مصطفی فخرآبادی پور مدیر کل دامپزشکی هرمزگان گفت:این طرح در ساحل و تالاب های بندرخمیر پایان یافت و مواردی از آنفلوآنزای پرندگان در این منطقه شناسایی نشد و اکنون در جزیره قشم نیز طرح پایش آغاز شده است.
محمد صدیق ارم مدیر دامپزشکی قشم نیز گفت: طرح ردیابی ژنتیکی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در طیور بومی به صورت مراقبت فعال و غیر فعال با همکاری جهاد کشاورزی و محیط زیست این شهرستان مرزی در سرتاسر بزرگترین جزیره ایرانی خلیج فارس اجرا میشود.
وی با بیان مخاطرات بهداشتی ناشی از ورود این عامل بیماری زا در جمعیت طیور گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون تعداد ۲۰ بازدید بهداشتی و نظارتی توسط کارشناسان دامپزشکی قشم از واحدها، مزارع پرورشی و نگهداری پرندگان این جزیره انجام شده است.
رییس اداره دامپزشکی قشم توضیح داد: این طرح کنترل و پیشگیری از آنفلوآنزا از باغ پرندگان واقع در بوستان ساحلی شهر سوزا جزیره قشم آغاز و در ادامه کارشناسان دامپزشکی، جهاد کشاورزی و محیط زیست از تالابهای نوار ساحلی نقاشه و درگهان و سپس محل نگهداری پرندگان در پارک نوبک بازدید کردند.
ارم آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را از بیماریهای مشترک بین جامعه انسانی و جامعه دامی دانست و گفت: در صورت بروز این بیماری در جامعه انسانی، امنیت و بهداشت عمومی جامعه مورد تهدید قرار خواهد گرفت.
آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان یک ویروس سرمادوست است و احتمال شیوع آن در فصل سرد سال (پاییز و زمستان) وجود دارد و برای مقابله با بیماری همکاری دستگاههای اجرایی مختلف ضروری است.
پرندگان وحشی آبزی به عنوان مهمترین ذخایر طبیعی ویروس آنفلوآنزا محسوب میشوند و به وسیله آنها ویروس از یک نقطه به نقطه دیگری حمل و از طریق بزاق و فضله، بیماری به پرندگان اهلی و کسانی که با پرندگان تماس دارند، منتقل میشود.
در نوع خفیف آنفلوآنزای مرغی، ابتلا به بیماری با ریزش پرهای پرندگان و کاهش تولید تخم مشخص و در نوع دوم، بیماری به سرعت در میان پرندگان شایع و باعث اتلاف شمار زیادی از آنها میشود.
سرفه، گلودرد، تنگی نفس و سابقه تماس در یک هفته قبل از مرگ پرندگان آلوده یا در مرحله واگیری و سطوح آلوده به ویروس و تب بالای ۳۸درجه از علایم بیماری آنفلوآنزای مرغی در انسان محسوب میشود.
پرندگان آبزی، وحشی و مهاجر بدون ابتلا به این بیماری میتوانند ویروس را تا مسافتهای طولانی انتقال دهند و لازم است اقدامات پایش بیماری به صورت مستمر تشدید شود.
انسان در ارتباط مستقیم با پرندگان بیمار یا لاشههای پرندگان کشته شده نیز میتواند به این بیماری مبتلا شود.
در ایران منشا این بیماری پرندگان مهاجری عنوان میشود که در فصل سرد سال از مناطق سردسیر شمالی وارد مناطق گرم یا معتدل میشوند.