سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از روز جهانی هلال احمر تا اعلام پایان جنگ جهانی دوم

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر، آزادی پادگان حمید از اشغال دشمن، اعلام پایان جنگ جهانی دوم، پناهنده شدن «محمدعلی شاه قاجار» به سفارت روس و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 18 اردیبهشت 1392 خورشیدی برابر با 27 جمادی‌الثانی 1434 هجری و 8 می 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر (1864 م)
صلیب سرخ، عنوان سازمانی بین‌المللی است که بر طبق موافقت نامه ژنو در سال 1864 م تشکیل یافت. او در سال 1862 م پیشنهاد کرد که خدمت به رنجوران و زخمی‌های نظامی، فعالیتی بی‌طرف محسوب شود. به پاس تلاش هانری دونان، روز هشتم مه، سال روز تولد وی به عنوان روز جهانی صلیب سرخ تعیین شد. در سال 1963 م، در 88 کشور جهان، جمعیت‌های ملی صلیب سرخ به وجود آمد که در مقاطع گوناگون با هدف کمک متقابل و همکاری و توسعه فعالیت‌های مربوطه، به ویژه در زمان صلح فعالیت می‌کرد.

فعالیت صلیب سرخ بین‌المللی جهانی پس از پایان جنگ جهانی دوم توسعه فراوانی یافت. هم‌چنین در کشورهای اسلامی به جای صلیب سرخ، هلال احمر به عنوان نماد این سازمان به کار گرفته شد. در ایران، جمعیت شیر و خورشید سرخ فعالیت داشت که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران نیز علامت هلال احمر را برای این فعالیت پذیرفت. مطابق آخرین آمار، 126 جمعیت صلیب سرخ و هلال احمر با بیش از 250 میلیون نفر عضو در سطح جهان فعالیت دارند.

آزادی پادگان حمید از اشغال دشمن در عملیات بیت‌المقدس (1361 ش)
در حالی که مرحله دوم از عملیات بزرگ بیت‌المقدس در تاریخ 16 اردیبهشت 61، با رمز یا علی بنابی اطالب آغاز شده بود، رزمندگان اسلام با هجومی گسترده، خود را به مواضع دشمن رسانده و موفق شدند کلیه خطوط را در دست بگیرند. در این حال نیروهای از جان گذشته اسلام، با در هم کوبیدن قوای عراقی، لحظه به لحظه به تصرفات خود افزودند و دژهای به ظاهر تسخیرناپذیر دشمن را یکی پس از دیگری به تصرف خود درآوردند. در این میان، پادگان حمید که در مرحله اول عملیات، در یک قدمی آزادی قرار گرفته بود، پس از ماه‌ها اشغال، با فرار بعثیان به طور کامل به تصرف رزمندگان اسلام درآمد و پیروزی دیگری نصیب ایران نمود.

آزادسازی هویزه از دست مزدوران رژیم بعث عراق (1361 ش)
در جریان عملیات بزرگ بیت‌المقدس، رزمندگان اسلام با نزدیک شدن به مرزهای بین‌المللی و استقرار در 17 کیلومتری نوار مرزی، شهر هویزه را که از ماه‌های آغازین جنگ، در اشغال نیروهای بعث بود، به محاصره خود درآوردند. علی‌رغم مقاومت فراوان دشمن، زمانی که حلقه محاصره هویزه تنگ‌تر شد، نیروهای عراقی خود را در مهلکه‌ای دشوار یافته، اقدام به فرار و عقب‌نشینی کردند. در این حال رزمندگان سرافراز اسلام قدم به شهر ویران شده هویزه گذاشتند و به تعقیب دشمن بعثی پرداختند. با انتشار خبر فتح هویزه، سران بعث همچون دفعات قبل، فرار از هویزه را جزو پیروزی‌های خود به حساب آورده و آن را عقب‌نشینی تاکتیکی عنوان کردند.


درگذشت «حسین بن احمد بن حجاج» شاعر معروف شیعه (391 ق)
ابوعبداللَّه حسین بن احمد بن حجاج، معروف به ابن‌حجّاج ادیبی فاضل و ماهر بود که با سید مرتضی و سید رضی از دانشمندان قرن چهارم هجری در یک عصر زندگی می‌کرد. او از شعرای دوستدار اهل‌بیت رسالت و دشمن سرسخت دشمنان دین بود و در هر مورد اشعار فراوانی سروده است. مشهور است که در خوابِ سید رضی، ابن حجاج از جانب اهل بیت به عنوان شاعر اهل بیت مطرح گردیده است. از آثار ابن حجاج، می‌توان به دیوان ده جلدی او اشاره کرد که در موزه‌های مختلف جهان نگهداری می‌شود. وی در مکانی بین بغداد و کوفه وفات یافت و طبق وصیت ابن حجاج، بدنش را در سمت پایین پای امام موسی کاظم (ع) دفن کردند.

رحلت فقیه جلیل، آیت اللَّه «میرزا ابوالحسن مشکینی» عالم مسلمان (1358 ق)
میرزا ابوالحسن مشکینی، عالم دینی، فقیه اصولی و مدرس برجستهٔ حوزهٔ علمیهٔ نجف اشرف در سال 1305 قدر اطراف اردبیل به دنیا آمد. وی از نوجوانی در محضر درس علمای برجستهٔ عصر خویش حضور یافت و در نهایت، عالمی توانا شد. میرزای مشکینی در 23 سالگی راهی نجف شد و از محضر درس حضرات آیات آخوند خراسانی، شیخ الشریعهٔ اصفهانی و سید محمد کاظم یزدی بهره‌مند گردید. بعدها به کربلا رفت و در درس میرزا محمدتقی شیرازی شرکت جُست. میرزا ابوالحسن مشکینی در فقه، اصول فقه و تفسیر از دانش در خورِ توجهی برخوردار بود. از میرزا ابوالحسن مشکینی آثار بسیاری بر جای مانده است که از بین آن‌ها می‌توان به حاشیه بر مک اسب شیخ انصاری، الفوائدُ الرّجالیه و المناسک اشاره کرد. میرزای مشکینی سرانجام در 53 سالگی در کاظمین وفات یافت و پیکرش را پس از انتقال به نجف، در صحن شریف علوی به خاک سپردند.

درگذشت شاعر معاصر «غلامرضا رشید یاسمی» (1330 ش)
غلامرضا رشید یاسمی متخلص به رشید در سال 1274 شمسی در کرمانشاه بدن یا آمد. پس از گذراندن تحصیلات ابتدائی در زادگاه خود و مدرسه سن لوئی تهران، بر اثر ذوق فطری و مؤانست با استادان فن خصوصاً ملک الشعراء بهار به سرودن شعر پرداخت و سپس به استادی دانشکده ادبیات و عضویت فرهنگستان ایران نائل آمد. او با همکاری ملک‌الشعرای بهار، ادیب و شاعر آن زمان، مجله دانشکده را تأسیس کرد و آنگاه به عضویت انجمن ادبی ایران درآمد. رشید یاسمی در این مجله و در روزنامه‌های دیگر آن دوران همچون نوبهار، آینده و ارمغان آثار و نوشته‌های خود را منتشر می‌کرد و به علت انتشار مقالات ادبی و انتقادی در روزنامه شفق سرخ، شهرت بسزایی یافت.

وی با یاد داشتن زبان‌های فرانسه، پهلوی، عربی و انگلیسی کتب بسیاری اعم از ترجمه و تألیف را به سرمایه فرهنگی کشور افزوده است که از بین آنها می‌توان به کتب تاریخ ملل و نحل، آیین نگارش و تاریخ ادبیات معاصر اشاره نمود. استاد رشید یاسمی در اسفند ماه 1327 ش در حین سخنرانی دچار سکته ناقص گردید و مدتی در بیمارستان بستری بود تا اینکه در هجدهم اردیبهشت سال 1330 ش، پس از یک سال بیماری، در 56 سالگی چشم از جهان فرو بست.

پناهنده شدن «محمدعلی شاه قاجار» به سفارت روس (1327 ق)
با گسترده‌تر شدن آتش انقلاب در نقاط مختلف کشور، نهضتی برای فتح تهران توسط مشروطه خواهان ایجاد گردید و پیروزی آنان را به دنبال آورد. در نبردی که بین قوای محمدعلی شاه قاجار و آزادی‌خواهان در نزدیکی تهران روی داد، قوای دولتی شکست خورده و طرف پیروز در 24 جمادی‌الثانی 1327 رو به تهران نهاد. این درگیری‌ها در تهران ادامه یافت و سرانجام تهران به تصرف مشروطه طلبان درآمد. در این هنگام، محمد علی شاه که خود را در برابر آزادی خواهان ناتوان دید در روز 27 جمادی‌الثانی به سفارت روسیه پناهنده شد و لیاخوف روسی نیز خود را به فاتحان تهران تسلیم کرد. بعد از ظهر همان روز، در جلسه‌ای فوق‌العاده، محمدعلی شاه، از سلطنت کنار گذاشته شد و فرزند یازده سالهٔ وی، احمد میرزا را به عنوان پادشاه معرفی کردند. چون احمد شاه کودک بود، نیابت سلطنت او را به عضدالملک، رییس سالخوردهٔ ایل قاجار سپردند و بدین ترتیب دورهٔ استبداد صغیر که در حدود سیزده ماه به طول انجامیده بود به پایان رسید.

مرگ «جان استوارْتْ میل» فیلسوف انگلیسی (1873 م)
جان استوارت میل، فیلسوف و نظریه‌پرداز انگلیسی، در 20 مه 1806 مدر شهر لندن به دنیا آمد و از کودکی به تحصیل دانش روی آورد. جان استوارت میل مؤسس مکتب سو دگری یا سود خواهی بود. بر اساس این نظریه، آن چه که متضمن و دربرگیرنده حداکثر خیر و سود برای بیشتر مردم است، میزان اخلاقی بودن آن است. میل در اخلاق نیز طرفدار مذهب سو دگری و اصالت لذت است. وی سعادت را در لذت و سود و عدم سعادت را در اَلَم و زیان می‌داند و اعتقاد دارد که برای رسیدن به سعادت، باید لذت را افزایش داد و از رنج و درد کاست.
میل در فلسفه و روش علمی معتقد به تجربه و آزمایش است. به عقیده او، اساس دانش بشری بر دریافت‌های مستقیم از موجودات خارجی است ولی بیشتر، علم آن از راه استنتاج به دست می‌آمد. عقاید میل سبب اصلاحات اجتماعی و سیاسی زیادی شد و در اقتصاد و فلسفه بعد از خود نیز تاثیر گذاشت. نظام منطقی میل، نظام استقرایی قیاسی است که در آن، استقرا یعنی از مشاهده حقایق جزئی به اصول کلی رسیدن و قیاس یعنی از اصول کلی به حقایق جزئی رسیدن. جان استوارت میل، کتاب‌ها و رساله‌های مختلفی درباره افکار خود نگاشت که اصول اقتصاد سیاسی، اصول علم اقتصاد و آزادی از آن جمله‌اند. جان استوارت میل سرانجام در هشتم مه 1873 م، در 68 سالگی درگذشت.

ویران شدن شهر «سن پیر» فرانسه بر اثر آتشفشان (1902 م)
در اثر آتشفشان کوه مون پلیه در جنوب فرانسه در روز هشتم مه 1902 م، شهر سن پیِر که در دامنه این کوه قرار داشت از بین رفت. در این فاجعه که تنها سه دقیقه طول کشید، سی هزار نفر جان خود را از دست دادند. آتشفشان مون پلیه، سال‌ها خاموش بود و انفجار آن نیز ناگهانی بود. این آتشفشان از سال 1902 م به بعد همچنان غیر فعال و خاموش است.

تولد پل گوگن، نقاش فرانسوی (1848 م)
نقاش و تندیس گر برجسته فرانسوی در (۸ مه ۱۹۰۳ میلادی) برابر با 18 اردیبهشت 1390 دیده به جهان گشود. آثار بسیاری با دید و نگاه امپرسیونیست ها از او به جای مانده است. او یکی از مهم‌ترین چهره‌های سبک پسادریافتگری یا پُست‌امپرسیونیسم بود. رنج و مصائب بشری محور اصلی نقاشی های وی بوده و او را که دل بسته گذشته بود، بر آن داشت که برای دستیابی به یک زندگی ساده و ابتدایی، اروپای پر هیاهو و پر زرق و برق را ترک کرده و به تاهیتیسفر کند. گو گن آثار زیبا و منحصر به فردی را در این جزیرهٔ زیبا و رویایی خلق کرد. رنگ نقش مهمی در نشان دادن احساسات پنهانی و نهفته او ایفا می‌کرد و سادگی و ناب بودن از ویژگی های آثارش بود.

اعلام پایان جنگ جهانی دوم در اروپا (1945 م)
با آغاز سال 1943 مو شروع عقب‌نشینی و شکست ارتش آلمان و متحدان هیتلر، دوره زوال جنگ جهانی دوم نیز آغاز شد. در خلال سال 1944 م، روس‌ها به پیشروی سرسختانه خود به سمت غرب ادامه دادند و بخش عمده بالکان را پاک سازی کردند. در بهار سال 1945 مآلمان در میان دو نیروی سهم‌گین گرفتار آمده بود. در نهایت، نیروهای کشورهای غربی و شوروی در روزهای اولیه ماه مه، در مرکز آلمان به یک دیگر پیوستند و با سقوط برلین و خودکشی هیتلر، جنگ جهانی دوم در اروپا پایان یافت. از این رو در هشتم مه 1945 م، وینستون چرچیل نخست‌وزیر وقت انگلستان با توافق سه دولت متفق خود یعنی امریکا، شوروی و فرانسه، ضمن اعلام خبر تسلیم بدون قید و شرط آلمان، این روز را عید پیروزی نام‌گذاری کرد. به این ترتیب، جنگ شش ساله بین متفقین و متحد ین با شکست آلمان پایان پذیرفت و کابوس وحشتناک آن به اتمام رسید.

در این حال، هر چند آتش جنگ در اروپا خاتمه یافت ولی شعله‌های آن همچنان در جنوب شرقی آسیا زبانه می‌کشید تا این‌که سه ماه بعد، در اوت 1945 م با بمباران هسته‌ای هیروشیما و ناکازاکی توسط امریکا، جنگ در این نقطه نیز پایان پذیرفت. جنگ در اروپا بیش از پنج سال و هشت ماه به طول انجامید. در طول این مدت، قریب یک‌صد میلیون نفر در کشورهای متخاصم بسیج شدند و بیش از چهل میلیون نفر نیز کشته شدند. بیشترین تلفات جنگ دوم جهانی را شوروی متحمل شد که رقمی بالغ بر بیست میلیون نفر می‌باشد. هم‌چنین تلفات آلمان 4/5 میلیون نفر، فرانسه 2 میلیون نفر، انگلستان 1/2 میلیون نفر، امریکا یک میلیون نفر، ایتالیا 760 هزار نفر و... . هزینه این جنگ بیش از 1150 میلیارد دلار برآورد شد که بیش از 230 میلیارد دلار خسارت وارد بر شهرها و تأسیسات عمومی را هم باید به آن افزود.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.