سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سایه بلاتکلیفی همچنان بر سر میدان انقلاب/چرا میدان انقلاب از دید مردم پنهان می‌شود؟

میدان انقلاب تهران،یکی از مهمترین و برجسته ترین میادین پایتخت محسوب می شود،اما با وجود این اهمیت و سبقه تاریخی و انقلابی در دوران معاصر،همچنان خلاء نماد و سمبلی شایسته و زیبنده در این میدان احساس می شود.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،میدان انقلاب نه تنها یکی از مهمترین میادین پایتخت محسوب می شود،بلکه اگر اغراق نباشد،می توان آن را در زمره مهمترین میادین کشور نیز نامید.

میدانی با سبقه ای تاریخی و انقلابی در دوران معاصر که عقبه آن یادآور روزهای فراموش ناشدنی در تاریخ این مرز وبوم است،علیرغم چنین جایگاهی،خلا نمادی مناسب در شان و زیبنده این میدان همچنان احساس می شود و با وجود گذشت سالها،وضعیت این میدان بدون تغییر خاصی در مرکزیت شهر تهران با کم توجهی یا بدسلیقگی رها شده است.

میدان انقلاب یکی از پرترددترین میادین شهر تهران محسوب می شود که در طول روز هزاران خودرو در گرداگرد آن ترد می کنند،میدانی که در حدفاصل بسیاری از میادین و نقاط مهم و حائز اهمیت پایتخت قرار دارد و ساماندهی آن ضرورتی است که باید با دقت نظر هر چه بیشتری در اولویت قرار گیرد.

برخی از مسئولان شهری،علت ادامه دار شدن وضعیت موجود میدان انقلاب را ناشی از کنکاش و وسواس،برای طرحی مناسب و زیبنده این میدان عنوان می کنند اما اینکه بعد از گذشت سالیان سال هنوز مدیریت شهری نتوانسته به جمع بندی نهایی برسد و به تعبیر برخی مسئولان شهری نمادی مناسب را برای محدوده مذکور تعیین،تصویب و اجرایی کنند نیز چندان مطلوب و خوشایند به نظر نمی رسد.

البته طبق اظهارات عیسی علیزاده،مدیرعامل سازان زیبا سازی شهرداری تهران ساخت و انتخاب سه ماکت برای این میدان مدنظر قرار گرفته که تصمیم گیری درباره آنها بر عهده شخص شهردار و شورای شهر تهران است.

وی با اشاره به اهمیت این میدان از طرح سفارش به هنرمندان و آماده شدن سه ماکت خبر می دهد که در نهایت پس از اعلام نظر مسئولان ذیربط یکی از ماکت ها در میدان انقلاب مستقر خواهد شد.

** از فراخوان های مستمر تا بلاتکلیفی های ادامه دار


فراخوان به هنرمندان برای تعیین و انتخاب طرح و نماد مورد نظر قصه امسال یا سال گذشته نیست،بلکه این قصه سر دراز دارد،بارها فراخوان برای هنرمندان و بارها انتخاب یک طرح برای این میدان تجربه شده لذا در نهایت مدیریت شهری نتوانسته به جمع بندی و انتخاب نهایی برای استقرار نمادی در خور و زیبنده این میدان دست یابد.

**طرحی به شورای شهر تهران نرسیده


علیرغم اظهارات عیسی علیزاده مبنی بر آماده بودن ماکت های پیشنهادی برای تعبیه در میدان انقلاب،اما ابوالفضل قناعتی،عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران می گوید:طرحی برای تصمیم گیری به شورا نرسیده است.

وی در این خصوص عنوان می کند:شورای اسلامی شهر تهران به شهرداری،تکلیف کرده که هم از جنبه زیباسازی و هم احیای فرهنگ غنی اسلامی -ایرانی،ساماندهی میادین مختلف شهر از جمله میدان انقلاب را در دستور کار قرار دهد.

به عقیده قناعتی،اهمیت و جایگاه این میدان ایجاب می کند تا طرحی زیبنده و در خور این میدان تعیین و انتخاب شود که علاوه بر گویا بودن واقعه تاریخی مرتبط با آن،در برقراری ارتباط با مردم نیز مطلوب اثر واقع شود.

** تاثیر وضعیت نامطلوب میادین شهری در افزایش تنش و استرس شهروندان

بدون تردید،حساسیت انتخاب طرح برای میدان انقلاب بالا است و به نوعی می توان گفت جایگاه این میدان ایجاب می کند که توجهی متفاوت و متمایز به این محدوده لحاظ شود.

اما استمرار نابسامانی در این میدان نیز امری قابل قبول نیست،به هر حال کارشناسان و صاحب نظران باید با مدنظر قرار دادن ملاحظات و توجهات خاص و ویژه این میدان را سامان بخشند،نابسامانی مذکور به دلیل حساسیت ویژه این میدان چندان قابل قبول نیست،چراکه حساسیت های این میدان ایجاب می کند که نسبت به تسریع ساماندهی میدان مذکور نیز توجهات لازم به کار بسته شود.

اساسا از نظر کارشناسان شهری،میدان ،محلی است که در سیمای بصری شهر تاثیر بسزایی ایفا می کند،و بطور طبیعی استمرار این نابسامانی نیز با تبعات و عوارض خاص به خود  همراه خواهد شد،پیامدهایی که به عقیده علیرضا سرحدی کارشناس شهری و رئیس سابق هیات مدیره انجمن صنفی مهندسان،باعث بروز تنش و استرس هایی خواهد شد.

وی با بیان تغییر معنا و مفهوم فضاهای شهری در تهران می گوید:عامل اصلی این پدیده هجوم بی رویه خودروها به تهران است،خودروهایی که به خاطر آنها فضاهای سبز از بین می روند،تونل حفر می شود،خیابان ها پهن و پیاده روها کم عرض و کوچک می شوند.

سرحدی معتقد است ایرادی که به بحث ساماندهی میادین وارد می شود متوجه انتخاب المان و نماد برای چنین فضاهایی است،ایراد و اشکالی که در خصوص این میدان نیز مصداق دارد.

وی می گوید:هر چند سال یکبار بساط یک طرح پهن می شود و بعد از مدتی به بد بودن آن پی می برند ودر این تغییرات کلی پول نیز جابجا می شود.

** چرا میدان انقلاب از دید مردم پنهان می‌شود؟


یکی دیگر از مواردی که در خصوص این میدان مورد نقد قرار می گیرد،حصارهایی است که دور میدان را می پوشاند.

مصطفی پود راتچی،جامعه شناس و کارشناس شهرسازی در گفتگو با رسانه ها با اشاره به مطلب فوق می گوید:در ادبیات شهرسازی،میدان محلی برای تعامل و گذران اوقات فراغت مردم و حتی تصمیم گیری و ...بوده است اما این نقش و کارکرد از بسیاری میادین تهران سلب شده است.

وی معتقد است میادین،بخشی از فضای عمومی بصری شهر هستند اما شاهد هستیم با حصارکشی در دور میدان،این فضا از معرض دیدگان مردم پنهان می شود،چه دلیلی دارد که فعالیت انسانی در این میدان در معرض دیدگان مردم قرار نگیرد.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اظهار تاسف از عدم اشراف مسئولان شهرسازی به علم جامعه شناسی می گوید:در صورت لحاظ شدن دیدگاه جامعه شناسی میادینی همچون انقلاب یا ولیعصر از دید مردم جدا نمی شود.

 ** نمادی که مترو آن را نابود ساخت اما احیا نشد


با نگاهی اجمالی به پیشینه این میدان در می یابیم که بعد از انقلاب و با پایین کشیده شدن مجسمه رضا شاه ایرج اسکندری هنرمند نقاش و مجسمه ساز در سال 1361 نمادی را برای میدان مذکور طراحی کرد که تا قریب به 25 سال با مردم ارتباط برقرار می کرد،اما در سال 1386 به دلیل ساخت ایستگاه متروی انقلاب،نماد از میدان برداشته شد،مشروط به اینکه بعد از راه اندازی ایستگاه مترو،مجددا در محل پیشین تعبیه شود، اما به واقع این امر هیچگاه اتفاق نیفتاد و به جای آن نماد دیگری در میدان مستقر شد که حاشیه های بسیاری را نیز در پی داشت،حاشیه هایی که باعث ویرانی نماد جدید شد و از آن زمان تاکنون هر سال،مدیریت شهری وعده تعیین تکلیف و نصب نماد برای این میدان را می دهد و در مقام  عمل شاهد تحقق چنین امری نیستیم.

امید است مسئولان شهری نسبت به تعیین تکلیف بصری و نمادی میدان مورد اشاره تصمیات موثر و کارآمدی را اتخاذ و اقدامات لازم را عملیاتی کنند زیرا همانطور که انتخاب طرحی مناسب و زیبنده برای این میدان اصلی ضروری و حائز اهمیت است،رفع وضعیت موجود نیز اصلی مهم و اجتناب ناپذیر است که باید با اتخاذ تصمیمی متناسب و زیبنده میدان مذکور با تسریع زمانی هرچه بیشتری پیگیری و عملیاتی شود چرا که نابسامانی موجود در شان این میدان و مدیریت شهری پایتخت نیست و نخواهد بود.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.