
باشگاه خبرنگاران جوان - ۱۴۰۳ در حالی سپری شد که با گذشت تنها سه ماه از آغاز سال و شهادت آیتالله رئیسی رئیس جمهور وقت، کشور در مسیر انتخاباتی زودهنگام قرار گرفت و در پی آن واقعه و شرایط اقتصادی حاکم و تنگناهای اعتباری، برخی اقدامها و برنامههای دولت سیزدهم نیمه کاره ماند.
در پی آن حادثه بخش مهمی از فصل کاری در منطقه از تیر تا آبان با برگزاری ۲ دوره انتخابات و برگزیده شدن مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور و انتصاب مسعود امامی یگانه به عنوان استاندار جدید اردبیل همزمان شد.
مسائل اقتصادی حاکم نیز در چنان شرایطی بر تخصیص اعتبارات و تسهیلات اثر گذاشت تا برخی از پروژههای تاثیرگذاری که سالها جزو مطالبات مردم منطقه بود، مانند پروژههای راهآهن اردبیل- میانه، تعریض مسیر اردبیل- آستارا (تکمیل تونل)، تکمیل شبکه بزرگراهی به ویژه در شمال استان و نهضت ملی مسکن به سرانجام نرسد.
با وجود همه اینها اقدامات و خدمات خوبی در مسیر عمران و توسعه استان اردبیل در سال ۱۴۰۳ رقم خورد و مروری بر اخبار یک سال گذشته نشان میدهد، برخلاف گذشته که بیشتر تمرکز مسئولان بر مرکز استان قرار داشت، این بار سایر شهرستانها و به ویژه نقاط روستایی کانون پروژههای عمرانی و خدماترسانی از جمله در حوزه آب، مسکن، برق و انرژی، ارتباطات و ورزش قرار گرفت.
یکی از خبرهای خوبی که سال گذشته برای مردم استان اردبیل و به نام مغان رقم خورد، این بود که منطقه مغان دارای میدان نفتی شد و میدان نفتی "اورتا داغ" در مجموعه شرکت نفت کشور به ثبت رسید.
تعیین تکلیف بحث نفت در منطقه مغان از دیرباز جزو مطالبات مردم به ویژه در منطقه مغان بود که در سه سال گذشته مطالعات اکتشافی آن تکمیل شد و امروز با قاطعیت میتوان گفت، استان اردبیل در منطقه مغان دارای میدان نفتی است.
ثبت این منطقه با ظرفیت تولید حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ بشکه در روز مدنظر قرار گرفت و به گفته مسئولان مربوطه، پیگیریها برای احداث پالایشگاهی با ظرفیت پنج هزار بشکه در مغان در دست انجام است.
شرکت شهرکهای صنعتی استان اردبیل سال گذشته از آمادهسازی ۶۰ هکتار از فاز توسعه شهرک صنعتی شماره ۲ اردبیل برای اجرای طرحهای تولیدی و صنعتی با اعتبار بیش از ۲ هزار میلیارد ریال خبر داد.
جدولبندی و زیرسازی معابر، اجرای پست برق ۶۳ کیلوولت با ظرفیت ۴۰ مگاوات و خط توزیع برق فشار متوسط هوایی، احداث ساختمان فناوری و کسب و کار و اجرای مدول دوم تصفیهخانه از جمله پروژههای در دست اجرا در این راستا بود.
شهرک صنعتی شماره ۲ اردبیل که با مساحت بیش از ۷۰۰ هکتار به عنوان بزرگترین و مهمترین شهرک صنعتی استان محسوب میشود، علاوه بر تبدیل شدن به قطب تولید، بخش قابل توجهی از اشتغال استان را هم به خود اختصاص داده است.
تلاش برای محرومیتزدایی با تمرکز بر نقاط روستایی اقدام مهم دیگر دولت در استان اردبیل در سال ۱۴۰۳ بود که برای نمونه میتوان به آغاز طرح مقاومسازی و نوسازی مسکن روستایی در ۱۲ شهرستان از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اشاره داشت.
همچنین افزایش مبلغ تسهیلات بانکی طرح مقاومسازی مسکن روستایی به حدود سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال با بهره پنج درصد و اقساط ۲۰ ساله گام مهمی در مقاومسازی مسکن روستایی در استان اردبیل بود.
این اقدام در حالی صورت گرفت که نرخ مقاومسازی مسکن روستایی در استان اردبیل ۶ درصد بیشتر از میانگین کشوری (۵۸ درصد) و حدود ۶۴ درصد بود و با وجود شناسایی ۱۰۲ هزار واحد مسکونی روستایی، بیش از ۶۶ هزار واحد مقاومسازی شده است.
سال گذشته همچنین پنج طرح منظومه توسعه روستایی در استان اردبیل در راستای اشتغالزایی و توانمندسازی اقتصاد روستاها از جمله در قالب پایدار کردن اشتغال روستاییان به صورت درگیر کردن در تولید زنجیره تامین نهادهها از مرحله تولید تا بازار فروش همچنین سازماندهی سلسله مراتبی خدمات و پیریزی نظام استقرار مناسب سکونتگاههای روستایی همراه با پراکنش بهینه جمعیت از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه و ۲ مورد از آنها وارد مرحله اجرایی شد.
طرح منظومه روستایی که با هدف توسعه یکپارچه، هماهنگ و فراگیر روستاها در دستور کار قرار گرفته بود، در بخش شاهرود خلخال، بخش مرکزی شهرستان کوثر، بخش اسلامآباد شهرستان پارسآباد، بخش قصابه شهرستان مشگینشهر و بخش هیر شهرستان اردبیل تهیه شد.
بنابر اعلام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، قرار است در یک بخش از هر شهرستان دوازدهگانه استان اردبیل دستکم یک طرح منظومه روستایی به اجرا درآید و در همین راستا تا کنون طرح منظومه روستایی بخش شاهرود خلخال و بخش هیر اردبیل وارد مرحله اجرا شده و نتایج آن در حال احصا و ارزیابی است.
عملیات اجرایی پروژه بازار بزرگ آهنفروشان اردبیل سال گذشته بر اساس آییننامه ساماندهی مشاغل و اصناف مزاحم شهری در محدوده سهراه کورائیم بعد از کارخانه آسفالت شهرداری با میزان سرمایهگذاری ۲۰ هزار میلیارد ریال کلنگزنی شد.
برای بازار جدید آهنفروشان اردبیل که نخستین از نوع خود در استان بهشمار میرود، تجهیز به امکاناتی مانند جایگاه سوخت، بانک و خودپرداز، توقفگاه خودروهای سبک و سنگین، پاسگاه نیروی انتظامی، ایستگاه آتشنشانی، فضای استراحت رانندگان، سرویس بهداشتی، خدمات تجاری، فضای سبز، سالن غذاخوری و فروشگاه در نظر گرفته شده است.
این پروژه پس از حدود ۲ دهه بلاتکلیفی قرار است در زمینی به گستره ۳۱ هکتار با زیربنای نزدیک به ۷۸ هزار مترمربع در مدت سه سال به اجرا درآید تا همه فعالان عمدهفروشی و خردهفروشی به صورت متمرکز در آن مستقر شوند.
سال گذشته همچنین گلخانه تحقیقات سیبزمینی و سردخانه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در راستای تولید رقم جدید سیبزمینی با عملکرد بالا و سازگار با کمآبی، سرما و تنشهای محیطی و جلوگیری از خروج ارز از کشور و قطع وابستگی به بذرهای وارداتی در هفته جهاد کشاورزی افتتاح شد.
معرفی ارقام جدید که دارای ظرفیت عملکرد بالاتر از ارقام موجود باشد، از ضرورتها و برنامههای اصلاح نباتات بوده و دستیابی به ارقام سیبزمینی با عملکرد بالاتر از ارقام موجود و دارای سایر صفات مطلوب زراعی نظیر مقاومت به تنشهای محیطی زنده و غیرزنده به خصوص تحمل کمآبی و سرما و نیز سازگاری بالا از اصلیترین اهداف بهنژادی سیبزمینی در کشور است.
بر این اساس تولید بذر سیبزمینی در این واحد در فضایی به مساحت ۳۳۲ مترمربع با ارزش ۲۰ هزار بذر حقیقی و ۵۰ هزار گیاهچه سیبزمینی که با سرمایهگذاری ۱۱ میلیارد ریالی از ۲ سال پیش آغاز شده بود، به مرحله نهایی رسید.
در کنار این مجموعه تولیدی مهم، یک سردخانه مجهز به شرایط نگهداری بذر مینیتیوبر به مساحت ۲۷ مترمکعب و ظرفیت ۲۰۰ هزار بذر با سرمایهگذاری سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی در مدت ۲ سال احداث شد که با بهرهبرداری از این طرح گلخانهای، دستیابی به رقم جدید با فناوری تولید بذر و نگهداری آن با حداقل هزینه و زمان محقق گردید.
سال ۱۴۰۳ همچنین یک واحد تحقیقات و تولید محصولات کشاورزی در شهرک گلخانهای سامیان اردبیل به مساحت ۶ هزار مترمربع با اختصاص ۸۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی، ۱۰ میلیارد ریال اعتبار ملی و ۱۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی افتتاح شد.
در این واحد گلخانهای که با مجموع سرمایهگذاری ۱۲۰ میلیارد ریالی در مدت ۲.۵ سال از سوی یک بانوی کارآفرین احداث شد، گیاهان دارویی قابل کشت در گلخانه با همکاری مراکز علمی و دانشگاهی و شرکتهای دانشبنیان تولید میشود.
این واحد گلخانهای مجهز به سامانه هیدروپونیک با واحد سردخانه مورد نیاز و خط فرآوری و بستهبندی محصولات تولیدی است و در روند تولید و تحقیقات این واحد گلخانهای پنج نفر به صورت مستقیم و ۲ نفر به صورت غیرمستقیم مشغول فعالیت هستند.
همچنین عملیات اجرایی ۱۲ طرح گردشگری استان اردبیل با سرمایهگذاری هفت هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال و ظرفیت اشتغال ۲۴۵ نفر در سال ۱۴۰۳ به پایان رسید و ۳۲۱ تخت نیز به ظرفیت مراکز اقامتی استان اضافه شد.
این پروژهها که با سرمایهگذاری بخش خصوصی و حمایت ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اجرا شد شامل انواع هتلها، مرکزهای اقامتی، اقامتگاههای بومگردی و مجتمعهای گردشگری است که بهرهبرداری از آنها میتواند تاثیر بسزایی در توسعه گردشگری استان داشته باشد.
در حالی که اردبیل به لحاظ سرانه فضای آموزشی کمترین میزان سرانه را در سطح استان دارد، در سال ۱۴۰۳ عملیات احداث همزمان پنج باب مدرسه ۱۵ کلاسه با مجموع ۷۵ کلاس درس در شهرستان اردبیل با حضور جمعی از مسئولان استانی آغاز شد.
با توجه به اینکه محرومیت شهر اردبیل از نظر فضاهای آموزشی نسبت به سایر نقاط استان بالاتر است، برنامه اجرایی برای جبران این کمبود تدوین شده که بر اساس آن ۲ هزار کلاس درس جدید با کمک خیران و منابع دولتی در سریعترین زمان ممکن احداث خواهد شد.
بر اساس برنامه تدوین شده ۵۰۰ کلاس درس با تامین اعتبار دولتی از محل منابع اعتبارات ملی و استانی در مدت سه سال قرار است احداث شود و مقدمات ساخت ۱۰۰ کلاس درس از سوی خیران نیز در سال گذشته فراهم گردید و یک هزار کلاس درس مورد نیاز دیگر استان نیز از محل اعتبارات طرح مولدسازی و فروش اموال و املاک آموزش و پرورش تامین اعتبار شده و احداث خواهد شد.
۴۵۵ طرح شامل ۵۵ واحد مسکن، چهار خانه و مرکز نگهداری و مشاوره و ۳۹۶ طرح اشتغال جامعه هدف به مناسبت گرامیداشت هفته بهزیستی با شعار «نهضت حسینی خدمت مردمی» سال گذشته در استان اردبیل افتتاح شد.
طرحها از جمله شامل واحدهای مسکن و اشتغال مددجویان، چهار واحد مسکن مددجویان و ۳۵ واحد اشتغالزایی برای جامعه هدف در شهرستان اصلاندوز، سه واحد مسکن و ۳۰ واحد اشتغال مددجویان در شهرستان سرعین، ۱۴۵ واحد مسکن و اشتغال جامعه هدف در شهرستان مشگینشهر، افتتاح گروههای همیار زنان سرپرست خانواده در شهرستان نیر و موارد مشابه در مناطق دیگر استان بود.
سال گذشته به مناسبت عید سعید غدیر خم ۲۳۰ سری جهیزیه در قالب طرح «چله خدمت» بین نوعروسان زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در استان اردبیل توزیع گردید.
بنابر اعلام کمیته امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل، ارزش ریالی هر سری جهیزیه ۳۵۰ میلیون ریال بود که برای تامین و تهیه ۲۳۰ سری جهیزیه در مجموع بیش از ۸۰ میلیارد ریال هزینه شد.
جهیزیه اهدایی نیکوکاران شامل یخچال، اجاق گاز، ماشین لباسشویی، جارو برقی و تلویزیون بود که در اختیار نوعروسان قرار گرفت و به منظور حمایت از کالاهای تولید داخل، تمامی لوازم اساسی اهدایی برای نوعروسان ساخت ایران بود.
طرح آبرسانی به شهر آراللو از توابع شهرستان اردبیل که مصرف آب شرب و بهداشتی یک هزار و ۱۰۰ خانوار را تامین میکند، سال گذشته در آیینی با حضور مسئولان ملی و استانی به بهرهبرداری رسید.
این طرح با هدف تامین آب سالم و بهداشتی شهر آراللو تا افق سال ۱۴۲۰ اجرا شد که جمعیتی در حدود سههزار و ۶۰۰ نفر را پوشش میدهد و شرکت آب و فاضلاب استان اردبیل برای اجرا و تکمیل طرح ۴۰ میلیارد ریال هزینه کرد.
برای تامین آب این طرح یک حلقه چاه به عمق ۱۸۰ متر حفر شد که ظرفیت آبدهی آن هشت لیتر بر ثانیه است و یک باب ایستگاه پمپاژ نیز برای تقویت جریان آب احداث و تجهیز شد.
خط انتقال گاز ۲۴ اینچ اردبیل- گرمی با اعتبار افزون بر ۱۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال هم در سال ۱۴۰۳ افتتاح شد که برای بالا بردن ظرفیت انتقال منطقه گرمی و پایین دست تا اصلاندوز به طول ۷۶ کیلومتر تعریف شده است تا نیازهای بخش صنعتی، اداری، تجاری به ویژه کشاورزی و شهرکهای صنعتی را پاسخگو باشد.
همچنین خط لوله ۱۵۰ کیلومتری از رشت تا ورودی استان اردبیل با قطر ۳۰ اینچ در منطقه چلوند در دست اجرا است که شریانهای گاز استان را تامین و تضمین خواهد کرد.
بنابر اعلام ادارهکل هواشناسی استان اردبیل، سال گذشته همچنین بهروزترین تجهیزات اندازهگیری عمق برف با استفاده از فناوری اولتراسونیک برای نخستین بار در استان در ایستگاههای حیران و الماس نصب گردید و گردنههای کجل و صائین و ایستگاه کوهستان آلوارس جزو اولویتهای این ادارهکل برای نصب این تجهیزات اعلام شد.
با توجه به اینکه عمق برف یک مولفه مهم برای تحلیل و پیشبینی شرایط آب و هوایی است و باید به طور منظم اندازهگیری شود، سنسور برف سنج اولتراسونیک برای ثبت دقیق، مستمر و بدون تماس عمق برف با طراحی قوی با یک سیستم بهروز و بسیار مناسب در استان نصب شد.
اندازهگیری مداوم قابل اعتماد و بدون تماس سنسور برای شرایط محیطی کوهستانی، غشای سرامیکی مقاوم، مهر و موم شده و بدون تعمیر و نگهداری با سپر محافظ در برابر یخ و برف و فیلتر برف و بارندگی با استفاده از تحلیل طیف هوشمند از ویژگیهای این تجهیزات است.
در سال ۱۴۰۳ عملیات احداث ۶ نیروگاه کوچک تولید برق (سیاچپی) در ۶ روستای شهرستان اردبیل با پیشبینی سرمایهگذاری سه هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال آغاز شد.
این نیروگاهها در روستاهای امیدچه، شهریور، هلآباد، تعاونی بالغلو چای و تعاونی تسنیم با مجموع ظرفیت تولید ۱۸ مگاوات برق احداث میشود و با تکمیل احداث آنها برق منطقه در موارد اضطراری تامین شده و در کنار برق واحدهای مختلف خانگی و صنعتی به شکل پایدار تامین خواهد شد.
به گفته مسئولان مربوطه هر چند تولید برق در استان اردبیل بالاتر از میزان مصرف آن است ولی با توجه به نیاز شدید شبکه سراسری به تامین برق پایدار، مازاد تولید این استان در اختیار شبکه و مصرف سایر استانها قرار میگیرد.
سال ۱۴۰۳ منبع تامین آب گرمی با بهرهبرداری از طرح برداشت و انتقال آب از روستای تنگ به این شهر افزایش یافت که به گفته مسئولان امر، این طرح در واقع عملیات زهکشی برای آبرسانی به شهر گرمی بود.
عملیات اجرای این طرح از سال ۱۴۰۱ آغاز و یک هزار و ۳۰۰ متر لولهگذاری و ۹ حوضچه شیرآلات احداث شد که بر حسب فصول پر آب یا کم آب از ۲۰ تا ۱۰۰ لیتر در ثانیه آب را به شهر گرمی منتقل خواهد کرد.
این طرح که با تخصیص ۸۰ میلیارد ریال اعتبار به اجرا درآمد، در واقع ظرفیت جدیدی برای تامین آب شهر گرمی است و آب سالم و پایدار ۳۲ هزار نفر از جمعیت گرمی را تا افق سال ۱۴۲۰ تامین خواهد کرد.
سال گذشته همچنین طرح آبرسانی به ۶ روستای بخش مرکزی شهرستان گرمی با افق تامین آب سالم و پایدار تا سال ۱۴۲۰ به بهرهبرداری رسید و آب روستاهای مغوان، دریامان، مجیدلو، داش بلاغ، شوربلاغ و چوندرق علیا از مجتمع آبرسانی شهید بالازاده با صرف ۹۰ میلیارد ریال مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
این طرح آبرسانی با ۱۳ کیلومتر خط انتقال، چهار کیلومتر شبکه توزیع، چهار مخزن با ۲۵۰ مترمکعب گنجایش قرار است آب سالم یک هزار و ۸۰۰ نفر در قالب ۳۵۰ خانوار را تامین کند.
هشتاد و پنجمین کتابخانه عمومی استان اردبیل با اختصاص ۳۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای تجهیز آن به مناسبت هفته ترویج فرهنگ مطالعه با حضور مسئولان و دوستداران یار مهربان در بخش قصابه مشگینشهر افتتاح شد.
کتابخانه عمومی شهدای قصابه با بیش از ۱۴۵ مترمربع مساحت دارای بخشهای مرجع، نشریات، سالنهای مطالعه مجرا آقایان و بانوان، کودک و نوجوان و مخزن کتاب بوده و به جدیدترین امکانات کتابخانهای مجهز شده است.
در حال حاضر ۶۷ باب کتابخانه عمومی و ۱۷ باب کتابخانه مشارکتی در استان اردبیل فعال است و با افتتاح کتابخانه عمومی قصابه، تعداد کتابخانههای عمومی و مشارکتی استان به ۸۵ باب رسید.
طرح هادی روستایی در سال گذشته با وجود محدودیتهای اعتباری در ۱۳۵ روستای استان اردبیل اجرا شد و برخی از آنها هم به مرحله بهرهبرداری رسید که در اجرای این تعداد طرح هادی افزون بر ۸۲ هزار مترمربع آسفالتریزی انجام شد.
میزان اعتبار مصوب برای اجرای طرح هادی در روستاهای استان اردبیل حدود ۲ هزار میلیارد ریال بود که از این مبلغ، یک هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال برای توسعه و عمران روستاهای استان هزینه شد.
اجرای ۱۷۰ پروژه طرح هادی در روستاهای استان اردبیل با اعتبار حدود ۹ هزار میلیارد ریال نیز برای سال جاری پیشبینی میشود.
کلنگ احداث ساختمان نگهداری شیرخواران و نوزادان بیسرپرست و بدسرپرست در اردبیل با همت یک سرمایهگذار و خیر سال گذشته در راستای اجرای ماده ۲۳ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و با هدف افزایش ظرفیت خدمترسانی به جامعه هدف آغاز شد.
ساختمان شیرخوارگاه در زمینی به مساحت ۱۶۴ متر احداث میشود و تمام مراحل ساخت آن با مساعدت خیر و سرمایهگذاری نیکاندیش انجام خواهد گرفت و به عنوان دومین شیرخوارگاه در استان فعالیت خواهد کرد.
بنابر اعلام ادارهکل بهزیستی استان اردبیل تعدادی از کودکان و نوزادان بیسرپرست یا بدسرپرست از سوی بهزیستی اردبیل نگهداری میشوند و بیش از ۴۷۱ درخواست فرزندخواندگی از سوی زوجین فاقد فرزند در سامانه مربوطه ثبت شده است که از میان آنها ۲۱ زوج حائز شرایط پشت نوبت هستند.
سال گذشته همچنین بهرهبرداری آزمایشی از طرح آبرسانی ناحیه صنعتی پارسآباد با اعتبار افزون بر ۳۵۰ میلیارد ریال آغاز شد که شامل ایستگاه پمپاژ آب، مخزن زمینی یک هزار مترمکعبی، مخزن هوایی ۱۰۰ مترمکعبی و خط انتقال آب به طول ۵.۵ کیلومتر است.
برآورد بهروز انجام این طرح بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال بوده و اجرای آن گامی مهم در تامین آب مورد نیاز واحدهای تولیدی است که به طور حتم منجر به رونق تولید و اشتغال در این ناحیه صنعتی و شهرستان پارسآباد خواهد شد.
مساحت ناحیه صنعتی پارسآباد ۱۰۰ هکتار است و با توجه به وجود محصولات متنوع باغی و کشاورزی، این ناحیه صنعتی یکی از ظرفیتهای بالقوه و محلی مناسب برای حضور سرمایهگذاران و استقرار صنایع تبدیلی در شهرستان پارسآباد به شمار میرود.
حدود ۱۱۲ هزار جلد سند در سال ۱۴۰۳ برای واحدهای مسکونی واقع در بافت داخلی روستاها و شهرهای کوچک با جمعیت کمتر از ۲۵ هزار نفر استان اردبیل در راستای تثبیت مالکیت افراد، ساماندهی نظام کالبدی فضایی و مالکیت اراضی صادر شد.
طرح صدور سند مالکیت برای واحدهای مسکونی روستایی و شهرهای کوچک زیر ۲۵ هزار نفر با همکاری ادارهکل بنیاد مسکن و اداره کل ثبت اسناد و املاک استان آغاز شد و مراحل نقشهبرداری و صدور سند رایگان با نظارت این ۲ نهاد انجام میشود.
بنابر اعلام بنیاد مسکن اردبیل، در اجرای این طرح ۱۰۱ هزار جلد سند برای واحدهای مسکونی در روستاها و حدود ۱۱ هزار جلد سند نیز در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت این استان صادر شده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اردبیل نیز در سال گذشته از پیگیریهای این شرکت برای احداث شهرک انرژی خورشیدی در این استان در راستای رفع ناترازیها در حوزه تامین انرژی برق خبر داد.
برای احداث شهرک انرژی خورشیدی، چندین نقطه در استان اردبیل از سوی دستگاههای مربوطه شناسایی و معرفی شده است که در صورت دارا بودن شرایط لازم، بهترین مکان ممکن برای احداث آن انتخاب و تملک خواهد شد و پس از تملک اراضی مساعد و تامین زیرساختهای لازم، نسبت به واگذاری زمین به سرمایهگذاران واجد شرایط برای احداث نیروگاههای خورشیدی اقدام خواهد شد.
با توجه به هزینه بالای تولید برق در نیروگاهها و انتقال آن به دست مصرفکنندگان، استفاده از انرژیهای خورشیدی به گفته کارشناسان مربوطه مزیتهای غیرقابل انکاری دارد که از آن جمله میتوان به جلوگیری از هدررفت انرژی در خطوط انتقال و توزیع اشاره داشت.
داود شایقی، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل نیز از تدوین برنامه توسعه اقتصادی و اشتغال بیش از ۸۰۰ روستای این استان متناسب با ظرفیتها و استعدادهای محلی خبر داد.
این طرح در قالب ظرفیت هر روستا در زمینههای کشاورزی، دامداری، گردشگری و صنایع دستی اجرا میشود که تحقق آن زمینه اشتغال روستاییان و حتی مهاجرت معکوس را به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی، طرح توسعه اقتصادی و اشتغال در بازه زمانی پنج ساله در این ۸۰۰ روستای استان اردبیل اجرا میشود که اجرای آن به تمام دستگاههای مرتبط ابلاغ شده و متقاضیان میتوانند با مراجعه به دستگاههای مربوطه تسهیلات اشتغالزایی خود را دریافت کنند.
خط ویژه فرآوری، انجماد و بستهبندی آبزیان با چشم انداز صادراتی در مجتمع صنعتی گوشت اردبیل نیز با میزان سرمایهگذاری ۳۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۳ آغاز شد.
این واحد با توان بستهبندی و فرآوری روزانه ۱۰ تن ماهی تازه در کنار پنج تن ماهی منجمد و بستهبندی غیرهمزمان میگو احداث شده است و با راهاندازی این واحد تولیدی برای ۲۵ نفر اشتغال مستقیم و پایدار ایجاد شد.
با توجه به حجم تولیدات و تنوع تولید انواع آبزیان در منطقه، ایجاد مراکز فرآوری و بستهبندی در واقع گام بلندی در مسیر توسعه آبزیپروری، جلوگیری از زیان ناشی از عمدهفروشی و کنترل نوسانهای قیمتی محصولات بود.
از دیگر رویدادهای مهم سال گذشته استان اردبیل میتوان به راهاندازی نخستین موزهخانه روستایی با عنوان «ساوالان ایگیدلری» به عنوان دومین موزه خصوصی شهرستان مشگینشهر اشاره داشت.
این موزهخانه با مجوز ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل در شهر آلنی دایر شده و دارای طراحی، معماری، نشانههای فرهنگ و آداب مردان و زنان روستایی بوده و عناصر فرهنگی مربوط به سبک و شیوه زندگی، معیشت، پوشاک، باورها و اعتقادات زندگی روستایی را به نمایش گذاشته است.
در سالی که گذشت ۱۵ خانه ورزش روستایی و سه مدرسه شبانهروزی دخترانه عشایری در نقاط مختلف استان اردبیل با هدف همگانی کردن ورزش، ترویج و توسعه ورزشهای بومی و محلی، افزایش سلامتی جامعه، کاهش آسیبهای اجتماعی و مبارزه با مواد مخدر در روستاها تجهیز و راهاندازی شد.
ارزش تجهیزات ورزش ارسالی به هر خانه ورزش روستایی حدود ۴۰۰ میلیون ریال بوده و برای تجهیز این خانههای ورزش روستایی در مجموع حدود هفت میلیارد ریال هزینه شده است.
این خانههای ورزش روستایی با ۱۳ وسیله ورزشی مانند میز فوتبال دستی، میز، راکت و توپ تنیس روی میز، صفحه دارت، شطرنج، طناب، توپ فوتبال، توپ و تور والیبال و سایر وسایل مرتبط با بازیهای بومی محلی مانند لوازم بازی هفت سنگ و لوازم بازی دال پلان تجهیز شده است.
بهرهبرداری از فاز تکمیلی پیست اسکی اوجور شهرستان سرعین نیز به منظور تامین زیرساخت جشنوارهها و سرگرمیهای زمستانی در استان اردبیل در سال گذشته آغاز شد.
مجموعه رفاهی، گردشگری، ورزشی و تفریحی اوجور سرعین، ظرفیت مهمی برای برگزاری جشنواره های زمستانی و رقابتهای اسکی ملی و بین المللی است و قابلیت خارج کردن استان از گردشگری فصلی را دارد.
خانه تخصصی جودو نیز سال گذشته همزمان با دهه مبارک فجر در اردبیل بر اساس آمایش سرزمینی در یکی از مناطق کمبرخوردار شهر اردبیل افتتاح و در اختیار ورزشکاران قرار گرفت.
برای احیا و بازسازی و تهیه تجهیزات مورد نیاز خانه تخصصی جودو که در سالن ورزشی شهید مرتضی فخرزاده راهاندازی شد، در مجموع بیش از ۳۰ میلیارد ریال از محل اعتبارهای استانی و اعتبارهای وزارت ورزش و جوانان هزینه شده است.
منبع ایرنا