باشگاه خبرنگاران جوان؛ ابوذر هادی پور، مدیر دفتر تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای قم درباره آخرین وضعیت آبی سد کبار گفت: این سد به عنوان یکی از قدیمیترین سدهای قوسی جهان شناخته میشود، که ظرفیت ذخیره سازی نیم میلیون متر مکعب آب را برای مصارف کشاورزی دارد.
او ادامه داد: متاسفانه این سد با کاهش شدید بارندگی و افزایش گرمای زمین، افت شدید ذخیره آبی داشته که به منظور کشت محصولات، این نبود آب با برداشت از چاههای زیرزمینی جبران شده، که وخامت وضعیت آبی قم را در پی خواهد داشت.
به گفته مدیر دفتر تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای قم، وضعیت سد کبار قم نشاندهنده بحران آبی است که ایران در آن گرفتار شده است. این سد در حال حاضر به دلیل کاهش بارندگی و افزایش گرمای هوا، تقریبا خشک شده است، بنابر این مدیریت مصرف آب و کاهش هدررفت آب باید مورد توجه باشد.
هادی پور معضل اصلی سد کبار را تلهاندازی رسوب در مخزن سد عنوان کرد و گفت: این مسئله باعث اشغال عمده حجم مخزن و کاهش چشمگیر حجم مفید سد و نیز مسـدود شدن لوله آبگیر شده است.
او درباره سازه سد تاریخی کبار گفت: این سد قوسی- وزنی قدیمیترین سد قوسی در حال بهره برداری جهان بوده و قدمت آن به حدود ۷۰۰ سال پیش بر میگردد. این سد در فاصله ۲۸ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان قم، بر روی بستر سنگی رودخانه کبار (وشنوه) در انتهای درهای v شکل احداث شده است.
او ادامه داد: ارتفاع این سد از بستر رودخانه در ابتدا حدود ۲۲ متر بوده، ولی ۲۸ سال پیش، جهاد سازندگی قم یک پی و دیواره سنگ و سیمانی در طرف بالا دست سد برای پایداری آن ایجاد و ۳ متر ارتفاع آن را افزایش داد، بنابراین طول تاج سد از ۵۵ متر به ۸۲ متر رسید. همچنین لوله سفالی آبگیر سد با قطر داخلی ۴۰ ساتنی متر در زیر حدود ۹ متر رسوب مدفون شده بود، لذا لوله فولادی به قطر ۳۰ سانتی متر در ارتفاع ۲/۹ متر بالاتر از لوله سفالی برای آبگیری از مخزن سد تعبیه شد.
هادی پور افزود: شعاع این سد قوسی ۳۵ متر است و بدنه آن عمدتا از سنگهای آهکی با ملات ساروج ساخته شده، که این ملات از ماسه، آهک، خاکستر و سفیده تخم مرغ تهیه میشده است.