نشست خبری نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت صبح امروز در مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

نشست خبری نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت با حضور علی مقوا ساز معاون فرهنگی هنری سازمان بسیج و رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح و محمد کاظم تبار دبیر این دوره از جشنواره امروز ۲۹ آبان ماه در سالن قشقایی مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

در ابتدای این مراسم ویدئویی از عملکرد نوزدهمین جشنواره بین‌الملی تئاتر مقاومت و بخش تئاتر خیابانی این دوره از جشنواره که روز گذشته کار خود را آغاز کرد، نمایش داده شد.

سپس کاظم تبار دبیر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت بیان کرد: از ابتدای سال برنامه ریزی این دوره از جشنواره را داشتیم و جلسات متعددی برگزار شد؛ بنا داشتیم مخاطب و مردم را در نظر بگیریم. ما به واسطه تمام ادوار گذشته، از تجربیات دیگران استفاده کردیم و دغدغه‌هایی که گروه‌ها داشتند، تصمیم به برپایی جشنواره گرفتیم. نگاه ما اجرای عموم و حمایت از تئاتر شهرستان بود و ما تکمیل کننده نگاه ادوار گذشته هستم.

وی ادامه داد: جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت از تیرماه آغاز شد که شامل چهار بخش، صحنه‌ای، نمایشنامه نویسی، سردار آسمانی و سمینار پژوهشی بود. ما جشنواره را از متمرکز بودن خارج کردیم و قرار نیست جشنواره در یک بازه زمانی مشخص برگزار شود. ما شروع بخش خیابانی جشنواره را از روز گذشته داریم و شروع بخش‌های دیگر جشنواره را از ۸ آذر ماه و اجرای صحنه‌ای را از ۱۵ دی خواهیم داشت‌.

تئاتر صحنه‌ای؛

کاظم تبار گفت: در بخش صحنه‌ای ۴۲۹ متن داشتیم که ۷۳ متن حائز رتبه شدند، سپس ۱۹ بخش در بخش رقابت و ۸ اثر در بخش رقابت انتخاب شد.

وی افزود: ما بحث اجرای اول و تولید برای این جشنواره را داشتیم که از ۱۹ اثر انتخاب شده، ۱۸ اثر شامل چنین شرایطی بودند. آثاری که از دیگر جشنواره‌ها معرفی شدند شامل چنین بندی نبودند و نمی‌توانند در جشنواره شرکت کنند.

هنرهای نمایشی

تئاتر خیابانی؛

دبیر این دوره از جشنواره بیان کرد: در بخش تئاتر خیابانی، محور را مقاومت و شهدای مقاومت قرار داریم و به نام حاج قاسم سلیمانی، سردار آسمانی نامگذاری و در این بخش از جشنواره ۳۱۹ اثر ارسال شد.

وی تاکید کرد: ما یک یادواره به نام روایت حماسه داشتیم که قرار شد در ۱۳ آبان انجام شود، باتوجه به شهادت سید نصرالله ما این بازه را تغییر دادیم. در نتیجه ۴۵ اثر در ۵۵ نوبت اجرا شدند و بیش از ۲۰ شهرستان درگیر این روایت‌ها شد. اکنون هیات بازبینی جشنواره درحال بررسی آثار هستند.

نمایشنامه نویسی؛ 

کاظمی تبار تصریح کرد: در بخش نمایشنامه نویسی، نگاهمان این بود که یکی از مسائل و معضلات اصلی تئاتر به خصوص تئاتر مقاومت را به عنوان اولین گام یک پیشرفتی داشته باشیم. لذا این بخش را از تک بخش آزاد به دو بخش تغییر دادیم. بک بخش پرتره و دیگری کودک و نوجوان بود. عزیزان در بخش پرتره بر اساس ۲۵۰ عنوان کتاب معرفی شده، آثار ارسال می‌کنند. همچنین یکی از معضلات ما در بخش تئاتر کودک و نوجوان است، زیرا با متون کم چند اثر بیشتر نداشتیم. لذا در بخش پرتره ۳۲۳، اقتباسی ۱۱۰ اثر داشتیم.

سمینار علمی پژوهشی؛ 

دبیر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت گفت: در سمینار علمی پژوهشی ۴۰ چکیده ارسال شد که در نهایت ۱۶ مقاله پذیرفته شد که ما در این بخش ده مورد را در نظر گرفتیم و در این سمینار خیلی از مسائل درحال بررسی است.

وی ادامه داد: یکی از نگاه‌های ما در تئاتر و تئاتر دفاع مقدس بحث تبدیل تئاتر به صنف و کسب و کار است که درحال پژوهش و تحقیق هستیم. امروز این امر یکی از مسائل مهمی است که درحال دست و پنجه زدن هستیم.

سردار آسمانی؛

وی ادامه‌داد: در بخش سردار آسمانی دو درگاه در نظر گرفتیم تا در بدنه تئاتر دفاع مقدس گروه های جدیدی‌را داشته باشیم. اولویتی برای حضور در کارگاه‌های این بخش داشتیم که در نهایت ۱۲ نفر انتخاب شدند. همچنین بخش سردار آسمانی ۱۶ تا ۲۲ دی ماه برگزار خواهد شد

وی تاکید کرد: پس از شهادت عباس هنیه ما جایزه این شهید را اعلام کردیم که باعث شد خیلی از آثار به موضوع محور مقاومت و قدس ارتباط پیدا کند و به آن سمت برود. یکی از مسائلی که چالش برانگیز بود اینکه چرا جایزه سردار قاسم سلیمانی را ادامه ندادیم، این جایزه هست و چون در ادوار گذشته اعلام کردیم، امسال دیگراعلام نکردیم اما این جایزه در بخش خود همچنان هست.

دبیر جشنواره عنوان کرد: همکاری با بزرگان و عزیزانی که در ادوار گذشته بودند برایمان حائز اهمیت بود. همچنین این مسیر معایبی دارد که سعی می‌کنیم در ادوار آینده معایب را از بین ببریم. هدف ما اعتلا و بازگشت دفاع مقدس به دوران خودش است. همچنین قرار است ۲۸ اثر اجرای عموم داشته باشند.

وی در پاسخ به این سوال که سفرهای استانی چه نتیجه‌ای در بر داشت؛ گفت: ما نزدیک به ۱۲ سفر استانی داشتیم که برخی اطلاع رسانی شد و برخی اطلاع رسانی نشد. خروجی ما از سفرها خوب بود و توانستیم حمایت، مشارکت گروه‌ها از تئاتر استانی را جذب کنیم. خداراشکر توانستم حمایت استان‌ها برای گروه‌های خود را داشته باشیم. هدف ما درآمدزایی نبود، بلکه کمک به تئاتر و شرکت گروه‌ها در جشنواره بود.

وی ادامه داد: وقفه در جشنواره باعث ایست و وقفه در جشنواره می‌شود و یکسال توقف باعث می‌شود برخی از گروه‌ها از حضور در جشنواره می‌مانند. برنامه روایت فتح و انقلاب اسلامی است. دوره بعد برگزاری جشنواره در سال ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ خواهند بود. 

سپس در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

سوال: حضور عموم مردم در اجراهای صحنه‌ای چطور است؟ آیا نیاز به تهیه بلیط دارند، هزینه بلیط ها چطور هست؟ تخفیتاتی هم در نظر گرفتید؟ اجراها در کدام سالن‌ها و کجا خواهد بود؟ 

دبیر نوزدهمین دوره از جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت گفت: سایت بلیط فروشی تیوال خواهد بود و از فردا صفحه‌ تیوال باز و فروش بلیط آغاز خواهد شد. قیمت گذاری بلیط‌ها را بر عهده گروه ها قرار دادیم و طبیعتا سالن‌ها را محدود به یک مبلغ خاصی نخواهیم کرد. در اصفهان تالار استاد فرشتیان، فرخ الدین اسدی در گرگان، سالن امین تارخ در شیراز و در تهران تالار هنر،مجموعه تئاتر شهر و حوزه هنری در اختیار خواهیم داشت.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: اجراهای صحنه‌ای از ۵ آذرماه در تالار مولوی اجراخواهند رفت، تالارهای حوزه هنری، تئاترشهر را خواهیم داشت و جزئیات همه اجراها در یکی دو روز آینده اعلام خواهد شد. چون تعداد اثر در تهران بسیار نبود به همین علت از سالن‌هایی مثل ایرانشهر استفاده نکردیم.

وی ادامه داد: نگاه ما نیست که یک بخش مجزا برای بخش بین‌الملل داشته باشیم، و بنا داریم همه در کنار هم کار انجام دهند.

وی افزودد نهادها و ارگان‌های بسیاری از جمله حوزه هنری، سازمان توسعه هنری، مرکز هنرهای نمایشی، سالن‌های تهران‌، ادارات استان تهران و در بخش شهرداری مکاتبات صورت گرفته و در روزهای آینده بنرهای تبلیغاتی در روزهای آتی نصب خواهند شد.

وی درباره بودجه جشنواره گفت: بودجه مصوب فعلی ما ۵ میلیارد است اما مبلغ برآورد خیلی بیشتر است و با مشارکت استان‌ها جشنواره تا کنون مشکلی نداشته است.

کاظمی تبار عنوان کرد: در بخش خیابانی تقریبا همه آثار به بخش شهدا و مقاومت پرداخته است. شهید سنوار، شهید سید حسن نصرالله، شهید اسماعیل حنیه و راشل کوری را داریم. اگر در بخش صحنه‌ای مسیر را به سمتی که می‌خواهم سوق دهیم باید در بخش نمایشنامه نویسی کار کنیم که ان‌شاءالله سال آینده اجرای نمایش از این نمایشنامه ها را داشته باشیم.

در پایان این مراسم از پوستر این دوره از جشنواره رونمایی شد.

شایان ذکر است اجرای این مراسم به عهده علیرضا سعیدی بود.

خبرنگار: زهرا بالاور

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.