در پارک کنار خانه‌مان تعدادشان بسیار زیاد است، آهسته آهسته راه می‌روند و زیر لب از دوران جوانی و قوای بدنی مثال‌زدنی خود سخن می‌گویند. «جوانی نو بهاری بود و بگذشت» را بسیار از آنها شنیده‌ام.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران خوزستان ؛برخی تعداد سالمندان را یک پنجم آمار جامعه و برخی دیگر بیش از 30 درصد جمعیت می‌دانند ولی آمارشان هر چقدر که باشد روزی در تقویم جهانی و هفته‌ای در تقویم ملی ایران برایشان در نظر گرفته شده است. 30 سپتامبر همان روزی است که به نام سالمندان در جهان این روز را جشن می‌گیرند.

شاید بسیار دیده باشید که سالمندانی در پارک‌های شهر مشغول خواندن روزنامه‌ای باشند شاید خواندن روزنامه تنها بهانه‌ای برای گذران وقت آنهاست.

 * پیری و هزار دردسر

قطعا پس از گذشت سن از مرز 55 سال قوای جسمی انسان به شدت کاهش می‌یابد و انسان دچار ضعف‌هایی و در برخی موارد بیماری‌هایی می‌شود. به این دلیل سن 60 سال و بیشتر را سالمند می‌نامند و برای آن نیز تعریف‌های خاص خودش وجود دارد.

در جهان شاخص سالمندی را 55 سالگی و در ایران این شاخص برابر با 60 سال است و بر اساس این شاخص، در شرایط کنونی استان گیلان پیرترین و استان سیستان بلوچستان جوان‌ترین استان کشور به شمار می‌آیند.

خوزستان از نظر جمعیت نیز در بین دیگر استان‌های کشور جایگاه سوم را از آن خود کرده است و از نظر امید به زندگی در خوزستان رتبه چهارم کشور را دارا هستیم.

 * رشد 112 درصدی سالمندی در خوزستان

یک استاد دانشگاه تهران، محقق و جامعه‌شناس در این باره می‌گوید: در شرایط کنونی خوزستان پس از گذشت 30 سال آمار سالمندانش بیش از 112 درصد افزایش یافته است.

دکتر جوادعلی سیرباوی می‌افزاید: خوزستان به سمتی پیش می‌رود که به پیرترین استان کشور تبدیل شود. خوزستان که جوان‌ترین استان کشور بود، رفته رفته همین آمار جوان به میان‌سال و سپس سالمند مبدل می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه طبق آمار خوزستان در شرایط حساسی قرار دارد، خاطر نشان می‌کند: این افراد دارای نیازهای متفاوتی هستند و مراقبت از این افراد نیز مشقت‌های خاص خود را دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به خطراتی که فشر سالمند را تهدید می‌کند، می‌افزاید: سوءتغذیه، ضعف در سلامتی جسمانی، انزوا و تنهایی از جمله مسائلی است که سالمندان را تهدید می‌کند.

* تغذیه سالمندان

سیرباوی خاطرنشان می‌کند: آنچه در مسائل مربوط به سالمندان دارای اهمیت است تغذیه سالم همراه با فیبر است و بهتر است که سالمندان از میوه و سبزی به وفور استفاده کنند.

وی با اشاره به رژیم غذایی مناسب برای سالمندان در خوزستان تاکید می‌کند: به دلیل ضعف قوای جسمانی و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گرفتن این افراد، استفاده روزانه دو لیوان شیر کم‌چرب برای سالمندان توصیه می‌شود ولی در خوزستان به دلیل آلودگی هوا و ریز گردها توصیه به نوشیدن سه الی چهار لیوان شیر می‌شود.

این پزشک با اشاره به اهمیت‌های تغذیه سالم برای سالمندان تاکید می‌کند: تغذیه سالم می‌تواند تا حد زیادی سلامتی این افراد را تضمین و از طرفی ابتلا به بیماری‌های صعب‌العلاج را برای آنها به شدت کم کند حتی ابتلا به شایع‌ترین مشکل دوران سالمندی یعنی فشار خون و چربی خون را کاهش دهد.

وی خاطرنشان می‌کند: در شرایط کنونی به دلیل تغذیه بسیار خوب و رعایت اصول بهداشتی در بین سالمندان در پنج سال گذشته، شاخص طول عمر در سالمندان بین 4.6 تا 4.9 درصد افزایش یافته است و این نشان از تاثیرگذاری مشاوره‌های بهداشتی برای دوران سالمندی است.

این محقق دانشگاهی شایع‌ترین بیماری‌ها بین سالمندان خوزستان را این چنین نام می‌برد: فشار خون، عفونت ریه، کلسترول، قند خون و البته شایع‌ترین اتفاقات برای سالمندان، شکستگی دست و لگن بر اثر افتادن از بلندی است.

 * 225 هزار سالمند؛ 270 نفر ظرفیت

شاید نامش را هم که می‌شنویم ناراحت می‌شویم ولی تعداد خانه‌های سالمندان در خوزستان به شدت نسبت به شاخص‌های جهانی کم است.

بر اساس آمار موجود در خوزستان 225 هزار سالمند وجود دارد ولی در خوزستان تنها 11 خانه سالمندان وجود دارد که این تعداد به صورت سرانه باید هرکدام به 20 هزار سالمند خوزستان خدمات ارائه کنند که عملا غیرممکن است.

در شرایط کنونی 3 درصد کل جامعه خوزستان سالمند هستند ولی بر اساس رشد آمار موجود در سال 2020 تعداد سالمندان 2.5 برابر تعداد کودکان خواهد بود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در این باره می‌گوید: در شرایط کنونی تعداد ظرفیت خانه‌های سالمندان خوزستان 270 نفر است که این تعداد بسیار کمتر از ظرفیت مورد نیاز است.

دکتر محمدحسین سرمست خاطرنشان می‌کند: شش مرکز شبانه‌روزی سالمندان در خوزستان وجود دارد که یکی در بهبهان، یکی در خرمشهر و چهار خانه سالمندان در اهواز به این قشر خدمت رسانی می‌کنند.

* افزایش امید به زندگی

یکی از شاخص‌ترین آمار برای بررسی جمعیت سالمندان یک جامعه، امید به زندگی است که در خوزستان برای زنان 72.8 سال و در مردان 71.3 سال است.

این آمار در 10 سال گذشته با رشد 4 تا 5 شاخصی مواجه بوده است و این نشان از بهبود شرایط زندگی و حضور سالمندان در جامعه است./س
برچسب ها: جوانی ، بهاری ، بگذشت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.