سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

المانیتور: نبود سرمایه‌گذاری در ایران پسابرجام، افسانه است/ روحانی، مقصر یا موفق؟

المانیتور در مطلبی به بررسی سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران پس از توافق هسته‌ای و آینده آن پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، المانیتور در مطلبی نوشت: علی‌رغم دستیابی ایران به توافق هسته‌ای و لغو شدن تحریم‌های اقتصادی این کشور، به تازگی انتقادهای بسیاری متوجه حسن روحانی – رئیس جمهور ایران – شده است. هنگامی که ایران در حال انجام مذاکرات بر سر برنامه هسته‌ای خود بود، روحانی و سایر اعضای کابینه‌اش اعلام می‌کردند این توافق راه را برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی -- که عاملی مهم برای رشد اقتصادی این کشور به شمار می‌رود -- هموار می‌سازد.

این در حالی است که یک سال پس از به امضا رسیدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، رئیس جمهور ایران و تیم اقتصادی وی تحت فشار مخالفان و همچنین مردم قرار گرفته اند. آن‌ها اظهار می‌کنند پس از برجام، هیچ تغییری احساس نکرده اند.

در ادامه این مطلب آمده است: محسن شاطرزاده – دیپلمات ارشد سابق ایران – در مصاحبه ای با المانیتور تاکید کرد هرچند هیات‌های تجاری بسیاری از کشورهای مختلف به ایران اعزام شده اند، سرمایه‌گذاری خارجی چشمگیری گزارش نشده است. وی همچنین معتقد است به دلیل فرآیندهای طولانی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی، بسیاری از این سرمایه‌ها از دست می‌رود. وی افزود: "اهدافی که دولت و مجلس برای جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی تعیین کرده اند، به نظر غیر قابل دستیابی است."

در ماه مِه (31 روز منتهی به 11 خرداد) روحانی اعلام کرد پس از حصول توافق هسته‌ای، ایران 3.4 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی را جذب کرده است. وی همچنین اظهار کرد توافقنامه‌هایی به ارزش 3.5 میلیارد دلار دیگر به امضا رسیده اند.

در ماه فوریه (29 روز منتهی به 10 اسفند 1394) علی طیب‌نیا – وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران – گفت ایران به دنبال 15 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی، و نیز 45 میلیارد دلار تامین مالی خارجی تا انتهای سال جاری خورشیدی است. با این حال، برخی مقامات انتظارات خود را کاهش دادند و اظهار داشتند جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی سالانه به ارزش 8 میلیارد دلار در دستور کار دولت قرار دارد.

گزارش سازمان ملل

بر اساس آخرین گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد)، هنگامی که ایران در حال مذاکره با گروه 1+5 بر سر فعالیت‌های اتمی خود بود، جذب سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی به وسیله این کشور، با کاهش روبرو بوده است. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی سالانه ایران از 4.662 میلیارد دلار در سال 2012، به 2 میلیارد دلار در سال 2015 کاهش یافت.

این در حالی است که فایننشال تایمز در گزارش تازه‌ای اعلام کرده است لغو تحریم‌های اقتصادی ایران، در سه ماهه نخست سال جاری میلادی این کشور را به مقصد بزرگی برای سرمایه‌گذاری‌های خارجی در خاورمیانه تبدیل کرده است. در حقیقت، ایران که در سال‌های 2003 تا 2015 میان 14 کشور منطقه از نظر جذب سرمایه‌گذاری‌ها در رتبه 11 قرار داشت، اکنون در جایگاه سوم قرار گرفته است.

مهرداد عمادی – اقتصاددان موسسه مشاوره بتاماتریکس – به المانیتور گفت: "ایران در جلب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بخش‌هایی مانند خودرو، نفت و گاز مایع، حمل و نقل (راه آهن، جاده سازی و بنادر) و گردشگری موفق بوده است." وی افزود ایران فرصت بسیار مناسبی برای دستیابی به جایگاهی مطلوب در یک یا 2  سال آینده دارد.

موانع اصلی

علی‌رغم روند رو به رشد سرازیر شدن سرمایه‌گذاری‌ها به ایران، برخی معتقدند سطح این سرمایه‌ها همچنان با اهدافی که دولت در گذشته مطرح کرده بود، بسیار فاصله دارد.

شاطرزاده ادعا کرد در 4 ماه نخست سال جاری خورشیدی، تنها 10 درصد از اهداف دولت روحانی درباره سرمایه‌گذاری‌ها محقق شده است. وی افزود: " در برخی سرمایه‌گذاری‌ها در زمینه نفت، انرژی، صنعت و حتی پروژه‌های زیرساختی، هیچ یک از اهداف دولت به طور کامل عملی نخواهد شد."

چشم انداز سرمایه‌گذاری خارجی در ایران

علی‌رغم تمامی انتقادهای مطرح شده از روحانی، دولت وی موفق شده است میزان زیادی از سرمایه‌گذاری‌های خارجی را نسبت به سال‌های گذشته متوجه ایران کند. همچنین دولت ایران اقدامات جدیدی را در دستور کار دارد که بیش از 250 میلیارد دلار سرمایه خارجی را در 12 بخش برای ایران به ارمغان خواهد آورد.

در ادامه این مطلب آمده است: با این حال، حقیقت این است که مدت زمانی لازم است تا شهروندان ایرانی تاثیرات این پروژه‌های جدید را در زندگی خود احساس کنند. نگاهی عمیق‌تر به میزان جلب سرمایه‌گذاری‌ها که در برنامه 5 ساله رشد اقتصادی ایران پیش‌بینی شده است، نشان می‌دهد ایران نباید تمام تمرکز خود را بر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی معطوف کند.

در انتهای این مطلب آمده است: با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری در ایران و آمریکا – که تردیدهای سیاسی را در هر دو کشور افزایش داده است – می‌توان گفت دولت روحانی در ماه‌های آتی مسیری پر پیچ و خم را برای مبارزه با فساد مالی، اجرای برنامه اصلاحات نظام بانکی کشور و فراهم کردن تضمین‌های لازم برای جلب سرمایه‌گذاری‌های خارجی، پیش رو خواهد داشت.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۳۸ ۰۸ مرداد ۱۳۹۵
ساخت قطار سریع السیر تهران _ قم _ اصفهان و اصفهان _ شهرکرد با سرمایه گذاری آلمان و فرانسه
ناشناس
۱۰:۳۴ ۰۸ مرداد ۱۳۹۵
اتصال ساوه و سلفچگان به راه آهن سراسری اراک _ تهران با مشارکت ایتالیا و فرانسه و اسپانیا , دو خطه کردن راه آهن اراک _ قم با جذب فاینانس
ناشناس
۱۷:۰۳ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
ساخت خط ۲ مترو اصفهان و کرج از طریق قرارداد تهاتر زمین و ملک بین شهرداری و پیمانکار پروژه
ناشناس
۱۵:۲۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
حالم از برجام به هم می خورد، سه سال شعار در مورد برجام، چه عاید ایران شد؟ اقتدارمان را زیر سوال برد و سی ساله زحمات دانشمندان هسته ای را به عقب سوق داد.
ناشناس
۲۰:۰۴ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
این درحالیست که دولت هنوز باور دارد برجام موفق بوده.
ناشناس
۱۳:۵۹ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
رییس جمهور ما باید یک فرد عادی و معمولی باشد واز دنیا رنج و سختی زیادی کشیده باشد و خدا پست باشد
ناشناس
۱۳:۴۹ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
من یک جوان بیکار هستم با مدرک کارشناسی ارشد عمران گرایش ژیوتکنیک ولی ۵۰ میلیون تومان پول دارم, اگه دولت محترم, فرصت های سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل ریلی و جاده سازی و مترو سازی و بیمارستان سازی را معرفی کند یا اوراق خزانه اسلامی یا اوراق مرابحه صنایع فولاد یا اوراق قرضه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی منتشر کند, حاضرم سرمایه گذاری کنم, به شرطیکه خودم در این پروژه ها مشغول به کار شوم, یعنی سرمایه گذاری با اشتغال همراه باشد, ساخت راه آهن ملایر کرمانشاه
ناشناس
۱۳:۳۵ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
سرمایه هست به مقدار کافی, این همه حقوق های چند میلیونی کارمندان و مدیران و کارگران بازنشسته به جای اینکه صرف خرید خودروهای لوکس و تجمل گرایی شود با برنامه ریزی صحیح می تواند در پروژه های عمرانی سرمایه گذاری شود, ایا کارگر بازنشسته کارخانه الومینیوم سازی اراک با حقوق ماهانه ۴ میلیون تومان, نمی تواند ۱۰۰ هزار تومن اوراق مشارکت یا صکوک بخرد ؟
ناشناس
۱۳:۲۹ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
نبود مدیر قوی و خلاق برای جذب سرمایه های خرد مردم مثلا ساخت مترو اراک _ شهرجدید مهاجران با انتشار اوراق مشارکت شهرداری ها
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
یکی از بدشانسی های دولت روحانی کاهش شدید قیمت نفت است که به رکود عمیق در کشور منجر شده است. چراکه اقتصاد ایران به شدت وابسته به نفت است. دوستان فراموش نکنند که دولت قبلی مملکت را با نفت بالای 100دلار اداره می کرد ولی دولت فعلی با نفت 35 دلاری اداره می کند.
ناشناس
۲۰:۰۲ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
یکی از بدشانسی های دولت قبل هم
همزمانی دوره اش با تشدید تخریم ها بود.
دولت روحانی اگه انصاف داشت و احمدی نژاد رو مقصر نمیدونست الان هم مردم ازش یاد میگرفتن و قبول میکردن که تنها عملکرد دولت نتیجه رو تعیین نمیکنه خیلی عوامل هم هست که تاثیر گذاره مثل قیمت نفت تحریم اقتصاد جهانی
ولی اقای روحانی کلا اومده بود برای تخریب احمدی نژاد
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
ذلت
ناشناس
۱۲:۲۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
وقتی قدرت خرید مردم نصف شده باشد حتی تورم اگر صفر هم باشد باز به معنی تورم 100درصدی است که داریم اکنون میبینیم. کاش فروردین96 به جای اردیبهشت برای انتخابات اعلام میشد چون یک روز عمر این دولت کمتر بهتر
ناشناس
۱۲:۱۶ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
عمرمون که به باد رفت تحریم وبرجام وپسابرجام وتورم هم روش.فقط خواهشا فیش حقوقی فراموش نشود.(آسیب پذیر)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
چرا واقع بین نیستیم؟روحانی خوب عمل کرده نمیشد تورم چند دا درصدی تو شش ماه مهار کرد روحانی این کار تو سه سال به نحو احسن انجام داده الانم خوب داره سیاست پولی اجرا میکنه نباید توقع داشت یک شبه سود بانکا بیان پایین که اینجوری بانکا ورشکست میشن خواهش میکنم واقع بین باشید و از روحانی حمایت کنید. بدشانسی روحانی پای اینکه فکر کنیم ناموفق بوده نذاریم
ناشناس
۱۳:۴۰ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
چطور اشخاص دیگه دوره ریاستشون همزمان بشه با افزایش تحریم مقصر میشن.اونوقت از روحانی انتظار داشته باشن وعده ها و حرفهایی که خودش زده رو پاسخ گو باشه بی انصافی هستش؟اخه اگه نمیشد چرا وعده 100 روزه دادی؟
مگه نابود کردن هسته ای کم هزینه ای بود که در مقابل چیزی هم عاید ما نشد؟
اقای روحانی در داخل وعده بازگشت به شرایط قبل تحریم رو داد ولی در اصل اومد تا با برجام این مفهوم رو به جهان منتقل کنه که عاقبت ایستادن در مقابل امریکا شکسته شکست.روحانی برجام رو برا مردم ایران بزک کرد ولی مردم جهان واقعیت رو دیدن.
واقعیت این بود که امریکا هر روز به ایران توهین کرد ما سکوت کردیم و گفتیم که این مصرف داخلی دارد.نه خیر این مصرف جهانی داشت.
ناشناس
۱۰:۴۴ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
زنده با د روحانی و ظریف
ناشناس
۱۰:۰۷ ۰۷ مرداد ۱۳۹۵
برجام چیزی جز حقارت و عقب افتادگی نیست اینو نمیشه انکار کرد