سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آغاز برداشت بیدمشک در آذربایجان غربی

امسال بیش از ۲.۵ میلیون لیترعرق بیدمشک در آذربایجان غربی تولید می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: ۶۰ هکتار از باغ‌ها و حاشیه باغ‌های استان زیر کشت گیاه بیدمشک است که حدود ۲.۵ میلیون لیترعرق بیدمشک از باغات این مناطق تولید و استحصال می‌شود. 

علی دیانتی افزود: کار برداشت بیدمشک از اواخر اسفند ماه آغاز می شود و بسته به آب و هوای منطقه حدود ۱۵ تا ۳۰ روز ادامه دارد. 

وی با بیان اینکه به سبب کاربرد‌های متفاوت بیدمشک از جمله کارکرد‌های اکولوژیکی و زیست محیطی، حفاظت منابع خاک، صنعتی، دارویی، خوراکی، زینتی و سایر موارد می‌توان آن را جزو درختان چند منظوره دانست، افزود: آمار رسمی از سطح زیر کشت و میزان تولید بیدمشک در کشور در دسترس نیست، اما استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه در زمینه تولید بیدمشک و فرآورده‌های حاصل از آن از جمله عرق بیدمشک، نقل، حلوا و سایر تولیدات در کشور جایگاه خاصی دارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی افزود: در سال های اخیر با توجه به اینکه برداشت این محصول به صورت سنتی و با استفاده از نیروی کارگری انجام می‌گیرد که موجب افزایش هزینه برداشت گردیده و از سوی دیگر تغییرات اقلیمی وقوع بارندگی به ویژه در زمان برداشت محصول که با توجه به حساسیت بالای گل آذین (شاتون) به رطوبت منجر به کاهش توسعه رشد این گیاه گردیده است.

دیانتی اضافه کرد: کشت این درختچه‌ها به صورت حاشیه کاری در کنار رودخانه، باغ و جوی‌های آب است که بیش‌ترین سطح در شهرستان ارومیه است.

وی ادامه داد: میزان تولید شاتون نر تازه بیدمشک در آذربایجان غربی حدود ۸۰۰ تا یک هزار و ۲۰۰ تن و تولید عرق بیدمشک استان در سال جاری بیش از ۲.۵ میلیون لیتر برآورد می‌شود.

معاون جهاد کشاورزی استان افزود: بیشترین سطح زیرکشت بیدمشک در آذربایجان غربی در شهرستان‌های ارومیه، پلدشت و سلماس قرار دارد و سالانه و در شرایط نرمال، بیش از یک‌هزار تن گل‌تر بیدمشک از سطح باغ‌های استان برداشت و به بازار عرضه می‌شود.

دیانتی با بیان اینکه یک سوم شکوفه‌های تولیدی بیدمشک توسط واحد‌های تبدیلی جذب و فرآوری می‌شود، اضافه کرد: نزدیک به یک سوم دیگر آن نیز در خانه‌ها مصرف و تبدیل به عرق بیدمشک می‌شود.

به گفته وی باقی این محصول نیز در مصارف مختلف توسط واحد‌های گلاب‌گیری دیگر استان‌های کشور و تهیه نقل بیدمشکی، شیرینی و دسر در قنادی‌های ارومیه کاربرد دارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: نقل و عرق بیدمشک ارومیه علاوه بر داخل کشور، مشتریان زیادی در کشور‌های همسایه و کشور‌های عربی حوزه خلیج‌فارس دارد که مازاد این محصول به این کشور‌ها صادر می‌شود. 

تهیه عرق از بیدمشک به صورت سنتی و همچنین در کارگاه‌ها به صورت صنعتی صورت می‌گیرد به طوری که مصرف عرق بیدمشک در بین مردم شهرستان ارومیه از رونق بسزایی برخوردار است.

عرق بیدمشک در رفع کم‌خونی، ناراحتی‌های قلبی و تسکین اعصاب کاربرد دارد و دم‌کرده برگ بید مشک نیز برای اسهال خونی و خوردن عرق شکوفه های آن که سرشار از آهن و فولیک اسید است، برای افراد کم‌خون مناسب است، اما مصرف بیش از اندازه آن ممکن است کم‌خونی را تشدید کند. خانم‌های باردار، کودکان و کسانی که افت قند دارند، نباید بدون مشورت با پزشک عرق بیدمشک مصرف کنند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.