به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
در این بیانیه آمده است: «در هفتههای اخیر اخبار تخریبها، آسیبها و بیتوجهیها به آثار تاریخی فرهنگی بیش از پیش به گوش میرسد. از آن جمله میتوان به مواردی چون آسیب به نقشبرجستههای بَرمِ دِلَک و تنگ قندیل در استان فارس، نقشبرجستهی خانتختی در استان آذربایجان غربی و مجموعهی باستانی تاقبستان در استان کرمانشاه اشاره کرد. اینگونه رویدادها در شرایطی اتفاق میافتد که هر سال بودجههای کلانی به حفاظت از آثار تاریخی فرهنگی اختصاص مییابد.
اتفاقات ناگوار در مجموعهی باستانی طاقبستان یکی از موارد قابل تأمل در این زمینه است. طی هفتههای اخیر اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه در چارچوب ساماندهی مجموعهی باستانی طاقبستان اقدام به خاکبرداری در جلوی تاقها و نقشبرجستههای مجموعهی طاقبستان کرده است؛ اما براساس تصویرها و گزارشهای منتشرشده، این کار با استفاده از ماشینآلات سنگین و متهبرقی و در فاصله بسیار نزدیک به تاقها صورت گرفته که امری کاملا غیرمعمول است. مسئولان طرح در پاسخ به ابراز نگرانی دوستداران و اهالی میراث فرهنگی، اعلام کردهاند که این کار پس از مطالعات اولیه و کارشناسی انجام شده است! پرسش اساسی از مسئولان میراث فرهنگی استان کرمانشاه این است که تا چه حد از بیخطر بودن اینگونه عملیات پیش از استفاده از ماشینآلات سنگین اطمینان حاصل شده است؟ تا چه حد جوانب مختلف این امر مهم با استفاده از نظرات کارشناسان از جمله باستانشناسان و کارشناسان حفاظت و مرمت سنجیده شده و در میان گذاشته شده است؟ و کارشناسانی که این برنامهها براساس نظر آنها انجام شده، چه کسانی هستند و آیا از دانش و تجربهی کافی در این زمینهها برخوردارند؟»
در ادامهی این بیانیه آمده است: «جامعهی باستانشناسی ایران انتظار دارد که مسئولان محترم سازمان میراث فرهنگی دربارهی آسیبها و تخریبها به سنگنگارههای باستانی توجه کافی نشان دهند و بویژه انتظار میرود که اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه دربارهی عملیات خاکبرداری و برنامهی حفاظتی در تاقبستان به نگرانیهای اهالی میراث فرهنگی و بویژه باستانشناسان پاسخ گوید و در اینباره روشنگری کند. جامعهی باستانشناسی ایران ضمن یادآوری مسئولیتها و وظایف سازمان میراث فرهنگی در حفاظت از مواریث فرهنگی کشور، ضروری میداند که مسئولان محترم در اجرای برنامههایی نظیر آنچه در تاقبستان اتفاق افتاده است، برای کاهش صدمات و آسیبهای احتمالی برای آثار و سرمایههای فرهنگی، از متخصصان و کارشناسان صاحبنظر بهره کافی ببرند.»
جامعهی باستانشناسی ایران در پایان اظهار امیدواری کرده است که مسئولان میراث فرهنگی استان کرمانشاه در اسرع وقت دربارهی ابهامها و پرسشهایی که دربارهی روشهای غیرمعمول خاکبرداری در مجموعهی باستانی طاق بستان انجام شده است، پاسخ گویند و روشنگری کنند./س