خرید طلا به عنوان یکی از مسیرهای سرمایهگذاری همواره برای بسیاری از افراد دارای جذابیتهای متعددی بوده است، اما برای این سرمایهگذاری اکنون مسیرهای مختلفی وجود که برخی مطمئن و برخی احتمالا دست شما را در آینده در پوست گردو خواهند گذاشت.
اگر در فضای مجازی یک دوره ساده زده باشید قطعا تبلیغات متعددی در خصوص خرید غیر حضوری و برخط طلا به چشم شما خورده است تبلیغاتی که میتواند یادآور سال ۱۳۹۷ و تخلف شرکت ثامن باشد.
به تازگی غلامعباس ترکی، معاون دادستان کل کشور اعلام کرده است که حدود ۵۰۰ تارنما وسکو درزمینه فروش طلا در فضای مجازی فعالیت میکند که بسیاری از آنها فاقد مجوز هستند. ۹۰ درصد فعالان در این فضا برخلاف تصور عمومی آقایان هستند و مشخص است که انگیزههای دلالی و کسب و کار و اقتصادی دارند وبرای مصرف نیست. او تصریح کرد: بازار طلای فضای مجازی افراد زیادی را برای فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری جذب کرده و این روند با توجه به شرایط و مزیتهای فضای مجازی و امکان معامله با مبالغ کم رو به رشد است.
ترکی افزود: این مسأله آسیبهایی را ازجمله خالیفروشی و کلاهبرداری و تقلب به وجود آورده است. درسالهای اخیرحدود ۲.۵ میلیون نفر در زمینه فروش طلای مجازی فعالیت دارند که در دو سال گذشته حدود ۱.۵ تن طلا در فضای مجازی مورد مبادله قرار گرفته است.
یکی دیگر از مسیرهای سرمایهگذاری در حوزه طلا بحث خرید فیزیکی آن است که در این صورت سرمایهگذاران با ریسکهایی مانند ریسک سرقت و گم شدن طلا مواجه هستند که ممکن است باعث از دست رفتن سرمایه شود همچنین، نگهداری طلا نیاز به مکان امن و مطمئن دارد که ممکن است هزینهبر باشد علاوه بر این ممکن است خریدار در تشخیص کیفیت و خلوص طلا دچار مشکل شود به ویژه اگر از منابع غیر معتبر خرید شود که در این صورت هم افراد چالشهای متعددی تجربه خواهند کرد.
فعالیت ۱۸ صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلا در بورس کالا
اما در کشورهای مختلف این فلز گرانبها در بازارهای ثانویه خرید و فروش میشود بازارهایی که بستری شفاف هستند و نهاد ناظر هم به خوبی بر آنها نظارت میکند از جمله این بازارها میتوان به بسترهای بورس کالا اشاره کرد در همین راستا آناهیتا فولادی فر رئیس اداره ابزارهای مشتقه بورس کالای ایران در خصوص صندوقهای سرمایه گذاری مبتنی بر طلا در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در حال حاضر ۱۸ صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر طلا در بورس کالای ایران در حال فعالیت هستند؛ با توجه به وجود ابزارهای متنوع از جمله قراردادهای آتی و اختیار معامله روی این صندوقها، فعالان زیادی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در معاملات زنجیره ابزارهای مبتنی بر صندوقهای طلا در حال فعالیت هستند.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: کاهش ریسک نگهداری فیزیکی طلا اولین و مهمترین مزیت صندوقهای طلا است به طوری که سرمایهگذاری در این صندوقها نیاز به خرید و نگهداری فیزیکی طلا را از بین میبرد و در نتیجه خطراتی مانند سرقت یا هزینههای نگهداری حذف میشوند همچنين نقدشوندگی بالا دومین مزیت صندوقهای سرمایه گذاری طلا است به طوری که واحدهای این صندوقها به راحتی در بازار سرمایه قابل معامله هستند و سرمایهگذاران میتوانند در هر زمان به نقدینگی دست یابند.
رئیس اداره ابزارهای مشتقه بورس کالا امکان سرمایه گذاری با سرمایه خرد را از دیگر مزیتهای صندوق طلا دانست و تصریح کرد: به دلیل کوچک بودن ارزش واحدهای صندوق، امکان سرمایهگذاری با مبالغ کم نیز وجود دارد. این ویژگی به افراد با سرمایه محدود اجازه میدهد تا بدون نیاز به صرف هزینه زیاد، در بازار طلا حضور پیدا کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند
او بازدهی مناسب را از دیگر مزیتهای این صندوقها دانست و عنوان کرد: به دلیل تنوع در ابزارهای سرمایهگذاری این صندوقها از ترکیب گواهیهای سپرده طلا و قراردادهای مشتقه استفاده میکنند که امکان بهرهبرداری از تغییرات قیمت طلا را فراهم میکند.
حذف دغدغه تقلب از جمله مزایای سرمایهگذاری در صندوقهای طلا
در همین راستا هم مهدیبیات منش کارشناس حوزه بورس کالا در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: سرمایهگذاری در صندوقهای طلا به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که سبد سرمایهگذاری خود را متنوع کنند. این تنوع میتواند ریسک کلی سرمایهگذاری را کاهش دهد و به حفظ سرمایه کمک کند همچنین طلا به عنوان یک دارایی ارزشمند در برابر تورم شناخته میشود. صندوقهای سرمایهگذاری طلا توسط مدیران حرفهای و متخصص اداره میشوند. این مدیران با تحلیلهای دقیق و تجربه خود، تصمیمات بهتری در زمینه خرید و فروش طلا اتخاذ میکنند، که این امر میتواند به افزایش بازدهی سرمایهگذاران کمک کند.
این کارشناس حوزه بورس کالا همچنین بیان کرد: حذف دغدغه تقلب یا اصالت طلا از مزیت دیگر این صندوقها به شمار میرود، چرا که سرمایهگذاران در این صندوقها نیازی به بررسی اصالت طلا ندارد، زیرا داراییهای آنها بر پایه گواهیهای سپرده سکه و شمش طلا است که توسط بورس کالا اصالت سنجی و این اصالت تضمین میشود و در نهایت صندوقهای سرمایهگذاری تحت نظارت نهادهای مالی قرار دارند و این امر به افزایش شفافیت و امنیت سرمایهگذاری کمک میکند. سرمایهگذاران میتوانند با اطمینان بیشتری در این صندوقها سرمایهگذاری کنند.
گفتنیاست، برای سرمایهگذاری در حوزه طلا مسیرهای مختلفی وجود دارد که برخی پرریسک و برخی ایمنتر هستند؛ سرمایهگذاری در حوزه طلا که میطلبد افراد ضمن بررسی ریسک پذیری خود با هوشیاری تمام مسیر مناسب را انتخاب کنند تا در آینده دچار چالش نشوند.