
میثم شهسواری عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه جیرفت گفت: آشنایی کودکان و نوجوانان با باستان شناسی و میراث فرهنگی و آموزش صحیح آن ها، زمینه را برای ارتقای حس هویت و تعلق به سرزمینشان فراهم کرده و نهایتا به به حفظ و حراست میراث فرهنگی در دراز مدت منجر خواهد شد.
او افزود: باستان شناسان، میتوانند با ارتباط با مدارس، کمک شایانی به تغییر ذهنیت و دیدگاه دانش آموزان نسبت به میراث فرهنگی ایجاد نمایند.
شهسواری بیان کرد: باستان شناسی در دهههای اخیر تلاش کرده است تا با تعریف مبانی جدید، عموم جامعه را در تحقیقات باستان شناسی، به عنوان مخاطب مشارکت دهد، به گونهای که نتایج حاصل از مطالعات باستان شناسی برای زندگی جوامع امروز مثمر ثمر باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت گفت: در طی سالهای اخیر، عواملی، چون حس هویت، تعلق به مکان و احساس خوشایند از زندگی در جامعه، به عنوان فاکتورهایی مهم در رفاه اجتماعی جوامع در نظر گرفته شده است، که در این راستا میراث فرهنگی میتواند نقش مهمی را ایفا نماید.
او افزود: میراث فرهنگی به عنوان مواد فرهنگی با اثر گذاری اجتماعی، قادر به ایجاد هویت جمعی و فردی، احساس تعلق به مکان و جامعه، مسئولیت پذیری در قبال جامعه و افزایش انسجام اجتماعی میباشد.
میثم شهسواری گفت: در این میان با آموزش مفاهیم میراث فرهنگی و باستان شناسی به دانش آموزان به صورت هوشمند و عملی، میتوان علاوه بر ایجاد علاقه و جذابیت در یادگیری تاریخ و میراث فرهنگی، حس هویت، مکان، تعلق و در نهایت حس خوشایند از زندگی در جامعه را در بین آنها توسعه بخشید.
حمید عزیزی کارشناس باستان شناسی و استاد دانشگاه با ابراز خرسندی گفت: به نظر میرسد به دلیل ذات استدلالی باستان شناسی در تحلیل مواد فرهنگی، بتوان قوه استدلال وتحلیل دانش آموزان را تقویت کرد و بسیار خوشحالیم که برای آینده داران میراثفرهنگی گام موثری برمیداریم داریم.
او افزود: همچنین میتوان از طریق انجام برخی از فعالیتها به صورت گروهی در موزه و یا در محل سایت باستان شناسی، حس مشارکت و کار گروهی را در بین دانش آموزان ارتقا بخشد.
حمید عزیزی بیان کرد: در نهایت با توجه به آشنا شدن دانش آموزان با میراث فرهنگی و اهمیت آن، میتوان با آموزش صحیح به آن ها، حس هویت، تعلق و وابستگی به میراث شهرشان را در بین آنها ارتقا بخشید این مورد میتواند در حفظ و حراست پایدار از میراث فرهنگی اثر گذار باشد.
حمید عزیزی بیان کرد: در راستای تفاهم نامه منعقد شده بین دانشگاه جیرفت و آموزش پرورش و همچنین اهمیت این موضوع برای قشر دانش آموزی، از سوی اینجانب پیشنهادی به دانشگاه ارائه و مورد تایید قرار گرفت و هدف اصلی خود را آگاهی بخشی در زمینه میراث فرهنگی و باستان شناسی برای دانش آموزان بیان میکنم.
مژگان سنجری مدیر موسسه فرهنگی و هنری پدیده سخن و مجری طرح گردشگری کودک در جیرفت گفت: طرح گردشگری کودک برای دانش آموزان اهمیت فراوان و فواید متعددی برای آنها دارد.
سنجری بیان کرد: طی دو روز کارگاه آموزشی باستان شناسی برای ۲۵۰ نفر از دانش آموزان در مدارس دوره دوم دبستان دخترانه و پسرانه سما با حضور دکتر حمید عزیزی استاد دانشگاه جیرفت برگزار شد.
او افزود: این طرح در جنبههای مختلف از جمله: جنبه آموزشی و شناختی، جنبه اجتماعی و عاطفی، جنبه فرهنگی و هویتی بررسی و اجرا میشود.
مژگان سنجری گفت: از سال ۱۴۰۱ تا کنون تمام بخشهایی که این طرح را اجرا کردیم با هماهنگی اداره میراث فرهنگی و گردشگری انجام شده است.
مدیر موسسه فرهنگی هنری پدیده سخن گفت: در بخش آموزشی این طرح، گروه باستان شناسی دانشگاه جیرفت توسط اساتید برجسته دانشگاهی با هماهنگی دکتر میثم شهسواری و آموزش دکتر حمید عزیزی برای دانش آموزان کارگاههای آموزشی برگزار شده است.
مژگان سنجری افزود: تاکنون بخشهای مختلفی از طرح گردشگری کودک را در جیرفت اجرا کردیم ازجمله: جشنواره بادبادکها در شهر قدیم جیرفت، اجرای برنامه گردشگر کودک در موزه جیرفت، اجرای برنامه میراث بان در کنارصندل و حضور دانش آموزان در کنارصندل، بازدید از موزه در مناسبهای مختلف و همچنین آموزش در زمینه میراث فرهنگی و باستان شناسی برای دانش آموزان در مدارس.
مدیر موسسه پدیده سخن ضمن تشکر از مدیران مدارس بویژه مدارس سما جهت استقبال از این طرح بی نظیر ابراز امیدواری کرد و گفت: امیدوارم آموزش و پرورش برای اجرای هرچه بهتر برنامههای متفاوت در زمینه میراث فرهنگی و طرح گردشگری کودک همکاری بیشتری داشته باشد.