الگوی لیبی که به‌عنوان نمونه‌ای از خلع سلاح داوطلبانه مطرح شد، برای ایران نمادی از فریب و خیانت است و مذاکرات با زبان تهدیدی نمی‌تواند به توافقی پایدار منجر شود.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ حسین مهدی‌تبار - ایالات متحده و متحدانش در گذشته توافق لیبی را به عنوان نمونه‌ای موفق برای خلع سلاح داوطلبانه معرفی کردند، اما این مدل اکنون برای ایران به یک هشدار تاریخی بدل شده است. ایران، با مشاهده سرنوشت قذافی، مدل لیبی را نماد خیانت و فریب می‌داند.

اشاره مجدد مقامات آمریکایی و اسرائیلی به مدل لیبی برای مقابله با برنامه هسته‌ای ایران، با واکنش منفی شدید تهران مواجه شده و باعث تقویت نگاه امنیتی ایران به این برنامه شده است. ایرانی‌ها این مقایسه را به عنوان تکرار زبان تهدید و تحقیر تفسیر کرده‌اند.

در حالی که مذاکرات اولیه‌ای میان ایران و آمریکا در عمان برگزار شده، راهی طولانی برای بازسازی اعتماد و رسیدن به توافقی پایدار در پیش است. در این مسیر، شناخت زبان، حافظه تاریخی و برداشت از تحقیر نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.

تجربه لیبی نشان داد که خلع سلاح فرآیندی پیچیده و پرمخاطره است. گرچه لیبی برنامه هسته‌ای‌اش را واگذار کرد، اما انتظاراتش از جمله لغو تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط محقق نشد.

لیبی پس از سال ۲۰۰۳ همچنان در چارچوب نگاه منفی نظام بین‌الملل باقی ماند و در نهایت قذافی در سال ۲۰۱۱ توسط نیروهای مورد حمایت ناتو سرنگون شد، که این موضوع پیام روشنی برای کشورهایی چون ایران و کره شمالی داشت: خلع سلاح به معنای امنیت نیست.

رهبر ایران، آیت‌الله خامنه‌ای، این تجربه را در سال ۲۰۱۱ یادآوری کرد و آن را نمادی از سادگی سیاسی قذافی دانست. این روایت به مبنایی برای تداوم مقاومت ایران در برابر فشارهای غرب تبدیل شد.

با وجود این تجربه، مدل لیبی همچنان در گفتمان سیاسی آمریکا حضوری پررنگ دارد. سناتورها و مقامات اسرائیلی از این مدل به عنوان چارچوب مطلوب در مواجهه با ایران یاد می‌کنند، اما ایران این لحن را نه نشانه تمایل به دیپلماسی، بلکه نشانه ترجیح فشار می‌داند.

توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ برای مدتی کوتاه این الگو را شکست و زبان دیپلماسی جایگزین تهدید شد. اما خروج یکجانبه دولت ترامپ از برجام و کارزار «فشار حداکثری» اعتماد ایران را بار دیگر از بین برد.

در حال حاضر، دولت ترامپ استراتژی‌ای چندمرحله‌ای را در پیش گرفته و همزمان زبان تهدید و آماده‌سازی نظامی را دنبال می‌کند. انتقال بمب‌های سنگرشکن به اسرائیل و استقرار بمب‌افکن‌های B-2 بخشی از این تلاش برای ایجاد اهرم فشار است.

با این حال، در مذاکرات اخیر عمان، نشانه‌هایی از تغییر دیده می‌شود. پیش‌نویس پیشنهادی آمریکا شامل تهدید نظامی یا الزام به برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران نبوده است، که ممکن است فضا را برای پیشرفت مذاکرات هموارتر کند.

اگر آمریکا خواهان موفقیت در مذاکرات با ایران است، باید زبان دیپلماتیک خود را بازنگری کند. درک معناهای نمادین برنامه هسته‌ای برای ایران و احترام به تجربه‌های تاریخی آن، می‌تواند زمینه‌ساز دستیابی به توافقی پایدار و واقعی باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
بهترین ضمانت لیبی نشدن. عدم انتقال اورانیوم غنی شده به کشور ثالث است. حتی با وجود قبول ماندن آن در ایران تحت نظارت آژانس، نباید بطور کامل در یکجا باشد. بلکه باید به چند قسمت تقسیم شده و در سایت‌هایی در اعماق زمین و دل کوه‌های سنگ‌سخت که بمب‌های سنگرشکن قابلیت نفوذ ندارند تحت نظارت آژانس نگهداری شوند. همچنین تعبیه راه مخفی انتقال مخفیانه این مواد در مواقع بحرانی باید وجود داشته باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
نکنه به ۳ یا ۴ درصد غنی سازی بسنده بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
همین که یک قدم عقب نشستیم و زیر بار ادامه مذاکیرات بی فرجام رفتیم اونها را امیدوار کرد که تهدید جواب می دهد. اخلاق سگ دارد ترامپ سرو صدا می کند اگر عقب روی به سرعت جلو می آید، ام اگر محکم به پوزه اش بکوبی زوزه کشان عقب می رود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
اگر از قزاقی تجربه گرفته باشند اول آمریکا باید تمام تحریم‌ها بردارد و در صورتیکه اطمینان حاصل شد ایران غنی‌سازی محدود کند و به محض بد قولی ۲۴ ساعتها غنی‌سازی بیشتر گردد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
هرگز خیال نکنید آمریکا دست ازسر مابردارد اگرباتحریم وتهدید دید جواب نمی دهد دست به نفوذ میزند بیشتر کشورها را بانفوذ کنترل میکند مثل لبنان وعراق ومصر وکشورهای عربی سلاح نفوذ ازهمه سلاحها برنده تراست
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۹:۵۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
امیدوارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
با توافق و مذاکره موافقم ....
ولی طرف مقابل رو وفادار به عهد نمیبینم
ایزان باید یرای حمله نظامی و پاسح کوبنده آماده باشه..
.والسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
اینها و همه کسانی که ایران را با کشورهایی مثل لیبی مقایسه می‌کنند سخت در اشتباه هستند!
ما ایران هستیم، ملت امام حسین،
به یاد حاج قاسم و همه شهدا.
Iran (Islamic Republic of)
کرمعلی بخت برگشته
۱۷:۵۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
برخی از مقامات ایران اگر اختلاس نمی کردند و کارگزاران و اخوان و پسران روی به تجملگرایی و شرکت دارای های کاذب که جز ضرر سودی به حال ایران و ایرانی ندارد مثلا (دارای چندین تجارتخانه کلان و پولشویی های به ظاهر مجاز و ویلا های چند صد میلیاردی و غیره و و) و الباه اگر با اینها برخورد شدید تا حد اعدام می شد و شود، ملت ایران با نان خشک هم پشتیبان این حکومت بودند و آماده هر روز سخت دیگر...
افسوس که کسی که باید به داد مردم رسد خود اموال و اعتماد مردم را سلب کرده مردم را بیخیال آب و خاک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
طرح لیبی دیگرلو رفته است چون لیبی واوکراین استفاده شده است الان بجاش ازنفوذ استفاده خواهند این نقشه ارتباط وبازگشائی سفارت‌ها اجام خواهد شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
منظورتون مسوولان هست دیگه درسته؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
ان شاءالله که درس بگیریم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
اخر لیبی چه ربطی به‌ ایران داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
مسولان و ملت ایران باهوش هستند گول آمریکا و غربی ها را نمیخورند این آرزوی را باید به قبرستان ببرند ایران مثل لیبی باشه
آخرین اخبار