
باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریسا بهرامی - بهروز اخوان اظهار کرد: ۲۶۹ هزار و ۹۴۳ نفر (معادل ۲۳.۵درصد) از جمعیت یک میلیون و ۱۴۷ هزار و ۳۲۵ نفری شهرنشین کردستان، تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان هستند.
وی با بیان اینکه از ابتدای آبان سال ۱۴۰۲، شمار جمعیت مراقبت شده توسط مراقبان سلامت ۱۲۲ هزار و ۶۴۵ نفر بوده است، افزود: از این تعداد، ۳۴ هزار و ۲۲۹ نفر نیاز به ارجاع به پزشک خانواده دارند و ۲۸ هزار و ۱۳۷ نفر به پزشک مراجعه کردهاند.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان، گفت: هزار و ۷۳ نفر نیز نیازمند ارجاع به سطح ۲ درمان بوده اند که ۷۸۷ نفر به این سطح مراجعه کردند.
اخوان با بیان اینکه در اجرای این برنامه، شاخصهای قابل مداخله توسط پزشک شناسایی شده و میزان پیشرفت و تاثیر آنها در ادامه اجرای برنامه مورد بررسی قرار می گیرد، یادآور شد: با توجه به نوپا بودن این برنامه، مشکلات اجرایی شهرستانها به صورت ماهانه اعلام و در کمیتههای استانی و ستاد اجرایی استان مطرح و پیگیری میشود.
وی افزود: وضعیت شهرستانهای بانه، بیجار، دیواندره، دهگلان، سقز، سنندج، قروه، کامیاران و مریوان از نظر جمعیت، فضای فیزیکی و نیروی انسانی تاکنون مورد بررسی دقیق قرار گرفته است.
اخوان ضمن اشاره به کمبود پزشک در حوزه بهداشت و نبود سازوکار پرداخت برای عقد قرارداد با پزشکان عمومی، گفت: طی جلسات مشترک با مدیرکل بیمه سلامت و رئیس انجمن پزشکان عمومی استان مقرر شد از ظرفیت پزشکان بخش خصوصی طرف قرارداد با بیمه سلامت ایرانیان برای پیشبرد اهداف برنامه سلامت خانواده استفاده شود.
وی ادامه داد: بیمه سلامت موظف شده اطلاعات کامل جمعیت تحت پوشش هر پزشک طرف قرارداد خود را در تمامی شهرستانهای مجری، برای تعیین مرکز خدمات جامع و پایگاه سلامت و مراقب، در اختیار معاونت بهداشتی دانشگاه قرار دهد و ستادهای اجرایی شهرستانی نیز با حضور پزشکان طرف قرارداد بیمه سلامت، مدیران شبکه، روسای مراکز بهداشت و کارشناسان مربوطه تشکیل و تعریف سامانه سیب برای پزشکان تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان در تمامی این ستادها تصویب شده است.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان اظهار کرد: در اجرای این برنامه بر محلهمحور بودن فعالیت مراقبان سلامت و حق انتخاب پزشک توسط دریافتکنندگان خدمت تاکید شده است تا فرآیند پیگیریها به صورت منظم انجام شود.
اخوان افزود: با توجه به کمبود فضای فیزیکی، امکان استفاده از مطب پزشکان عمومی واجد شرایط به عنوان پایگاه سلامت فراهم شده است.
وی یادآور شد: پیوند مراقب سلامت به پزشک و برعکس، به افزایش روند پیگیریها و نظم در ارائه خدمات کمک خواهد کرد و ارائه خدمت بر اساس بستههای خدمتی و پیگیریهای منظم، منجر به کاهش مراجعات بیدلیل به سطح دو درمان خواهد شد.
اخوان به اجرای برنامه پزشکی خانواده در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت اشاره کرد و گفت: این برنامه از سال ۱۳۸۴ در استان در حال اجرا است و در حال حاضر با حضور ۱۵۲ پزشک، ۱۴۰ ماما، ۴۴ دندانپزشک، ۵ دستیار، ۴۰ کارشناس آزمایشگاه، ۱۰ کارشناس تغذیه و ۲۴ کارشناس سلامت روان، خدمات سطح یک را به ۴۶۹ هزار و ۸۳۰ نفر جمعیت روستایی و ۷۲ هزار و ۱۰۰ نفر جمعیت شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر (در مجموع ۵۴۱ هزار و ۹۳۰نفر) ارائه میدهد.
وی یادآور شد: ساختار این برنامه شامل ۶۳۱ خانه بهداشت در روستاها، ۲۲ پایگاه سلامت شهری در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و ۱۱۳ مرکز خدمات جامع سلامت (۷۱ مرکز روستایی، هفت مرکز شبانهروزی و ۳۵ مرکز شهری روستایی) است.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: جمعیت ثبتنام شده در سامانه یکپارچه سلامت (سیب) با رعایت نظام ارجاع، برای دریافت خدمات اولیه بهداشتی به این مراکز مراجعه و در صورت نیاز به سطوح بالاتر ارجاع میشوند.
وی اضافه کرد: تشکیل پرونده الکترونیک برای تمامی جمعیت ساکن الزامی بوده و سالانه حداقل یک بار خدمات سلامت به ثبتنامشدگان ارائه و در پرونده الکترونیک ثبت میشود.