
باشگاه خبرنگاران جوان؛ عاشوری - آلوچه یا گوجه سبز نخستین محصول درختی است که در فصل بهار در گیلان برداشت میشود. برداشت این محصول از باغهای استان معمولا از ماه اردیبهشت آغاز میشود و تا تیر ماه ادامه دارد.
طبق مشاهدات میدانی ما و گزارش شهروند خبرنگاران و برخی کانالهای محلی، امسال با توجه به شرایط آب و هوایی در برخی نقاط استان گیلان از جمله رشت و شفت درختان آلوچه زودتر از موعد معمول میوه نوبرانه دادهاند.
در گویش گیلکی مناطق مختلف استان گیلان به گوجه سبز، «آلوچه»، «هالی» یا «خولی» میگویند و این میوه سبز، آبدار و خوشمزه را با چاشنی لذیذ و معروف شمال به نام «دَلار» مصرف میکنند.
«دَلار» ترکیبی از سبزیهای خوش طعم و معطر محلی مانند خالیواش، چوچاق و به ویژه نعناع کوبیده شده و نمک است. علاوه بر این از آلوچه در گیلان محصولاتی چون لواشک، ترشی و رب نیز تهیه میشود.
همچنین یکی از غذاهای محلی گیلان با آلوچه درست میشود و «هَلو آبِی»، «هالی اوئی» یا «هَلی آو» نام دارد. در این غذای آبکی علاوه بر آلوچه پخته شده، شکر و آب، انواع سبزیهای معطر شمال شامل نعناع، چوچاق، برگ بو، پونه، جعفری، گشنیز و ... به کار برده میشود.
به گفته کارشناسان، مصرف گوجه سبز (آلوچه) باعث بهبود گوارش، جلوگیری از کم خونی، تقویت دستگاه ایمنی، سلامت دهان و دندان، لاغری و ... است، زیاده روی در مصرف این میوه منجر به مسمومیت غذایی و برخی بیماریهای گوارشی خواهد شد.