سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

پیکر نیمه جان نگین فیروزه‌ای آذربایجان نیازمند توجه مسئولان

دریاچه ارومیه که بیش از یک دهه از خشک شدن آن می‌گذرد در شرایطی فعلی نیازمند توجه بیش از پیش مسئولان کشوری و استانی است.

بزرگترین دریاچه داخلی ایران، دومین دریاچه شور جهان، پارک ملی و ذخیره‌گاه زیستی، این‌ها تنها بخشی از صفات دومین دریاچه شور دنیا یعنی دریاچه ارومیه است؛ دریاچه‌ای که در زمان پرآبی پنج هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع وسعت و ۳۲ میلیارد متر مکعب آب داشت.

دریاچه ارومیه در سال ۱۳۷۴ با تراز آبی ۱۲۷۸ متر از سطح آب‌های آزاد دوران پرآبی خود را سپری می‌کرد، تمامی مشکلات از سال ١٣۷۶ با بحران زیست محیطی آغاز شد؛ خشکسالی، مصرف بی رویه از منابع آبی پرده برداری کرد، بحران جدی و جدی‌تر شد تا اینکه شوره زاری به وسعت ۵ هزار کیلومتر مربع به وجود آمد.

سال‌های نه چندان دور، آذربایجان غربی به عنوان دومین استان پر آب و پر بارش کشور مطرح بود  که البته این امر، امروز تا حدود زیادی رنگ باخته است.

بارش‌های بسیار کم و غیرقابل مقایسه با سال‌های پیشین، بارش‌های برفی بسیار محدود در فصل زمستان و کاهش قابل توجه منابع برفی در استان و همچنین وضعیت نامناسب منابع آبی سطحی و زیرزمینی از یک طرف و همچنین استفاده بیش از حد از این منابع به ویژه در حوزه کشاورزی موجب شده تا این استان نتواند مثل سال‌های گذشته، استانی پرآب تلقی شود.

اما به گفته مسئولان شرکت آب منطقه‌ای استان با افزایش بارش‌های بهاری در سال آبی جاری اعداد و ارقام در حوضه آبریز دریاچه ارومیه افزایشی شدند.

کاهشی ۵۵ سانتی متری تراز آبی دریاچه ارومیه

دستگاهی گفت: تراز دریاچه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۵ سانتی متر کاهش یافته است.

دستگاهی حجم فعلی آب دریاچه را ۳ میلیارد و ۱۸۰ میلیون مترمکعب می‌گوید: این میزان در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۴ میلیارد و ۹۸۰ میلیون مترمکعب بود که آمار مقایسه‌ای کاهش ۱.۸۰ میلیارد مترمکعبی را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان گفت: در حال حاضر دریاچه ارومیه ۲۵۰۲ کیلومتر مربع وسعت دارد که این میزان در مدت مشابه سال گذشته ۱۱۰۵ کیلومتر مربع کاهش دارد.

اردیبهشت پر بارش به کمک احیای دریاچه ارومیه آمد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی گفت: بارش‌ها در حوضه دریاچه ارومیه، امسال به پنج درصد بالاتر از سال گذشته است که بخش مهمی از آن، در اردیبهشت پربارش رخ داده است.

او می‌گوید: در سال آبی جاری، شاهد ۳۹ میلی‌متر بارش از ابتدای اردیبهشت تاکنون در این حوضه بودیم که رشدی ۶۰ درصدی نسبت به سال گذشته دارد.

اما همزمان با بیست و یکمین سفر استانی رئیس جمهور به آذربایجان غربی خبر‌های خوبی در خصوص پیکر نیمه جان دریاچه ارومیه مخابره شد.

رئیس جمهور که به صورت هوایی بعد از ورود به آذربایجان غربی از دریاچه ارومیه بازدید کرد، گفت:احیای دریاچه ارومیه از مهمترین برنامه‌های دولت است.

از طرح بزرگ  انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه چه خبر؟

طرح بزرگ انتقال آب از جنوب آذربایجان‌غربی به دریاچه ارومیه یکی از طرح‌های سخت افزاری حوضه آبریز این دریاچه بود که از چهار سال گذشته طرح آن در جنوب استان آغاز شده است این طرح بزرگ که  از سه قسمت تشکیل شده است، شامل سد کانی سیب، تونل ۳۶ کیلومتری و خط انتقال ۱۴ کیلومتری مسیر منتهی به دریاچه ارومیه هست که با بهره برداری از تونل ۳۶ کیلومتری این طرح سالانه بیش از ۶۵۰ میلیون مترمکعب آب به پیکره دریاچه ارومیه وارد خواهد شد.

سد کانی سیب از نوع خاکی با هسته رسی با ارتفاع ۵۸ متر و طول تاج ۸۴۸ متر و حجم مخزن ‏‏۲۲۱ میلیون مترمکعب و حجم تنظیمی ۷۱۳ میلیون متر مکعب در جنوب استان آذربایجان غربی و در شهرستان ‏پیرانشهر واقع شده است. ‏

کل پکیج انتقال آب از جنوب استان به دریاچه ارومیه حدود ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

میزان اعتبار لازم برای اتمام این طرح ۴۰۰ میلیارد تومان است که با لحاظ بدهی ۲۰۰ میلیارد به پیمانکار، سرجمع به ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

 سد کانی سیب با هدف مهار و انتقال آب مازاد رودخانه کلاس به دریاچه ارومیه احداث شده ‏است‎. ‎

شهریورماه موعدِ جدید اقتتاح سد کانی سیب
‌رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره آخرین وضعیت طرح انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه می‌گوید: عملیات تونل انتقال آب در مراحل نهایی بوده و ۹۸ درصد کار سد نیز به اتمام رسیده و امید است تا شهریور ماه این طرح افتتاح شود.

احیای دریاچه ارومیه یک مطالبه ملی و بین المللی است

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه دولت سیزدهم عزم راسخی برای احیای دریاچه ارومیه دارد چرا که احیای این دریاچه نه تنها مطالبه ملی بلکه یک مطالبه بین المللی است.

علی سلاجقه می‌گوید: در بحث نرم افزاری احیای دریاچه ارومیه طرح جامعی توسط ستاد احیا آماده سازی شده که در قالب آن مواردی مانند طرح تغییر الگوی کشت و معیشت‌های جایگزین پیگیری می‌شود.

او گفت: رهاسازی جریان آب و بحث ۴۰ درصدی کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی از مباحثی است که برای تخصیص حق آبه دریاچه ارومیه ضروری است، ولی کاملاً محقق نشده است.

هنوز از اعتبارات دریاچه ارومیه خبری نیست

وحید جلال زاده، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: با وجود اینکه برای احیای دریاچه ارومیه ۵.۵ میلیارد تومان اختصاص داده شده، اما هنوز خبری از آن نیست.

او می‌گوید: پساپی که قرار بود با اتمام  مدول ۳ تصفیه خانه، به دریاچه ارومیه ریخته شود متاسفانه نیمه تمام مانده و هم اکنون فاضلاب  به دریاچه ریخته می‌شود.

حجت‌الاسلام سیدسلمان ذاکر، نماینده مردم ارومیه در مجلس گفت: برای احیای دریاچه ارومیه بودجه خوبی در سفر رئیس‌جمهور به استان پیش‌بینی شد تا بتوان در چند ماه آینده رهاسازی آب به سمت دریاچه انجام شود.

بارش‌های زمستان و افزایش نزولات آسمانی بخشی از بحران کم آبی دریاچه ارومیه را کاسته است، اما یادمان نرود احیای دومین دریاچه شور دنیا عزم مسئولین و تدوین برنامه‌های جامع را می‌طلبد.

در شرایطی که دریاچه ارومیه روز به روز کوچک‌تر و کم حجم‌تر می‌شود، باید مسئولان بیش از پیش برای احیای دریاچه ارومیه کمر همت ببندند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
دانیال
۱۰:۰۹ ۰۸ خرداد ۱۴۰۱
نمی شد به جای مدافعان حرم مدافعان ایران و ایرانی داشتیم؟!
دانیال
۱۰:۰۹ ۰۸ خرداد ۱۴۰۱
نمی شد به جای مدافعان حرم مدافعان ایران و ایرانی داشتیم؟!
ناشناس
۱۹:۴۰ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
اگه این دریاچه خشک بشه دودش تو چشم همه میره
چون این دریاچه مقدار زیادی نمک داره که در صورت خشکسالی باعث ایجاد ریزگرد میشه و به عبارتی باعث از بین رفتن بافت گیاهی منطقه و حتی فرا منطقه، بوجود اومدن بیماری های پوستی و تنفسی، از بین رفتن اهشام و... میشه که باعث بوجود اومدن خسارت‌های بسیار در سطح بیولوژیکی و حتی سیاسی(در قبال خسارات وارد شده به کشور های همسایه) هم میشه.
ناشناس
۱۹:۰۷ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
دریاچه اورمیه
ناشناس
۱۵:۴۱ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
یکی از دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه قطع اب زرینه رود بزرگ و اوردن آن به تبریز برای اب شرب بود در حالی تبریز اب شرب داشت
دومین دلیلش سد زدن ترکیه های بی شرف روی رودهایی که است به دریاچه میریختن و الان قطع شده
داود
۱۳:۵۰ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
قبلی ها می خواستن به سمنان از خلیج فارس آبرسانی کنن قافل از اینکه دریایی داخل قلب ایران داره خشک میشه .
ناشناس
۱۳:۱۵ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
پیکر نیمه جان کل ایران
ناشناس
۱۲:۳۵ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
چکار کنند آب لوله کشی کنند
ناشناس
۱۹:۱۰ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
وقتی خشک بشه اونوقت که گرد و خاک عراق نیست فقط ریه ی هموطناتو پر میکنه
نمک نمک اونوقت از آذربایجان تا همه جای ایران درگیرش میشه
اصلا" شوخی نیست
استان های آذربایجان و زنجان .اردبیل و کردستان تا تهران و سمنان و همه ی ایران رو طوفان نمک میگیره
روح الله
۲۱:۴۹ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
اگرقرارباشداره بایداب شرب رابریزنداونجااحیابشه دریاچه اروموبایداحیاشود
ناشناس
۱۲:۰۷ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
مسئولان رفتنی اند. توجه نمی خواهد.
ناشناس
۱۱:۰۲ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
مگه تو این مملکت مسئول داریم که مسئولیت پذیر و کار بلد و شایسته باشه؟
ناشناس
۱۰:۵۹ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
برو بابا مردم نون ندارن بخورن تو بفکر دریاچه ایی
ناشناس
۱۰:۴۱ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
این بقول شما مسئولان وارد هر مسئله ای شدند باعث نابودی و ایجاد هزینه مضاف برای جامعه شدند.
ناشناس
۱۰:۳۸ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
خشک سالیه میفهمید یانه؟؟ ضمنا به اون ترکیه و پانترک های احمق بگین کارشکنی در مسایل آبی نکنند.
ناشناس
۱۹:۱۱ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
این لب مرز نیست بندازیم گردن ترکیه و عراق و ...
این بین آذربایجان غربی و شرقی هست.
ناشناس
۰۹:۲۴ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
اون جاده مسخره ای که با ریختن خاک, درون دریاچه احداث شده, باید برداشته بشه
اکبر
۰۸:۵۲ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
تالاب گاو خونی هم جزیی از ایرانه
انقدر که به ارومیه اهمیت میدید به اصفهانم اهمیت بدید
ناشناس
۱۹:۰۱ ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
صنایع آب بر وسط کویر یزد و اصفهان با رانت ۴۳ ساله باید جایی خودش را نشان دهد یا نه
صنایع فقط کنار دریا