فاطمه محمدبیگی، نایبرئیس اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره چالشهای حوزه سلامت در بودجه ۱۴۰۴ گفت: در حوزه سلامت چالش بسیار زیاد است و اولین چالش کمبود دارو و تجهیزات پزشکی است.
وی ادامه داد: برای کمبود دارو و تجهیزات پزشکی باید تکلیف ارز ترجیحی مشخص شود، چون وقتی بنا را بر حذف ارز ترجیحی میگذارند باید مابهالتفاوت این حذف را در بودجه بیاورند.
نماینده مردم قزوین در مجلس بیان کرد: آنچه الان در بودجه گذاشته میشود آن چیزی نیست که مورد نظر است؛ به این دلیل که تقریبا حدود ۶۰ درصد از نیاز بازار را پوشش میدهد و ۴۰ درصد را اصلا پوشش نمیدهد و این هزینه به دوش مردم میافتد و هزینهکرد مردم از جیب افزایش پیدا میکند و این بسیار خطرناک است.
ناظر مجلس در ستاد ملی جمعیت اظهار کرد: مورد دیگر ندیدن قانون جوانی جمعیت در بودجه است، چون ۳۴ ماده از قانون جوانی جمعیت در حوزه سلامت است یعنی بیش از حدود ۶۰ درصد؛ لذا اگر قرار باشد در حوزه سلامت بودجه کاملا مدون و با ردیف مشخص در این زمینه دیده نشود تقریبا میتوانم بگویم که دولت عزمی برای اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد، اما اگر دولت عزمی در این زمینه دارد باید ردیف بودجه آن را مشخص کند که متاسفانه در مرحله اول بودجه این مورد را نمیبینیم.
رئیس کمیته سلامت الکترونیک کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تصریح کرد: در حوزه مربوط به پیشگیری و غربالگری انتظار داشتیم بودجهها به سمت پیشگیری و بهداشت برود و نه به سمت درمان، اما همچنان بودجه درمانمحور است و درمان، چاه بیپایانی است که عمق ندارد و هرقدر ما در آن هزینه کنیم آن نتیجه لازم را نمیگیریم و مرتب هزینههای سرباری مثل بیماریها و مرگومیر ناشی از بیماریها افزایش پیدا میکند.
محمدبیگی اضافه کرد: به نظر میآید که دولت باید یک برنامه پنج ساله براساس برنامه هفتم که در آن بر بحث پیشگیری تاکید شده در نظر بگیرد و چند پروژه ویژه ملی پیشگیری و غربالگری بیماریها بهویژه برای حوزه زنان، سرطانها، کودکان، نوجوانان و سالمندی را در چرخه بودجه بگذارد، اما تاکنون محقق نشده است.
وی افزود: نکته دیگر نبود تطابق بودجه با برنامه هفتم است، چون در گردشگری سلامت انتظار داشتیم که اتفاقاتی بیفتد و با جذب پزشکان و کادر سلامت در این زمینه بتوانیم اشتغالزایی خوبی در حوزه توریسم درمانی و بهداشتی ایجاد کنیم، اما باز این را در بودجه ۱۴۰۴ نمیبینیم.
نایبرئیس اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: نکته دیگری که در حوزه سلامت وجود دارد این است که ما نیازمند تقویت نیروی انسانی هستیم که گام اول در این زمینه با جذب و استخدام ۲۵ هزار نیرو به خوبی برداشته شده است، اما قرار ما در مجموع این بود که چهار ظرفیت ۲۵ هزارتایی یعنی ۱۰۰ هزار نفر برای استخدام در حوزه سلامت داشته باشیم و فعلا فقط یکی از آنها در حال عملیاتی شدن است؛ لذا انتظار داریم دولت برای همه بستههای استخدامی وزارت بهداشت تلاش کند.
رئیس کمیته سلامت الکترونیک کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بیان کرد: موضوع دیگر بحث مطالبات است، چون دانشگاههای علوم پزشکی حتی کوچکترین دانشگاهها مطالبات بسیار زیادی از تامین اجتماعی دارند و بدهیهای دولت به تامین اجتماعی، بدهیهای تامین اجتماعی به دانشگاه علوم پزشکی و زنجیره این بدهی از دانشگاه علوم پزشکی به تولیدکنندگان تجهیزات، دارو و ملزومات مربوط به حوزه اداره مراکز بهداشتی، درمانی و بیمارستانی کار را به بحران رسانده و بیمارستانها نمیتوانند به مردم ارائه خدمت کنند و شرکتها از شدت مطالباتی که دارند حاضر نیستند دارو و تجهیزات به بیمارستانها بدهند لذا در این ظرفیت باید از حوزه تهاتر در دولت استفاده میشد که متاسفانه ما در این زمینه ضعف خیلی زیادی در بودجه میبینیم و به نظر میرسد باز هم مطالبات دانشگاه بر روی زمین میماند و این زنجیره معیوب باز هم سربار و تبدیل به هزینه بر روی دوش ملت میشود.
وی افزود: چرا باید از ۱۴ اولویت، حوزه سلامت اولویت یازدهم را در سازمان برنامه و بودجه داشته باشد؟ مگر این نیست که دکترین امنیت ملی ما وابسته به سلامت مردم است، مگر این نیست که دو موضوع امنیت و سلامت مهمترین موضوعات اولویتدار کشور هستند؟ لذا انتظار داریم که این دو موضوع در اولویت قرار بگیرند.
محمدبیگی اظهار کرد: چرا سهم سلامت از جی دی پی پایین است؟ یک زمانی سهم سلامت از جی دی پی ۸ درصد بود، اما الان به زیر ۴ درصد رسیده و این قابل دفاع نیست، چون تا وقتی که سهم سلامت از تولید ناخالص ملی اینقدر پایین است طبیعتاً همه موضوعات مرتبط با حوزه سلامت از اعداد و ارقام پایین بهرهمند خواهند شد و این نبود توجه به حوزه سلامت در لایه حکمرانی، برنامهریزی، سیاستگذاری و تصمیمسازی برای آینده کشور خطرساز است و موجب خروج نخبگان و از دست دادن کادر حرفهای سلامت و متخصصین میشود و در آینده مجبور خواهیم بود از پزشکان و کادر سلامت خارجی استفاده کنیم.
خبرنگار: محمد امیرحسینی