سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از بازگشایی موزه لوور پاریس تا پیروزی سلطنت طلبان در اسپانیا

قیام مردم یزد علیه رژیم پهلوی در اربعین شهدای تبریز، پیروزی سلطنت طلبان در اسپانیا، الحاق کشور نروژ به خاک سوئد و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 8 فروردین 1392 خورشیدی برابر با 16 جمادی الاول 1434 هجری و 28 مارس 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

قیام مردم یزد علیه رژیم پهلوی در اربعین شهدای تبریز (1357 ش)
به دنبال انتشار مقاله توهین‌آمیز روزنامه اطلاعات علیه امام خمینی (ره) در هفدهم دی ماهِ سال 1356 و قیام 19 دی، جرقه اعتراضی در شهر قم زده شد که سرانجام با تظاهرات مردمی دیگر شهرهای ایران، شعله‌های انقلاب، سراسر کشور را فراگرفت. تظاهرات طلاب و مردم قم در حمایت از رهبر تبعیدی نهضت عظیم اسلامی و همچنین در اعتراض به اسائه ادبی که نسبت به مقام شامخ آن مرجع عالی‌قدر صورت گرفته بود، توسط عمّال رژیم منحوس پهلوی به خون کشیده شد که در پی آن عده‌ای شهید و مجروح شدند. با نزدیک شدن چهلم شهدای 19 دی قم، شهر مبارزخیزِ تبریز در 29 بهمن 56، مراسم باشکوهی را برگزار کرد. این حرکتِ مردم تبریز با حمله مأموران مسلّح رژیم به مردم بی‌دفاع، فاجعه‌ای دردناک‌تر و هولناک‌تر از حادثه قم آفرید.

پس از مدتی و با نزدیک شدن چهلم شهدای تبریز، مردم در شهرهای مختلف ایران، دست به تظاهرات زدند. مردم یزد نیز تظاهرات خود را از هشتم فروردین آغاز کردند. این اعتراضات در روزهای بعد ابعادی وسیع‌تر به خود گرفت. به دعوت آیت‌اللَّه صدوقی، بازار تعطیل شد و مردم در مسجد جامع یزد تجمع کردند. این تجمع که با سخنرانی یکی از انقلابیون همراه بود، با تظاهرات مردم در خیابان‌ها ادامه یافت و حمله رژیم به مردم، مجدداً چهره واقعی نظام پهلوی را آشکار ساخت. اربعین شهدای تبریز در شهرهای دیگری همچون اهواز و جهرم نیز با به خاک و خون کشیدن مردم، همراه بود. بدین ترتیب، انقلاب اسلامی ایران، حرکتی پرشتاب‌تر به خود گرفت تا این که در 22 بهمن 1357 به پیروزی نهایی رسید.

اعلام آمار پزشک و دندانپزشک کشور توسط سازمان نظام پزشکی (1351 ش)
سازمان نظام پزشکی اعلام کرد جمع پزشک و دندانپزشک در سطح کشور 10260 نفر می‌باشد؛ که از این عده 4928 نفر در تهران هستند.

رحلت فقیه جلیل آیت اللَّه «سید جواد حسینی شاهرودی» (1377 ش)
آیت‌اللَّه سیدجواد حسینی آل علی شاهرودی در سال 1308 ش (1348 ق) در نجف اشرف و در بیت علم و تقوا و فضیلت به دنیا آمد. وی مقدمات علوم دینی و سطوح را نزد پدر و دیگر استادان فراگرفت و پس از آن در درس‌های فقه و اصول حضرات آیات سید محمود شاهرودی و سید ابوالقاسم خویی شرکت نمود. آیت‌اللَّه آل علی شاهرودی از اعضای هیئت استفتاء و مسؤول دفتر و بعثه حجِّ آیت‌اللَّه العظمی سید محمود شاهرودی بود و به افتخار دامادی ایشان نائل شد. ایشان در سال 1354 ش به دلیل فشار حکومت بعث به ایرانیان مقیم عراق به کویت مهاجرت نمود و به بزرگداشت شعائر دینی و تبلیغ و تدریس و تأسیس مساجد و مدارس پرداخت. آیت‌اللَّه شاهرودی در سال 1370، ساکن تهران شد و بیمارستان مجهزی را تأسیس نمود. از آن عالم بزرگوار تألیفاتی به چاپ رسیده که برخی از آن‌ها عبارتند از: المُحاضِرات فی التاریخ و الحَدیث در 2 جلد، الامام المَهدی و ظهوره، آدابُ الحَرَمین و... . آن دانشمند بزرگ سرانجام در هشتم فروردین 1377 ش برابر با اول ذی حجّه 1418 ق در 69 سالگی چشم از جهان فروبست و در صحن مطهر حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.

وفات «ابوحنیفهٔ دینوری» ادیب، منجم و ریاضی‌دان (281 ق)
ابوحنیفه، احمد بن داود دینوری از فلاسفه و حکما و ریاضی‌دانان قدیمی مسلمان می‌باشد که در نحو، لغت، منطق، نجوم، هیئت، حساب، هندسه، تاریخ و... یگانهٔ زمان بود. علاوه بر این، وی از علوم دینی و فلسفی نیز آگاهی زیادی داشت و در بلاغت کم نظیر بود. ابوحنیفه دینوری رصدخانه‌ای در اصفهان تاسیس کرد و زیجی نیز تالیف نمود الاَخبارُ الطِّوال، الفَصاحَه، الشّعرُ و الشُّعَراء و البُلدان از جمله آثار اوست.

درگذشت «علی عمادالدوله دیلمی» از موسسین آل‌بویه (338 ق)
علی بن بویه دیلمی ملَقَّب به عمادالدوله، به همراه دو برادر کوچک‌تر خود، رکن الدین حَسن و مُعزُّالدوله احمد، در ابتدای قیامِ داعیان علوی در گیلان و طبرستان به خدمت ماکان دیلمی و سپس مرداویچ بن زیار پیوستند. علی از طرف مرداویچ فرماندار کرج شد ولی در سالیان بعد با مرداویچ اختلافاتی پیدا کرد که منجر به جنگ بین دو طرف شد. با مرگ مرداویچ در سال 323، عمادالدوله کرمان را فتح کرد و بدین ترتیب با تسخیر فارس و کرمان و نواحی اطراف، دولت عباسی، کلیّهی متصرفات خود را در ایران از دست داد.

در سال 329، عمادالدوله در حین قلع و قمع مخالفان خود تا طبرستان پیش رفت و بعدها موفق به تسخیر خوزستان نیز شد. علی عمادالدوله در سال 337 به سختی مریض شد و کارها را به برادر زاده‌اش فناخسرو ملقّب به عضدالدوله واگذاشت و خود در سال 338 ق درگذشت. عمادالدوله در تمام مدت امارت خود با مردم با مهربانی رفتار کرد و بساط عدل و انصاف را در سراسر قلمرو خویش گستراند.

الحاق کشور نروژ به خاک سوئد با تصویب کنگره ویِن (1814 م)
بعد از سقوط و شکست نهایی امپراتوری ناپلئون، تعیین سرنوشت اروپا به دست پادشاهان و زمام‌داران این قاره افتاد. این عده با برپایی کنگره‌ای در ویِن با حضور 216 نماینده از سراسر اروپا به تقسیم غنائم پرداختند. در واقع، کنگره ویِن نقشه اروپا را از نو کشید و از جمله در 28 مارس 1814، کنگره ویِن به پاس خدماتی که سوئد در شکست قوای ناپلئون بُناپارت امپراتور فرانسه انجام داده بود، نروژ را بر خلاف میل مردم آن، ضمیمه خاک سوئد کرد و همراه آن، جزیره ایسلند نیز که متعلق به نروژ بود، به سوئد واگذار شد. با این ترتیب، استقلال داخلی نروژ، عملاً از بین رفت و مردم نروژ سر به شورش برداشته و خواستار حکومتی مستقل شدند. سرانجام رهبران سوئد و نروژ با استقرار سلطنت دوگانه به توافق رسیدند.

پیروزی سلطنت طلبان در اسپانیا و پایان جنگ‌های داخلی این کشور (1939 م)
سرمنشأ ناآرامی‌ها و جنگ‌های داخلی در اسپانیا را باید از زمانی دانست که آلْفونْسْ سیزدهم، پادشاه مستبد این کشور، تحت فشار جمهوری خواهان، مجبور به استعفا شد و حکومت جمهوری در اسپانیا برقرار گردید؛ اما چندی بعد، نظامیانِ این کشور به رهبری ژنرال فرانسیسکو فرانکو به بهانه نابسامانی‌های سیاسی و اقتصادی، با حمایت مالی و تسلیحاتی آلمان نازی و ایتالیای فاشیست، به جنگ با جمهوری خواهان پرداختند و بدین ترتیب جنگ‌های داخلی اسپانیا از 17 ژوئیه 1936 م آغاز شد. نیروهای فرانکو تا اواخر سال 1936 م نیمی از خاک اسپانیا را به تصرف خود درآوردند و از اوایل سال 1937 م به کمک آلمان و ایتالیا، حمله به پایتخت وایالات شمالی کشور را آغاز کردند.

سرانجام پس از دو سال و نیم جنگ داخلی در اسپانیا، جمهوری خواهان شکست خوردند و ژنرال فرانکو به قدرت رسید. از این زمان، حکومتِ نظامی مستبد و سرکوب‌گرِ سی و شش ساله فرانکو بر این کشور آغاز شد و او تا زمان مرگ در 20 نوامبر 1975، با دیکتاتوری تمام بر اسپانیا حکومت نمود.

برخی از رخدادهای امروز
1738: پارلمان انگلستان به دولت اسپانیا اعلان جنگ داد.
1794: موزه لوور louvre فرانسه که از اوت 1794 به روی مردم باز شد در 28 مارس عمومی اعلام گردید. این موزه در ردیف موزه واتیکان در نوع خود از مهم‌ترین موزه‌های جهان بشمار می‌رود.
1866: نخستین آمبولانس جهان که با اسب کشیده می‌شد آغاز بکار کرد.
1868: ماکسیم گورکی (الکسی پشیکوف) نویسنده توانای روس و حامی ستمدیدگان و استثمار شدگان به دنیا آمد.
1910: نخستین هواپیما از روی آب به پرواز در آمد. این کار در فرانسه انجام گرفت و از آن پس ساخت هواپیماهایی که به جای فرودگاه زمینی از دریا برای فرود آمدن و بلند شدن استفاده می‌کردند رایج شد.
1917: دولت عثمانی که بر فلسطین حکومت می‌کرد دستور داد که یهودیان از تل اویو و جافا تبعید شوند.
1033: استفاده از مایکرو فیلم در کتابخانه‌ها آغاز شد.
1930: جمهوری ترکیه نام اسلامبول را به استانبول و نام آنقوره را به آنکارا تغییر داد.
1941: بانو «ویرجینیا وولف» داستان نگار بلند آوازه و مقاله نویس انگلیسی در 59 سالگی با غرق کردن خود در رودخانه، خودکشی کرد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.