.
استاندار گلستان با تاکید بر اینکه بسیاری از سرمایهگذاران از مسوولان توقع تسهیلات ندارند، خواستار رفع بروکراسی اداری و جلوگیری از معطلی سرمایهگذاران شد.
وی کمبود برق را یکی از معضلات توسعه اقتصادی و تولیدی در این استان اعلام کرد و گفت: فقر زیرساختها یکی از چالشهای گلستان است که باید با توسعه نیروگاههای خورشیدی و حمایت سرمایهگذاران این حوزه برای حل مشکلات گلستان در این بخش گام برداریم.
به گفته طهماسبی؛ توسعه نیروگاههای خورشیدی میتواند میزان مصرف برق در بخشهای مختلف خانگی، صنعتی و تولیدی را تضمین کند.
یکی از اقدامات عملی دولت چهاردهم برای توسعه انرژی خورشیدی در گلستان، ساخت اولین مزرعه خورشیدی ۱.۲مگاواتی در شهرستان گمیشان بود تا ضمن کمک به رفع ناترازی انرژی، در راستای حمایت از مردم محروم و دهکهای یک تا پنج این شهرستان مرزی گام بردارد و بخشی از مشکل اشتغال در این شهرستان را حل کند.
مزرعه خورشیدی گمیشان تا ۲ ماه آینده به بهرهبرداری میرسد
فرماندار گمیشان در این باره اظهار کرد: دولت چهاردهم در مدت ۶ ماهه فعالیت خود، اقدامات شاخص فراوانی در حوزه اقتصادی و عمرانی در گمیشان انجام داده است.
امید سقلی ادامه داد: دولت در راستای حمایت از اقتصاد و اشتغال مرزنشینان گمیشان، اولین مزرعه خورشیدی گلستان را در این شهرستان کلنگزنی کرد که تا ۲ ماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
وی با بیان اینکه ساخت مزرعه خورشیدی برای کمک به دهکهای اول تا پنجم در گمیشان آغاز شده، تصریح کرد: تکمیل این پروژه که برای ۲۷۴ نفر از اقشار کمبرخوردار شهرستان اشتغالزایی پایدار ایجاد میکند مورد تاکید ویژه و جدی استاندار گلستان قرار دارد.
به گفته فرماندار گمیشان؛ با احداث مزارع خورشیدی، سرانه درآمدی مردم گمیشان افزایش مییابد و در کنار کمک به حل مشکل ناترازی، به وضعیت اقتصادی مردم مرزنشین این شهرستان کمک خواهد کرد.
احداث نخستین مزرعه انرژی خورشیدی در گمیشان و عزم دولت چهاردهم برای تکمیل هر چه سریعتر این پروژه در شهرستانی که جزو ۳۱ شهر محروم کشور شناخته میشود موجی از خوشحالی و رضایت را در بین مردم این شهرستان ایجاد کرده است.
همچنین در راستای توسعه انرژی خورشیدی، دومین مزرعه خورشیدی در روستای قرهقاشلی بندرترکمن در دستور کار مسوولان استان قرار گرفته تا نقش شهرستانهای ترکمن و گمیشان در سطح ملی در بخش تولید انرژی بیش از پیش متمایز شود.
با توجه به مشکل ناترازی انرژی و تاثیر بر روند کار واحدهای تولیدی و صنعتی، معاونت اقتصادی استانداری گلستان نیز برای حل این مشکل آستین همت بالا زد و برای حمایت از سرمایهگذاران نیروگاههای خورشیدی و رفع موانع سرمایهگذاری در این بخش وارد میدان شد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان با تایید وجود ناترازی انرژی در استان از تلاش و رایزنی برای حل ناترازیهای استان در بخش گاز و برق خبر داد.
عبدالعلی کیانمهر از ورود بخش خصوصی برای خرید گاز از ترکمنستان خبر داد و افزود: با تحقق این مهم، مشکلات تولیدکنندگان گلستان در حوزه کمبود گاز تا حدود زیادی حل خواهد شد.
وی ضمن دعوت از سرمایهگذاران برای توسعه انرژی خورشیدی در استان گفت: شرکت توزیع نیروی برق گلستان ۲۸ نقطه از استان را برای احداث نیروگاه خورشیدی سه مگاواتی شناسایی کرده و مقدمات احداث این نیروگاهها در استان فراهم شده است.
گلستان به دلیل برخورداری از شرایط خاص اقلیمی و وجود زمینهای شور و نمکزار و بایر در شمال استان و نزدیک به ۳۰۰ روز آفتابی، یکی از استانهای مستعد ساخت نیروگاههای خورشیدی کوچکمقیاس به شمار میرود که در سالهای اخیر، نهادهای حمایتی به ویژه کمیته امداد در کنار شرکت توزیع نیروی برق استان، عزم خود را برای تولید برق خورشیدی و خودکفایی مددجویان زیر پوشش و دهکهای پایین درآمدی جزم کردند.
از آنجا که درآمد سرانه مردم گلستان کمتر از میانگین کشوری است احداث نیروگاههای خورشیدی با ایجاد فرصتهای شغلی به ارتقای درآمد سرانه خانوار در این استان کمک خواهد کرد. همچنین کاهش گازهای گلخانهای، استقلال در در تامین انرژی و تقویت امنیت ملی، کاهش هزینهها، بینیازی به سوخت و کاهش آلایندگیهای زیستمحیطی ناشی از فعالیت نیروگاههای حرارتی از دیگر مزایای توسعه مزارع خورشیدی است.
در حال حاضر حدود هزار مگاوات برق در استان گلستان تولید میشود که با بهرهبرداری از سیکل ترکیبی این نیروگاه، تولید برق استان به هزار و ۵۰۰ مگاوات خواهد رسید.
همچنین در شرایط فعلی میزان مصرف برق گلستان ۵۸۰ مگاوات است ۵۳۰ مگاوات آن صرف مصارف خانگی میشود و فقط ۵۰ مگاوات برق مصرفی ویژه بخش صنعت است که در همین راستا مسوولان استان در تلاشند با توسعه انرژی خورشیدی در گلستان، مشکل کمبود برق صنایع و واحدهای تولیدی استان را مرتفع کنند و در مسیر رشد اقتصادی استان گام بردارند.
گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد.
منبع: ایرنا