هیات بلندپایه حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران امروز -پنجشنبه ۴ بهمنماه- به سرپرستی کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه و همراهی نمایندگان سه قوه مقننه، قضاییه و مجریه به منظور شرکت در نشست ۴۸ گروه کاری یوپیآر و تبیین چهارمین گزارش ملی حقوق بشری کشورمان وارد ژنو شد.
هیات اعزامی کشورمان در جریان این سفر، ضمن ارائه گزارش ملی کشور و پاسخ به سوالات نمایندگان سایر کشورهای جهان، با مقامات شورای حقوق بشر سازمان ملل و همچنین سفرا و نمایندگان اعزامی سایر کشورهای جهان دیدار و گفتوگو خواهد داشت.
غریبآبادی در تبیین بررسی دورهای جهانی (یوپیآر)، از این سازوکار بهعنوان رکن نظارتی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با هدف بررسی وضعیت حقوق بشر تمامی دولتهای عضو سازمان ملل متحد بهصورت برابر و غیرگزینشی یاد کرد که مطابق با قطعنامه تأسیسی شورای حقوق بشر در مارس ۲۰۰۶ ایجاد شده است.
وی تاکید کرد: این سازوکار هر چهار سال و نیم یکبار وضعیت تمامی دولتهای عضو سازمان ملل متحد را مورد بررسی قرار میدهد و دولتها موظّف هستند، اجرای توصیههای پذیرفتهشده را به همراه سایر پیشرفتها و ابتکارات حقوق بشری در چارچوب تعیینشده گزارش کنند.
رئیس هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران به شورای حقوق بشر یادآور شد: ستاد حقوق بشر به عنوان مرجع ملی یوپیآر، چهارمین گزارش ملی را با همکاری دستگاههای ذیربط، تهیه و ۱۴ مهر ۱۴۰۳ (۷ اکتبر ۲۰۲۴) به دبیرخانه یوپیآر شورای حقوق بشر ارائه کرده است.
به گفته معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه، جمهوری اسلامی ایران تاکنون در سه دوره بررسی در سالهای ۱۳۸۸، ۱۳۹۳ و ۱۳۹۸ در نشست گروه کاری یوپیآر شرکت کرده است.
غریبآبادی با بیان اینکه گزارش ملی دور چهارم جمهوری اسلامی ایران در چارچوب یو پیآر (مکانیسم دورهای بازنگری) به دو زبان فارسی و انگلیسی توسط ستاد حقوق بشر در سوم دیماه منتشر شد، اظهار کرد: پس از تصویب گزارش سوم یوپیآر در ۲۴ مارس ۲۰۲۰ (۵ فروردین ۱۳۹۹)، ستاد حقوق بشر بهعنوان مرجع ملی و مسئول تدوین گزارش ملّی، توصیههای پذیرفتهشده را در اختیار دستگاهها و نهادهای ذیربط برای اجرا و ارائه گزارش قرار داد و با همکاری این دستگاهها و در راستای تعامل هدفمند با سازوکارهای بینالمللی حقوق بشری، جمهوری اسلامی ایران چهارمین گزارش ملّی را به دبیرخانه دفتر کمیسرعالی حقوق بشر ارسال کرد.
وی اظهار داشت: در این دور، ایران ضمن تشریح دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در زمینههای حقوقی، قضایی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، علمی و فرهنگی به تبیین فعالیتهای انجام شده درباره توصیههایی خواهد پرداخت که در دور گذشته توسط ایران مورد پذیرش قرار گرفته است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: مقدمهای از این گزارش توجه به مقوله حقوق بشر را به عنوان یک آرمان مهم انسانی دانسته است که ریشه در ادیان الهی دارد و بهعنوان دستاوردی ارزشمند در فرهنگ و تمدن جهانی محسوب میشود و جمهوری اسلامی ایران با اتکا به موازین اسلامی و قانون اساسی خود، پیشرفتهای مهمی در حوزه حقوق بشر داشته است و براساس شرایط و واقعیتهای موجود و با هدف ترویج عدالت اجتماعی، به طور همه جانبه در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی سرمایهگذاری کرده و حقوق مردم در مشارکت برابر و توسعه را تضمین کرده است.
غریبآبادی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهای فعال در فرایند بررسی دورهای جهانی (یوپیآر) است، گفت: سیاست اصولی ایران، بر حمایت از این سازوکار غیرگزینشی و متعادل استوار است.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه افزود: در فهرست گزارش ملی، قوانین و ساختارهای ارتقا و حمایت از حقوق بشر، گفتوگو و تعامل در زمینه ارتقا و حمایت از حقوق بشر، اقدامات قهری یکجانبه، حقوق افراد دارای ناتوانی، آموزش حقوق بشر، تقویت و تعامل با سازمانهای مردم نهاد، ارتقاء شاخصهای توسعه انسانی، کاهش خطر بلایای طبیعی، اقلیتهای دینی، آزادی مذهب و عقیده، اقوام و فرق، دادرسی عادلانه و عدالت قضایی و حقوق زندانیان مورد توجه قرار گرفته است؛ بنابراین گزارش، براساس برنامه زمانی تعیینشده توسط گروه کاری یوپیآر، چهارمین دور از گزارش دورهای وضعیت حقوق بشر UPR کشورمان در روز جمعه ۵ بهمنماه ۱۴۰۳ (برابر با ۲۴ ژانویه) ۲۰۲۵ برگزار خواهد شد.
منبع: قوه قضاییه