باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا خدابنده - عباس دوستی عضو هیئت علمی گروه زیست شناسی و دکترای ژنتیک ملکولی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد گفت: بانک سلول (cell bank) مجموعهای است که انواع سلولهای انسانی، جانوری و گیاهی را ذخیره و نگهداری میکند و در حال حاضر با توجه به سرعت پیشرفت علم در کشور و نیاز مراکز تحقیقاتی به ذخایر زیستی، بزرگترین و پیشرفتهترین مرکز استاندارد " بانک سلول و کلکسیون میکروبی" دانشگاه های آزاد اسلامی در شهرکرد ایجاد شد.
وی افزود: مرکز بانک سلول و کلکسیون میکروبی دانشگاه آزاد اسلامی با هدف نگهداری، ذخیره طولانی مدت و تولید بیش از ۱۰۰ رده سلولی و ۷۰ نوع باکتری شناسنامه دار و انواع ویروس ها، DNA، پلاسمید و ... اقدام خواهد کرد؛ لذا تنوع بالای محصولات و خدمات یکی از مزایای ایجاد و راه اندازی این مجموعه میباشد.
دوستی اضافه کرد: محققان در سراسر کشور ، می توانند نیازشان به انواع ردههای سلولی استاندارد و مطمئن را از طریق این مرکز تامین کنند.
دوستی هدف از راه اندازی این مرکز را تامین سلول، بافت، میکروارگانیسمها و سایر منابع بیولوژیکی مورد نیاز محققان این واحد دانشگاهی و سایر دانشگاههای کشور، ذخیره و نگهداری ردههای سلولی و مجموعههای میکروبی و ایجاد یک بانک معتبر و استاندارد در سیستم دانشگاه آزاد اسلامی کشور و فروش و خدمات پیرامون این مجموعهها و کسب درآمدهای غیر شهریهای پایدار و رو به رشد عنوان کرد.
وی افزود: همچنین گسترش علم و دانش در سایه تاسیس این بانک زیستی و کمک به خودکفایی علمی و تحقیقاتی کشور در این زمینه و کسب اعتبار علمی و تحقیقاتی با تبدیل شرایط بالقوه موجود به شرایط بالفعل و ایجاد توانمندی پیشرفته در این مسیر از دیگر اهداف راه اندازی این مرکز است.
دوستی یاداور شد: با توجه به گسترش روز افزون تحقیقات پزشکی، زیستی و دارویی و نیاز این تحقیقات به سلولها و میکروارگانیسمهای مختلف، بازار رو به رشد و گستردهای پیش روی این مرکز وجود دارد.
به گفته وی؛ در حال حاضر نیروهای انسانی متخصص در زمینههای مختلف ژنتیک، میکروبیولوژی، تکوین سلولی، علوم جانوری، علوم گیاهی، دامپزشکی و ... در این واحد دانشگاهی شاغل هستند.
دوستی با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد تجهیزات دستگاهی لازم این مرکز در دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد موجود است افزود: این سیستمها شامل ۳ اتاق کشت مجهز، انکوباتور CO۲، هود لامینار کلاس ۲، سانتریفیوژ، فریزر ۸۰-، تانک ازت، لیوفیلازاتور و... است.
وی گفت: به کارگیری بهینه امکانات موجود در راستای کسب درآمد و تبدیل علم به ثروت از مهمترین اهداف تاسیس این مرکز است.