به گزارش
سرويس اقتصادي باشگاه خبرنگاران ، بر اساس تازه ترين گزارشِ نظارت بر قيمت غذا که از سوي بانک جهاني منتشر شده است بهاي جهاني مواد غذايي در ماه ژوئيه نسبت به ماه پيش از آن ده درصد افزايش داشته است. قيمت ذرت و سويا نيز به علت خشکسالي و گرماي بي سابقه در آمريکا و شرق اروپا به بالاترين حد خود در سالهاي اخير رسيده است.
در فاصله ماه هاي ژوئن تا ژوئيه، قيمت ذرت و گندم در بازارهاي جهاني بيست و پنج درصد افزايش يافته و بهاي دانه هاي سويا نيز افزايش هفده درصدي نشان مي دهد. در اين ميان فقط قيمت برنج چهار درصد کاهش داشته است. در مجموع، شاخص قيمت مواد غذايي بانک جهاني که بهايِ مواد غذايي را در معاملات بين المللي رصد مي کند، شش درصد نسبت به ژوئيه پارسال افزايش يافته و نسبت به زمان اوج گراني در فوريه سال 2011 نيز افزايش يک درصدي داشته است.
روند بي ثباتي که در يک سال گذشته در قيمت مواد غذايي مشاهده شد، در فاصله ماه هاي آوريل تا ژوئيه امسال نيز ادامه داشت. قيمت مواد غذايي که در ماه آوريل افزايش داشت، در ماه هاي مه و ژوئن کاهش نشان داد و در ماه ژوئيه سير صعودي خود را از سر گرفت.
در همين حال، افزايش بي رويه قيمت مواد غذايي در کشورهاي مختلف و بالاخص قاره آفريقا در سه ماه گذشته ادامه داشته است. کشورهاي جنوب بيابان صحرا در آفريقا بيشترين ميزانِ افزايش قيمت ذرت را تجربه کردند، به گونه اي که قيمت ذرت در موزامبيک افزايش صد و سيزده درصدي داشت. در اين ميان، ساحل و مناطق شرق آفريقا نيز با رشد تصاعدي قيمت ذرت خوشه اي مواجه شدند. به عنوان نمونه بهاي اين محصول در سودان جنوبي و سودان به ترتيب 220 و صد و هشتاد درصد افزايش داشته است.
بنابه گفته کارشناسان، شرايط آب و هوايي نقش مهمي را در افزايش ناگهاني بهاي غذا در ماه ژوئيه داشته است. خشکسالي، آثار زيانبار اقتصادي، فقر و سوء تغذيه را به همراه دارد. به عنوان مثال، پيش بيني مي شود که خشکسالي هاي شديد در مالاوي که هر بيست و پنج سال يکبار رخ مي دهند، مي توانند آمار فقر در اين کشور را هفده درصد افزايش دهند و بيشترين آسيب نيز متوجه اقشار کم درآمد روستايي خواهد بود. در هند، ضررهاي ناشي از خشکسالي در فاصله سالهاي 1970 تا 2002 ميلادي، منجر به کاهش شصت تا هشتاد درصدي درآمد سالانه خانوارها در مناطق حادثه ديده شده است.
در صورت تشديد بحران، بانک جهاني آماده است که کشورهاي متقاضي را براي حمايت از اقشار آسيب پذير ياري کند. بانک جهاني بدين منظور تدابيري مانند افزايش سرمايه گذاري در بخش کشاورزي و صنايع وابسته، توصيه براي سياست گذاري، سرمايه گذاري هاي زود بازده و حمايت از برنامه جهاني غذا و امنيت کشاورزي در نظر گرفته است.