
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهره شعبانی - حجتالاسلام سید احسان رفیعی علوی، رئیس دانشگاه باقرالعلوم (ع) وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی قم امروز در نشست خبری نخستین همایش بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی که در سالن همایشهای غدیر برگزار شد، گفت: این همایش با هدف فراهم سازی گفتمان علمی برای دستیابی به اصوال و قواعد حقوق بشر در رهیافت شرقی فرهنگی برگزار میشود و برای نیل به این هدف دعوت از فرهیختگان و اساتید داخلی و بین المللی، ارائه مقالات پژوهشی و ایجاد فضای تعامل و گفتمان نخبگانی در اولویت برنامههای این همایش است.
او افزود:از جمله اهداف برگزاری این همایش اندیشه ورزی جهت ساماندهی گفتمان نوین حقوق بشر در رهیافت شرقی، بهره گیری از ظرفیت فرهنگی تمدنها و ادیان برای نقد کاستیهای حقوق بشر کنونی، ایجادشبکه تعاملی میان اندیشمندان حقوق بشر به ویژه در کشورهای حوزه شرق فرهنگی، ایجاد ساختار مناسب برای توسعه علمی پایدار میان کنشگران حقوق بشر، زمینه سازی نگارش حقوق بشر بر اساس تنوع فرهنگها، تمدنها و ادیان و توسعه مبانی گفتمان انتقادی برای نقد حقوق بشر غربی است.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم قم، گفتمان انتقادی به گزارههای بنیادی حقوق بشر کنونی، حمایت از حقوق همبستگی، شرق فرهنگی به مثابه خاستگاه حقوق بشر، حقوق بشر و کنش در گفتمان مسُولیت اجتماعی، راهبرد جغرافیای فرهنگی و باز تعریف نقش کنش گران حقوق بشر را از جمله محورهای این همایش عنوان کرد.
او با بیان اینکه زمان برگزاری ابن همایش ۸ و ۹ اردیبهشت در تهران، قم و اصفهان و با محوریت قم خواهد بود گفت:از ۵۰۰ مقاله ارسال شده به این همایش،۷۶ مقاله پذیرفته شده است.
رفیعی علوی با بیان اینکه در یک سال گذشته ۱۷ پیش نشست برای برگزاری این همایش برگزار شده است، گفت:افتتاحیه این همایش هشتم اردیبهشت ماه و اختتامیه آن دهم اردیبهشت ماه خواهد بود و بیش از ۵۰ میهمان از ۲۶ کشور جهان در این همایش حضور پیدا میکنند.
او در ادامه از تشکیل دبیرخانه دائمی همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی خبر داد و گفت: این دبیرخانه با هدف تداوم و گسترش گفتمان حقوق بشر با رویکرد شرقی ایجاد شده و بستری مناسب برای تعامل علمی و فرهنگی میان اندیشمندان داخلی و بینالمللی فراهم خواهد کرد.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم (ع) با اشاره به اهمیت و تأثیر برگزاری نخستین همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی تأکید کرد : این همایش فرصتی است تا با بهرهگیری از ظرفیتهای تمدنی و فرهنگی شرق، گفتمانی علمی و انتقادی پیرامون کاستیهای حقوق بشر کنونی و سکوت بینالمللی درباره نقض حقوق بشر در غزه شکل گیرد.
او افزود: غزه به عنوان یکی از موارد اصلی نقض حقوق بشر، مثالی آشکار از نیاز به بازنگری در اصول حقوق بشری است که از نگاه غربی تعریف شده است. ما در این همایش تلاش خواهیم کرد با ارائه دیدگاههای نوین و شرقمحور، به باز تعریف مفاهیم حقوق بشر برای حمایت از عدالت و مقاومت در برابر نسل کشی ها بپردازیم.