به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، تلاشها در راستای حفظ امنیت جمعی و مشترک از دیرباز وجود داشته است. این موضوع که امنیت انسانها وابسته به همکاری و مشارکت است امری است امکانناپذیر.
خطرها و هنجارهایی چون جنایتهای سازمان یافته، قاچاق انسان، تروریسم و بطور کلی خشونت و افراط و آشوبهای داخلی، دغدغهها و چالشهای جدی را روبه روی کشورها قرار داده است. در صحنه بینالمللی تمام کشورها به ویژه دولتهای غربی همواره بر ضرورت مبارزه با ناامنی و بطور کلی تروریسم تأکید داشتهاند، اما سوال اصلی اینجاست چگونه پس از یک دهه حضور نیروهای بینالمللی (آمریکا و متحدانش) در عراق و افغانستان هنوز هیچ موفقیتی در زمینه صلح و امنیت بدست نیامده است؟
چگونه مافیای گروههای تروریستی اقدام به جذب نیرو از سرتاسر آسیا، آفریقا و اروپا میکنند؟ چطور با وجود رفاه و بهبود شاخصهای اجتماعی در کشورهای حوزه خلیج فارس و شمال آفریقا، مردمانی علاقمند به فعالیت در گروههای به اصطلاح اسلامگرای افراطی هستند؟ به راستی چرا مقابله با کشمشها و بحرانهای منطقهای تا این اندازه دشوار است؟ به نظر میرسد لازمه پاسخگویی به این علامت سوالها وجود یک رهبری مصمم منطقهای در حل واقعه این بحران را میطلبد.
سیاست خارجی ایران نسخه اصلی حل بحران:
جمهوری اسلامی همواره بر ضرورت جلوگیری از ایجاد ناامنی و حضور گروهکهای افراطی تروریستی تأکید ورزیده است و به وجود آوردن رعب و وحشت توسط آنها را یکی از مشکلات امروز منطقه و جهان تفسیر میگرداند.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران بطور مستمر و نظاممند در حین دیدار با سفرا، معاونان، رؤسای دولتها و نمایندگان کشورها با اشاره بر لزوم رایزنی بیشتر در حل مسائل منطقهای و بینالمللی صراحت داشتهاند.
روحانی هفته گذشته در دیدار رئیس مجلس سنای فرانسه با اشاره به اینکه؛ ایران در صورت پایبندی طرف مقابل به تعهداتش، به تمامی تعهدات خود در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایبند است و به آن عمل خواهد کرد.
وی معتقد است: برجام ثابت کرد مسائل مهم بینالمللی با منطق و مذاکره قابل حل و فصل است و این میتواند به عنوان الگویی برای حل و فصل سایر مسائل بینالمللی از طریق گفتوگو باشد.
دولت ایران حوادث اخیر تروریستی در فرانسه را نشان دهنده تهدید و خطری بزرگ برای همه کشورها و ملتها تحلیل میکند، در عین حال روحانی می گوید؛ منفت و موادمخدر به عنوان دو منبع مالی این گروههای تروریستی میباشند که باید دست به دست هم توان مالی این گروهکها را محدود و در نهایت آن را از میان برد.
در راستای سخنان رئیس جمهور کشورمان ذکر این نکته ضروری است که، امروز گروههای افراطی و خشونت طلب نظیر القاعده و داعش سودای تسلط در منطقه را دارند و میخواهند این منطقه را به جولانگاه خود تبدیل کنند که این خطری برای کل جهان است. در این میان حرف اصلی تهران یک جمله است: همه باید برای کاهش قدرت هراس انگیز خشونت و افراط تلاش و مشارکت کنند. دولت ایران براین باور است که اگر همگان در مواجه با گروهکهای تروریستی متحد شوند پیروزی و موفقیت قطعی است و نباید اجازه داد برخی کشورها برای رسیدن به اهداف خود از ابزار تروریسم استفاده کنند.
سخنی دیگر:
بطور کلی سیاست خارجی ایران در مقابله با بحران تروریسم یکی از اصلیترین اولویتهای راهبردی تهران در منطقه است. حال چرا و چگونه مردم ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی بطور مداوم مورد هجمههای سهمگین خط ترور منافقین و مزدوران امپریالیسم قرار گرفتند؟
به واقع تا قبل از بحران سوریه و عراق میتوان از مردم ایران به عنوان بزرگترین قربانی توحش افراط در دنیا یاد کرد. حتما ذهن بیدار نسل دهه 40 و 50 به خوبی یادآور ترور شخصیتها، احزاب و افراد بیگناه غیرنظامی توسط فرق متعدد منافقین میباشد.در عرصه ای وسیعتر امروز ما شاهد این هستیم که همه دست به دست هم دادند تا اسلام تحت عنوان خشونت و بربریت به جهانیان معرفی کنند.
در دوره پیش رو رژیم اشغالگر قدس با توجه به قدرت فزاینده ایران در منطقه و اخیرا در فرامنطقه، به سختی در تکاپوست تا جبهه مقاومت را نابود کند که البته ایران در برابر نحله صهیونیزم مواجه گری عملگرا جلوه مینماید. البته یکی دیگر از اهداف بلند مدت دولت تلآویو برای اضمحلال جبهه مقاومت بکارگیری استراتژی انرژی است که در مجالی دیگر به آن خواهیم پرداخت.
وقتی از جبهه مقاومت سخن به میان میآید به این معنی است که رژیم اسرائیل دست روی خط قرمز راهبردی ایران گذاشته است. باید بپذیریم اگر پشتیبانی مادی و معنوی ایران از سوریه و عراق و حتی یمن به عنوان خطوط اصلی جبهه مقاومت نبود ما امروز شاهد راه اندازی خط تولید خودروسازی توسط گروه شبهه دولتی داعش در بغداد و دمشق بودیم و بیم آن میرفت که ویروس تروریسم مرزهای جغرافیایی ایران را به خود مبتلا کند.
گو اینکه از منظر علوم سیاسی عصر حاضر، دوره جولان توحش تروریسم در مرزهای جغرافیای سیاسی ایران(دمشق، بغداد، صنعا، بیروت، کابل) است.
بنابراین مادامی که نظام کنونی ایران با تکیه بر فن دیپلماسی صلح پایدار و امنیت برای همه و تنشزدایی در منطقه، بر پاشنه منطق استوار است، عملگرایی جدی در مواجه خشونت و افراط گروهکهای جنگ طلب مختلف عنصر ناگسستنی از ادبیات سیاسی تهران خواهد بود از طرفی دولت ایران مهربانی، دوستی و عدالت را نخستین پیام ادیان الهی برشمرده و برآن است که نباید اجازه داد که اقدامات تروریستی به نام ادیان تمام شود. چرا که آنها از نام دین برای رسیدن به اهداف سوء استفاده میکنند جمهوری اسلامی اظهار امیدواری میکند که ایران به عنوان کشوری با ثبات با همکاری سایر کشورها اقدامات موثری در زمینه حل و فصل مسائل و مناقشههای منطقهای و بینالمللی داشته باشد.
آزمونی دوباره- نتایجی همیشگی:
با توجه به تحولات روزهای اخیر در کارزار مقابله با داعش و پیروزیهای ارتش عراق در جنوب این کشور(الرمادی و الانبار) پیشبینی میشود ،نوک پیکان تهاجم برخط مقاومت از سوریه و عراق با رهبری اسرائیل به سمت جبهه حزبآلله در لبنان تغییر جهت دهدتاچند روزی توجهات به سوی دیگر میدان جلب شود که بدین وسیله نیروهای تروریستی را دمباره تجهیز کنند. و با توجه به راهبردی که یادآور شدیم با نقش آفرینی ایران به مانند جنگهای قبلی اسرائیل و لبنان نتایجی جز جنگ 33 روزه برای تل آویو به ارمغان نخواهد داشت.
گامهای بلند تهران- قدمهای همسایگان:
آنچه در نشست اخیر کشورهای اسلامی در مجمع تقریب مذاهب گذشت آن است که، رئیس جمهوری ایران به صورت تلویحی از مواضع کشورهای مسلمان در برابر خشونت و افراط به شدت انتقاد کرد.
وی در جمع حاضران جلسه ابراز داشتند چه کسی از تخریب سوریه و عراق نفع نمیبرد جز اسرائیل. آیا با ویران شدن این دو کشور عربستان، اردن، قطر و ترکیه آباد خواهند شد.
روحانی خاطر نشان کرد: متأسفانه برداشتن گامی مبنی بر حسن نیت از طرف کشورهای مسلمان در مبارزه با افراطی گری مشاهده نمیشود. امروز بیش از هر چیز برچهره رحمانی اسلام خدشه وارد میشود. در پایان با لحنی انتقادآمیز بار دیگر کشورهای مسلمان را به وحدت در برابر خشونت تروریسم دعوت کرد.
واقعیت مسئله آن است که، تاکنون کشورهای مسلمان در برابر فلسفه وجودی تروریسم و افراط موضعی عافیت طلبانه و از روی انفعال داشتهاند چنانکه حرف و عملشان همگونی ندارد و در این مقوله گامهای استوار ایران در برابر قدمهای لرزان سایر دول بیشتر نمود میکند.
بهره سخن:
هرگونه الگوی مبارزه با بربریت و افراط باید به درک صحیح از تروریست استوار باشد. باتوجه به نحوه همکاری و سابقه دولتهای مسلمان چندان نمیتوان به نقش سازنده این کشورها امیدوار بود که، البته دستگاه دیپلماسی ایران از ابتدا به این مهم رسیده است اما پیش فرض سیاست خارجی ایران،بشارت و دعوت از به خواب رفتگان منطقهای است. انتظار نمیرود کشورهای مسلمان که برخی از آنها به شدت متأثر از سیاستهای رژیم صهیونیستی در منطقه هستند کمکی بر ائتلاف ضد تروریست بکنندبا توجه به اقدامات تآثیر گذار روسیه ومنهدم کردن مواضع داعش توسط جنگندهای این کشور، از اینرو می توان نتیجه گرفت؛نسخه تروریست بدست ائتلاف تهران و مسکو پیچیده خواهد شد.
محمدرضاشجاعیان
انتهای پیام/
برای دریافت پیامکها واخبار باشگاه خبرنگاران جوان به کانال تلگرامی ما بپیوندید