باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی-احد وظیفه رئیس مرکز خشکسالی کشور گفت: بنابر آمار وضعیت بارندگی از ابتدای سال زراعی تا ۱۷ دی ماه به طور متوسط در کشور ۴۲.۵ میلی متر و بلندمدت ۷۳ میلی متر است که این امر کاهش ۴۲ درصدی بارش را نشان می دهد.
او با بیان اینکه اغلب استانها وضعیت مناسبی از لحاظ بارش ندارند، افزود: هم اکنون اغلب استان ها در خشکسالی بسیار شدید از لحاظ کشاورزی و در برخی مناطق مثل مرکزی هیدرولوژیک به سر میبریم.
وظیفه با بیان اینکه استان تهران تاکنون ۵۳ میلی متر بارندگی دریافت کرده است، گفت: تاکنون استان تهران ۴۰ درصد زیرنرمال بارش دریافت کرده است، همچنین در کل کشور تاکنون سهم نزدیک ۳۵ تا ۳۶ درصد باید بارش سالانه را دریافت میکردیم که متاسفانه تنها ۱۸ تا ۱۹ درصد دریافت شده که جبران کمبود به سادگی میسر نیست.
رئیس مرکز خشکسالی متوسط دما از ابتدای دی ماه را ۶.۳ درجه اعلام کرد و افزود: در بلندمدت متوسط دما در این مقطع ۶.۷ درجه بود که براین اساس نیم درجه نسبت به نرمال سردتر است و از ابتدای سال آبی بدلیل آنکه مهر و آبان گرمی را سپری کردیم، یک درجه دمای پاییز بالاتر از نرمال بوده است و از ابتدای زمستان نیم درجه سردتر است که همین امر منجر به افزایش مصرف انرژی و کمبود گاز در شبکه گازرسانی و ایجاد محدودیت هایی برای صنایع را به همراه داشته است. همچنین با توجه به افت دمای محسوس نسبت به سال قبل و ناترازی موجود شاهد قطعی برق هستیم.
او با بیان اینکه جبران ۴۲ تا ۴۳ درصد کم بارشی به سادگی امکان پذیر نیست، افزود: میانگین فصلی دما به طور نسبی در حدنرمال و گرایش نیم تا یک درجه به بیش از نرمال دارد و از لحاظ بارندگی ریسکی است چراکه برخلاف سال قبل ال نینو در اقیانوس آرام حاکم است و با بارش نرمال و بیش از نرمال مواجه هستیم، اما امسال گرایش به لانیناست که همین امر عامل اصلی بارندگی کمتر از نرمال است، حال اگر سه حالت بارش نرمال، بیش از نرمال و میانگین بلندمدت در نظر بگیریم گرایش به کم بارشی است.
وظیفه با بیان اینکه نسبت به بارشهای زمستان خوشبین نیستیم، گفت: با توجه به کمبود بارش هایی که از پاییز داشتیم و همچنین در دی ماه نسبت به سال قبل کمتر است، از این رو جبران تنها در صورتی امکان پذیر است که در انتهای زمستان و بهار بارشهای خوبی داشته باشیم، اما بارشهای زمستان نگران کننده است وگرایش به تداوم کم بارشی بیشتر است که در این صورت نگران بخش کشاورزی و آب برای سایر مسایل شرب و بهداشتی و ... در برخی استانها از جمله تهران هستیم.
رئیس مرکز خشکسالی تصریح کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی توصیه های لازم به کشاورزان برحسب مناطق ارائه شود و همواره در حوزه آبیاری زمین های کشاورزی نهایت دقت و تلاش به عمل بیاید تا حداکثر ذخیره آبی داشته باشیم تا در زمان رشد گیاهی دسترسی بهتری به آب داشته باشیم.