آیا محصولات استراتژیک خراسان جنوبی راهی قطر می شود؟

درحالی تا آغاز جام جهانی فوتبال ۱۳ روز زمان باقی است که قرار بود تا ۱۰ آبان محصولات استان برای حضور در نمایشگاه برای معرفی به قطر ارسال شوند، اما با وجود اینکه تنها یک روز دیگر زمان باقی است تا این لحظه هنوز این امر محقق نشده است.

محصولات استراتژیک و منحصر به فرد خراسان جنوبی کم نیست، شرایط اقلیمی منحصر به فرد این استان باعث شده تا امکان تامین درآمد مناسب و معقول باغداران استان در کاشت و تولید محصولاتی از قبیل عناب، زرشک، زعفران و سنجد وجود داشته باشد، به طوری که این استان رتبه اول تولید محصولات باغی زرشک و عناب و رتبه دوم زعفران را در سطح کشور داراست.

انار، پسته، بادام، سیب، گلابی، به، گیلاس، آلبالو، زردآلو، هلو، خرما، توت، شاتوت، گردو، انجیر و سنجد از دیگر محصولات باغی این استان است.

در بخش محصولات زراعی، مردم این منطقه به کشت گندم، جو، پنبه، حبوبات، محصولات جالیزی و گیاهان علوفه‌ای مشغول هستند و در تولید چغندر قند، رتبه هشتم کشور را به خود اختصاص داده که این‌ها در زمره محصولات استراتژیک استان محسوب می‌شود.

خراسان جنوبی محور اصلی توسعه کشاورزی است. زرشک و عناب همچون زعفران از محصولات راهبردی خراسان جنوبی است که با کم آبی سازگار است و درآمد خوبی برای مردم دارد.
استان خراسان جنوبی ۹۸ درصد از تولید این دو محصول را در کشور دارا است و رتبه اول سطح و تولید این محصولات استراتژیک در کشور را به خود اختصاص داده است.

خراسان‌جنوبی با داشتن خاک کویری محصولات بی‌نظیر کشاورزی اعم از زرشک، زعفران و عناب دارد که در بازار‌های جهانی حرفی برای گفتن دارند. سه محصول استراتژیک خراسان جنوبی مانند زرشک، زعفران و عناب با وجود زحماتی که کشاورزان در تمام طول سال برای نگهداشت و رشد آنان می‌کشند، بدون حتی نامی از خراسان جنوبی بر روی آن در بازار‌های ملی و جهانی به فروش می‌رسد.

به گفته کارشناسان سه محصول زرشک، زعفران و عناب از لحاظ جنبه گیاهی از اهمیت بالایی برخوردار هستند، اما هنوز در استان برند گیاهی این محصولات معرفی نشده است.

توسعه صادرات محصولات استراتژیک خراسان جنوبی که در کشور و یا حتی جهان بی‌‍‌نظیر است نقش بسزایی در معرفی این محصولات و جبران سختی‌های کشاورزان دارد که این امر نیازمند حمایت و تلاش مسئولان است.

در حالی سوت جام جهانی فوتبال در قطر تا ۱۳ روز دیگر به صدا در می‌آید که قرار است یک نمایشگاهی در این کشور دایر شود تا همه کشور‌ها بتوانند محصولات خود را در آنجا به نمایش بگذارند و از این رو کشور ایران هم در این نمایشگاه حضور پیدا می‌کند که گویا یک غرفه را برای معرفی محصولات استراتژیک به خراسان جنوبی اختصاص داده‌اند.

در حالی در نیمه‌های آبان به سر می‌بریم که روز‌های پایانی برداشت محصول راهبردی زرشک است. زرشکی که توسط ۵۰ هزار بهره‌بردار از ۲۰ هزار هکتار برداشت می‌شود. محصول با ارزشی که با خاوریار می‌تواند برابری کند و برای کشور سودآوری داشته باشد.

با وجود همه این موضوعات، اما سبد صادراتی زرشک خالی است و برای افزایش درآمد‌ها باید بسته‌های تشویقی برای بازاریابی زرشک لحاظ شود.

علاوه بر محصول زرشک، محصولات دیگری از قبیل زعفران، عناب و صنایع دستی داریم که هر کدامشان به نوعی در کشور بی نظیر هستند و برای عرضه در خارج از کشور حرف زیادی برای گفتن دارند. یکی از دلایل اینکه سود ان نصیب تولیدکنندگان این محصولات نمی‌شود این است که بازاریابی خوبی برای آن‌ها نشده و در بازار‌های خارجی حضور کمرنگی داشته است.

یکی از بازار‌هایی که برای معرفی این محصولات می‌توان از آن بهترین استفاده را کرد، جام جهانی فوتبال است که قرار است از اواخر آبان ماه این نمایشگاه برپا و تا اواخر آذرماه در کشور قطر برپا شود.

با توجه به ظرفیتی که برای استان ایجاد شده لازم است تا خراسان جنوبی حضور فعالی داشته باشد و محصولات خود را به خوبی معرفی کند؛ و از چند وقت اخیر بار‌ها مسئولان استان خبر از حضور خراسان جنوبی در نمایشگاه محصولات در جام جهانی داده‌اند، اما آن چه به گوش می‌رسد این است که قرار بود تا ۱۰ آبان‌ماه محصولات استان برای حضور در این نمایشگاه به قطر ارسال شود، اما هنوز این امر محقق نشده است.

آری در چند ماه گذشته حضور محصولات کشاورزی و صنایع دستی خراسان جنوبی در نمایشگاه ویژه جام جهانی قطر، موضوعی بود که در صدر خبر‌های مسئولان استانی قرار داشت و آن را ظرفیتی برای استان می‌دانستند، اما حالا چند روزی است که خبر حضور نیافتن استان در این نمایشگاه به گوش می‌رسد.

مسئول غرفه خراسان جنوبی در نمایشگاه قطر گفت: برنامه‌ریزی شده بود تا برخی از محصولات کشاورزی و صنایع دستی برای نمایشگاه ارسال شود، با چند شرکت رابط هم صحبت شده و برنامه‌ریزی‌ها برای حضور خراسان جنوبی انجام شده بود، اما آبان از نیمه گذشته و خبری از ارسال محصولات استان به قطر نیست.

نخعی‌زاده افزود: برای ارسال محصولات با وزنی بیش از ۳ تن به قطر باید بالغ بر ۴۰۰ میلیون تومان هزینه شود که قرار بود از استانداری خراسان جنوبی پشتیبانی مالی شویم که هنوز این کمک به دست ما نرسیده است و بخشی از این کار هم بر عهده بخش خصوصی بود که برنامه کاری را تامین نکردند.

مسئول غرفه خراسان جنوبی در نمایشگاه قطر گفت: اگر مسئولان تدبیر بیندیشند تا یک روز دیگر هنوز امید برای حضور در نمایشگاه وجود دارد.

او افزود: همه زیرساخت‌ها برای حضور استان‌ها در قطر آماده شده، غرفه vip برای خراسان جنوبی در نظر گرفته شده و غرفه‌آرایی هم انجام شده است.

نخعی‌زاده افزود: تمامی استان‌ها در این نمایشگاه حضور دارند، اما ممکن است غرفه استان خراسان جنوبی خالی باشد.

مسئول غرفه خراسان جنوبی در نمایشگاه قطر گفت: ۳۲ محصول خراسان جنوبی در صورت همکاری در این نمایشگاه عرضه خواهد شد و این خود فرصتی است برای جذب مشتری و سرمایه‌گذار تا محصولات استان زینت بخش ویترین مغازه‌ها در آن سوی مرز‌ها باشد.

او یاداور شد: نمایشگاه ویژه قطر با حضور ایرانیان و دیگر کشور‌ها برای بازاریابی محصولات و انتقال فرهنگ‌ها از ۲۹ آبان تا ۲۷ آذر برپا می‌شود.

تنها یک روز دیگر برای تحقق این امر زمان باقی است حال باید دید آیا در این یک روز مسئولان مربوطه می‌توانند شرایطی را رقم زنند تا محصولات استان راهی قطر شود؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.