![کره شمالی: سلاحهای هستهای ما برای مذاکره نیست، برای جنگ است](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/20/20330091_733.png)
باشگاه خبرنگاران جوان؛ شاهین صادقینسب *ـ انقلاب ما همانطوری که حضرت امام خمینی (ره) بارها اشاره داشتند، انفجار نور بود به معنای واقعی کلمه اتفاقی که در سال ۱۳۵۷ در ایران افتاد یک زلزله بزرگی بود که ارتعاشات آن در همه دنیا احساس شد.
یک حکومتی که همه دنیا میدانست حکومتی کاملاً وابسته به ایالات متحده و انگلستان است بهیکباره توسط ملت سرنگون شد و این یک شکست بسیار بزرگ برای آمریکاییها و انگلیسیها بود شکستی که جای زخمهای آن هنوز بر پیکر استکبار ایجاد درد میکند و تمام این دشمنیهایی که با ملت ایران دارند بخش بزرگ آن از همان حرکت عظیم است.
ملت ایران که بیش از ۵۰۰ سال حاکمان بلامنازع کل این کره زمین بود برای یک چنین ملتی نوکری کردن دیگران بسیار سنگین است و همین موضوع باعث شد که مردم به خیابانها بیایند و انقلاب اسلامی ایران به پیروزی برسد.
یکی از بزرگترین اشتباهات محمدرضا پهلوی همین بود که میخواست تمدن غربی را در این کشور پیاده کند حال اینکه تمدنها حاصل ورودی فرهنگها هستند؛ یعنی تمدن هر کشوری بر مبنای فرهنگ آن کشور شکل میگیرد و تمدن کرایهای نداریم.
نمیشود که تمدن غربی را آورد و در کشوری پیاده کرد که خودش صاحب فرهنگی بسیار غنی و پر شکوه است و در نتیجه ملت این را پس میزند.
این مسیر پرفراز و نشیب ۴۶ ساله انقلاب اسلامی یک مسیری بوده است که علیرغم کاستیها و گاهاً تدابیر اشتباهی که ما اتخاذ کردیم؛ اما با تقدیر و دست یاری الهی همواره با سلامت توانستهایم به این مسیر و به این حرکت خودمان ادامه بدهیم همانطور که رهبر معظم انقلاب هم بارها اشاره کردند ما ممکن است که در حوزههای مختلف ایراد داشته باشیم؛ اما این جهت کلی حرکت که به سمت خودباوری و اتکا به داشتههای خودمان است بهدرستی دنبال شده و هیچوقت به غرب و شرق وابسته نبوده و نخواهیم بود.
امروز ایران یکی از قدرتهای اثرگذار نه در منطقه، بلکه در همه دنیا است، اگر مطبوعات خارجی و بررسی اندیشکدههای غربی را ببینیم متوجه میشویم که ایران یک بازیگر بسیار مهم جهانی است که این بازیگری مهم را ما مرهون انقلاب هستیم.
ما امروز میتوانیم به یک کشوری که خودش یک ابرقدرت نظامی بوده و هست و حتی در دورههایی بسیار جلوتر از ایالات متحده بوده، سلاح بفروشیم که این نشان از قدرت و اقتدار ما است.
در حوزههای اقتصادی و معیشتی ما نیاز به کار جدی داریم که تنها مسیر و راه برای حل این مشکلات شایستهسالاری و استفاده از بهترینها برای اداره کشور است؛ اما به طور کلی انقلاب اسلامی با صلابت مسیر خودش را طی کرده و امروز نهادهای برآمده از انقلاب بالاخص سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همچون خاری در چشم زورگویان عالم بوده و یک کابوس بزرگ برای همه دشمنان این سرزمین و همه زورگویان هستند.
جبهه مقاومت از انقلاب اسلامی ایران الهام گرفت و ایجاد شد و در واقع انقلاب اسلامی با پیام آزادیخواهی و استقلالطلبی الهامبخش بسیاری از حرکتهای مقاومت و حرکتهای آزادیبخش در منطقه شد که این جای مباهات دارد.
یکی از مطالبی که این روزها میشنویم، مسئله گفتگو و مذاکره با آمریکا است، بر اساس سیاستهای اصولی جمهوری اسلامی ایران هیچ زمانی میز مذاکره را ترک نکرده و بهطورکلی با همه دنیا صحبت میکنیم به جز رژیم صهیونیستی، چرل که آن را بهعنوان کشور به رسمیت نمیشناسیم و انشا الله شاهد زوال آن هم در آینده نهچندان دور خواهیم بود.
دکترین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به صورتی است که با همه دنیا گفتگو میکنیم؛ اما از موضع برابر و با احترام به حقوق متقابل و در این میان ما زورگویی را در قالب مذاکره و با ابزار مذاکره هرگز نمیپذیریم.
سرآغاز دشمنیها از آمریکا بود از همان زمانی که از کودتای ۲۸ مرداد دولت مردمی دکتر مصدق را سرنگون کرد و شاه را با یک استبداد کامل در کشور مستقر کردند ما شاهد خسارتهایی بودیم که آمریکا به ایران زده، از چپاول و غارت منابع گرفته تا جبران ورشکستیهای شرکتهای آمریکا تماماً از جیب ملت ایران بود.
از همان ابتدای انقلاب آمریکاییها مرتب دنبال ایجاد توطئه و دنبال شکستدادن انقلاب مردمی بودند و در این میان سفارت این کشور یک مرکز دیپلماتیک نبود که ما بگوییم که باید بر اساس حقوق دیپلماتیک محترم شمرده شود؛ بلکه یک مرکز کودتا بود.
جمهوری اسلامی ایران روابط خارجی خود را بر اساس عزت و احترام متقابل ترسیم کرده است.
رهبر معظم انقلاب در کتاب انسان ۲۵۰ ساله به بررسی رفتارهای سیاسی و اجتماعی متفاوتی که ائمه خدا از همان آغاز تا حضرت حجت (عج) داشتند، میپردازند.
رهبر انقلاب میفرمایند که همه اینها در واقع یک انسان هستند، یک انسان ۲۵۰ سال عمر میکند و بر اساس مقتضای زمان، بر اساس مصلحت جامعه اسلامی و نیاز روز اقداماتی را انجام میدهند؛ یعنی اگر امام سجاد (ع) یا اگر امام باقر (ع) یا امام کاظم (ع) هم بهجای سیدالشهدا (ع) بودند همان کاری را میکردند که ایشان در کربلا کردند.
در واقع این اقتضائات زمان است که باعث میشوند که شاهد رفتارهای متفاوت باشیم؛ اما اصل مبارزه و اصل دعوت به حقبین همه این بزرگواران و معصومین یکی بوده است.
انقلاب اسلامی در جمهوری اسلامی هم در طول این سالها نشان داده که به تاسی از ائمه تلاش میکند که همانگونه رفتار کند و در دورههای مختلف بر اساس اقتضای زمان، مصلحت و منافع ملی تصمیمگیری میکند.
خردورزی یکی از اصلیترین مؤلفههای اهلبیت (ع) و ولیفقیه بوده است، کشورمان در چارچوب ولایت بسیار متکی بر خردورزی و مصلحتاندیشی است، اگر زمانی ایجاب کند که ما با آمریکا یا هر کشور دیگری غیر از اسرائیل معامله کنیم، مسلماً معامله میکنیم.
اگر مصلحت و منافع ملی ایجاب کند این اتفاق رخ میدهد؛ اما نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که مذاکره کرد و معاملهکردن اصولی دارد ما باید بدانیم که طرف مقابل ما دشمن است؛ یعنی برای رفع تنشها در مذاکرات سیاسی بینالملل مذاکره میکنیم؛ یعنی راهی بهغیراز جنگ، خشونت، تحریم و تهدید است.
باید بدانیم که طرف مقابل ما دشمن است و خیرخواه و دوستدار ما نیست و در مورد افرادی مثل ترامپ هم به اینگونه است چرا که برد خودش را در باخت طرف مقابل تعریف میکند.
نکته دوم این است که دشمن ما مذاکره را بلد است و ابزارهای فشار برای مذاکره هم دارد، در چنین شرایطی باید خودمان را باور داشته باشیم و همواره بدانیم که خدا با ما است.
باید بدانیم که امروز نیروهای دفاعی و امنیتی توانستهاند، زورگویان عالم را بهزانو در بیاورند و همانگونه که او قدرت بالای نظامی دارد ما هم این قدرت را داریم.
با توجه به بیانات اخیر رهبر انقلاب، تجربه مذاکره با استکبار بدعهدی بوده است و در صورت مذاکره نیز باید در گام اول تحریمهای ظالمانه کشورمان برداشته شود و این را هم بدانیم که آمریکا برای ما یک فرصت سرمایهگذاری و اقتصادی نیست؛ بلکه یک عامل مداخلهگر است.
آمریکا با کارشکنیهایی که میکند اجازه برقراری ارتباط با کشورهای دیگر را نمیدهد و باید این شر آمریکاییها را با راهبردهای برد برد دیپلماسی از بین ببریم.
باکیاست، خرد و اتخاذ راهبرد و استراتژی صحیح ما میتوانیم مذاکرات را آغاز کنیم و در این میان نیاز داریم که مذاکرهکنندگان افرادی باشند که مسلط به اصول ارتباطات بینالملل باشند و کسانی باشند که خوب غرب و فرهنگ غربی را بشناسند، بههرحال نیاز است که با خردورزی و هوشمندانه این گامها را برداریم.
*کارشناس مسائل سیاسی