وزارت نیرو در آخرین روز سال ۱۴۰۳ و پس از پیگیری‌های فراوان مجوز خرید تضمینی شیرین‌سازی آب دریای خزر را صادر ‌کرد

باشگاه خبرنگاران جوان-تغییر رژیم بارش‌ها، گرمتر شدن دمای هوا و خشکسالی‌های مکرر منابع آب‌های زیرزمینی و سطحی را در اغلب مناطق کشور از جمله گلستان با محدودیت‌های قابل توجهی مواجه کرده است تا جایی که براساس آمار‌های ارائه شده از سوی مسئولان استانی، گلستان جزو چهار استان درگیر با تنش شدید آبی است.

هرچند در سال‌های اخیر اعتبارات تامین آب شرب و اجرای طرح‌های آبرسانی با جهش بی‌نظیری همراه بود، اما هنوز مردم این استان، در شهر‌ها و روستا‌ها با قطعی‌های گسترده و محدودیت‌های بسیار در تامین آب شرب مواجه هستند.

قطعی‌های ۱۵ ساعته آب شرب در مرکز استان (گرگان) که استاندار گلستان این موضوع را بار‌ها در دیدار با مسئولان کشوری مطرح کرده، مشت نمونه خروار است. با وجود اینکه مخازن چندده هزار مترمکعبی در سال‌های اخیر در گرگان احداث و چندین حلقه چاه آب نیز حفر و تجهیز شده است، اما هنوز هم قطعی آب ادامه دارد.
برخی مسئولان البته معتقدند اوضاع آب شرب در گرگان بهتر شده و ساعت قطعی‌ها کمتر شده، اما این دلیلش تنها به خاطر خرجی گزافی است که بی‌آبی بر روی دست مردم گذاشته و آنها را مجبور به خرید تانکر کرده تا ساعات بیشتری از روز را آب داشته باشند.

علاوه بر گرگان شرایط در شرق و غرب و شمال استان هم تعریف چندانی ندارد. روستا‌های بسیاری دچار کم آبی و قطعی آب شرب هستند. چالش‌های متعدد آبرسانی به شهرستان‌های گمیشان و بندرترکمن در غرب استان تا فشاری که کم‌آبی بر مردم ساکن در نوار مرزی و شهر‌های شرق استان از جمله کلاله تحمیل کرده بر کسی پوشیده نیست.

با توجه به کاهش سطح آبخوان‌های نیمه عمیق و عمیق استان و تهدید جدی فرونشست زمین، همچنین عدم ساخت سد‌ها برای مصرف شرب در این استان، یکی از راه‌های تامین آب شرب که در طرح جامع استان نیز بر آن تاکید شده استفاده از ظرفیت شیرین سازی آب دریای خزر است.
در دولت سیزدهم مجوز شیرین‌سازی آب دریای خزر برای استان گلستان صادر شد، اما به دلیل شهادت رئیس‌جمهور شهید آیت الله رئیسی و برگزاری انتخابات و غیره، صدور مجوز خرید تضمینی با وقفه مواجه شد و البته با پیگیری‌های زیاد مجمع نمایندگان و استاندار بالاخره در آخرین ساعات سال ۱۴۰۳ وزارت نیرو، این مجوز را صادر کرد.

براساس طرح جامع آب شرب گلستان، این استان در افق ۱۴۲۵ به حدود ۱۸۲ میلیون مترمکعب آب شرب نیاز دارد که ۱۴۶ میلیون مترمکعب آن از منابع زیرزمینی و سد‌هایی که اکنون در دست احداث قرار دارد و همچنین ۳۶ میلیون مترمکعب آن از محل شیرین‌سازی تامین خواهد شد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای گلستان در این باره اظهارکرد: وزارت نیرو با احداث مدول اول آب شیرین‌کن با ظرفیت ۱۵ هزار مترمکعب در شبانه روز و با استفاده از خطوط انتقال موجود موافقت کرد.

ایرج حیدریان درباره تامین مالی این طرح گفت: یک سوم اعتبار موردنیاز پس از بهره برداری از آب شیرین کن به صورت خرید تضمینی آب استحصالی توسط دولت از محل ردیف خرید تضمینی آب و پساب تامین خواهد شد.

وی افزود: همچنین یک سوم منابع موردنیاز نیز از محل خودگردان کردن پروژه‌ها و جایگزینی با پروژه‌های موجود و مابقی اعتبار موردنیاز نیز از محل اعتبارات استانی و از طریق مولدسازی دارایی‌های استان تامین خواهد شد.

وی ابراز امیدواری کرد که عملیات اجرایی شیرین سازی آب دریای خزر در استان گلستان با مشارکت سرمایه‌گذاران در نیمه نخست امسال آغاز شود.

منبع: تسنیم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.