رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی گفت: توجه به علم سنجی در تمامی فرایند‌های کمی و کیفی محصولات نور و استفاده از اطلاعات علمی از شاخص‌های مهم تولیدات نور است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)، حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدحسین بهرامی، رئیس مرکز نور در بازدید رئیس و معاونین موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) از این مرکز به تشریح فعالیت‌ها و دستاورد‌های مرکز نور پرداخت.

استاد حوزه ودانشگاه افزود: این مرکز، طی ۳۵ سال تلاش مستمر، گنجینه‌ای بزرگ از محتوا‌های علوم اسلامی و انسانی گردآوری شده که شامل بیش از ۱۲۰ هزار جلد کتاب، یک میلیون و ششصد هزار مقاله، ۲۰۰ هزار پایان‌نامه تمام‌متن و مجموعه‌ای گران‌بها از نسخ خطی است. این مجموعه ارزشمند به دو صورت متنی و تصویری گردآوری و کار سنگین فرآوری روی این داده‌ها صورت گرفته به‌گونه‌ای که داده‌هایی غنی و دارای تگ‌گذاری‌های متعدد، آماده شده است. 

دکتر بهرامی در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در مرکز نور اشاره کرد و ادامه داد: از ۱۸ سال پیش، فعالیت‌های هوش مصنوعی در مرکز پایه‌ریزی شد و تاکنون بیش از۵۰ محصول متنوع از جمله خروجی‌های این بخش بوده است. 

وی به گستره مخاطبان و کاربران محصولات نور اشاره کرد و گفت: این نکته حائز اهمیت است که کاربران برخی از تولیدات نور، همچون پایگاه قاموس نور، ۹۰ درصد از دیگر کشور‌های اسلامی هستند و کتابخانه دیجیتال نور بالغ بر۵۰ درصد کاربر خارجی دارد. 

رئیس مرکز نور بیان کرد: مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی برای تهیه این نرم‌افزارها، ابزار‌های متنوعی طراحی کرده که حجم بالایی از فعالیت‌های ما را پوشش می‌دهند. ابزار‌هایی همچون؛ سامانه‌های ثبت اطلاعات و ورود اطلاعات کتب و مجلات، سامانه‌های تصحیح و استناددهی، سامانه‌های تبدیل تصویر به متن (OCR) و ... که نمونه‌هایی از آن می‌باشد.

دکتر بهرامی در بخش دیگری از سخنان خود توجه به «علم سنجی» را یکی ازمهمترین و شاخص‌ترین فعالیت‌های مرکز نور توصیف کرد و گفت: نتایج این حرکت را می‌توان در خروجی‌های پایگاه‌های مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به نمایش گذاشت. 

وی یکی از دغدغه‌های مرکز نور را «رعایت حق مالکیت معنوی» آثار دانست و اضافه کرد: ما برای تمام آثاری که در نرم‌افزار‌ها و سامانه‌های نور استفاده می‌کنیم، اجازه صاحب اثر را شرط می‌دانیم؛ لذا برای همه آثار، با صاحبان آثار قرارداد منعقد می‌کنیم یا مجوز از ایشان یا وراث داریم.

در ادامه این نشست دکتر سیداحمد فاضل‌زاده، رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) با تشکر از فرصتی که ایجاد شد برای آشنایی و تعامل بیشتر به تبیین زمینه‌های همکاری طرفین و تنوع آن پرداخت.

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز تأکید کرد: با توجه به اینکه ISC به صورت تخصصی در زمینه مجلات فعالیت دارد و مرکز نور نیز در قسمت مجلات علوم اسلامی و انسانی کار تخصصی انجام داده است، می‌توانیم در جلساتی با حضور کارشناسان فنی و محتوایی دو مجموعه، زمینه‌های متعدد همکاری را بررسی کرده و در چند مرحله و قدم‌به‌قدم، دامنه این همکاری‌ها را گسترش دهیم.

وی افزود: قطعاً پس از به ثمر رسیدن این همکاری‌ها، شاهد هم‌افزایی بسیار بالایی برای طرفین خواهیم بود و مجموعه ما از دانش فنی نور و مجموعه نور از حجم بالای محتوا‌های تولید شده در ISC بهره‌مند خواهند شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.