بنابر آمار‌های منتشر شده، مجموع اصل تسهیلات اعطایی ۲۲ بانک و مؤسسه اعتباری به شرکت‌های خود (تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط) تا پایان فصل پاییز امسال به بیش از ۳۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است.

حوالی آبان‌ماه سال ۱۴۰۰ بود که برای نخستین‌بار موضوع انتشار فهرست اسامی بدهکاران کلان بانکی را سید احسان خاندوزی وزیر وقت اقتصاد دولت سیزدهم مطرح کرد و نوشت: در نامه رسمی به بانک مرکزی خواستم که بانک‌ها هر سه ماه فهرست ابربدهکاران را در سایت خود منتشر کنند تا به جای اشخاص معدود دسترسی به تسهیلات برای طیف وسیع‌تری از تولیدکنندگان و مردم فراهم آید.

به این ترتیب بر اساس تبصره ۱۶ قانون بودجه ۱۴۰۱ در نهایت بانک مرکزی موظف شد تا اطلاعات کاملی مانند میزان وام‌های دریافتی، اسامی دقیق دریافت کنندگان تسهیلات و وثایق اخذ شده را به صورت فصلی در سامانه اطلاعاتی خود منتشر کند. سرانجام هم ۳۱ فروردین ۱۴۰۱ این اطلاعات به شکل ناقص منتشر و سپس کامل شد انتشار فهرست اطلاعات تسهیلات کلان شبکه بانکی که در بودجه‌ سال ۱۴۰۲ هم بر آن‌تاکید شد و بر این اساس تاکنون در پایان هر فصل بانک مرکزی این اطلاعات را منتشر می‌کند.

حالا هم به تازگی بانک مرکزی اطلاعات تسهیلات کلان، تسهیلات غیرجاری، تسهیلات اشخاص مرتبط و اموال غیرمنقول بانک‌ها را بروز رسانی کرده است و بر این اساس در این فهرست اسامی بدهکاران بانک‌های شهر، اقتصاد نوین، رفاه کارگران، سرمایه، پست ایران، توسعه صادرات، خاورمیانه، کارآفرین، کشاورزی، ایران زمین، آینده، دی، سینا، ایران ونزوئلا، گردشگری، ملی، پاسارگاد، سامان، موسسه اعتباری ملل، پارسیان، تجارت، توسعه تعاون، صنعت و معدن، مسکن، سپه، صادرات و ملت تا پایان پاییز امسال بروز شده است.

داده‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد مجموع اصل تسهیلات اعطایی ۲۲ بانک و مؤسسه اعتباری به شرکت‌های خود (تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط) تا پایان فصل پاییز امسال به بیش از ۳۲۱ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

گفتنی است، بانک آینده، شهر، ملل، پاسارگاد، گردشگری، ایران‌زمین و ملت بیشترین تسهیلات پرداختی به اشخاص مرتبط را داشتند.

تسهیلات کلان یکی از مهمترین عوامل افزایش نقدینگی

اما انتشار فهرست تسهیلات کلان بانکی چرا باید حائز اهمیت باشد؟ در همین رابطه مهدی میرزایی کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: تسهیلات کلان یکی از مهمترین عوامل افزایش نقدینگی، تخصیص جهت‌دار منابع مالی به نفع برخی افراد و بعضا به هم ریختگی بازار‌های دارایی محسوب می‌شود به ویژه آن‌که بخش مهمی از معوقات بانکی هم ناشی از رفتار افرادی است که تسهیلات کلان دریافت کردند.

این کارشناس اقتصادی در خصوص انتشار فهرست تسهیلات کلان جاری و غیرجاری و مرتبط شبکه بانکی بر اساس قانون بودجه می‌گوید: هرچند انتشار این فهرست در ابتدای امر و به طور مستقیم، شاید نتواند برخی از مشکلات را حل کند، اما می‌تواند با شفاف‌تر کردن وضعیت برای کارشناسان اقتصادی و مطالبه‌گران جامعه، زمینه ارتقاء تحلیل‌ها و راهکار‌ها و افزایش کنش‌گری‌ها برای حل برخی معضلات مرتبط را فراهم آورد.

باز شدن باب نظارت عمومی با انتشار فهرست پرداخت تسهیلات کلان بانکی 

در ادامه هم عباس عباس‌پور کارشناس امور بانکی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان بیان کرد: انتشار فهرست تسهیلات پرداختی کلان بانک‌ها از منظر شفافیت اطلاعات و انتشار اطلاعات دارای اهمیت بسیاری است و می‌تواند باب نظارت عمومی را در شبکه بانکی باز کند وقتی باب نظارت عمومی باز می‌شود و اطلاعات به شکل کامل منتشر می‌شود این نظارت عمومی به سیاستگذار و نهاد ناظر کمک می‌کند که بتواند مسائل، چالش‌ها و کج کارکردی‌ها را بهتر شناسایی کند و هم این که وقتی اطلاعات به شکل عمومی منتشر و از تاریکخانه خارج می‌شود هزینه تخلفات و کج‌کارکردی برای بانک و مشتری که تسهیلات کلان دریافت می‌کند را بالا می‌برد.

این کارشناس امور بانکی همچنین می‌گوید: با انتشار فهرست پرداخت تسهیلات کلان و اشخاص مرتبط بانکی افرادی که در این بانک‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند دید بهتری از نحو تخصیص اعتبارات بانک‌ها بدست می‌آورند در کنار این موضوع کارشناسان و فعالانی که در این حوزه کار می‌کنند اشراف بیشتری به نحوه تخصیص اعتبارات شبکه بانکی بدست می‌آورند و این مطالبه از بانک مرکزی شکل می‌گیرد که با اصلاح سیاست اعتباری خودش این تخصیص اعتبار به بنگاه‌ها از طریق تسهیلات کلان و اشخاص مرتبط بهینه کند و بهبود ببخشد.

در نهایت گفتنی است، انتشار فهرست تسهیلات پرداختی کلان بانک‌ها نه تنها به شفافیت و نظارت بر نظام بانکی کمک می‌کند، بلکه به تقویت اعتماد عمومی به سیستم مالی کشور و ارتقاء سلامت اقتصادی نیز می‌انجامد. این اقدام می‌تواند به عنوان یک ابزار مؤثر در جهت بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور محسوب شود بر این اساس می‌طلبد نهادهای مربوطه به موضوع عدم انتشار این اطلاعات توسط برخی از بانک‌ها ورود پیدا کنند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۲
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۱:۱۷ ۲۵ دی ۱۴۰۳
سلام و وقت بخیر
بله خوب با حساب کمترین(۱۰۰۰تومانی )مردم گردش حساب دارن
و وام کلان به خودش تعلق دارد .اون وقت مردم برای مثلا۱۰۰م وام باید بعد از کلی استعلام و درسر ضامن و برو و بیا تازه منتظر بودجه باشن تا وامشون واریز بشه اونم .....چند درصد

انشاالله همه دست اندرکاران در قیامت جوابگو باشن
یا علی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۷ ۲۵ دی ۱۴۰۳
چگونه بعضی ها خیلی راحت وام میگیرند واقساط آنها را نمی پردازند ولی مردم عادی راجریمه میکنند یا حتی بعد از پرداخت قسط در موعد مشخص شده پیامکی مبنی بر پرداخت فلان تومن دیگر به حساب مورد نظر ارسال می‌شود! همه بانکهاوام را در قبال سپرده گذاری پرداخت می‌کنند با اوضاع کنونی و تورم افسار گسیخته پس اندازی باقی نمی ماند که بتوان وام گرفت !حداقل راه های دیگری
پرداخت وام پیدا کنند،اول دوم سوم جلب اعتماد مردم،سپردن وثایق دیگری مثل سند ،طلا، بهره های بانکی و کارمزد آنها بسیار بالا ست باید در این موارد تصمیمات درستی گرفته شود.
Iran (Islamic Republic of)
فرشید
۱۰:۳۷ ۲۵ دی ۱۴۰۳
شما صدا سیمایی ها که خونه سازمانی گرفتید لال هستید،بانک وظیفش نگه داشتن پول و امانت هست در همه جای دنیا پس ببند دهان را
Iran (Islamic Republic of)
یا حق
۱۰:۳۶ ۲۵ دی ۱۴۰۳
تا بوده چنین بوده هیچ نظارتی هم نبوده و نخواهد بود ، بانک مرکزی پس چکاره است با ساختمان جندین طبقه در مرکز وزیر اقتصاد چگار می کند . برای پرداخت یه وام 100 میلونی به بیچاره گان اینقدر اونها را می دونن که یا منصرف می شود یا امتیازش را به غیر می فروشد . عدالت که اینجا نیست ولی دلمان به آن سرا خوش است زیرا به آن اعتقاد داریم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۲۵ دی ۱۴۰۳
وام ۴ درصد به خودشون میدن و بعد هم اونا ۲۳ درصد به بالا میزارن توی بانک بمونه
سالهاست که صاحبان رانت در کشور با خیالی راحت و وجدانی راحت تر و به خواب رفته با همکاری یکسری مسئولان دارند چپاول می‌کنند در حالی که ۹۰ درصد مردم کشور ما دلار و سکه را لمس که نکرده اند هیچ حتی از نزدیک هم ندیده اند
مرگ بر منافق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۲ ۲۵ دی ۱۴۰۳
100میلیون وام میخوایم بگیریم نمیدن بایداز۷خوان رستم ردبشی
Iran (Islamic Republic of)
یا هو
۰۹:۳۳ ۲۵ دی ۱۴۰۳
خوب که چه میتونید جلوشون رو بگیرید که دیگه ندن ؟
Iran (Islamic Republic of)
h
۰۹:۲۸ ۲۵ دی ۱۴۰۳
دقیقا بخصوص بانک شهر،بانک مسکن،بانک ملت،بانک کشاورزی،بانک ملی،بانک سپه فقط وفقط به خودشون واطرافیان خودشون یامدیرعامل شرکت‌ها، لعنت هرچی مردم ایران دنبال اینا چوبشون رو میخورن یک روز ،بعد یه زوج میخواد وام بگیره هزارتا پدرسوخته بازی درمیارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۷ ۲۵ دی ۱۴۰۳
اصل فساد در این مملکت خود بانکها هستند ولی کودگوش شنوا و کو اراده ای برای مقابله با آن
آخرین اخبار