سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگوی ویژه خبری مطرح شد؛

سجادپور: توافق هسته‌ای، تبحرِ تیم مذاکره‌کننده کشورمان را نمایان ساخت/ جهانگیرزاده: فضای سیاسی علیه ایران شکسته شد + فیلم

یک استاد روابط بین‌الملل با اشاره به اینکه تغییر فضا، لغو تدریجی تحریم‌ها و تبحر دیپلماتیک ایران از جمله دستاوردهای توافق به دست آمده در ژنو است گفت: دیپلماسی ایران دستاورد ملی و جمعی عظیمی است که خود را به خوبی در مذاکرات با اعضای گروه 1+5 نشان داد.

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، دستاوردهای توافق ایران در ژنو شب گذشته (3 آذرماه) در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور "سیدکاظم سجادپور" استاد روابط بین‌الملل و "جواد جهانگیرزاده" نماینده مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

سیدکاظم سجادپور در ابتدا در پاسخ به سوال اول مجری برنامه مبنی بر اینکه مهم ترین دستاورد دیپلماتیک ایران در نشست ژنو چیست؟ گفت: تغییر فضا اصلی‌ترین و کلیدی‌ترین دستاورد ایجاد شده در ژنو برای ایران به حساب می‌آید.

وی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای مخالف ایران در صدد بودند تا با افزایش تحریم‌ها زندگی بین‌المللی و داخلی ایرنیان را سخت و سخت‌تر کنند،‌ افزود: اگر کشوری به غیر از ایران در این عرصه بود در مقابل این همه فشار و تحریم تاب تحمل نمی‌توانست بیاورد.

این استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه ایرانیان به خوبی در مذاکرات با اعضای 1+5 ایستادگی کردند، خاطرنشان ساخت: ظرفیت‌های ذاتی و اکتسابی ایران بسیار حائز اهمیت است.

سجادپور با اشاره به اینکه بسیاری از گروه‌‌ها و بازیگرانی که در پروسه فشار به ایران شرکت داشته‌اند، درصدد بودند تا تحریم‌های کشنده‌تری را در خصوص ایران اتخاذ کنند، اظهار داشت: آن‌ها به دنبال اخلال در زندگی مردم ایران بودند.

وی با اشاره به تغییر مسیر قطار تحریم‌ها، تهدیدها و فشارها برعلیه ایران، افزود: در توافق به دست آمده در لغو تحریم‌ها به صورت تدریجی تاکید شده است البته تحریم‌ها در یک فرصت زمانی محدود و کوتاهی برداشته خواهد شد.

**تغییر فضا مهم‌ترین دستاورد ایران در عرصه دیپلماتیک بود

این استاد دانشگاه با اشاره به تحریم‌های یک جانبه سازمان ملل و اتحادیه اروپا گفت: تغییر فضای به وجود آمده در تحولات سیاسی منطقه و جهان اثرگذار است.

سجادپور با اشاره به عصبانیت مقامات رژیم صهیونیستی به خصوص نتانیاهو در خصوص توافقات به عمل آمده ادامه داد: نتانیاهو در این فاصله 10 روزه تلاش کرد تا با انواع و اقسام اقدامات دیپلماتیک مسیر مذاکرات را از روند عادی خود خارج کند.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از بازیگران غربی در این مسیر رژیم صهیونیستی را همراهی کردند، گفت: خوشبختانه آن‌ها نتوانستند به موفقیت دست یابند.

سجادپور بقیه ابعاد حقوق هسته‌ای ایران از جمله حفظ دستاوردهای تکنولوژی ایران را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: خوشبختانه حق غنی‌سازی ایران در این توافق به رسمیت شناخته شد.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در توافق به عمل آمده شاهد توازن هستیم یا خیر گفت: توازن یک مفهوم نسبی است بنابراین مهم‌ترین دستاورد ایران در توافق به دست آمده شامل دستاوردهای کیفی است.

این استاد روابط بین‌الملل با اشاره به برداشتن تدریجی تحریم‌ها،‌ افزود: این ترک به وجود آمده در تحریم‌ها بسیار خوب است زیرا زمینه را برای به وجود آمدن ترک‌های بعدی فراهم می‌کند.

سجادپور با اشاره به انتظار فوق‌العاده ایران در عرصه دیپلماتیک افزود: تیم مذاکره‌کننده ایران از پشتوانه عظیم مقام معظم رهبری و ملت شریف ایران برخوردار بود که این یک دستاورد ملی به حساب می‌آید.

وی با اشاره به اینکه مباحث فنی حقوقی در متن توافقنامه به خوبی جا داده شده است، خاطرنشان ساخت: باید پیوستگی و یکپارچه بودن مذاکرات را در نظر بگیریم.

سجادپور با بیان اینکه در مقابل تحریم‌ها و فشارها باید نوع گزینش عوض شود، اظهار داشت: خوشبختانه در یک توازن هم جانبه مفهومی و عمومی قرار گرفته‌ایم.

وی با اشاره به اینکه ایران طبق گفته جان‌کری 200 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده در اختیار دارد، خاطرنشان ساخت: ایران تا به این اندازه اورانیوم غنی‌شده را ذخیره کرده است و از ظرفیت‌های خود استفاده خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه حفظ دستاوردهای ایران در عرصه دیپلماتیک بسیار حائز اهمیت است، اضافه کرد: دستاوردهای عظیمی در تغییر مسیر مذاکرات به وجود آمد که زمینه را برای رسیدن به توافق نهایی فراهم کرد.

سجادپور با اشاره به صحبت‌های جان کری و اوباما گفت: اینها از نوع نگرش خود در خصوص مسائل مرتبط با خودشان صحبت می‌کنند.

**توافقنامه تبحر دیپلماتیک تیم مذاکره‌کننده را نشان می‌دهد

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به لغو تدریجی تحریم‌ها، تغییر فضا و تبحر دیپلماتیک خاص تیم مذاکره‌کننده، خاطرنشان ساخت: دیپلماسی ایران در عرصه دیپلماتیک دستاورد ملی جمعی به حساب می‌آید.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آیا این توافقنامه به منزله کشیدن آجری از زیر یک دیوار بلند نیست که ممکن است فروبریزد، گفت: نفس این گردهمایی بسیار حائز اهمیت است زیرا شورای امنیت به اتحادیه اروپا براساس قطعنامه 1929 مجوز شروع مذاکرات ایران را با 1+5 داد تا در کنار تحریم‌ها مذاکرات به مسیر عادی خود ادامه دهد.

وی با اشاره به اینکه وزرای امور خارجه کشورها بالاترین سطح دیپلماتیک به حساب می‌آیند، گفت: این مفهوم یعنی مفهوم فتح مفهومی بسیار جدی و کلیدی در عرصه دیپلماتیک به حساب می‌آید.

این استاد روابط بین‌الملل با اشاره به اینکه وزرای امور خارجه در عرصه بین‌الملل مسئولیت‌های دیپلماتیک را برعهده دارند، خاطرنشان ساخت: معاونین وزیر امور خارجه در پایین‌ترین سطح از وزرای خارجه قرار دارند.

سجادپور با اشاره به اینکه قدرت‌های 1+5 در بالاترین سطح دیپلماتیک با ایران مذاکره کردند، ادامه داد: جمع شدن گروه 1+5 و ایران در کنار یکدیگر در عرصه دیپلماتیک نشان‌دهنده اهمیت سطح توافقات و مذاکرات به عمل آمده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در دوران بعد از جنگ سرد کمتر شاهد چنین گردهمایی بودیم، خاطرنشان ساخت: توافق به عمل آمده از چارچوب معین و مشخصی برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه در گام نهایی بازنگری در خصوص لغو تحریم‌های همه‌جانبه بسیار ضروری به نظر می‌رسد، افزود: هرآنچه که توسط شورای امنیت می‌گذرد باید مجددا توسط همین شورا مورد بازبینی و بررسی قرار گیرد.

سجادپور با بیان اینکه این مذاکرات بسیار نفس‌گیر و خسته‌کننده بود، تصریح کرد: تعدادی از بازیگران در سطح جهانی از تحریم‌هایی که شورای امنیت به سازمان ملل به ناحق در مورد ایران روا کردند فراتر رفتند.

وی با اشاره به اینکه کسانی که در شورای امنیت زمینه لازم را برای ایجاد تحریم‌ها به وجود آوردند می‌گویند که ما در صدد ایجاد تعامل هستیم، گفت: آن‌ها مدعی هستند که همه چیز تمام نشده اما ما شاهد هستیم که مسیر پر سنگلاخ است.

وی با اشاره به اینکه در روند برنامه هسته‌ای ایران کنشگران بسیار زیادی وجود داشتند، خاطرنشان ساخت: اصلی‌ترین کنش‌گر این عرصه ایران به حساب می‌آید.

این استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه همه به دنبال توافق با ایران در عرصه دیپلماتیک بودند، افزود: متاسفانه در این عرصه رژیم صهیونیستی اقدام به کارشکنی می‌کرد به طوری که این رژیم جعلی حی خودش عضو ان پی تی نیست اما با وقاحت تمام در مورد مسئله هسته‌ای ایران اظهارنظر می‌کند.

وی با اشاره به اینکه راه پرونده هسته‌ای ایران طولانی و پرچالش است، گفت: به لطف خداوند با سرافرازی، تمام سختی‌ها را پشت سر خواهیم گذاشت و این امر با دعای خیر مردم نیز همراه خواهد بود.

**دیپلماسی ایران برپایه امید استوار است

این استاد روابط بین‌الملل با تاکید براینکه دیپلماسی ایران بر پایه امید استوار است، ادامه دارد: تولید امید یکی از اقدام دیپلماتیک ایران در عرصه ملی و بین‌المللی به حساب می‌آید.

جواد جهانگیرزاده نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال اول مجری برنامه مبنی بر اینکه مهم‌ترین دستاورد این توافق چیست؟ گفت: این گام نخست است بنابراین طبیعی به نظر می‌رسد که پروسه زمانی محدودی دارد زیرا در آن طرفین می‌خواهند یکدیگر را مورد آزمون قرار دهند.

وی با اشاره به اینکه این توافقنامه مقدمات کارهای بزرگ را نیز فراهم خواهد کرد، افزود: این مرحله، نیازمند مراقبت و مدیریت بیشتری است.

این نماینده مجلس با اشاره به گفته‌های رئیس‌جمهور مبنی براینکه این توافقنامه با حمایت ملت و لطف خداوند به سرانجام رسیده است، خاطرنشان ساخت: خوشبختانه در طول مذاکرات انسجام نظر از سوی مسئولین ایرانی رعایت شده است که قطعا این امر سبب تحکیم مواضع ایران در موضوع هسته‌ای شده است.

جهانگیرزاده با اشاره به اینکه انسجام نظر قطعا به نفع آینده موضوع هسته‌ای ایران تمام خواهد شد، گفت: بازی برد- برد در این دوره از مذاکرات محقق شد.

**توافقنامه تاثیر جدی در اقتصاد داخلی کشور گذاشته است

وی با اشاره به اینکه در این دوره از مذاکرات امتیازاتی گرفته و امتیازاتی دیگر به کشورهای غربی داده شده است، خاطرنشان ساخت: توافق به عمل آمده بلافاصله تاثیر خودش را در اقتصاد داخلی کشور گذاشته است.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در آینده شاهد اتفاقات مثبتی در حوزه اقتصاد داخلی خواهیم بود، افزود: حفظ غنی‌سازی از جمله خطوط قرمز ایران به حساب می‌آمد که برسر جای خود ماند و به تثبیت رسید.

وی با اشاره به اینکه توافقنامه به عمل آمده پیروزی جدی برای ایرانیان به حساب می‌آید، گفت: بحث غنی‌سازی در مجموعه مذاکرات نیازمند گفتگو بود.

جهانگیرزاده با بیان اینکه غنی‌سازی 20 درصدی ایران برای رفع نیازهای داخلی بود تا از طریق آن تعداد بسیاری از بیماران سرطانی بهبود یابند، خاطرنشان ساخت: غرب درصدد ایجاد مانع برای دستیابی ایران به غنی‌سازی 20 درصد بود.

جهانگیرزاده با بیان اینکه به رسمیت شناختن غنی‌سازی ایران گام بسیار مهمی به حساب می‌آید، افزود: به نظر می‌رسد فضای تنفسی مناسبی برای طرفین به منظور ایجاد روابط پایدار و مناسب فراهم شده است.

وی با اشاره به تحریم‌های یک جانبه اروپایی و بین‌المللی، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران وجود امنیت را در سطح منطقه به نفع همه کشورها می‌داند به طوری که توافقنامه به عمل آمده سبب صدور پیام‌های مثبتی از سوی وزرای خارجه کشورهای همسایه شده است.

**فضای عمومی مثبت است

وی با اشاره به اینکه فضای عمومی بسیار مثبت است، ادامه داد: این فضای عمومی قطعی نیست که بگوییم ما به همه اهداف خود دست یافته‌ایم.

**فضای سیاسی علیه جمهوری اسلامی ایران شکسته شد

این نماینده مجلس با اشاره به تلاش بی‌شائبه فرزندان انقلاب در عرصه پرونده هسته‌ای ایران، تصریح کرد: فضای سیاسی علیه جمهوری اسلامی ایران با این توافقنامه به عمل آمده شکسته شد.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از مقامات کشورها از جمله مقامات رژیم صهیونیستی مدعی بودند که غرب بازی خطرناکی را شروع کرده است، گفت: از سوی مقابل هم اظهارنظرات مثبتی از طرف شخصیت‌های بین‌المللی صادر می‌شد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به استقبال گسترده نشریات بین‌المللی از توافق به عمل آمده، ادامه داد: برخی از اظهارنظرهایی که به صورت متناقض پخش می‌شود نشان‌دهنده استیصال سیاست‌‌مداران غربی است به گونه‌ای فابیوس در دوره قبلی مذاکرات سنگ‌اندازی کرد اما اینک به صراحت از توافق به عمل آمده دفاع می‌کند و آن را مورد ستایش قرار می‌دهد.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه اگر کشورهای غربی درباره توافق به عمل آمده کارشکنی کند چه واکنشی ایران نشان خواهد داد، گفت: اگر هرکدام از طرفین کارشکنی کنند، بازگشت به روال پیشین کاملا میسر است.

وی با اشاره به اینکه گردهمایی وزرای خارجه برسر یک میز مذاکره فرصت تاریخی برای آمریکا بود تا از عقده فروخورده‌ای که طی سالیان گذشته دچار آن شده است رها یابد، اظهار داشت: آمریکا در گذشته‌هایی نه چندان دور ضربه‌های عظیمی را در سطح منطقه وارد کرده است به طوری که جنایات بسیار زیادی را در افغانستان، عراق و پاکستان انجام داده و هزینه‌های فوق‌العاده‌ای را در این کشورها فرض کرده است.

جهانگیرزاده با بیان اینکه آمریکا افکار عمومی منطقه به شدت برعلیه خود تحریک کرده است، گفت: آمریکا به طور مکرر از بر روی میز بودن همه گزینه‌ها صحبت کرده است.

این نماینده مجلس با اشاره به گفته‌های اخیر جان کری مبنی براینکه تحریم‌ها و اثرگذاری آن‌ها سبب به پای میز مذاکره کشاندن ایران شده است، افزود: سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌المللی بسیار موثر بوده است.

وی با اشاره به اینکه لحن انگلیسی‌ها نسبت به گذشته حداقل به لحاظ ظاهری تفاوت کرده است، گفت: امکان جمع کردن چنین جمعی برای توافقات بعدی متفاوت از این توافقنامه بسیار کار دشواری است.

جهانگیرزاده با اشاره به اینکه اگر 1+5 خلاف تعهد خود عمل کند جمهوری اسلامی ایران این حق را دارد که از متن توافقنامه خارج شود، افزود: باید طرفین مراقب این مرحله باشند تا توافقات بعدی و گام‌های بعدی به صورت موثرتر به وجود آید.

وی با اشاره به اینکه برای این توافق اولیه یک دوره زمانی شش ماهه در نظر گرفه شده است تا طرفین یکدیگر را راستی‌آزمایی کنند، گفت: جمهوری اسلامی ایران به دنبال استیفای کامل حقوق خود است بنابراین باید گام‌های بعدی به صورت هوشمند برداشته شود.

برای دیدن فیلم اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
علی
۰۹:۳۴ ۰۴ آذر ۱۳۹۲
انرژی هسته ای ایران متوقف شد
یعنی حق پیشرفت نداریم
درست مثل ماشینی که متوقف شده و نه حق جلو رفتن داره نه عقب گرد ولی احتمال عقبگرد با اعمال تحریمهای مجدد وجود داره شهدای هسته ای شرمنده ایم