اعلام فضای باز سیاسی توسط رژیم شاه، اعدام دکتر «حسین فاطمی» وزیر امور خارجه دولت دکتر مصدق، به رسمیت شناخته شدن ملت فلسطین در سازمان ملل متحد، روز مباهله‌ و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه 19 آبان 1391 خورشیدی برابر با 24 ذی الحجه 1433 هجری و 9 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

اعلام فضای باز سیاسی توسط رژیم شاه (1355 ش)
پس از پیروزی حزب دموکرات آمریکا به رهبری جیمی کارتر، از آنجا که او تز حمایت از حقوق بشر را اعلام کرده بود، تصمیم گرفت تا این نمایش تبلیغاتی را به صورت عینی در کشورهای وابسته‌ای مثل ایران به آزمایش بگذارد. به این ترتیب با اعلام فضای باز سیاسی و حقوق بشر، صحنه سیاسی - اجتماعی و اقتصادی ایران، یکباره از سمت شاهنشاهی ناب که اصالت ملّیت ایرانی آن روز را نشان می‌داد به سوی کارتر گرایی خالص که نشانگر وابستگی صد در صد بود، چرخش یافت و بار دیگر ایران، قربانی شیوه‌های تبلیغاتی آمریکا و حل مشکلات داخلی سردمداران این کشور امپریالیستی گردید.
کارتر نیز همچون کِنِدی رییس جمهور قبلی، به این نتیجه رسیده بود که ادامه سیاست سلطه جویانه آمریکا در کشورهایی که زیر فشار استبداد داخلی و سلطه اختناق آور آمریکا به نقطه انفجار رسیده است، امکان‌پذیر نیست و آمارها نشان می‌داد که عصیان این ملت‌ها چون آتش زیر خاکستر، با هر بهانه‌ای می‌تواند شعله ور گردد. اعلان فضای باز سیاسی در حقیقت پاسخ مثبت محمدرضا پهلوی به کارتر بود که تحولاتی در وضع زندان‌ها و زندانیان سیاسی به وجود آورد.

اعدام دکتر «حسین فاطمی» وزیر امور خارجه دولت دکتر مصدق (1333 ش)
دکتر سیدحسین فاطمی در سال 1296 ش در نایین به دنیا آمد. در سال 1315 به همراه برادرش وارد کارهای مطبوعاتی شد و تا سال 1324 در روزنامه باختر فعالیت نمود. وی سپس برای تحصیل در فن روزنامه نگاری عازم اروپا گردید و دربازگشت در سال 1328، روزنامه باختر امروز را تاسیس کرد. دکتر فاطمی پس از مدتی به همراه دکتر محمد مصدق رهبری جبهه ملی را بر عهده گرفت و توسط روزنامه خود، افکار و عقاید جبهه ملی را انتشار می‌داد.

او پس از نخست وزیری دکتر مصدق، در ابتدا به معاونت سیاسی و پارلمانی دولت و نمایندگی مجلس شورای ملی رسید و سپس در مهر 1331 عهده دار وزارت امور خارجه گردید. وی سرانجام پس از هفت ماه اختفا، در اسفند 1332 دستگیر و در حالی که بر اثر ضربات وارد شده به او، توان تکان خوردن نداشت در دادگاه حاضر شد. دکتر فاطمی در نهایت به اعدام محکوم گردید و این حکم در 19 آبان 1332 ش به مرحله اجرا درآمد.

به رسمیت شناخته شدن ملت فلسطین در سازمان ملل متحد (1354 ش)
با قطعنامه مهمی که سازمان ملل متحد تصویب کرد، مردم فلسطین به عنوان یک ملت باید حقوق، اراضی و اموال خود را به دست آورند و سازمان آزادیبخش فلسطین با حقوق مساوی در هر کنفرانس صلح خاورمیانه شرکت کند. در این قطعنامه، صهیونیسم، یک نوع تبعیض نژادی قلمداد شده است. ایران به قطعنامه فلسطین رأی موافق داد و نماینده اسرائیل، قطعنامه سازمان ملل را پاره پاره کرد. نماینده آمریکا اخطار کرد که کنگره آمریکا از سازمان ملل انتقام خواهد گرفت و مجلس سنای امریکا خواستار تجدید نظر در روابط آمریکا و سازمان ملل شد.

انگشتر بخشی حضرت امیرالمؤمنین (ع) در حال رکوع نماز
روز بیست و چهارم ذی الحجه در تاریخ اسلام، روزی بسیار مهم و سرنوشت ساز است، روزی است که بر اثر یک حادثه کوچک، ولی بسیار عظیم و دارای اهمیت، یکی از آیات الهی بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شد. در اثر نزول همین آیه، پیامبر صلی الله علیه و آله پرده از یک مسئله بسیار مهم برداشت و جریان خاتم بخشی علی علیه السلام را به اطلاع مردم رساند. آیه ای که نازل شد، آیه ولایت بود و خبر مهم، اعلام ولایت و جانشینی امیرمؤمنان علیه السلام بود، که پیامبر صلی الله علیه و آله از سوی پروردگار، از این واقعیت خبر داد و پرده برداشت. خاتم بخشی امیرمؤمنان علیه السلام «انما ولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاة و یؤتون الزکاة و هم راکعون»؛ ولیّ شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانی که ایمان آورده‌اند؛ همان کسانی که نماز را بر پا می‌دارند و در حال رکوع، زکات می‌دهند.

درگذشت آیت‌اللَّه «شیخ مرتضی آشتیانی» رئیس حوزه‌ علمیه‌ مشهد (1365 ق)
آیت‌اللَّه شیخ مرتضی آشتیانی پس از فراگرفتن مقدمات و سطوح، در نجف اشرف اقامت گزید و از درس خارج میرزا حبیب اللَّه رشتی و مرحوم آخوند خراسانی بهره‌مند شد تا به مدارج عالیه‌ اجتهاد و فقاهت رسید. سپس به ایران مراجعت نمود و در تهران به تدریس و اقامه‌ی جماعت مشغول شد. ایشان در سال 1340 قمری به مشهد مقدس رفت و به تدریس و اقامه‌ی جماعت و اصلاح امور مردم پرداخت. این عالم ربانی سرانجام در 84 سالگی به رحمت ایزدی پیوست و در پایین پای مبارک حضرت امام رضا (ع) مدفون گردید.

آغاز هفته بین‌المللی علم، فضا، صلح
سازمان ملل متحد نهم تا چهاردهم نوامبر هر سال را به عنوان هفته بین المللی علم وصلح نام نهاده است. در این هفته سعی می‌شود بر استفاده صلح آمیز از آموزه های علمی و فنی و بهره گیری از آن‌ها در جهت گسترش صلح در جهان تاکید شود. یکی از اهداف تاسیس سازمان ملل متحد پاسداشت صلح جهانی یوده است.

روز مباهله‌ پیامبر اسلام (ص) با مسیحیان نجران (10 ق)

در این روز، رسول بزرگوار اسلام حضرت محمد (ص) تصمیم گرفت تا با بزرگان مسیحیان نجران به مباهله بپردازد. در مباهله، طرفین، همدیگر را نفرین می‌کنند و برای طرفی که راستگو نیست درخواست عذاب می‌نمایند. هنگامی که سران هیأت نمایندگی مسیحیان نجران، پیامبر اسلام را به همراهِ تنها چهار نفر از اهلِ بیتش شامل امام علی (ع) حضرت زهرا (س) و امام حسن و امام حسین (ع) مشاهده کردند، باتعجب دریافتند که پیامبر به استجابت دعای خود و همراهانش، اعتقاد راسخ دارد، از این رو اسقُف نجران از رسول اکرم تقاضای مصالحه و بخشش کرد و این جریان، حقانیت اسلام و منزلت اهل‌بیت پیامبر را به روشنی آشکار ساخت.

برچیده شدن بساط امپراتوری آلمان پس از شکست در جنگ جهانی اول (1918 م)
پس از شکست آلمان در جریان جنگ جهانی اول و پایان جنگ، قرارداد وِرْسای، بدون توجه به عدم توانایی آلمانِ مغلوب در اجرای تعهدات ناشی از آن، به ملت آلمان، تحمیل گردید. تقریباً تمام مواد قرارداد ورسای بر ضد آلمان و متضمن محدودیت‌ها و شرایط خفت‌آوری بود که دشوارترین آن‌ها پرداخت غرامت سنگین جنگی به کشورهای فاتح از طرف کشوری بود که قسمت اعظم امکانات صنعتی و اقتصادی خود را از دست داده بود.
شرط اولیه استعفای ویلْهِلْمْ دوم، قیصر آلمان و الغاء رژیم سلطنتی در آلمان هم، قبل از امضای قرارداد متارکه جنگ، از طرف ویلسون عنوان شد و در نتیجه پافشاری او بود که به دنبال خاتمه جنگ جهانی اول، رژیم سلطنتی آلمان ملغی گردید. در نهایت، با استعفای پادشاه آلمان در نهم نوامبر 1918 م، یک حکومت جمهوری در آلمان بر سر کار آمد و رهبران سوسیالیست در رأس آن قرار گرفتند.

تجاوز هوایی آلمان به تونس در جریان جنگ جهانی دوم (1942 م)
پیاده شدن آلمانی‌ها از راه هوا در تونس آغاز شد و به این ترتیب پس از عملیات جنگی در جزیره کرت که در روز 20 مه 1941 میلادی توسط چتربازان آلمانی انجام شد، عملیات تونس دومین باری بود که در آن چتربازان آلمانی رل عمدهای داشتند. پیاده شدن چتربازان آلمانی درست روز تصرف الجزیره بدست متفقین و فردای پیاده شدن متفقین در سواحل الجزایر بود.

کودتای ناپلئون بُناپارت در فرانسه و تشکیل حکومت کنسولی (1799 م)
ناپلئون بُناپارت، ژنرال ارتش فرانسه، با آماده‌سازی مقدمات قبلی و با همدستی برخی مقامات حکومتی، وارد پاریس شد و در روز نهم نوامبر 1799 م، با یک کودتای نظامی، زمام امور را به دست گرفت. مجلس پانصد نفری ابتدا در برابر ناپلئون مقاومت کرد، ولی سربازان ناپلئون، نمایندگان مخالف را از تالار جلسه بیرون کردند و باقی‌مانده نمایندگان که مرعوب شده بودند، طرح پیشنهادی ناپلئون برای تشکیل یک حکومت کنسولی را پذیرفتند. به موجب این طرح، هیأت مدیره پنج نفری به هیأت کنسولی سه نفری تبدیل شد و ناپلئون بُناپارت در مقام کنسول اول، مقدمات اعلام امپراتوری خود در سال 1804 م را فراهم آورد، و این نقطه پایان انقلاب فرانسه بود.

تخریب و برداشته شدن دیوار برلین بین آلمان شرقی و غربی (1989 م)
در سه ماهه آخر سال 1989 م، اوضاع اروپای شرقی به کلی دگرگون شد. در حالی که گورباچف در اول اکتبر این سال، برای شرکت در جشن‌های چهلمین سالگرد تأسیس جمهوری دموکراتیک آلمان شرقی به برلین رفته بود، مقدمات برکناری اریک هونْکِر از رهبری آلمان شرقی نیز توسط رهبر شوروی فراهم آمد. سقوط هونکر که نزدیک به هفده سال، رهبر بلامنازع آلمان شرقی بود، موقعیت حزب کمونیست حاکم بر این کشور را به شدت تضعیف کرد.

تحولات گسترده در بلوک شرق، اصلاحات در جوامعِ کمونیستی که به فروپاشی ساختار سیاسی این کشورها منجر گردید؛ به ظهور بی‌اعتباری کمونیسم منتهی شد. وقوع این حوادث در نتیجه به برچیده شدن دیوار برلین در نهم نوامبر 1989 م منجر گردید و مردم آلمان شرقی و غربی برای اولین بار پس از 28 سال توانستند آزادانه به نیمه دیگر کشور سفر کنند. در واقع دیوار برلین که در 13 اوت 1961 م شکل گرفت، نمادی بود از جدایی ظاهری لیبرالیسم غربی و کمونیسم شرقی. سرانجام این امر مقدمات تحولات بعدی را به وجود آورد که در نهایت به اتحاد دو آلمان در سوم اکتبر سال 1990 م انجامید.

19 آبان در هشت سال دفاع مقدس
تلاش ناموفق دشمن در جبهه سوسنگرد و انهدام به دلیل مقاومت شدید خودی در دهلاویه 59
عملیات مجدد ماهشهر – آبادان
درگیری نیروهای خودی با چته های حزب دمکرات 63
دستگیری دو فردی که قصد ربودن هواپیمایی در مسیر تهران - تبریز و بردن به عراق را داشتند 65
اعلام آمادگی دانشجویان پزشکی دانشگاه تهران برای تأمین بخشی از نیازهای امداد و درمان جبهه‌ها

برخی از رویدادهای 9 نوامبر
1935: افغانستان به پیمان عدم تعرض ایران، ترکیه و عراق پیوست.     
1937: ارتش ژاپن شانگهای چین را تصرف کرد.
1953: مدعی العموم محکمه نظامی تهران برای چند افسر مصدقی و افسران گارد محافظ دکتر مصدق از جمله سرتیپ کیانی، سرهنگ ممتاز، سروان فشارکی و سروان داورپناه کیفرخواست اعدام صادر کرد!.
1953: عبدالعزیز ابن عبدالرحمن آل سعود نخستین پادشاه کشور سعودی درگذشت.
1998: در انگلستان مجازات اعدام کاملا لغو شد.
1990: بانو مری رابینسون Marry robinson به ریاست جمهوری ایرلند انتخاب شد. وی نخستین زنی است که در ایرلند به این مقام رسید.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار