آغاز عملیات بزرگ ثامن الائمه و شکست حصر آبادان (1360 ش)به فرمان امام خمینی (ره)، رزمندگان دلیر اسلام، در عملیاتی سریع و هماهنگ علیه مواضع ارتش اشغالگر عراق، موفق به شکستن حلقه محاصره شهر آبادان شدند. عملیات بزرگ ثامنالائمه با رمز نورانی «نصرُ من اللَّه و فتحٌ قریب» در جبهه جنوب و شمال آبادان در شرق رود کارون در وسعت 150 کیلومتر مربع از 5 مهر 1360، با هدف شکست حصر آبادان و با همکاری ارتش و سپاه انجام شد. بدین ترتیب، اولین همکاری سپاه و ارتش در این عملیات و در مقیاس وسیع به منصه ظهور رسید و تحقق یافت.
نتایج عملیات بزرگ ثامن الائمه: تلفات نیروی انسانی دشمن: 1800 نفر اسیر، 1500 تا 2000 نفر کشته و زخمی؛ سایر نتایج: آزادسازی 150 کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی شامل دو جاده استراتژیک اهواز - آبادان و ماهشهر - آبادان و خروج شهر آبادان از محاصره؛ تجهیزات و امکانات: تانک و نفربر: 90 دستگاه انهدامی و 160 دستگاه اغتنامی، خودرو: 100 دستگاه انهدامی و 150 دستگاه اغتنامی و ...
اشغال قصر شیرین، غرب دزفول توسط دشمن بعثی در آغاز جنگ (1359 ش)در نخستین روز مهرماه سال 1359، نیروی زمینی عراق، با تعداد زیادی نیرو و ادوات جنگی، اقدام به پیشروی در خاک جمهوری اسلامی ایران نمود و قسمت اعظم نوار مرزی به ویژه در جبهههای میانی را به تصرف خود درآورد. در ادامه، قصر شیرین در محاصره تانکهای دشمن قرار گرفت. نیروهای بعثی پس از دور زدن شهر و قطع ارتباط آن و کوبیدن شهر با گلولههای مستقیم تانک، وارد قصر شیرین شده و آن را نیز به اشغال خود درآوردند.
تولد «حکیم ناصر خسرو قبادیانی» شاعر مشهور ایرانی (394 ق)ابومعین ناصر بن خسرو قبادیانی در بلخ به دنیا آمد. وی از کودکی در محضر اساتید زمان خود، به تحصیل علم و دانش و حفظ قرآن پرداخت. ناصر خسرو علاوه بر ادبیات فارسی و عربی با بیشتر علوم زمان خود همچون حساب، هندسه، نجوم، طب، داروشناسی و الهیات نیز آشنا شد. وی افکار و اعتقادات خود و همچنین حکمتها و موعظههای بسیاری را در قالب آثار و اشعارش بیان کرده است. زاد المسافرین، خوان اَخوان و وجه دین از دیگر آثار این شاعر بزرگ ایرانی است. خاصیت عمدهی شعر ناصر خسرو، اشتمالِ آن بر مواعظ و حِکَم بسیار است. همچنین جنبهی دعوتِ مذهبیِ او، به اشعارش رنگ دینیِ آشکاری داده است و ذهن علمی او نیز باعث شد که در بیان مقاصد خود، به شدت تحت تاثیر روش منطقیان قرار گیرد.
رحلت آیت اللَّه «سید عبداللَّه شیرازی» زعیم حوزه علمیه مشهد (1363 ش)آیتاللَّه
سیدعبداللَّه شیرازی در سال 1270 ش در شیراز به دنیا آمد. وی در سال 1294 ش
به نجف اشرف رفت و در حلقه درس حضرات آیات آقا ضیاءالدین عراقی،
سیدابوالحسن اصفهانی و میرزای نائینی شاگردی نمود و پس از اقامت سیزده ساله
در نجف اشرف و اخذ درجه اجتهاد، به شیراز، بازگشت و به احیای حوزه علمیه
شیراز همّت گماشت. ایشان مبارزات سیاسی خود را پس از بازگشت از نجف ادامه
داده و مخالفت رسمی و علنی خویش را با حکومت رضاشاه پهلوی اعلام کرد. پس از
ماجرای کشف حجاب و کشتار خونین مسجد گوهرشاد به دستور رضاخان، آیتاللَّه
شیرازی به طور مخفیانه راهی نجف اشرف شده و این اقامت، چهل سال به طول
انجامید.
ده سال پایانی عمر معظمٌ له در مشهد گذشت و حضور ایشان، حوزه
این شهر را رونقی دوباره بخشید. آیتاللَّه شیرازی همچنین در نهضت اسلامی
مردم ایران به رهبری امام خمینی نیز، همواره پشتیبانی خود را اعلام داشته و
در آگاه سازی افکار مردم مشهد، نقش مهی ایفا نمود. همچنین
عُمدَةُالوسایل، الامامَةُ و الشیعَه و ذخیرةُ الصّالحین از جمله کتب این
عالم آگاه میباشند. ایشان سرانجام در پنجم مهرماه 1363 ش در 93 سالگی به
سوی معبود شتافت و در جوار حرم منوَّر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.
تأسیس اولین کلیسای مسیحی به فرمان «کُنْسْتانْتین» امپراتور روم در اورشلیم (330 م)کُنْسْتانتین (قُسطَنْطین) کبیر، امپراتور روم در نیمه اول قرن چهارم میلادی حکومت را در اختیار داشت. یکی از اقدامات وی صدور فرمان میلان بود. بر اساس این فرمان، مسیحیان در انجام عبادات خود آزادی یافتند و دین مسیحیت در سراسر روم رسمیت یافت. در ادامه دلبستگی به دین مسیح (ع)، کنستانتین در بیست و ششم سپتامبر سال 330 میلادی، اولین کلیسای مسیحی در اورشلیم را بنا نهاد. همسر وی که در ترویج و تبلیغ آیین مسیحی کوشا بود، در ساخت این کلیسا نیز کنستانتین را همراهی نمود. آثاری از این کلیسا تا سالهای اخیر باقی مانده بود.
آغاز سلطنت «خسرو پرویز» پادشاه معروف سلسله ساسانی (590 م)خسرو پرویز پادشاه ساسانی بعد از مرگ هرمز چهارم، در بیست و ششم سپتامبر 590 م به سلطنت نشست و البته برای دستیابی به تخت و تاج شاهی، با واگذاری ارمنستان به روم، از حمایت امپراتور روم بهره گرفت. وی در دوران سلطنت خود توانست مناطقی از آسیای صغیر، فلسطین، شام و مصر را به تصرف درآورد و قدرت خود را گسترش دهد. از حوادث مهم دوران سلطنت خسرو پرویز ظهور پیامبر (ص) در مکه و نگارش نامهای است که پیغمبر اسلام (ص) برای او فرستادند. پیامبر در این نامه ضمن دعوت وی به توحید و یکتاپرستی، تداوم سلطنت او را منوط به پذیرش اسلام دانستند اما او نامه را پاره کرد.
از دیگر حوادث زمان حکومتِ خسروپرویز، جنگهای طولانی مدت وی با امپراتوری روم بود که به جهت حمایت از امپراتور مقتول روم که حامی پادشاه ایران بود، آغاز شد و بعد از بیست و چهار سال در سپتامبر 627 م، خاتمه یافت. خسروپرویز همانند بسیاری از پادشاهان، مردی فاسد و خوش گذران بود که فساد و تباهی و تجمل پرستی و شهوترانی ارکان حکومتش را سست نموده بود. شکست از روم و شورش سرداران سپاه ایران سرانجام به قتل خسروپرویز انجامید و پسرش شیرویه زمام امور را به دست گرفت.
اختراع زبان بینالمللی «اسپرانتو» توسط «لودویک زامنهوف» لغت شناس روسی (1887 م)اسپرانْتو، زبانی بین المللی است که در 26 سپتامبر 1887 م به وسیله جزوهای با نام «یک زبان جهانی» که مؤلف آن، امضای مستعار اِسْپِرانْتو را برای خود انتخاب کرده بود، معرفی گردید. این اسم مستعار که در زبان جدید به معنی امید است را یک پزشک لهستانی به نام لوْدویک زامِنْهوف انتخاب کرده بود و همین نام بعدها به خود زبان مزبور، اطلاق شد. این زبان دارای دستور زبان بسیار آسان است و تنها 16 قاعده دارد. زبان اسپرانتو، زبان تفاهم بینالمللی است و طبق آخرین روشهای کُدگذاری علمی ساخته شده است تا همه مردم جهان، حتی افراد کم هوش یا نابینایان و ناشنوایان نیز بتوانند آن را به آسانی یاد بگیرند و با هم تفاهم برقرار کنند.
این زبان دارای 29 حرف الفبای اسپرانتو است که از لاتین گرفته شده و به صورت استاندارد درآمدهاند. هر حرف فقط یک صدا دارد و هر چه نوشته شود، همانْ با تلفظِ استاندارد خوانده میشود. حرفی که نوشته شود و خوانده نشود در اسپرانتو وجود ندارد و هر قاعده این زبان، دارای یک علامت یا کُدشناسی در خود کلمه است. همچنین فراگیری این زبان را دهبار آسانتر از زبانهای دیگر میدانند. مرکزجهانی اسپرانتو در بندر روتِرْدام هلند قرار دارد و دارای بیش از 3500 شعبه در یکصد و ده کشور جهان است.
روز جهانی جهانگردیجهانگردی
در دنیای امروز، یکی از بهترین ابزارهای تبادل و تعامل فرهنگی است و سیاحت
یا گشت و گذار در سرزمینهای مختلف، از روشهای موفق و گذران سالم اوقات
فراغت میباشدجهانگرد کسی است که به منظور تفریح، بازدید از نقاط دیدنی،
معالجه، تجارت، ورزش و زیارت به کشور دیگر سفر کند، مشروط بر این که مدت
اقامت از بیست و چهار ساعت کمتر و از شش ماه بیشتر نباشد و در فاصلهای
کمتر از هفتاد کیلومتر انجام نگیرد.
در ایران، مسأله جهانگردی با نگرش
جدید از سال 1317 ش مورد توجه قرار گرفت و برای اولین بار در وزارت کشور،
ادارهای تحت عنوان امور جهانگردی، سازمان یافت. در سال 1320، این اداره به
شورای عالی جهانگردی تغییر نام داد و در سال 1342، سازمان جلب سیاحان،
تصویب و کار خود را شروع کرد. در حال حاضر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری،
زیر نظر رئیس جمهور متولی این امر میباشد.
برخی از رویدادهای 26 سپتامبر1887: امپل برلینر آلمانی نخستین گرامافون (جعبه ساز) را ساخت.
1934: افغانستان به عضویت جامعه ملل پذیرفته شد.
1940: روزولت رئیس جمهوری وقت امریکا صدور آهن و فولاد را به ژاپن ممنوع کرد.
1945: در پی اعلام حالت فوق العاده در آرژانتین همه سردبیران روزنامه های این کشور زندانی شدند.
1953: میان دولتین امریکا و اسپانیا قراردادی امضا شد که بر پایه آن دولت اسپانیا در خاک خود به دولت آمریکا پایگاه هوایی و دریایی داد.
1960: فیدل کاسترو رهبر کوبا طولانیترین نطق تاریخ مجمع عمومی سازمان ملل را که 4 ساعت و 29 دقیقه طول کشید .
1962: جمهوری عرب یمن (در آن زمان شمالی) تاسیس شد و 26 سپتامبر روز ملی این کشور است.
1980: در پی بمباران پالایشگاه آبادان توسط عراقیها هواپیماهای نظامی ایران هم چند چاه نفت عراق را به آتش کشیدند.