![قیمت طلا به یک رکورد جدید صعود کرد](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339410_982.png)
باشگاه خبرنگاران جوان؛ عاشوری – حدود ۲ هفته دیگر وارد ماه مبارک رمضان میشویم، آغاز سال نو هم که نزدیک است و گرانی هر روز بر یک کالا و خدمات و جنس در بازار کشور سایه میاندازد، افزایش قیمت برنج طی روزهای گذشته، اما «باز هم همان حکایت همیشگی» است.
تقریبا همه این را میدانند که اغلب کشاورزان برای تأمین نقدینگی ناچار به فروش محصول خود در زمان برداشت آن هستند، پس افزایش ناگهانی قیمت برنج در زمانی که محصول داخلی عمدتا در اختیار واسطهها قرار دارد، چه علتی میتواند داشته باشد؟
افزایش قیمت برنج ساختگی و سودجویانه است
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه جلسه روز گذشته هیئت دولت علت افزایش قیمت برنج در بازار را ساختگی دانست و گفت: به صراحت میگویم این افزایش قیمت متأسفانه ساختگی بوده و از سوی عدهای محتکر رخ داده است.
جهاد کشاورزی در حوزه نظارت بر واردات برنج به درستی عمل کند
علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در خصوص افزایش قیمت برنج در بازار در گفتوگو با خانه ملت گفت: از حدود نیاز ۳ میلیون تنی برنج کشور در سال، بیش از ۲ میلیون تن در داخل تولید و مابقی آن از طریق واردات تأمین میشود.
او با تأکید بر اینکه میزان واردات برنج هم باید با نگاه تأمین نیاز بازار و تقویت تولید داخلی باشد، افزود: برخی وارد کنندگان به امید افزایش قیمت برنج وارداتی را ترخیص و توزیع نکردند و موجب تلاطم در بازار برنج شدند.
تشدید نظارتها از التهابات بازار برنج جلوگیری میکند
قاسم پیشهور، رئیس اتاق اصناف کشاورزی هم چند روز پیش در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران اعلام کرد: بنا بر آمار و بررسیهای میدانی در تولید برنج در ۳ استان شمالی خودکفا هستیم و از طرفی شرایط به گونهای بود که در برخی استانها کشت راتون انجام شد، عمدتا به دلیل آنکه برنج فسادپذیر نیست، دلالان نسبت به دپوی آن اقدام کردند و در نهایت با کاهش عرضه بازار را ملتهب کردند.
به گفته او، در حالی که تولید برنج مناسب است و امسال وضعیت کشت به گونهای بود که امکان تأمین بازار وجود دارد و تنها دولت ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن واردات برای ذخایر استراتژیک باید انجام میداد.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی همچنین نوسان نرخ ارز را عامل اصلی التهابات بازار برنج دانست و افزود: التهابات بازار برنج در ماههای اخیر ناشی از نوسان نرخ ارز است، در حالی که با ثبات نرخ ارز شاهد این التهابات نیستیم.
پیشهور با بیان اینکه کشاورز هر کیلو برنج را با نرخ ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان عرضه کرده است، تصریح کرد: از این رو وزارت جهاد با تشدید نظارتها باید از التهابات قیمت جلوگیری کند.
کمبود برنج در کشور نداریم
صالح محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان شب گذشته در گفتوگو با صدا وسیما با اشاره به چالش اخیر گرانی برنج در استان و کشور گفت: پس از ۲ سال ناترازی در حوزه برنج و واردات بی رویه با پیگیریهای همه مسئولان و با دستور رئیس جمهور مبنی بر حمایت تولید داخل، امسال از زمان برداشت محصول برنج به مدت ۴ ماه واردات آن ممنوع شد.
او با بیان اینکه عمده کشاورزان گیلان در زمان برداشت برنج محصول خود را زیر ۱۰۰ هزار تومان فروختند، افزود: با توجه به اینکه این موضوع در کشور شفاف اعلام شد، اما اخیرا برنجهای تولید داخل از سوی افراد سودجو جمع آوری و انباشت شده و به بازار عرضه نمیشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان تصریح کرد: برای بازرسی و نظارت بیشتر بر بازار برنج و در راستای رسالت وظایف سازمانی با دستور استاندار گیلان امروز جلسه مشترکی با اداره کل صمت استان برگزار شد.
محمدی بر برخورد جدی با اخلالگران نظام تولید و تأمین برنج تأکید کرد و گفت: کشاورزان امسال بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰ تن برنج تولید کردند و خوشبختانه کمبودی هم در کشور با توجه به میزان واردات نداشتیم.
او همچنین با بیان اینکه برای بهبود شرایط و کنترل بازار برنج از واحدهای نگهداری برنج و انبارها بازرسی میشود و نظارتها تا پایان سال ادامه دارد، افزود: فروشندگان باید فاکتورهای قیمت خرید محصول از کشاورز را به بازرسان صمت و جهاد کشاورزی ارائه دهند.
بیشتر بخوانید
رئیس جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به قانون تجارت تصریح کرد: خرده فروشان باید ۱۰ تا ۱۱ درصد به قیمت خرید محصول از کشاورز و عمده فروشان با احتساب هزینه حمل ۴ درصد سود از فروش برنج داشته باشند.
صاحبان انبارها کالاهای خود را در سامانه جامع انبارها و کالا ثبت کنند
مهدی صادق پور، مدیر جهاد کشاورزی رودبار هم از بازرسی و بازدید میدانی از شالیکوبیهای این شهرستان خبر داد و با اشاره به اینکه این بازدیدها در راستای الزام این کارخانجات و انبارهای برنج به ثبت در سامانه جامع انبارها است، گفت: واحدهایی که اطلاعات انبار خود را ثبت نکنند، برنج انبار آنها مشمول قانون احتکار است.
او با بیان اینکه کارخانجات شالیکوبی برای ثبت مستمر اطلاعات ورود و خروج برنج در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا به نشانی www.nwms.ir مراجعه کنند، افزود: راهاندازی سامانه جامع انبارها در راستای اجرای ماده ۲۳ آییننامه اجرایی مواد ۵ و ۶ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام شده است.
آغاز طرح ضربتی کنترل قیمت برنج
طرح ضربتی کنترل قیمت برنج از سوی سازمان جهاد کشاورزی گیلان و اداره کل صمت استان با هدف کنترل سودجوییهای احتمالی و نظارت بر وضعیت موجودی انبارهای مشکوک به تخلفات احتمالی و جلوگیری از هرگونه سوء استفاده در این استان آغاز شده است.
اکیپهای بازرسی متشکل از بازرسان سازمان جهاد کشاورزی گیلان، بازرسان اداره کل صمت و بسیح اصناف استان به همراه کارشناسان مرتبط است.
با آغاز این طرح از کارخانجات و فروشگاههای عرضه کننده برنج در شهرستانهای رشت، صومعه سرا، خمام، رضوانشهر و ... نیز بازرسی به عمل آمد.
در این بازدیدها مواردی از جمله مقدار موجودی برنج در انبارها، فاکتورهای فروش برنج، نحوه ثبت اطلاعات در سامانههای نظارتی جامع انبار و جامع تجارت و ... مورد بررسی قرار گرفت و همچنین در خصوص افزایش ندادن خودسرانه قیمت برنج و پرهیز از هرگونه سوء استفاده از حباب قیمتی به وجود آمده تذکرات لازم داده شد.
تلاش برای کاهش التهاب قیمت در بازار برنج
سال گذشته تقریبا همین روزها بود که به دنبال جواب علت رکود بازار برنج در گیلان بودیم، واردات خارج از برنامه و اجرای کند خرید توافقی برنج ایرانی با وجود اختصاص تسهیلات، رکود سنگینی را بر بازار این محصول کشاورزی حاکم کرده بود و امسال هم در حالیکه شالیکاران گیلانی ماهها پیش محصول خود را در زمان برداشت فروختند، قیمت برنج با افزایش ناگهانی مواجه شده است.
در هر حال این مصرف کننده است که ضرر میکند و تولید کنندهای که انگیزه برنجکاری در او کاهش مییابد. در حال حاضر آرامش در بازار برنج همت، دقت و سرعت دستگاههای نظارتی را میطلبد تا سودجویان نتوانند با ایجاد کمبود و دپوی محصولات قیمتها را افزایش دهند.