سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دكتر "محمد رجبي" در مراسم جشن 80 سالگي دكتر "رضا داوري اردكاني":

"داوري" متفكري به معناي عين كلمه است/افق فكر و زبان ويژه موجود در تفكر وي ناشي از ذكر مبتني بر فكر اوست

رئيس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي دكتر "رضا داوري اردكاني" را يك فيلسوف و متفكر واقعي كه افق فكر و زبانش ناشي از ذكر مبتني بر فكرش است، عنوان كرد.

به گزارش خبرنگار حوزه ادب باشگاه خبرنگاران حاضر در مراسم جشن 8 سالگي فيلسوف فرهنگ دكتر"رضا داوري اردكاني" و همچنين مراسم رونمايي از آخرين اثر وي تحت عنوان"شعر و همزماني" واقع در محل برگزاري فرهنگسراي ابن سينا با حضور بزرگاني چون حجت الاسلام "سيد محمد خاتمي"،"علي اكبر ولايتي"، "غلامعلي حدادعادل"،"سيد محمد رجبي"، حجت الاسلام سيد "مصطفي محقق داماد"،"سيد صادق خرازي"،"دكتر اقبال"،"مسجدجامعي"بهاءالدين خرمشاهي"،"دكتر تابش"،"دكتر سعيدآبادي" دبير كميسيون ملي يونسكو صورت گرفت با قرائت پيام تبريكي از سوي سيد "حسين نصر" استاد، يار و دوست قديمي دكتر"داوري اردكاني" مراسم آغاز شد.
اين پيام چنين بود:
سال 1337 كه تدريس در گروه فلسفه را در دانشكده ادبيات دانشگاه تهران آغاز كردم با جواني مواجه شدم كه دانشجوي دكتري در رشته فلسفه بود و مدير گروه محترم دكتر "عيسي مهدوي" از او تعريف مي كرد، آن جوان دكتر "رضا داوري" بيش از 50 سال از آشنايي بنده با اين دانشمند متفكر پرارج مي گذرد.
در طي اين نيم قرن دكتر"داوري" خدمات فراواني را در حيطه فلسفه و سوق دادن جوانان متفكر كشور عزيزمان به راه درست انديشيدن انجام داده است و پيشتاز ميدان بحث جدي فلسفي و طرح سؤالات واقعي در امور گوناگون بوده است.از درگاه پروردگار متعال براي اين متفكر پرارج ايران معاصر طلب سلامتي و اميدوارم ساليان دراز افاضه ايشان استمرار يابد.
دكتر "محمد رجبي" رئيس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي و شاگرد قديمي دكتر"رضا داوري" در خصوص وي گفت: داوري متفكري به معناي عين كلمه است و فكر را از معناي ارسطويي اش در نظر بگيريم كمتر كسي را مي توان متفكر دانست كه مجهولاتي را براي ما مشخص كرده باشد و اگر تفكر را به معناي عرفاني اش در نظر بگيريم كسي كه حقيقت مطلق را فرا روي ما قرار داده و موجب هدايت ما مي شود متفكر ناميده مي شود و دكتر "داوري" تمام اين خصوصيات را دارد.
وي همچون سياه چالي كه همه ارزشهاي انساني را در خود مي بلعد؛ ادب و دين را به تسخير خود در آورد.
وي ادامه داد: "داوري" انسان بسيار متواضعي است و هر سال كه از عمر پربركت وي مي گذرد اين تواضع و فروتني افزون تر مي شود.
وي به ما آموخت كه چگونه مرز بين سياست و تفكر را بدانيم و تكلم را از وراجي جدا كنيم و گفتني است، كه اين همه بزرگي از جانب وي كه از مادر بزرگوارشان به ارث برده اند سرچشمه مي گيرد و شكوه مي يابد.

"دكتر علي اكبر ولايتي" استاد برجسته تاريخ و تمدن و عضو فرهنگستان علوم پزشكي ايران در خصوص اين مراسم و دكتر "اردكاني" بيان كرد: دكتر "داوري اردكاني" با ديدگاهي كه داشتند و طبق آن عمل كردند نسبت به فرهنگ ايراني و اسلامي همواره به عنوان يك مدافع در طول عمر خويش عمل نموده اند و در جلوگيري از استحاله فرهنگي تلاش هاي بسياري را كه زمينه ساز و عاملي بر پيشرفت علمي و فرهنگي كشور بوده انجام داده است.
وي افزود: در پي اين تلاش ها عملكرد دكتر داوري جوان هاي بسيار به هدايت ديني ملي رسيدند و اين جريان يك مبناي علمي قابل دفاع را نشان مي دهد.

*داوري پاسدار علم، دين، اخلاق و سياست است
پس از آن سيد "صادق خرازي" سفير سابق ايران در سازمان ملل متحد و از دوستان دكتر"داوري" با اشاره به سابقه آشنايي اش با دكتر "اردكاني" عنوان كرد: سابقه آشنايي من با دكتر "رضا داوري اردكاني" به دوران نوجواني ام بر مي گردد و با تعريف هاي فراواني كه از وي مي شنيدم مشتاق به آشنايي بيشتر با وي مي شدم و پس از آن در آمريكا توفيق آشنايي بيشتر با وي را داشتم.
وي ادامه داد: "داوري" از مردان نيك نهادي است كه نسبت به دين، استقلال و آزادي توجه بسياري داشته و با آثار فكري و كلامي خودشان و توانسته از گوهر دين و ديانت در دوره مهجوري اش دفاع كد.
وي از بستر انديشه و دانش وامدار مكاتب فلسفي الحادي و ساختار شكنانه شدند و با نگاه عميق نسبت بين علم، دين،‌ اخلاق و سياست را فهميده و از آنها پاسداري نموده است.
"خرازي" تصريح كرد: هويت فكر "داوري" آرام و قرار ندارد و حوزه سيال بوده به طوريكه با خرافه سوزي و خرافه زدايي مبارزه كرده است.
سفير سابق ايران در سازمان ملل متحد همچنين با اشاره به اينكه دكتر"داوري" دانش آموخته آيت الله "خاتمي"است عنوان كرد: روشنفكراني چون داوري ديندارند و براي شناخت دين كه از روي مصلحت بلكه از روي تلاش،‌ جهد و كوشش نظر مي دهند و مهمترين خدمت ايشان در راستاي تلاش عالمان دين به اخلاق است نه سياست. گفتني است؛ كه فيلسوف شهر كوير از يكي از اردوگاه هاي اين سرزمين(اردكان) رشد كرد و هم اكنون از حضور مؤثر وي در عرصه فرهنگ و علم مستفيض مي شويم.
وي در پايان با اشاره به نقش والاي شناخت علوم انساني و تأثير آن در زندگي انساني ما خاطر نشان كرد: در كل بايد براي پيشبرد امور در حوزه هاي مختلف علوم انساني بسيار خوب آشنايي پيدا كرده و دكتر "داوري" فيلسوفي است كه با رويكرد و نگاهي اعتقادي به علوم انساني نسبت آن با اخلاق، سنت، معنويت و تاريخ را به معناي مدرن امروزي بررسي كرده است.
 دكتر "تابش" نماينده مردم اردكان با اشاره به زادگاه دكتر رضا اردكاني بيان كرد: شهر اردكان به دليل تعدد حكما و فلاسفه كه آيت اله سيد "مصطفي محقق داماد" و دكتر"رضا داوري اردكاني" برخي از آنها هستند به يونان كوچك مهد تمدن معروف است.
گفتني است؛ كه دكتر "رضا اردكاني" با اصالت اردكاني علاقه بسياري كه به زادگاهش دارد و از نوازندگان "خواجه نصيرالدين طوسي" است.
وي با ارائه توصيفاتي از دكتر "داوري" ادامه داد: دكتر "داوري" عالمي اخلاقي و مؤدب است و در مقابل اطرافيان خود بسيار با خضوع عمل مي كند. آگاهي نسبي وي از تمامي علوم روز و ارتباط فروتنانه وي با مخاطب و روحيه عاطفي و انسان دوستانه وي از خصوصيات بارز اين فيلسوف فرهنگ است.

*تجليل از "داوري" به خاطر هويت غني او به جامعه است
"تابش" در خصوص تجليل از دكتر "داوري" تصريح كرد: در شناخت شناسنامه اي و هويت منطقه اي بلكه حضور وي در سلك و متفكراني كه در جامعه هويت بخشيده و اين هويت را حفظ نموده عاملي در جهت تجليل اين فيلسوف است.
در ادامه حجت الاسلام سيد"سيد مصطفي محقق داماد" عضو فرهنگستان علوم و استاد تمدن و فلسفه دانشگاه شهيد بهشتي خاطر نشان كرد: من عالم فيلسوف، فقيه و اديب زياد ديدم اما كسي را كه تمامي اينها را در يك جا جمع كرده باشد بسيار كم ديدم.
"دكتر داوري اردكاني" در اين زمره است و گفتني است كه آنچه از وي جالب به نظر مي رسد قرين ساختن دانش و حكمت با علم،‌ اخلاق و ادب است.
وي ادامه داد: دكتر"رضا داوري اردكاني" مدتهاست كه رئيس فرهنگستان علوم است و سه دوره پي در پي برحسب صلاحيت علمي ايشان وي را به حكم رياست فرهنگستان علوم منتصب كردند و گفتني است، كه هويت فرهنگستان علوم با رياست وي به گونه اي است كه اعضايش را براساس مدارك و مدارج علمي انتخاب مي نمايد و تمامي تلاش وي بر اين بوده كه مسئله هويت استقلالي همين فرهنگستان را حفظ نمايد.
"محقق داماد" در پايان با درخواستي با رئيس جمهور منتخب كشورمان در خصوص استقلال فرهنگستان بيان كرد: دوران، دوران گفتگوي دو جانبه است و فرهنگستان علوم از حالت تك بعدي "مونولوگ دار"‌خسته شده است،‌ بنابراين از رئيس جمهور منتخب كشور خود خواستارم كه آمادگي علوم ايران به استقلال برسد و از تك بعدي بودن خارج شود.

*من سياست مي نويسم ولي سياسي نيستم
در پايان دكتر "رضا داوري اردكاني" رئيس فرهنگستان علوم و استاد فلسفه دانشگاه تهران ضمن تشكر از مردم و بزرگان حاضر در مراسم گفت: جهان توسعه نيافته سامان نيابد و اگر سامان پيدا كرد قرين فكر و عقل است چرا كه تفكر اخلاق و سياست قوام پيدا مي كند و دين و سياست با فلسفه معنا مي گيرد.
وي ادامه داد: ما با تك ساختي بودن به مقاصد خود نخواهيم رسيد بدين صورت كه اگر اخلاق، سياست و تكنولوژي وجود نداشته باشد فلسفه به كار نمي آيد.
اين فيلسوف فرهنگ عنوان كرد: زندگي و معاش به عقل عالي احتياج دارد و براي دستيابي به اين عقل عالي نيازمند فلسفه هستيم.
وي افزود: من سياسي مي نويسم ولي سياسي نيستم و با فلسفه آن را جستجو مي كنم.
اين فيلسوف فرهنگ همچنين در متن سخنراني خود بيان كرد: حتي به دشواري تصور مي كرده است كه در پايان عمر اينچنين مورد لطف و احسان بزرگان و صاحبنظران كشور قرار گيرد. من نمي دانم براي علم و فلسفه چه كرده ام و آن براي آينده خيري آورده ام با سياه كردن كاغذ.
به قول حافظ «خلعت شيب را چون تشريفات شباب آلود كرده ام»
با اتلاف وقت خوانندگان شده ام. مي دانم كه اين مجلس حكم باره كار من و تأييد آنها نيست بلكه احسان در حق كسي است كه سال ها با كتاب و مطالعه برسد برده و وظيفه دانشجويي خود را انجام داده است اما به گذشته خود فكر مي كنم خوشحال مي شوم از اينكه همواره با كتاب محشور بودم.
در پايان از آخرين اثر "دكتر رضا داوري اردكاني" تحت عنوان شعر و همزماني با حضور بزرگاني چون "سيد محمد خاتمي"، سيد "محمد رجبي" و ديگر اساتيد حاضر در مراسم رونمايي شد و به دنبال آن هدايايي از سوي مجلس شوراي اسلامي، دانشكده ادبيات دانشگاه تهران، شوراي علمي فرهنگستان علوم مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه دانشكده پزشكي دانشكده علوم پزشكي معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري منطقه 2 در آخر از سوي كميسيون ملي يونسكو هديه ويژه يونسكو از حافظ چاپ يونسكو و نشان يونسكو، به اين فيلسوف فقيد اهدا شد و همچنين لوح تقديري از 9 سازمان و نهاد فرهنگي برگزار كننده اين مراسم جهت تقدير تقديم به وي شد./ي2
برچسب ها: داوری ، فیلسوف ، رجبی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.