
باشگاه خبرنگاران جوان - در حالی که رئیسجمهور ترامپ و اعضای دولت او به تازگی اعلام کردهاند که ممکن است از تلاشهای دیپلماتیک برای حل مناقشه روسیه و اوکراین دست بکشند، گزارشها حاکی از آن است که ترامپ پیشتر در جلسات خصوصی از عدم پیشرفت مذاکرات ابراز ناامیدی کرده است.
اهمیت موضوع: ترامپ که در ابتدا وعده داده بود ظرف ۲۴ ساعت پس از ورود به کاخ سفید به توافق دست یابد، اکنون پس از گذشت هفتهها مذاکره، از احتمال ترک میز مذاکره سخن گفته است. هنوز مشخص نیست که آیا او فراتر از این اقدام، تدابیر دیگری اتخاذ خواهد کرد یا خیر.
روز جمعه، ترامپ اظهار داشت: “اگر هر یک از طرفین به مانعتراشی ادامه دهند، ما به آنها خواهیم گفت: ‘شما احمق، نادان و وحشتناک هستید’ و از این مسئله عبور خواهیم کرد.”
پشت صحنه: منابع آگاه گزارش میدهند که ترامپ چند روز قبلتر، در گفتوگویی با مشاوران ارشد خود از جمله وزیر امور خارجه مارکو روبیو و فرستاده ویژه استیو ویتکاف، نارضایتی خود را از روند پیشرفت مذاکرات آتشبس ابراز کرده بود.
به گفته یک مقام آمریکایی، ترامپ در این جلسه ایده پرداختن به سایر مسائل سیاست خارجی را در صورت عدم دستیابی به توافق در آینده نزدیک مطرح کرده است.
در همین راستا: اظهارات ناامیدانه ترامپ در روز جمعه، به یک بیانیه رسمی تبدیل شد.
روبیو در این باره گفت: “رئیسجمهور ترامپ زمان و انرژی زیادی را صرف این موضوع کرده است، اما مسائل مهم دیگری نیز در جهان وجود دارند که نیازمند توجه هستند.”
روبیو افزود: “ما باید در عرض چند روز آینده ارزیابی کنیم که آیا دستیابی به توافق در کوتاهمدت امکانپذیر است یا خیر. در غیر این صورت، به نظر من باید به مسائل دیگر بپردازیم.”
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه، اعلام کرد که روبیو در تماس تلفنی با دبیرکل ناتو، مارک روته، تاکید کرده است که “اگر به زودی مسیر روشنی برای صلح نمایان نشود، ایالات متحده از تلاش برای میانجیگری در این زمینه عقبنشینی خواهد کرد.”
دیدگاهها: در حاشیه نشستهای پاریس، روبیو نارضایتیهای ترامپ را با مقامات فرانسوی، بریتانیایی، آلمانی و اوکراینی در میان گذاشت.
یک دیپلمات اروپایی به آکسیوس گفت: «روبیو به طور مشخص درباره جزئیات اقدام احتمالی آمریکا صحبت نکرد، اما تاکید کرد که ایالات متحده خواهان پیشرفت سریع در این زمینه است.»
دو دیپلمات اروپایی دیگر نیز تایید کردند که روبیو از بیحوصلگی ترامپ و احتمال خروج او از روند مذاکرات در صورت عدم دستیابی به توافق سخن گفته است.
تحلیل: به باور سه دیپلمات اروپایی، اظهارات روبیو عمدتاً با هدف تحت فشار قرار دادن اوکراین مطرح شدهاند.
یک منبع نزدیک به دولت اوکراین نیز این گمانهزنی را تایید کرده و ابراز نگرانی کرده است که خروج احتمالی ترامپ از مذاکرات، میتواند منجر به تعلیق کمکهای نظامی ایالات متحده به اوکراین شود.
در همین حال، دیپلماتهای اروپایی اشاره کردند که روبیو در نشستهای پاریس، سخنی از افزایش فشار بر روسیه به میان نیاورده است.
به گفته یک دیپلمات اروپایی، «اینطور به نظر میرسید که روبیو و ویتکاف تحت فشار زیادی از سوی ترامپ قرار دارند و این فشار را به سایر طرفهای ذینفع منتقل میکنند.»
واقعیت: در حالی که اوکراین به سرعت با طرح ترامپ برای آتشبس ۳۰ روزه موافقت کرده است، روسیه با کندی در این زمینه عمل کرده و با استناد به برتری نظامی خود، شروطی را برای هرگونه توافق صلح تعیین کرده است. با این اوصاف، به نظر نمیرسد که کرملین نگرانی چندانی از خروج احتمالی ترامپ از روند دیپلماسی داشته باشد.
وضعیت کنونی: ایالات متحده هنوز به طور کامل از این پرونده خارج نشده است.
وزارت امور خارجه اعلام کرده است که روبیو و ویتکاف در جریان نشستهای پاریس، چارچوبی را برای یک توافق صلح احتمالی به منظور پایان دادن به جنگ ارائه کردهاند.
روبیو در حال حاضر منتظر دریافت پاسخ از کییف و مسکو است.
منبع : اکسیوس