روسیه خواستار بازگشت تروئیکای اروپایی به توافق هسته‌ای با ایران شد

نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین گفت که مسکو از آمریکا و گروه تروئیکای اروپایی می‌خواهد که به برنامه هسته‌ای ایران بازگردند.

به نقل از خبرگزاری تاس، اولیانوف در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: از ایالات متحده آمریکا و سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس (موسوم به تروئیکای اروپایی) می‌خواهیم به جای تلاش برای از مسیر خارج کردن یا ممانعت از تعاملات بین ایران و آژانس انرژی اتمی، بر احیای برجام تمرکز کنند که به نوبه خود شرایط مساعدی را برای تهران برای واکنش متقابل ایجاد می‌کند.

سه کشور فرانسه و آلمان و انگلیس موسوم به تروئیکای اروپایی روز پنجشنبه در بیانیه‌ای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پس از تکرار ادعا‌ها و اتهام‌زنی‌ها علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان مدعی شدند که به راه‌حل دیپلماتیک برای رفع تردید‌ها درباره ماهیت فعالیت‌های اتمی ایران متعهد هستند.

تروئیکا در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت خارجه انگلیس منتشر شد با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام و تکرار ادعا‌های پادمانی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، مدعی شدند: پیشرفت‌های هسته‌ای ایران به طور قابل‌توجهی به امنیت بین‌المللی آسیب می‌زند و معماری جهانی منع اشاعه را تضعیف می‌کند.

آن‌ها ادعا کردند: ما در کنار شرکای بین المللی خود برای رسیدن به بهترین راه حل درخصوص رفع تردید‌های فزاینده در مورد ماهیت برنامه هسته‌ای ایران به رایزنی‌ها ادامه خواهیم داد. ما همچنین به یک راه حل دیپلماتیک متعهد و برای استفاده از تمامی اهرم‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای آماده هستیم.

تروئیکا بدون اشاره به اقدامات داوطلبانه ایران برای حل‌وفصل مسائل ادعایی پادمانی در پی توافق اسفند ماه گذشته با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از ایران خواسته‌اند که فعالیت‌های هسته‌ای خود را کاهش دهد و «گام‌های سریع و معناداری را در راستای احیای سطح همکاری مورد توافق با آژانس برای راستی‌آزمایی و نظارت مؤثر» بردارد.

گفتنی است که ادعا‌های پادمانی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هسته‌ای ایران، در اختیار رسانه‌ها و مقامات آژانس قرار می‌گیرد. آنچنان که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی چهار سال پیش و در پی خروج آمریکا از برجام ادعای کشف آثار اتمی در مکان‌های اعلام نشده در ایران را مطرح کرد و ماجرا توسط رسانه‌ها دامن زده شد.

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعا‌های مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشور‌ها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.

در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در ارتقاء همکاری‌های خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشته‌اند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفتگو‌ها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفتگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.

در بخش دیگری از بیانیه تروئیکا، سه کشور اروپایی با چشم پوشی از دلایل اصلی وضعیت فعلی برجام ادعا کردند: «ما بدون قید و شرط از ایران خواسته‌ایم تا پایبندی کامل خود را به برجام از سر بگیرد.»

آن‌ها همچنین با نادیده گرفتن اقدام ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی برای فعال کردن سازوکار حل اختلاف در برجام مدعی شدند که این مکانیسم در سال ۲۰۲۰ به موجب درخواست آن‌ها فعال شد و «از آن زمان، ما با حسن نیت تلاش کردیم تا مسائل ناشی از عدم پایبندی ایران به برجام را حل کنیم. ما تمام تلاش‌های منطقی را برای مذاکره برای بازگشت به برجام انجام داده‌ایم، که برای آن توافق‌های قابل قبولی در ماه مارس و بار دیگر در اوت ۲۰۲۰ مطرح شد؛ در عوض ایران به پیشرفت برنامه هسته‌ای خود ادامه داده است.»

تروئیکا در تداوم اتهام‌پراکنی علیه فعالیت‌های اتمی ایران ادعا کردند: تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات برجامی، از جمله پروتکل الحاقی، به طور جدی بر قابلیت‌ها و فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارت آژانس تأثیر گذاشته است.

آن‌ها درباره لغو مجوز تعدادی از بازرس‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از سوی ایران که درچارچوب حقوق حاکمیتی مطرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان صورت گرفت نیز، مدعی شدند: تصمیم ایران برای حذف بازرسان با تجربه در ماه سپتامبر «مستقیما و به طور جدی بر توانایی آژانس برای انجام مؤثر فعالیت‌های راستی آزمایی خود در ایران، به ویژه در تأسیسات غنی سازی تأثیر می‌گذارد».

در بیانیه سه کشور اروپایی پیشرفت‌های اتمی ایران در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران) «فراتر از همه توجیهات غیرنظامی معتبر» توصیف و عنوان شده است: ما به عنوان پاسخ مستقیم به عدم پایبندی جدی ایران به تعهدات برجامی، هماهنگ کننده این توافق را در جریان تصمیم خود مبنی بر عدم ادامه لغو بیشتر تحری‌ها بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ قرار دادیم. در صورتی که ایران به طور کامل به تعهدات خود برجام پایبند باشد، این گام‌ها برگشت‌پذیر هستند.

تروئیکا با نادیده گرفتن تعهدات خود در برجام از ایران خواسته‌است که به اجرای کامل توافق بازگشته و برای حل‌وفصل مسائل پادمانی با آژانس بین‌المللی به طور کامل همکاری کند.

 ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم‌هایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه وی برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) بازگردانده شد.

جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امور خارجه اعضای باقی‌مانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرف‌های عضو برجام با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارت‌های اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند.

اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، در نهایت در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما همچنان سیاست‌های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است.

مذاکرات برای از سرگیری اجرای برجام در هشت دور با حضور نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیات آمریکایی نیز به صورت غیر مستقیم در گفتگو‌ها حاضر بود. اما نتیجه مذاکرات به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید از سوی آمریکا معطل ماند.

ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده است که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریم‌ها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری کشورمان در همین پیوند تصریح کرد که تعاملات با ایران از مسیر رفتار عادلانه و عزتمندانه‌می‌گذرد. وی با بیان اینکه مذاکرات برجام تنها پرونده و دستورکار دولت سیزدهم نیست خاطر نشان کرد که چنانچه رفتار غرب با ایران اصلاح شود، مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد و به نتایج نیز خواهد رسید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
بابائی
۱۸:۰۵ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
نشست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه 2231 و برجام/ و این در حالی است که آمریکا جنایتکار در سال 1397 به صورت غیر قانونی خروج از توافق هسته ای و برجام قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است چرا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۲ ۰۶ آذر ۱۴۰۲
بازرسی کشتی ها در تنگه هرمز حق جمهوری اسلامی است
هر وقت بخواهیم می توانیم کشتی ها را در تنگه هرمز متوقف و بازرسی کنیم. به طور کلی متوقف کردن و بازرسی کشتی ها در تنگه هرمز حق جمهوری اسلامی است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۶ ۰۶ آذر ۱۴۰۲
دولت هایی که به رژیم صهیونیستی کمک کردند باید پاسخگو باشند
دوشنبه ۶ آذر ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۰
جنایات وحشیانه، وحشی گری وغیرانسانی رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه مردم غزه تکرار نشود. این خواست جامعه جهانی است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۲ ۰۶ آذر ۱۴۰۲
تازه متوجه شدیم که در طول سالیان سازمان ملل مثل میدان ترو بار‌ ویا میدان دلالان تحصیل کرده بوده وهیچ گونه قرار دادی که در آن بوی آبادی بیاید در سازمان ملل انجام نشده بجز در زمان دولتمردان غربزده دهه گذشته که گول کراوات ولبخند را خورده وبه این زالوها روی خوش نشان داده وحالا که خمار از زورگویی مانده اند دنبال این برنامه بَرِ جام نوشته شده ونان خوبی برای آنها دارد بگیرند اما خوشبختا نه از حیرانهایی که برای این وحوش احترام میگذاشتند خبری نیست وبه امید خدا آنها هم باید محاکمه شوند که اقتصاد مملکت را به نابودی کشانده بودند وجلوی چقدر پیشرفت را بخاطر احترام به حیوانات غربی گرفته شده بود
Iran (Islamic Republic of)
نه شرقی نه غربی
۱۱:۳۷ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
همش داستان هست ،روسیه میخواد به حال قبل برگرده و راوابط با آمریکا و اروپا ،داره داستان برجام ایران رو علم میکنن..
مسئولان بهوش باشید نه گول روسیه نه گول اروپا و نه آمریکا رو نخورید..همینطور جلو برین ..اینا میخوان مسئله برجام رو مهمتر از جنگ تو آسیا جلوه بدن ،پس اهمیتی ندین..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۵ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
غرب و همه ی مستکبرین جهان برن بمیرن
مردشور همه شون یک جا باهم ببره
بی شرفهای بی همه چیز
وحوشی که نه عهد رو میفهمن نه پیمانُ
فقط کشت و کشتار رو خوب بلدن و صادر کردن تسلیحات نظامی برای کشتار بی گناهان

دنیای پر مدعای کثیف و متعفن بو گندوی وحشی غرب رو به افول و هر کس با اینها همنشین بشه سقوط میکنه

خاک بر سر کسی که به این بی شرفهای پفیوز بوزینه وحشی هنوز امید
داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۷ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
بله روسیه هم دوباره بیکار شد بهتر هست که باهمان زلنسکی بجنگد وسر گرم باشد نقدا روسیه وانگلیس وآمریکا در مورد ایران خُمار مانده اند وفکر میکنند فقط خودشان باید ابر قدرت باشند نه همچین خبری نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
حالا که اونها یادشان رفته، هی تو برو یادشان بیار. شریک دزد و رفیق قافله که میگن یعنی این.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
وقتی بمب اتم نمیسازید بهتره لااقل به برجام برگردید و تنش با قدرتهای بزرگ رو کنار بزارید تا لااقل اقتصاد درست بشه الان دو سر باخته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
اونها هم فهمیدن چجوری از سهامداران بازار سرمایه نوسان بگیرن البته از بازار سرمایه ایران دوباره برجام و باز هم بازی نوسان از ملت ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
کسی دیگه توی دنیا برای شما و حرفاتون تره هم خرد نمیکنه جناب الیانوف.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
تمام مشکلات ما بخاطر روسیه هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
همشون ک......شعر میگن هیچی توش نیس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۹ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
برحام یعنی جه یعنی برگردی به برجام تولیدها چی میشه ذخایر چی میشی کارها چی میشه برجام فقط میشه به برخی از بند هاش مثل برداشتن تحریم ها و غروب خورشید بدین ظریف قشنگ بخونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
برجام شامل دوکشوره
ایران و آمریکا

مابقی اصلا مهم نیستن
تاثیر جیبوتی و سومالی در برجام از اتحادیه اروپا بیشتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
از تحویل ندادن سوخوها پیداست شماها چقدر به برجام عمل میکنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۲ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
الیانوف غلط کرد !

به اون چه ربطی داره خودشو نماینده ایران میدونه!

تمام مشکلات برسرمسائل ایران غرب زیر سر همین روسهاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۱ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
تو اول خودت به تعهداتت و امضات عمل کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۹ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
فیلم بازی نکن تو هم با اونایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
اگه راست میگی خودت برگرد چیکار بقیه داری حالا خوبه اونا تو و چین و هند رو داخل آدم حساب نمیکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
افسار تروئیکای اروپایی در دست سران و مقامات رژیم صهیونیستی هست و رژیم صهیونیستی هم اجازه نخواهد داد برجام شکل بگیرد . این خط و این نشان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۰۳ آذر ۱۴۰۲
این قرارداده از گندیدن گذشته فسیلش درامده میخواد زندش کنند.مگر نمی‌گویند نظم جدید جهانی چند قطبی طلوع کرده کشوری قدرتمند و قطب نظام بین‌الملل پس چرا التماس غرب میکند.سیاست عده ای شده مترسک و عروسک بازی و نمایش.و همه عوامل هم آماده برای تداوم مترسک بازی عده ای منفعت طلب.
آخرین اخبار