باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی - حجتالاسلاموالمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری پیرامون موضوع افزایش ظرفیت پزشکی، ضمن اشاره به بازدید از کلاسهای درس دانشجویان پزشکی و بیمارستانها در شهرها و استانهای مختلف، مطرح کرد:« این که وزارت بهداشت دولت چهاردهم یا دولت سیزدهم ادعا میکنند بودجه لازم جهت زیرساخت افزایش ظرفیت پزشکی تخصیص داده نشده، ادعای درستی است؛ یعنی واقعا اختصاص داده نشده است.»
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت:« متاسفانه بودجه لازم حتی اگر مجلس تصویب کرده باشد، از سازمان برنامه و بودجه تخصیص داده نشده است. این که گفته میشود بودجه وزارت بهداشت افزایش پیدا کرده، همان افزایش سالانه است. تا جایی که من خبر دارم این که بودجهای برای افزایش ظرفیت داده شده باشد و جای دیگری هزینه شده باشد، صحت ندارد.»
عبدالحسین خسروپناه عنوان کرد:« یک نکته مهم که شورای عالی هم بر آن تاکید دارد، کیفیت است. ما هر ساله بیش از بیست درصد ظرفیت به وزارت بهداشت تحمیل کردهایم و در ۳ سال، به اندازه ۴ سال ظرفیت به پزشکی افزوده شد. به همین منظور پیرامون موضوع افزایش ظرفیت پزشکی، پیشنهادی داده شده که یک تنفسی به وزارت بهداشت داده شود.»
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: «مصوبات شورا به گونهای است که بعد از هر شش ماه، امکان بازنگری در آنها وجود دارد. به هر حال مصوبه اجرا میشود و پیش میرود؛ اگر دولت امکاناتش به اندازهای بود که بتواند مصوبه را اجرا کند، خب مصوبه پیش میرود. اگر نه، طبیعتا ممکن است مصوبه تغییر پیدا کند.»
مسئله کمبود پزشک فقط با افزایش ظرفیت حل نمیشود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد:« قطعا نیاز به پزشک داریم؛ اما در برخی مناطق نیاز بیشتری وجود دارد. گاهی این افزایش ظرفیت جای درستی اتفاق نمیافتد و به آن جا که محروم است نمیرسد. همچنین تعداد قابل توجهی از پزشکان هستند که کار طبابت نمیکنند. مسئله کمبود پزشک را فقط با افزایش ظرفیت نمیتوان حل کرد؛ مسئله مهاجرت هم وجود دارد که باید کاهش پیدا کند. مسئله پزشکانی که در شهرهای بزرگ هستند و امکان داشتن مطب ندارند و سراغ کارهای دیگر میروند هم مطرح است. مسئله کمبود پزشک را باید با یک ساماندهی نظاممند دنبال کرد. مثلا سهمیه بندی شهرها و روستاها را مطرح کنیم که افراد حدود ۳۰ سال در همان شهر یا منطقه کمتر برخوردار خدمت کنند. در این باره باید یک تصمیم جامع بگیریم.»
عبدالحسین خسروپناه با اشاره به وضعیت زیرساختها و خوابگاهها که مناسب و در شأن دانشجوی پزشکی نیستند؛ گفت: «دولت میگوید امکانات لازم را ندارد. ما هم به افزایش ظرفیت نیاز داریم و هم نیاز به امکانات و زیرساخت داریم که باید تامین بشود. در این باره به مردم قول میدهم تصمیمی که شورای عالی خواهد گرفت تصمیم جامعی است که هم نیاز پزشکی رفع شود و هم به کیفیت صدمهای وارد نشود. نمیشود ما به کمیت توجه کنیم و کیفیت مغفول بماند. افتخار جمهوری اسلامی در سالهای پس از انقلاب تا به امروز این بوده که پزشکی ما جایگاه برتری دارد و این به دلیل کیفیت است. من از نزدیک بیمارستانها و کلاسهای درس را دیده ام، مسئله کیفیت برای ما مطرح است. مردم بدانند مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی بر اساس حکمت است.»
مصوبه تاثیر قطعی معدل بر کنکور، تغییر میکند؟
عبدالحسین خسروپناه درباره مصوبه تاثیر معدل بر کنکور توضیح داد: «این مصوبه مثل هر مصوبه دیگری تا تغییر پیدا نکرده، به قوت خود باقی است و کار کارشناسی دقیق بر روی آن انجام میشود. این مصوبه اگر قرار باشد تغییر کند، برای سال آینده نیست و اگر تغییری پیدا کند برای سال ۱۴۰۶ به بعد است. خانوادهها بدانند سال آینده و حتی سال بعد همین مصوبه فعلی برقرار است و قابل تغییر نیست و تا دو الی سه سال آینده همین مصوبه را داریم.»
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره فواید تاثیر قطعی معدل بر کنکور مطرح کرد: «هدف این مصوبه، عدالت آموزشی نبوده و برقراری صرفا عدالت آموزشی، برنامه دیگری را میطلبد؛ اما نتایج آن این بوده که به عدالت نزدیک شدیم و افرادی که در مناطق محروم بودند در این کنکورهایی که تاثیر معدل داشت، بهتر قبول شدند. دوم این که وضعیت معدلها مشخص است. چون آزمون نهایی است، خیلی دقیق میتوانیم وضعیت سواد دانش آموزان را بدانیم. نکته بعد این که دانش آموزان به کلاس برگشتند و توجه بیشتری به کلاس و امتحانات دارند. معلمان نیز از این بابت راضی هستند؛ چون دانش آموزان به کلاسها بی توجه شده بودند.»
عبدالحسین خسروپناه اضافه کرد: «اما این مصوبه دو اشکال هم دارد که قابل تامل است. یکی بحث کار سنگین و هزینه سنگینی است که بر عهده وزارت آموزش و پرورش است؛ چرا که سه دوره نهایی برگزار میشود و هر برگهای را دو مصحح از دو استان مختلف باید تصحیح کنند و اگر نمرات اختلاف داشت، مصحح سوم باید تصحیح کند. یک اشکال دیگر این که دانش آموزان باید در آزمونهای مکرر ملی شرکت کنند و این هم فشار جدیدی به دانش آموزان وارد میکند که برای برخی مسئله است؛ اما باید توجه داشت که دستاوردهای تاثیر معدل، مهم و موثر هستند.»
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که دولت به دنبال لغو مصوبه نیست، مطرح کرد: « من با کمیسیون آموزش مجلس جلسه داشته ام. نظرات مختلفی در این باره وجود دارند. جمع بندیهایی را برای ما فرستاده اند و شورای عالی آموزش و پرورش هم نظراتشان را دادند. هم مجلس و هم دولت، تاثیر قطعی پایه دوازدهم را قبول دارند و در این شکی نیست. اختلاف نظراتی بر سر میزان درصد و سال های دهم و یازدهم و درسها وجود دارد.»
کنکور حذف میشود؟
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: «به برخی از شهرها و روستاها که میرویم، جمع عظیمی از دانش آموزان التماس میکنند که مصوبه را تغییر ندهید و این به نفع ما است. از خانوادهها و دانش آموزان نظرسنجی کرده ایم و نظرات مد نظر ما هستند.»
عبدالحسین خسروپناه درباره حذف کنکور گفت: «رشتههایی هستند که افراد بدون کنکور میتوانند شرکت کنند. هشتاد درصد رشتهها بدون کنکور است. کنکور برای کمتر از ۲۰ درصد از رشتهها نیاز است. فعلا کنکور حذف نمیشود؛ اما درصد تاثیر کنکور و امتحانات نهایی مورد بررسی است.»