رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم افتتاحیه این سمپوزیوم گفت: تغییرات اقلیمی از مهمترین چالشهای ۱۰۰ سال گذشته است و میتوانیم بگوییم یکی از بزرگترین چالشهای بشر، تغییرات آب و هوایی است.
جعفر جندقی افزود: گرم شدن هوای کره زمین به دلایل مختلفی مانند افزایش میزان گازهای گلخانهای ناشی از سوختهای فسیلی، به صورت میانگین تبعات بسیار زیادی دارد که یکی از بخشهایی که از مباحث مربوط به تغییرات اقلیمی تاثیر میپذیرد، بخش سلامت است.
او اضافه کرد: ایجاد هالوژنها، آلودگی هوا، تغییرات آب و هوایی، بیماریهای نوظهور و نوپدید، ایجاد بیماریها در مناطقی که قبلا در آن وجود نداشته مانند تب دنگی، بیماریهای قابل انتقال از انسان به حیوان، مهاجرتها به دلیل ایجاد طوفانها و گرد و غبار در یک منطقه به دلیل خشکسالی که سبب ایجاد حاشیهنشینی در شهرها میشود و مواردی از این قبیل میتواند بر امر سلامت نیز تاثیرگذار باشد.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: افزایش بیماریهای سالمندان، افزایش مرگ و میر سالمندان، افزایش بیماریهای گوارشی در فصول گرم سال از دیگر مواردی است که به واسطه تغییرات اقلیمی انجام میشود و افزایش هزینه و مراجعه به بخش سلامت را در پی دارد؛ بنابراین لازم است این آسیبپذیریها و مشکلات ایجاد شده در اثر تغییرات اقلیمی را بشناسیم و خود را در برابر آنها مقاوم کنیم.
جندقی در زمینه برنامههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مقابله با بیماریهای ایجاد شده از تغییرات اقلیمی گفت: ابتدا باید نقاط آسیب را بشناسیم و تغییرات آسیبپذیر در اقلیمهای مختلف کشور را شناسایی کنیم که در این زمینه مطالعات زیادی انجام و نقاط آسیبپذیر شناسایی شده است؛ موضوع دوم، «تابآوری» است که باید بدانیم در برابر آسیبها چگونه تابآوری خود را افزایش دهیم.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در این زمینه روشهای مختلف در اقلیمهای مختلف کشور شناسایی شده است، اضافه کرد: در حال حاضر برنامه ملی «تاب آوری و سازگاری با تغییرات اقلیمی» تدوین شده است؛ چندین نقطه اقلیمی در کشور با توجه به تفاوتهای آب و هوایی، در یک برنامه تحقیقاتی بررسی و شناسایی شده و با آگاهی از آسیبپذیری این مناطق، در حال بهسازی آنها هستیم.
رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و رئیس نخستین «سمپوزیوم پیامدهای بهداشتی تغییر اقلیم» نیز در این آیین گفت: تغییرات اقلیمی به تغییرات گسترده در پارامترهای آب و هوایی گفته میشود که در نقاط مختلف دنیا و در سطح کلان اتفاق میافتد که یکی از مصادیق آن گرمایش جهانی است.
ابوالفضل اژدرپور افزود: در طول ۱۰۰ سال گذشته دمای کره زمین بیش از یک درجه افزایش داشته که این افزایش دما در کشور ما ۹.۱ درجه سانتیگراد و حدود دو برابر میانگین جهانی است و اگر این روند ادامه پیدا کند، تا پایان قرن بیست و یکم، شاهد افزایش دمای کرده زمین به ۷.۲ درجه سانتیگراد هستیم.
او اضافه کرد: هر یک درجه افزایش دما سبب افزایش ۸ درصدی بیماریهای رودهای مانند اسهال میشود؛ بر اساس اعلام سازمانهای جهانی، اگر میانگین سالانه بیماریهای اسهالی در دنیا را ۴ میلیارد در سال در نظر بگیریم، این افزایش ۸ درصدی باعث افزایش حدود ۴۰۰ میلیون بیماریهای اسهالی میشود، همچنین میتواند ۱۷۶ هزار مورد مرگ و میر به دلیل بیماریهای اسهالی را در پی داشته باشد که در این زمینه لازم است به ۲ مورد شامل «کاهش سوختهای فسیلی» و «فرهنگسازی و افزایش آموزشها» بین مردم عادی و سیاستگذاران برای بهرهمندی بیشتر از انرژیهای پاک به جای سوختهای فسیلی، توجه شود.
اژدرپور با اشاره به مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی برای چرخه هیدرولوژی و افزایش تبخیر افزود: این افزایش تبخیر در نقاطی از دنیا سبب افزایش سیلاب و طوفانهای شدید و در نقاطی از دنیا سبب خشکسالی شود که پدیده ریزگردها و تبعاتی که در زمینه افزایش بیماریهای تنفسی و قلبی به همراه دارد را میتوان از این جمله برشمرد.
دبیر علمی نخستین سمپوزیوم پیامدهای بهداشتی تغییر اقلیم نیز گفت: تغییر اقلیم پدیدهای است که تبعات بسیار زیادی دارد و در سالهای گذشته به عنوان یکی از معضلات بشر در قرن کنونی از آن یاد شده است و به واسطه تاثیرگذاری بسیار زیاد بر بسیاری از حوزهها و به طور خاص حوزه سلامت، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، متولی برگزاری این سمپوزیوم شد.
محمد حسینی اضافه کرد: این سمپوزیوم در ۵ محور شامل «تغییر اقلیم، مخاطرات محیطی و توسعه پایدار»؛ «تغییر اقلیم، فرهنگسازی و تابآوری»؛ «تغییر اقلیم، مخاطرات شغلی و ایمنی»؛ «تغییر اقلیم و بیماریهای ناقل زاد» و «تغییر اقلیم و کلان روند بیماریها» در روزهای اول و دوم آبان ۱۴۰۳ برگزار میشود.
او افزود: تغییر اقلیم به واسطه تاثیرگذاری بر مولفههایی مانند آب سالم، کیفیت هوا و امنیت غذایی، سلامت انسان را دچار پیامدهای فراوانی میسازد؛ بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت ۲۵۰ هزار مرگ بین سالهای ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰ میلادی بر اثر تغییر اقلیم خواهد بود که آمار بسیار مهمی است.
دبیر علمی نخستین سمپوزیوم پیامدهای بهداشتی تغییر اقلیم ادامه داد: کشور ما در زمینه تغییرات اقلیمی به عنوان یکی از کشورهای بزرگ تولید گازهای گلخانهای در ایجاد این تغییرات نقش داشته و از این تغییرات اقلیمی تاثیر زیادی گرفته است.
دبیر اجرایی نخستین سمپوزیوم پیامدهای بهداشتی تغییر اقلیم نیز گفت: برای برگزاری این سمپوزیوم دو روزه از مدتی قبل برنامهریزی و تلاش شد تا در مدت ۲ روز مباحث علمی و مختلف در زمینه تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن بررسی و ارائه شود.
علی خانی جیحونی افزود: در این سمپوزیوم ۵ میزگرد علمی در زمینه محورهای مختلف نخستین سمپوزیوم پیامدهای بهداشتی تغییر اقلیم اجرا میشود و مهمترین چالشهای نظام سلامت در تغییرات اقلیمی بررسی میشود.
او همچنین از برگزاری جشنواره دانشجویی «آوای زمین» در حاشیه این سمپوزیوم خبر داد و اضافه کرد: بر اساس فراخوان انجام شده، دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور بیش از ۵۰ اثر در قالبهای مختلف از جمله نقاشی، عکس، شعر، داستان و پوستر به دبیرخانه سمپوزیوم ارسال شده که آثار ارسالی داوری شده و ۱۲ اثر برتر انتخاب شده و در آیین پایانی نخستین سمپوزیوم پیامدهای بهداشتی تغییر اقلیم این آثار معرفی و به برندگان جوایزی اهدا میشود.