به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه، محرم ۱۴۴۳ و عاشورا و تاسوعای از راه رسید، اما به شکلی دیگر، ویروس کرونا پایش به مراسمات دینی ما باز شد، اما چیزی از علاقه مردمان به سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) کم نشد.
امسال دومین محرم بعد از شیوع ویروس کرونا است که لزوم رعایت شیوهنامههای بهداشتی و حفظ سلامت مردم باعث شده تا آیینهای سنتی محرم در آذربایجان غربی بعد از گذشت قرنها با محدودیت مواجه شود.
اگرچه امسال به دلیل شیوع کرونا و قرار گرفتن استان در موج پنجم همهگیری ویروس دلتا همه آیینهای باشکوه ماه محرم قابل برگزاری نبوده و برخی آیینها نیز به صورت نمادین و با جمعیت محدود به اجرا درآمده، اما همچنان شور حسینی در این دیار امینیها و باکریها جاری است.
مراسمهای عزاداری حسینی از روز نخست ماه محرم الحرام در جای جای این استان بر اساس شیوه نامههای ابلاغی ستاد مقابله با کرونا آغاز شده و برگزاری هرگونه مراسم در فضای بسته و حرکت هیاتهای مذهبی به منظور حفظ سلامت مردم و عزاداران ممنوع اعلام شد.
استقبال از ماه محرم در این دیار اعم از شیعه و سنی و حتی اقلیتهای دینی آداب و رسوم خاصی دارد مراسم اعلان عزا، آئین طشت گذاری، زنجیرزنی، دستجات عزاداری، دادن نذری، توسل به دستجات عزاداری بخشی از آداب مردم این منطقه در ماه محرم است.
به نقل از شهید مطهری روز تاسوعا برای اهل بیت پیامبر روز خیلی غمناکی است که در آن حسین در محاصرهی سختی قرار گرفت.
روزی است که برای لشکریان عمر سعد کمکهای فرا. انی رسید، ولی برای اهل بیت پیامبر کمکی نرسید؛ روزی است که شمر بن دی الجوشن نامه عبیداله رت نزد عمر سعد برد تا اورا بر علیه حسین به جنگ وا دارد و اگر آن را نپذیرفت با فرمان دیگری، شمر گردن عبیداله را بزند.
چنان میشود که حماسه حسینی قبول میکند به جنگ با حسین رود...
اما آیین های عزاداری در روز تاسوعای حسینی
یکی از کارهای مهم و اساسی قبل از مراسم عزاداری، مدیریت سنتی ریش سفیدان در ترتیب و نوبت حضور دستهها است.
عزاداری در نقاط بررسی شده در روز نهم محرم (تاسوعا) از حدود ساعت هشت صبح، ابتدا برای لحظاتی در مساجد و پس از آن اوایل صبح در خیابانها و کوچههای شهر و محدودهی روستاها انجام میپذیرد.
معمولا مراسم عزاداری روز تاسوعا به ذکرهای مربوط به جانبازیها و فداکاریهای حضرت ابوالفضل اختصاص دارد.
دستههای عزاداری زنجیرزنی و اعضای آنها از صبح زود نسبت به آرایش و تشکیل دستهها اقدام کرده و قبل از حرکت به سوی خیابانهای اصلی شهر به ویژه خیابان امام، در کوچههای محلات و مقابل مسجد زنجیر زنی میکنند و مردم نیز در کنار دستههای عزاداری به حرکت در میآیند، در روستا هم، عزداران با توجه به کوچک بودن مکان و بافت روستایی در کوچههای عزاداری میپردازند.
یکی از شاخصههای این ایام علمها هستند، علمها دستههای عزاداری با پارچه هاب سبزو سیاه با نوشتههایی از قبیل:یا حسین، یا ابوالفضل و ... هستند که معمولا با رنگ سفی یا سرخ با توجه به رنگ پارچه علمها نوشته شده است.
در این میان صبح روز تاسوعا انواعی از نذریها و قربانیها از سوی اشخاصی که نیت و حاجتی دارند برای دستههای عزاداری فراهم میشود، پخش و احسان شربت بیدمشک یا آب لیمو، آش نذری و قربانی کردن گوسفند، از جمله نذورات مردمی برای دستههای عزاداری است.
در شهر ارومیه دستههای عزاداری سعی میکنند خود را تا موقع ظهر با نظم و آرایش بهتری به خیابانهای اصلی شهر (میدان انقلاب و امام) برسانند.
برخی از دستههای زنجیرزنی، ضمن ظهر زنی روضه خوانی و دعا هم میخوانند.
در شهر معمولا دستهها از خیابانهای، عطایی و میدان ولایت فقیه مراسم زنجیر زنی و عزاداری خود را آغاز میکنند و برخی از مردم در کنار خیابانها نظاره گر مراسمها هستند.
در بین دستههای عزاداری گاهی "گهواره گردانی "هم میکنند که نذورات آن صرف امورمالی هیئتهای عزاداری یا مساجد محلات میشود.
افراد خادم و خیر درگاه حضرت اباعبدالله الحسین (ع) این گهوارهها را در بین عزاداران و دستههای عزاداری گردانده و هرکس نذری داشته باشد معمولا مبلغی به آن سنجاق میکند.
دستههای عزاداری تا ظهر تاسوعا مراسم زنجیر زنی را ادامه داده، سپس آرام آرام از خیابانهای اصلی و از پیش تعیین شدهی شهر عبور کرده و به محلات و مساجد خود باز میگردند.
در این میان ممکن است برخی از دستههای نیز برای صرف ناهار به منازل خیرین و احسان کنندگان حرکت کنند و برخی نیز به منازل و مساجد خود باز گردند.
انتهای پیام/