سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وجود صدها طرح بزرگ فاقد ارزیابی های زیست محیطی در کشور

رییس سازمان حفاظت محیط زیست از وجود حدود ۱۷۶ طرح بزرگ فاقد ارزیابی های زیست محیطی در کشور و خوزستان خبر داد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز؛ معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست مشترک کارگروه ملی مقابله با ریزگردها و شورای اداری که امروز (۵ اسفند ماه) با حضور رییس جمهور در استانداری خوزستان برگزار شد، بیان داشت: یکی از اولین مصوبات شورای عالی حفاظت از محیط زیست  کشور که سال ۹۲ زیر نظر رییس جمهور احیا شد، تشکیل ستاد ملی مقابله با گرد و غبار بود که این ستاد با ۱۲ عضو دولت با مسئولیت هایی نظیر انجام مطالعات منشا گرد و غبار، شناسایی و طبقه بندی کانون های گرد و غبار و تدوین برنامه های استانی مقابله با گردو غبار شکل گرفت و آغاز به کار کرد.

وی تصریح کرد: ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در حقیقت یک سازوکار فرابخشی بود که در اولین جلسه شورای عالی حفاظت از محیط زیست آغاز به کار کرد و از آن زمان تاکنون این ستاد تمام کانون های گرد و غبار کشور را شناسایی کرده است. برای برخی استان ها مانند خوزستان برنامه مقابله با گرد و غبار تدوین شد. این ستاد دارای کارگروه های تخصصی است که از نظر علمی موضوعات مختلف در آنها پیگیری می شود که یکی از مهمترین موضوعات، بررسی مالچ های بیولوژیک و مالچ های پلیمری و کارکرد و نقش این مالچ ها در تثبیت گرد و غبار است که در این کارگروه های علمی و تخصصی مورد بررسی قرار گرفته است.

معاون رییس جمهور اذعان داشت: ستاد ملی مقابله با گرد و غبار هم جلسات ملی و هم جلسات استانی تشکیل داده است و در خوزستان نیز چندین جلسه ستاد مقابله با گرد و غبار تشکیل شده است. در سطح ملی با برگزاری جلساتی، برنامه های این ستاد رصد می شود و یکی از مهم ترین مصوبات ستاد در زمینه ریزگردها مصوبه سال ۹۳ است که خاص استان خوزستان است. البته برخی استان های دیگر هم در این مصوبه مورد توجه قرار گرفتند.

ابتکار افزود: تاکید ما این است که مصوبه هیات دولت در سال ۹۳ که بخش زیادی از مطالبات مردم را در برمی‌گیرد، اجرایی و عملیاتی شود.

وی با اشاره به اقدامات بین‌المللی انجام شده در زمینه ریزگردها و همچنین وظایف دستگاه های اجرایی در خصوص این پدیده خاطرنشان کرد: ملاک ما برای رصد وضعیت هوا، دستگاه های سنجش آلودگی هوا است. در حال حاضر با تدابیر دولت ۲۲ دستگاه سنجش آلودگی هوا در خوزستان فعال هستند و ۱۷ شهر خوزستان دارای این دستگاه ها هستند و به صورت برخط (آنلاین) کیفیت هوا را به مردم و دستگاه های ذیربط به صورت روزانه اعلام می کنند، بنابراین از این نظر وضعیت بهتر شده اما هنوز نیاز به دستگاه های بیش تری داریم.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست بیان داشت: جدی گرفتن بحث ارزیابی های زیست محیطی طرح ها و پروژه های بزرگ مانند سدها و پروژه‌های انتقال آب کار مهمی است که توسط این سازمان انجام شده است. کار بزرگی که در دولت آقای روحانی صورت گرفت این است که هیچ طرح بزرگ عمرانی بدون ارزیابی زیست محیطی انجام نشد. حدود ۱۷۶ طرح بزرگ فاقد ارزیابی های زیست محیطی هستند که مربوط به دولت یازدهم نیستند و برخی از این طرح‌ها مرتبط با خوزستان هستند.

معصومه ابتکار با اشاره به اقدامات دولت یازدهم در احیای تالاب‌های خوزستان گفت: بر اثر سیاست‌های نادرست، تالاب هور العظیم در سال 92 کاملا خشک شد. با اقداماتی که در دولت یازدهم انجام شد و با هماهنگی با وزراتخانه‌های نفت و نیرو و باز کردن دایک‌های منتهی به این تالاب، 70 درصد تالاب هورالعظیم آبگیری شد و از همه دعوت می کنیم که از وضعیت این تالاب دیدن کنند.

وی با بیان اینکه وضیعت تالاب شادگان رو به بهبود است، بیان کرد: البته تالاب شادگان هنوز دشواری هایی دارد ولی شرایط در این تالاب بهتر می شود. تالاب شادگان از تالاب های بسیار مهم خوزستان است که با معیشت مردم ارتباط دارد. امسال مراسم روز جهانی تالاب ها را در خوزستان برگزار کردیم و نماینده سازمان ملل و سفیر عراق نیز در آن شرکت کردند.

ابتکار اذعان داشت: در سال ۹۲ متوجه شدیم که به دنبال اولین بارش پاییزی در آبان و آذر در خوزستان ناراحتی تنفسی برای مردم ایجاد می شود به طوری که در سال ۹۲ در مدت ۲ روز پس از اولین بارش پاییزی، 17 هزار و 800 نفر به علت تنگی نفس و خفگی به بیمارستان مراجعه کردند. در سال ۹۳ نزدیک به 18 هزار نفر و در سال ۹۴ نزدیک به 24 هزار نفر به دنبال اولین بارش پاییزی و به دلیل بروز حالت تنگی نفس به بیمارستان ها مراجعه کردند.

وی افزود: از سال ۹۳ مطالعاتی را در این زمینه آغاز کردیم. با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز و انجام تست های آلرژیک روی افرادی که پس از این بارش ها دچار مشکلات تنفسی می شدند، مشخص شد که عامل بروز مشکلات تنفسی پس از اولین بارش های پاییزی مربوط به گرده افشانی گیاه کنوکارپوس است.

این مقام مسئول اظهار داشت: با هماهنگی با استانداری خوزستان امسال هرس کامل درختان کنوکارپوس قبل از گرده افشانی انجام شد که موجب شد تعداد مراجعه کنندگان به بیمارستان ها پس از اولین بارش پاییزی به شدت تنزل یابد و به حدود ۲۰۰۰ نفر برسد. البته این موضوع یعنی هرس درختان کنوکارپوس باید تداوم یابد.

ابتکار با اشاره به مذاکرات انجام شده با کشور عراق در زمینه ریزگردها تصریح کرد: از ماه های اول مذاکرات جدی را با عراق انجام دادیم تا این کشور به وظایف خود در ارتباط با کنترل کانون های گرد  وغبار عمل کند. در اسفند ۹۳ نیز در عراق جهت پیگیری این موضوع حضور یافتم اما شرایط امنیتی این کشور در طول این مدت بدتر شد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در تمامی مذاکرات دولت با عراق، بحث گرد و غبار و وظیفه عراق در زمینه کنترل کانون های گرد و غبار تذکر داده شد. متاسفانه دولت ترکیه با سدسازی هایی که انجام داد موجب شد که ۳۵ میلیارد مترمکعب آب رودخانه های دجله و فرات در ترکیه  ذخیره شود که این موضوع قطعا روی تالاب های کشور عراق و وضعیت گرد و غبار اثرگذار است.

وی با بیان اینکه همکاری بسیار خوبی بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت خارجه جهت مذاکره با دولت عراق در زمینه پدیده گرد و غبار انجام شده است، گفت: مذاکرات ما ادامه دارد. ما در سازمان ملل پدیده گرد و غبار را به عنوان یک مساله جهانی مطرح کردیم در حالی که تاکنون سازمان ملل چندان به این مساله توجه نداشت و به این موضوع بها نمی داد. از سال گذشته با پیگیر هایی که با همکاری وزارت خارجه انجام شد، 4 قطعنامه در سازمان ملل در زمینه گرد و غبار به تصویب رسید که موجب تدوین یک گزارش جهانی برای گرد و غبار شد.

ابتکار اذعان کرد: سال آینده اجلاس جهانی در زمینه گردوغبار در تهران برگزار خواهد شد. نماینده ویژه سازمان ملل و رییس برنامه محیط زیست سازمان ملل فردا در تهران حضور خواهند یافت و یکی از محور های اصلی مذاکراتی که فردا داریم همکاری های بین المللی و وظایف سازمان ملل در ایجاد همگرایی در ارتباط با بحث گردوغبار است. امیدواریم بتوانیم هم کمک های فنی سازمان ملل را در ارتباط با موضوع بسیار مهم و جهانی گردوغبار داشته باشیم

علی ساری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی، در پایان سخنان رییس سازمان حفاظت محیط زیست، در اعتراض به اظهارات خانم ابتکار از جای برخاست و گفت: پدرم در کنار همین تالاب هورالعظیمی زندگی می کند که شما دباره آن صحبت کردید. می خواهم بدانم کدام ماهیگیری در این تالاب ماهیگیری می کند؟ و تالاب شادگانی که از آبگیری آن صحبت کردید از کجا آبگیری می شود؟

انتهای پیام/گ
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۵۱ ۰۶ اسفند ۱۳۹۵
امان از آلودگی زیست محیطی