به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ، مذاكرات اخير ايران و گروه 1+5 در بغداد، در شرايطي كاملا متفاوت با مذاكرات قبلي دوطرف انجام شد.
نمايندگان ايران و گروه 1+5 كه در نشست پيشين خود در استانبول، پس از 15 ماه بن بست با هم گفتگو كرده بودند، با رضايت نشست را ترك كردند و قرار بر آن شد كه اين مذاكرات روز سوم خرداد (23 مي) نيز ادامه يابد.
ايران بغداد را بعنوان ميزبان مذاكرات روز سوم خرداد معرفي كرد، هرچند گروهي در غرب سعي داشتند اين انتخاب ايران را "بودار" نشان دهند، اما فضاي مثبت حاكم بر مذاكرات دور قبل باعث شد تا موضوع انتخاب بغداد از سوي ايران، نتواند بر اصل مذاكره سايه بيندازد.
نمايندگان ايران و گروه 1+5 چنان از مذاكرات استانبول رضايت داشتند كه در فاصله پنج هفته اي ميان آن مذاكرات و نشست بغداد، از اكثر محافل سياسي و بيشتر مطبوعات جهان، موجي از اميد به نتايج نشست بغداد به گوش مي رسيد.
در اين بين، سفر يوكيا آمانو رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي به ايران و ديدار با مقامات كشورمان نيز، مزيد بر علت شد و اميدواري ها افزود، بخصوص آنكه آمانو پس از بازگشت از تهران به خبرنگاران، گفت؛ بزودي قراردادي ميان آژانس و ايران امضاء خواهد شد.
سفر آمانو به تهران، فضا را به حدي مثبت كرد كه كاخ سفيد هم ناچار شد از اقدامات ايران به عنوان "گامي سازنده" تمجيد كند.
با اين وجود و در فاصله چند روز مانده به نشست بغداد، نمايندگان "سنا آمريكا" تحت تاثير لابي صهيونيسم تحريم هاي جديدي را عليه ايران به تصويب رساند و از باراك اوباما خواست بر شدت تحريم ها عليه ايران بيفزايد.
تحليلگران و كارشناسان سياسي، اين اقدام سنا را در جهت "جلب رضايت" لابي قدرتمند صهيونيسم دانستند. در شرايطي كه همه تحليلگران سياسي پيش بيني مي كردند نشست بغداد نتيجه بخش باشد و با توجه به فضاي مثبت حاكم اين پيش بيني انتظار بيجايي نبود، فقط در اين بين اين مقامات اسرائيل بخصوص نتانياهو بودند كه علنا بدبيني خود نسبت به مذاكرات را اظهار مي كردند.
حتي روز سوم خرداد، ساعاتي قبل از آغاز مذاكرات ايهود باراك، وزير دفاع رژيم صهيونيستي به نمايندگان 1+5 در خصوص مصالحه با ايران، هشدار داد.
رژيم صهيونيستي كه بيش از يكسال است كه بر طبل جنگ مي كوبد، سخت اميدوار بود تا مذاكرات بغداد به بن بست برسد تا غرب به ويژه آمريكا متقاعد شوند، تنها راه حل موضوع هسته اي ايران، اقدام نظامي است. اين همان چيزي بود كه در آمريكا نيز از سوي لابي صهيونيسم ترويج مي شد.
لابي صهيونيسم كه در انتخاب رئيس جمهور و نمايندگان كنگره و سنا نقش پررنگي دارد، با استفاده از نفوذ و قدرتي كه دارد، تلاش مي كند اوباما را به اتخاذ موضع خصمانه تري عليه ايران وادار كند و البته اوباما با وجود آنكه همواره بر ديپلماسي تاكيد داشته، براي آنكه حمايت اين لابي قدرتمند را در انتخابات 2012 از دست ندهد، سياست يكي به نعل و يكي به ميخ را در پيش گرفته است.
روز سوم خرداد، هيئت مذاكره كننده ايراني قبل از هيئت هاي ديگر وارد بغداد شد. همزماني آغاز گفتگوها با سالروز فتح خرمشهر، در داخل ايران با استقبال مواجه شد و گروهي آن را انتخاب هوشمندي تلقي كردند.
آنها معتقد بودند؛ همانطور كه سه دهه قبل مقاومت ايران در برابر متجاوز بعثي پيروزي ارزشمند و تاريخي را به همراه داشت، اين بار نيز ايستادگي در مقابل زياده خواهي هاي غرب و اثبات حقانيت ملت ايران نتيجه خواهد داد.
مذاكرات روز سوم خرداد در شرايطي انجام شد كه خبرهاي اندكي از محتواي گفتگوها به بيرون درز كرد، اما به نظر مي رسيد گفتگوها آنطور كه انتظار مي رفت نتيجه بخش نبود. فقط عنوان شد ايران پيشنهاداتي ارائه كرده و طرف مقابل نيز فقط به صورت شفاهي پيشنهادي را مطرح كرده است.
از مفاد پيشنهادات هيچ خبري مخابره نشد، اما آنطور كه از ظواهر پيدا بود، پيشنهاد گروه 1+5 مورد استقبال طرف ايراني قرار نگرفت. ظاهرا قدرت هاي جهاني فقط آمده بودند از ايران امتيازاتي بگيرند، بدون آنكه امتيازي بدهند، اين همان چيزي بود كه خواست رژيم صهيونيستي بخصوص ايهود باراك بود.
ظاهرا فضاي غبارآلود روز سوم خرداد شهر بغداد بر نشست تاثير گذاشته بود؛ زيرا فضاي مذاكرات نيز در اين روز كاملا غبارآلود به اتمام رسيد و همه چيز به روز چهارم خرداد (پنج شنبه) موكول شد، اما روز دوم مذاكرات، همه چيز خوب پيش رفت و دوطرف پيشنهاد خود را ارائه كردند.
خبرها حاكي از آن بود كه پيشنهاد طرف مقابل فقط مربوط به اورانيوم 20 درصد نبود و بسته اي شامل مسائل امنيتي و منطقه اي را نيز در بر داشت، درست همانند پيشنهاد ايران.
گفته مي شود؛ در پيشنهاد گروه 1+5، هيچ اشاره اي به غني سازي اورانيوم به ميزان 3.5 درصد نشده است كه اين امر مي تواند به اين معني باشد كه برخلاف خواست رژيم صهيونيستي گروه 1+5 حق غني سازي اورانيوم از سوي ايران را به رسميت شاخته است.
اين در حالي است كه مقامات رژيم صهيونيستي، به ويژه نتانياهو خواستار توقف غني سازي اورانيوم و حتي نابودي سايت فردو هستند.
پس از انجام گفتگوها در روز چهارم خرداد و پايان نشست بغداد، نتيجه مذاكرات "سازنده" اعلام شد. هرچند دوطرف به نتيجه قطعي و ملموسي دست نيافتند، اما اعلام شد روند مذاكرات ادامه خواهد يافت و اينبار دوطرف روز 29 خرداد در مسكو پاي ميز مذاكره خواهند نشست.
تحليلگران سياسي معتقدند؛ تداوم مذاكرات حتي اگر به هيچ نتيجه مشخصي منجر نشود، كاملا به سود ايران است.
ناگفته پيداست كه با اعلام ادامه مذاكرات آن هم در روسيه كه از جمله حاميان اصلي ايران در مذاكرات هسته اي است، رژيم صهيونيستي و لابي صهيونيسم شكست تلخي را متحمل شده اند.
آنها انتظار داشتند، مذاكرات بغداد به بن بست برسد تا بتوانند طرح خود مبني بر اقدام نظامي عليه ايران را با حمايت قدرت هاي جهاني به انجام برسانند.
شدت خشم و عصبانيت مقامات رژيم صهيونيستي از نتايج مذاكرات بغداد، وقتي مشخص شد كه در خبرها آمد؛ نتانياهو و ايهود باراك "وندي شرمن" مذاكره كننده آمريكا در اين مذاكرات را به حضور نپذيرفته اند. شرمن كه پس از اتمام مذاكرات بغداد روز جمعه براي ارائه گزارش، به سران رژيم اسرائيل به سرزمين هاي اشغالي سفر كرده بود، تنها از سوي "ياكوف آدميرور" مشاور امنيت ملي و "رافي باراك" مدير وزارت امور خارجه رژيم غاصب اسرائيل، به حضور پذيرفته شد. نتانياهو و ايهود باراك اعلام كردند، براي ديدار با شرمن فرصت ندارند. روزنامه صهيونيستي جروزالم پست اين استقبال سرد از نماينده آمريكا را نشانه اي از افزايش اختلاف ميان سران و مقامات آمريكا و اسرائيل دانست.
شايد عنوان شود، ايران از نشست بغداد نتوانست به آنچه كه مي خواست، يعني لغو تحريم ها از سوي غرب دست يابد، اما كارشناسان سياسي بر اين باورند كه با توجه به طولاني مدت بودن فرآيند لغو تحريم ها، همين كه نشست بغداد مانع تحميل تحريم هاي جديد عليه ايران شده، نوعي پيروزي براي تهران به حساب مي آيد.
ضمن آنكه قرار است دور بعدي مذاكرات نيز در روسيه باشد، اين هم مي تواند دستاورد مثبتي براي ايران باشد؛ چرا كه مسكو همواره در اين مذاكرات حامي ايران بوده است و حتي روز سوم خرداد، قبل از آغاز نشست، يك سايت خبري از طرح غافلگيركننده روسيه به نفع ايران خبر داد.
هرچند از جزئيات اين طرح خبري منتشر نشد، اما ممكن است اين طرح همان ميزباني مسكو براي دور بعد گفتگوها باشد كه تير خلاصي بود بر چند هفته جوسازي و هوچيگري لابي صهيونيسم و بنيامين نتانياهو.
نكته جالب آن است كه در همان خبر گفته شده بود، با اين طرح بازنده مذاكرات بغداد، اسرائيل است.