به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1شنبه 9 مهر 1391 خورشیدی، 13 ذی القعده 1433 هجری و 30 سپتامبر 2012
میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
اعتصاب دانشآموزان، دانشجویان و معلمان بر ضد رژیم پهلوی (1357 ش)همزمان با وقوع اعتصابات متعدد در سطح مملکت و بازگشایی مدارس در مهرماه 1357، دانشآموزان نیز از حضور در سر کلاس خودداری نموده، به صف مخالفین رژیم پیوستند و با راهپیماییهای گسترده، خواستار بازگشت حضرت امام به کشور شدند. پس از اعتصاب دانشآموزان، معلمان کشور نیز طی اعلامیهای، اعتصاب خود را آغاز کردند. از آن پس به طور کلی مدارس ایران تعطیل گردید و شاگرد و معلم، عملاً به صحنه مبارزه در خیابانها وارد شدند. دانشجویان دانشگاههای کشور نیز به صورت متشکل به نهضت پیوستند و کلاسهای درس را تحریم نمودند. اعتصاب دانشجویان، فرهنگیان و دانشآموزان به تظاهرات تهران وشهرستانها جان تازهای بخشید و نیروی عظیم جنبش مردمی را رونق بیشتری داد.
عملیات غیوراصلی در جاده حمیدیه - اهواز، توسط سپاه (1359 ش)
پس از آغاز هجوم وحشیانه دشمن بعثی به خاک جمهوری اسلامی ایران، لشکرهای دشمن در صدد رسیدن به شهر اهواز و تصرف آن بودند. هر چند مقاومتهایی در شهر بستان و سایر محورها صورت گرفت، لیکن به دلیل سنگینی تهاجم دشمن، نیروهای خودی برای استقرار در مواضع مناسبتر، عقب نشینی کردند. در نتیجه دشمن با یک خیز بلند، خود را به دروازه حمیدیه رساند و شهر اهواز را در معرض تهدید قرار داد.
در این وضعیت، 28 تن از برادران پاسدار و بسیجی به فرماندهی شهید غیور اصلی، در حالی که فقط چند قبضه آرپیجی هفت در اختیار داشتند، شبانه آماده یورش به دشمن شده، پس از خروج از شهر، در چند کیلومتری آن، در کنار جاده حمیدیه - اهواز، به کمین دشمن نشستند. این نیروها در بامداد نهم مهرماه 1359، شلیک هماهنگ به سوی تانکهای عراقی را آغاز کردند و باعث وحشت و نگرانی دشمن گردیدند. پس از این عملیات که به گل نشستن و انفجار چندین دستگاه تانک دشمن انجامید، دشمن چند بار اقدام به پیشروی در این محور نمود تا این که سرانجام در حوالی غرب سوسنگرد، زمینگیر شد.
تولد «ابن جوزی» فقیه و واعظ شهیر مسلمان در بغداد (508 ق)
ابوالفضایل جمالالدین عبدالرحمن بن علی جوزی معروف به ابن جوزی، مدتی از عمرش را جهت کسب دانش و آشنایی با علما در سفر به شهرهای مختلف سپری کرد. او را مردی دانشمند و مردم دوست، وصف کردهاند که همه به او احترام میگذاشتند و بسیاری که از محضر او سود بردند، بعدها از دانشمندان مشهور عصر خود شدند. از ابن جوزی تالیفات فراوانی بر جای مانده که از آن میان میتوان به کتابهای المنتظم و ایضاحُ القوانین اشاره کرد. وی در سال 597 ق در 89 سالگی درگذشت.
درگذشت «اوحد الدین انوری ابیوردی» شاعر، ادیب و فیلسوف ایرانی (581 ق)
حُجَّةُ الحَق اوحَد الدین محمد بن محمد انوری ابیوردی، به غزلیات شیوا و قطعات نغز خود مشهور است و از ارکان شعر پارسی محسوب میشود. او در علوم ادبی و عقلی سرآمد بوده و در ریاضیات و نجوم، دستی داشت. وی سالیانی مداح اُمرا و حکام آن دوران بوده است. انوری طبعی قوی و مهارتی وافر در آوردن معانی دقیق و مشکل داشت. انوری نه تنها در قصیده، بلکه در غزل نیز قدرت و مهارت بسیار نشان داده است. غزلهای انوری از حیث سادگی لفظ و لطافت معنی، بهترین غزلهای فارسی پیش از سعدی محسوب میشوند. مقطّعات وی هم در سادگی و روانی کم نظیر است.
رحلت عالم بزرگوار آیت اللَّه «آقامحمد فرزند آخوند خراسانی» (1356 ق)
آیتاللَّه
آقا محمد بن آخوند خراسانی از علمای معاصر خراسان و رئیس حوزهی علمیهی
مشهد بود. تولد وی در نجف اشرف واقع شده و در مهدعلم پرورش یافته است. پس
از تحصیل ادبیات، متون فقه و اصول و تکمیل سطوح، از محضر مرحوم والدش
استفادهی کامل نموده تابه مدارج اعلای علم ارتقا یافت. او در زمان حیات
پدر بزرگوارش، به مشهدمقدس عزیمت کرد و در آن جا اقامت گزید. در مشهد،
حوزهی درس خارج تشکیل داد و صدها نفر از علما و فضلا به درسش حاضر
میشدهاند. آقامحمد خراسانی سپس دارای ریاست تامه و مرجعیت عامه گردید. وی
در غائلهی مسجد گوهرشادِ سال 1354 ق به تهران منتقل شد و دو سال بعد وفات
نمود و در جوار مرقد مطهر سیدالکریم، عبدالعظیم حسنی (ع) مدفون گردید.
ارتحال فقیه متکلم «میرزا محمد استرآبادی» (1028 ق)
میرزا محمد بن علی بن ابراهیم استرآبادی، اصولی، رجالی، فقیه، متکلم، مفسر و از بزرگان علمای شیعه است. وی در ابتدا در نجف ساکن بود و بعدها در مکه اقامت گزید. استرآبادی را از جمله کسانی گفتهاند که به محضر مبارک حضرت صاحب الامر (عج) شرفیاب شده است. میرزای استرآبادی سه دوره کتاب رجال تالیف کرده که عبارتند از: توضیح المقال، تلخیص الاقوال فی معرفة الرجال و منهج المقال. این کتب بهترین و جامعترین منابع رجالی میباشند و به همین جهت، میرزا به صاحب رجال شهرت یافته است. وی در مکه وفات یافت و درکنار مرقد منور حضرت خدیجهی کبری (س) مدفون گردید.
پایان کنفرانس تاریخی مونیخ در آلمان قبل از جنگ جهانی دوم (1938 م)
پس از انضمام اتریش به آلمان در دوازدهم مارس سال 1938 م، چون کشورهای عمده اروپا یعنی انگلیس و فرانسه در برابر هیتلر، دیکتاتور آلمان عکس العملی نشان ندادند، لذا هیتلر مصمم شد همان بلا را بر سر چکسلواکی هم بیاورد. ازاین رو پس از به راه انداختن تبلیغاتی سازمان یافته در ایالت سودت چکسلواکی، قرار بر این شد که این منطقه به آلمان الحاق گردد. در این میان نوویل چِمْبِرلَن نخست وزیر محافظه کار انگلیس که حاضر بود صلح را به هر قیمتی حفظ کند در سپتامبر 1938 م به مونیخ پرواز کرد تا در کنفرانسی که آدولف هیتلر و بنیتو موسولینی رهبران آلمان و ایتالیا و ادوارد دالادیه نخستوزیر فرانسه نیز در آن شرکت داشتند، حضور یابد.
هدف از برگزاری این کنفرانس، یافتن راه حلی برای اختلافات آلمان و چکسلواکی و حل و فصل مسائل اروپا بود که در نهایت به الحاق ایالت سودت چکسلواکی به آلمان منجر شد. این پیمان بر رویدادهای بعدی اروپا تأثیر گذاشت و همچنین ماهیت استعمارگرانه دول غربی را آشکار ساخت. در کنفرانس مونیخ، هیتلر دریافت که سران کشورهای اروپایی در برابر زیادهطلبیهای وی مقاومت چندانی نشان نمیدهند. با این حال در اول اکتبر 1938 م، هیتلر با حمله علنی به چکسلواکی، تمام آن سرزمین را ضمیمه آلمان کرد و پس از مدتی به دیگر کشورهای اروپایی اعلان جنگ داد. سرانجام پس از خاتمه جنگ جهانی دوم در سال 1945، چکسلواکی، سرزمینهای خود را باز پس گرفت.
وقوع پرتلفات ترین کودتای قرن بیستم در کشور اندونزی (1965 م)
پس از استقلال اندونزی در سال 1950 م، دکتر احمد سوکارنو به عنوان اولین رئیس جمهور این کشور برگزیده شد و طی سالهای بعد، شهرتی فراوان یافت. در این مدت، حزب کمونیست اندونزی نیز به نیرومندترین تشکیلات سیاسی کشور مبدل شد. در این میان، دکتر سوکارنو در طی یک ماجرای اسرارآمیز که کودتای حزب کمونیست اندونزی محسوب میشد وضعیتی نامعلوم یافت. پس از آن، در 30 سپتامبر 1965 م، یک ضد کودتای وابسته به غرب به رهبری یک ژنرال ارتشی به نام سوهارتو صورت گرفت.
به این ترتیب که در این روز، ارتش اندونزی به بهانه خنثی کردن توطئه کودتا از طرف حزب کمونیست، دست به یک ضد کودتا زد و صدها هزار نفر از اعضای حزب کمونیست اندونزی را قتل عام کرد. ضد کودتای سوهارتو، یکی از کشتارهای بیسابقه را در تاریخ به نمایش گذاشت و بنابر اخبار منتشر شده، در جریان آن، ظرف چند روز اول، بین 400 تا 700 هزار نفر از مردم اندونزی به بهانه کمونیست بودن، قتلعام شدند؛ و ژنرال سوهارتو به قدرت رسید اما سرانجام در حالی که ابتدای هفتمین دوره ریاست جمهوری خود را میگذارند، بر اثر شورشهای گسترده و تظاهرات اعتراضآمیز، در ماه مه 1998 م از قدرت کنارهگیری کرد.
روز جهانی ناشنوایان
هشتم مهر هر سال برابر سیام سپتامبر، «روز جهانی ناشنوایان» نام گذاری شده است. هدف از این نام گذاری، ارتقای فرهنگ ارتباط با ناشنوایان، دانستههایی از زبان اشاره و آگاهی سیاست مداران و همچنین عموم مردم از مشکلاتی است که این قشر با آن رو به رو هستند.
آغاز عملیات متوسط مسلم بن عقیل (ع) (1361 ش)
عملیات
مسلم بن عقیل در تاریخ 9 مهر 1361 ش با رمز یا ابوالفضل العباس (ع) در
جبهه میانی و در غرب سومار و ارتفاعات مسلط بر شهر مندلی عراق در وسعتی
برابر با 150 کیلومتر مربع و با هدف آزادسازی چندین ارتفاع مرزی و انهدام
نیروهای دشمن و تصرف ارتفاعات مشرف بر شهرمندلی طی دو مرحله به فرماندهی
قرارگاه عملیاتی نجف اشرف انجام شد. این منطقه از جبهههای مهم محسوب میشد
و به علت نزدیک بودن به بغداد، از استحکامات زیادی برخوردار بود.
نتایج
عملیات متوسط مسلم بن عقیل: تلفات نیروی انسانی دشمن: 275 نفر اسیر و 4000
نفر کشته و زخمی؛ سایر نتایج: آزادی ارتفاعات مشرف به شهر مندلی و
پاسگاههای مرزی ایران از جمله قلعه چوق، سومار، میان تنگ و کانی شیخ؛
تجهیزات و امکانات: تانک و نفربر: 79 دستگاه انهدامی، هواپیما: 7 فروند
انهدامی، خودرو: دهها دستگاه انهدامی، لودر و بولدوزر: 3 دستگاه انهدامی و
3 دستگاه اغتنامی، کاتیوشا و توپ: 3 قبضه انهدامی و 3 قبضه اغتنامی.
برخی از رویدادهای 30 سپتامبر
1452: درست یک سال پیش از پایان قرون وسطا، نخستین کتاب با دستگاه چاپ «یوهان گوتنبرگ» به چاپ رسید.
1630: نخستین مهاجر انگلیسی در پلیموت ماساچوست امریکا به دار زده شد.
1846: در این روز برای نخستین بار از «اتر ether» جهت بیهوش کردن بیمار، پیش از عمل جراحی، استفاده شد و دکتر مورتن دندانپزشک در دفتر خود در شهر بوستون آمریکا با استفاده از «اتر» دندان بیمار خود را کشید تا احساس درد نکند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک
کنید